لیمو عمانی یا لیموترش خشک یکی دیگر از چاشنیهایی است که طبع سرد و خشکی داشته و برای طعمدار کردن انواع خورشتها مثل قرمه سبزی، قیمه، آبگوشت و برخی خوراکیها مانند چیپس و پولکی مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه تقویت کننده معده، اشتها آور و ضد نفخ بوده و دمنوش آن برای کاهش فشار خون، سردرد، سرفه و سرما خوردگی بسیار موثر است. همانطور که میدانید برخی از لیمو عمانیها کمی تلخ هستند که میتوانید برای گرفتن تلخی آنها را به مدت چند دقیقه در آب جوشانده و آب آن را خالی کنید تا تلخی آنها گرفته شود. اکنون شما عزیزان در این مقاله با روشهای خشک کردن، خواص و طرز تهیه پودر لیمو عمانی بیشتر آشنا میشوید که امیدوارم برایتان مفید واقع شود.
مراحل خشک کردن لیمو
لیمو عمانی را در کارخانه و با روشهای صنعتی و یا در زیر نور آفتاب خشک میکنند که در اینجا با روش سنتی خشک کردن آن آشنا میشوید.
بیشتر بخوانید: هر آنچه که باید درباره زیره پرخاصیت بدانید
۱_ابتدا لیموها را به خوبی با آب سرد شسته و درون سینی مناسب کارتان بچینید و روی آنها نمک بپاشید (البته خیلی کم) و برای ۲۴ ساعت در جای خشک و خنک قرار دهید. سپس بعد از گذشت یک روز دوباره لیموها را با آب سرد شسته و کنار بگذارید.
۲_حالا چند لیوان آب داخل قابلمهای بریزید و نصف لیوان سرکه به آب اضافه کرده و بگذارید تا آب و سرکه به جوش بیاید. بعد از به جوش آمدن لیموها را داخل آن اضافه کرده و اجازه دهید یک دقیقه داخل آن بجوشد سپس سریع آبکشی کنید.
۳_بعد از آبکشی یک پارچه تمیز نخی را در مکان تمیزی پهن کنید و لیموها را دانه دانه و با فاصله روی آن بچینید و برای یک الی دو هفته زیر نور آفتاب قرار دهید تا کاملا خشک شوند. دقت داشته باشید جایی که پارچه را پهن میکنید حتما باید تمیز و دور از خاک و خاشاک باشد.
۴_درطول مدت خشک کردن لیموها آنها را مرتب زیر و رو کنید تا همه جای آنها به طور یکسان در معرض نور آفتاب قرار بگیرد و کپک نزند.
۵_بعد از اینکه لیموها خشک شدند آنها را جمع آوری کنید و در ظرف تمیز و شیشهای خشک نگه دارید.
طرز تهیه پودر لیمو عمانی خانگی به روش سنتی
_برای تهیه پودر لیمو عمانی، گوشت لیمو عمانیهای خشک شده را از پوست جدا کنید.
_تخمههای لیمو را هم از گوشت جدا کرده و در آسیاب پودر کنید.
_این پودر تلخ نیست و به راحتی میتوانید از آن برای طعم دادن به غذا استفاده کنید.
خواص لیمو عمانی
برای کاهش فشار خون، افزاینده اشتها، رفع ناراحتی معده، بهبود حرکات روده، پیشگیری و درمان یبوست و اسهال، سم زدایی و پاکسازی رودهها ، تقویت عضلات قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، کاهش خطر ابتلا به سرطان، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش خطر ابتلا به عفونتهای ویروسی، تقویت استخوانها و کاهش خطر ابتلا به بیماری پوکی استخوان، تقویت عضلات و دندانها،. کاهش خستگی و کمبود انرژی، موثر در بهبود سرماخوردگی و سرفه و مشکلات تنفسی ناشی از سرماخوردگی بسیار درمانگر و موثر میباشد.
بیشتر بخوانید: خواص زنجبیل چیست و با چه روشهایی میتوان از آن استفاده کرد؟
مضرات لیمو عمانی
مصرف لیمو عمانی پخته در غذاها به دلیل جذب مقدار زیادی از چربی و ادویه موجود در غذا، برای افراد مبتلا به چربی و فشار خون بالا مضر است و در سایر افراد نیز میتواند باعث چاقی و اضافه وزن شود. به همین دلیل توصیه میشود که برای بهرهمندی از خواص درمانی لیمو عمانی آن را به صورت دمنوش مصرف کنید و همچنین در پخت غذاها از روغن و نمک کمتری استفاده کنید.
نکات طلایی
_بهتر است لیمو عمانیها را بدون اضافه نمودن نمک به سرکه و آب اضافه کنید.
دقت داشته باشید که اگر لیموها کاملا خشک نشوند، کپک می زنند.
_برای تهیه پودر لیمو تخمه و پوست لیموها را خارج کرده و سپس آسیاب کنید.
_بهتر است لیموهای تازه و سفت را ورقه ورقه کرده و اگر دوست داشتید لیمو عمانیها را بصورت ورقهای از طریق دستگاه میوه خشک کن و یا داخل سینی و پارچه نخی تمیزی چیده و در آفتاب قرار دهید تا کاملا خشک شوند.
_برای گرفتت تلخی لیمو عمانی در غذا هستههای لیمو را حتما جدا کنید.
_بهتر است چند ساعت قبل از مصرف لیمو عمانیها را خیس کنید و یا چند دقیقه لیمو عمانی را در آب جوشانده، آبکش کرده و سپس به غذا اضافه کنید.
_به جای لیمو عمانی بهتر است پودر یا گرد لیمو عمانی را برای تهیه غذا استفاده کنید.