ده نوع تنبلی و راه های مقابله با آن

تنبلی از آن مشكلاتی است كه همه ما به نحوی با نوعی از آن دست به گریبان هستیم و به همین جهت در این مقاله از وبسایت نیمه شب ، بر آن شدیم تا به معرفی ده نوع تنبلی و راه های مقابله با آن بپردازیم. تنبلی معضلی است که عده‌ای از ما می‌توانیم بر آن غلبه كنیم و عده ای هم نه و برای همه ما پیش آمده كارهایمان را از امروز به فردا می‌اندازیم. دلایل زیادی هم می‌توانیم برای این تصمیم‌مان بیاوریم. از سردرد گرفته تا مشغله‌های روزانه اما این دلایل فقط به یك نقطه ختم می‌شوند؛ تنبلی! برای اینكه متوجه شوید شما آدم تنبلی هستید یا خیر، تنها كافی است به این سؤال پاسخ دهید: آیا كار نیمه‌تمام دارید؟ اگر جواب‌تان مثبت است به‌طور قطع شما هم جزو انسان‌های تنبلی هستید كه به بهانه‌های مختلف از زیركار فرار می‌كنند. حال انواع تنبلی چه می باشد موضوعی است که در ادامه مطلب به آن خواهیم پرداخت ، بنابرین با ما همراه باشید.
ده نوع تنبلی و راه های مقابله با آن
ده نوع تنبلی
1-سود بیشتر 
گاهی پیش می آید که افراد کاری را دارند که سودی که می خواهند به دست نمی آورند و زمینه تغییر کار را نیز در خود می بینند، اما به دلیل آنکه این تغییر شغل نیاز به تلاش و سختی های خودش را دارد، دست به این کار نمی زنند و به همان سود کم راضی اند. این کار نشأت از تنبلی فرد می گیرد، که با اهمال کاری باعث سختی کشیدن خودش و خانواده‌اش می‌شود. در حالی که می تواند با کمی تلاش خود را به جایگاه بهتری برساند.
2-تأخیر در ازدواج 
تاخیر در ازدواج ، یکی از ده نوع تنبلی است که در این مورد می‌توان به افراد مجردی اشاره کرد که در خود زمینه های ازدواج را می‌بینند و ادامه زندگی مجردی را ناممکن می دانند، اما چون در مسیر زندگی برای متاهل شدن نیاز به سختی کشیدن و تلاش بیشتر دارند، از رفتن به آن مسیر پا پس می کشند و به راحتی صورت مسئله را پاک کرده و به زندگی مجردی خود ادامه می‌دهند. در حالی که می توانند با کمی تلاش بیشتر و تصمیم گیری قطعی و اعتماد کردن به خواسته های درونی مسیر زندگی مشترک را آغاز کنند.
3-خوابیدن
بهانه خوابیدن یکی از بهانه هایی است که در لیست ده نوع تنبلی قرار می گیرد. گاهی پیش می آید که افراد برای تعلل کردن از راه کار دیگری استفاده می‌کنند، مانند بهانه کردن خواب یا کسالت، مریضی و حال نداشتن که به این وسیله بتوانند از زیر بار کارها و مسئولیت‌هایشان فرار کنند و به راحتی به استراحت خود بپردازند. با آنکه خواب یکی از نیازهای جسمی انسان است و هر انسانی در شبانه روز نیاز به یک خواب کامل برای استراحت دارد و اگر نخواهد نمی تواند کارهای خود را به درستی پیش ببرد.
هیچ انسانی نمی‌تواند بگوید که نیاز به خواب و استراحت ندارد. اما عادت کردن به خواب و استراحت می تواند یکی از بدترین نوع های تنبلی در افراد باشد، که با پرورش دادن این رفتار در خودشان دیگر دست به انجام کارها نمی زنند و با بهانه‌ های مختلفی از جمله خسته بودن، نیاز به خواب داشتن، بی حالی و مریضی طفره می روند و کارهای خود را به تعویق می‌اندازند.
این جور افراد باید هر چه زودتر دست به مبارزه با این عارضه و درمانش بزنند. تنظیم کردن خواب و داشتن ساعت معین برای استراحت، می تواند مقدمه ای برای این تغییر باشد. اما اگر از نظر جسمانی نیز دچار ضعف و کمبود خون داشته باشند، باید به دکتر مراجعه کنند.
4-رژیم غذایی
اضافه وزن داشتن در بدن باعث می شود که فرد به کسالت دچار شود و نتواند فعالیت های جسمانی زیادی را انجام دهد، زود خسته می شود. برای گرفتن رژیم غذایی که هم برای سلامتی مفید می باشد و هم باعث کاهش وزن می شود، باید یک اراده محکم و اعتماد به نفس کافی داشت، که بتوان آن رژیم را شروع کرد.
یکی از خصلت های افراد تنبل این می باشد که برای شروع یک رژیم غذایی معمولی، هیچ وقت نمی توانند بر نفس خود غلبه کنند و آن را ادامه دهند. بلکه همیشه امروز و فردا می کنند و همین گونه زمان خود را از دست می دهد.
5-کنسل کردن قرارها
کنار کشیدن و طفره رفتن از روبرو شدن با دیگران نیز از نمونه های دیگر این تقابل است مثلاً قرار است شما با یک فرد عالی مقام ملاقات کند و قرار است یک دوست خوب را ببینید اما کم‌کم به این نتیجه می رسید که چنین ملاقاتی اصلاً لازم نیست و امروز و فردا کردن باعث می‌شود که شما از انجام کاری که ممکن بود برای شما خیلی مفید باشد و بر سرنوشت و کار شما تاثیر بگذارد و منصرف شویم.
بیشتر بخوانید: راه های درمان خستگی و بی حالی مزمن
6- سردرد داشتن
این بهانه ممكن است درست باشد اما به‌جای کنار گذاشتن كار، دلیل سردرد خود را پیدا کنید. اگر سردرد شما ناشی از استرس در ارتباط با فعالیت به‌خصوصی بود، مثلا اگر هربار می‌خواهید كاری را شروع كنید سردرد می‌گیرید، سعی كنید علت اصلی این استرس را بیابید. وقتی فهمیدید كه چرا از انجام این كار به‌خصوص ناراحتید، به جای كنار گذاشتن کار، با آن برخورد كنید. اما فراموش نكنید كه در بسیاری از موارد بهترین راه برخورد با استرس سردرد، روبه‌رو شدن با كار نگران‌كننده است.
ده نوع تنبلی و راه های مقابله با آن
7-خیلی سخت است
اگر به این بهانه دست از كار بكشید واقعا مشكل تنبلی دارید. اما در چنین شرایطی به یاد داشته باشید كه شما پیش از این هم كارهای دشواری را انجام داده‌اید. از آن گذشته آیا اگر حالا این كار را انجام ندهید ساده‌تر می‌شود؟ هرگز اجازه ندهید كه دشواری كار مانع از اقدام شما شود. به هر زحمت كه شده از خود بپرسید با به تاخیر انداختن كار چه نصیب شما می‌شود؟
8-دوست نداشتن کار
بله، بدون‌شك، كاری كه شما از انجام دادنش لذت نمی‌برید، جزو كارهای عقب‌افتاده شماست. اما آیا با گذشت زمان خوشایندتر می‌شود؟ یا برعكس هرقدر شما زمان بیشتری را تلف كنید، وضع بدتر خواهد شد. از آن گذشته وجدان راحتی هم نخواهید داشت. با خودتان صادق باشید، آیا مایل نیستید فردا صبح كه از خواب بیدار شدید خبری از این كار غیرقابل تحمل نباشد؟
9- اتمام وقت
امروز خیلی دیر شده بهانه‌ دیگری است تا تنبل‌ها كارهایشان را انجام ندهند. برای اینكه شما را متقاعد كنیم، بهتر است این جمله را به یاد داشته باشید كه هیچ‌كس آنقدر وقت ندارد كه تنها از لحظات ایده‌آل استفاده كند. از همه دقایق عمر باید بهترین استفاده را كرد زیرا به هر صورت گرانبها هستند.
10- شلوغ بودن سر
آخرین مورد از ده نوع تنبلی ، بهانه شلوغ بودن سر است که این هم یكی از آن توجیهات بسیار متداول كسانی است كه برخی تنبل ها انجام كارهایشان را به بعد موكول می‌كنند. حتی اگر سرتان به‌راستی هم شلوغ نباشد برای خودتان كار تراشی می‌كنید. ظاهرا خشنودكننده هم هست چون می‌توانید با این توجیهات خود را فریب دهید. در اینگونه مواقع یك سؤال اساسی از خودتان بپرسید: آیا اهمیت كاری كه برای خود تراشیده‌اید بیشتر از اهمیت كاری است كه مدت‌ها نیمه‌تمام رها شده است؟ اگر پاسخ شما مثبت است در این صورت مانعی ندارد اما در بیشتر مواقع این پاسخ منفی است.
راه های مقابله با تنبلی
حال که با ده نوع تنبلی آشنا شدید نوبت به آشنایی با راه های مقابله با آن می رسد که این راه ها به ترتیب عبارتند از:
مقدمات را آماده کنيد:
پيش از شروع هر کاري، مقدمات آن را فراهم کنيد. هر قدر درباره کاري، بيشتر آگاهي داشته باشيد و از قبل مقدمات آن را آماده کرده باشيد، تسلط شما براي انجام آن کار بيشتر خواهد بود و سرعت عمل شما بيشتر مي شود.
موانع رواني را شناسايي کنيد:
کمبود انرژي يکي از عوامل تاثيرگذار بر تنبلي است. مراقب سطح انرژي خود باشيد. ورزش کنيد و صبح ها صبحانه اي کامل و انرژي زا نوش جان کنيد. به نظر مي رسد که شروع يک روز کاري بدون خوردن يک صبحانه خوب مانند رفتن به جنگ بدون مهمات است! بنابراين شما بايد موانع رواني فعاليت هاي خود را شناسايي کنيد و پيش از شروع هر فعاليتي انرژي رواني خود را تقويت کنيد. کارهايي مانند يک استراحت کوتاه يا خوردن غذاي مورد علاقه تان و … مي تواند انرژي احساسي شما را براي جديت بيشتر در انجام کارهاي تان تقويت کند.
قدم اول را محکم برداريد:
کار را از هر نقطه اي که براي تان راحت تر است، آغاز کنيد؛ زيرا همين که قدم اول را برداريد نيمي از راه را پيش رفته ايد. پس چند قدم ديگر به جلو برداريد. وقتي درگير کار شديد ديگر براي تان سخت است که آن را نيمه کاره رها کنيد.
محدوديت زماني تعيين کنيد:
براي انجام کارهاي مهم خود، يک ضرب الاجل زماني تعيين کنيد و با تمام وجود به آن متعهد باشيد. همچنين شما بايد چشم اندازهاي بزرگ اما اهداف کوچک داشته باشيد. اهداف بزرگ وقتي محقق مي شوند که به مجموعه اي منسجم از اهداف کوچک تبديل شوند.
براي خودتان پاداش تعيين کنيد:
پس از انجام هر بخشي از کار، به خودتان پاداش کوچکي بدهيد. در خور ذکر است که بايد حتما به قول يا پاداشي که براي خودتان در نظر گرفته ايد، عمل کنيد زيرا به اين شکل مکانيسم لذت و پاداش در هنگام انجام کارها در ذهن شما فعال مي شود.
بیشتر بخوانید: اگر صبح ها بعد از بیدار شدن احساس خستگی می کنی، این ۶ تمرین رو انجام بده
افکار منفي را دور کنيد:
افکار مثبت غير واقع بينانه و داشتن انتظارات بيش از حد از خود، نيز مانند افکار منفي مي تواند تنبلي را تشديد کند. برنامه روزانه تان را خيلي شلوغ نکنيد. فهرست کارهايي را که بايد انجام دهيد بيش از ظرفيت جسمي خود در نظر نگيريد.
ده نوع تنبلی و راه های مقابله با آن
کار را با موفقيت تمام کنيد:
کاري را که شروع کرده ايد بايد تمام کنيد. با اين حال و اگر خسته هستيد استراحتي کوتاه داشته باشيد اما کار را متوقف نکنيد. هيچ چيز خسته کننده تر از ناتمام گذاشتن کارها نيست اما وقتي کاري را با موفقيت به پايان مي رسانيد موجي از انرژي و اعتماد به نفس، يک باره به سوي شما باز مي گردد.
خودتان را مجبور نکنيد:
به جاي استفاده از واژه «بايد» براي انجام کارها، سعي کنيد مزاياي ملموس و منطقي آن کار را در ذهن خود برجسته کنيد. ذهن ناخودآگاه شما از حس تحکم و اجبار بيزار است.
هيچ کاري نکنيد:
اگر هيچ يک از روش هاي غلبه بر تنبلي روي شما جواب نمي دهد اين روش را نيز مي توانيد امتحان کنيد. بر روي يک صندلي بنشينيد و براي مدتي سعي کنيد هيچ کاري انجام ندهيد و حتي فکر هم نکنيد. به زودي خواهيد ديد که نمي توانيد اين همه انفعال را حتي براي نيم ساعت تحمل کنيد در نتيجه ناخودآگاه بلند مي شويد تا کاري انجام دهيد.
در انجام کار متعهد باشيد:
به هيچ وجه به کارهاي غيرضروري نپردازيد. اين جا تنها جايي است که کمي تنبلي در آن مفيد است. البته به شرطي که براي انجام آن، تاريخ مشخصي را در آينده مشخص کنيد و به آن تاريخ متعهد باشيد. جالب است بدانيد که انجام کارها هنگامي که حس خوبي داريد بسيار راحت است اما شما نمي توانيد براي انجام کارهاي ضروري هميشه به حس و حال تان تکيه کنيد. کارهاي مهم را انجام دهيد حتي وقتي حس خوبي نداريد.
به لذت پايان کار فکر کنيد:
وقتي قصد انجام کاري را داريد ولي مدام آن را به تعويق مي اندازيد دائم درباره آن احساس گناه مي کنيد اما وقتي کاري را که مي توانيد تا 2 ماه ديگر انجام دهيد همين حالا به انجام رسانيد، ذهن تان در اين 2 ماه آسوده تر مي شود. هرگاه ذهن شما تمايل به تسليم در برابر لذت هاي زودگذر و کوچک ناشي از توقف انجام فعاليت را داشت، لذت هاي عميق حاصل از پايان يافتن کار را در ذهن خود برجسته و با جزئيات کامل آن را مرور کنيد.
سخن پایانی
حال که با ده توع تنبلی آشنا شدید ، پيش از اقدام به هر کاري، بايد برچسب هايي را که احتمالا تاکنون به خودتان درباره اهمال کاري تان مي زديد فراموش کنيد. به جاي اين که انتظار داشته باشيد حس تنبلي هيچ گاه به سراغ تان نيايد، بکوشيد اين حس را مديريت و بيشتر اوقات از آن اجتناب کنيد. اگر مي خواهيد برنامه شما به دليل تنبلي با گذشت زمان متوقف نشود، لازم است در طول اين مسير دايم انگيزه هاي خود را با ابزارهاي مثبت تقويت کنيد؛ مثلا به حس خود در زمان هايي که کار مهمي را با موفقيت به پايان رسانديد، بينديشيد. چند تجربه موفق در زمينه غلبه بر تنبلي را به ياد آوريد و مدام نتايج مثبت آن ها را در ذهن خود مرور کنيد. هر گاه هم که در طول مسير گرفتار تنبلي شديد، زياد سخت نگيريد و دوباره از نو شروع کنيد.

درباره‌ی فرناز باقری

فرناز باقری هستم فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته مدیریت از دانشگاه بوعلی سینا ، معلم هستم و به دلیل کار در محیط مدرسه، همواره در حال خواندن و یادگیری مطالب جدید هستم، و در تلاشم تا آموخته هایم را در زمینه های مختلف در وب سایت نیمه شب بنویسم، امیدوارم مطالبی که می نویسم مورد پسند شما واقع شود.

همچنین ببینید

ذهن پویا چیست؟ راه‌های رسیدن به آن

اکثر ما از قدرت ذهن بی‌خبر هستیم و کمتر برای پرورش آن وقت می‌گذاریم. ذهن …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *