تأثیر موزیک بر مغز انسان و جنین

تأثیر موزیک بر مغز به‌گونه‌ای است که میتواند احساسات مختلفی را در ما به وجود بیاورد. مطالعات نشان می‌دهد که موزیک بخش‌هایی از مغز را که بر احساسات، شناخت و حرکت تأثیر می‌گذارند در برمی‌گیرد. گوش دادن به موزیک یک روش بالقوه درمانی و وسیله‌ای برای دسترسی و تحریک مدارهای مغزی خاص است. همچنین جنین قرار گرفته در معرض موزیک بهبود قابل توجهی در رشد کلی رفتاری، حسی، ذهنی، شناختی، و غیره نشان می‌دهد. تیم وب‌سایت نیمه شب در ادامه‌ی این مقاله بررسی مختصری را از تأثیر موزیک بر مغز و جنین ارائه می‌دهد.

تأثیر موزیک بر مغز انسان

موسیقی راهی عالی برای پاکسازی عمیق ذهن شما و رهایی از انواع استرس است. در واقع موسیقی بر خلق‌و‌خو تأثیر دارد و به بهبود تمرکز و حافظه کمک می‌کند. علاوه بر این، تحقیقات نشان می‌دهد که موسیقی همچنین به تقویت نوروپلاستیسیته، که توانایی مغز برای سازگاری است، کمک می‌کند.

می‌توانید آهنگ‌های ملایمی را انتخاب کنید که به شما کمک می‌کند بهتر کار کنید، و یا بعد از کار شما را آرام کند. گوش دادن به موسیقی خوب باعث القای اندورفین در مغز می‌شود و به ما کمک می‌کند تا با علائم اضطراب کنار بیاییم.

استفاده‌ی پزشکان از موزیک

گوش دادن به موزیک به عنوان یک روش برای افزایش تأثیر نسخه‌ی تجویز شده توسط پزشکان در نظر گرفته می‌شود. بین موسیقی و آسیب‌شناسی روانی ارتباط وجود دارد. بسیاری از پزشکان برای آرام کردن بیمار عصبی و همچنین حفظ خونسردی تمایل به پخش موسیقی در حین انجام عمل جراحی یا حتی در حین جلسات با بیماران خود دارند.

دلیل اصلی این واقعیت است که موسیقی باعث القای اندورفین شده که به عنوان هورمون شادی‌آور شناخته می‌شود. از طریق موسیقی ما می‌توانیم درباره ریشه‌های انسانی و مغز انسان چیزهای زیادی بیاموزیم.

امروزه، موزیک درمانی به عنوان یک درمان مطمئن برای شرایط مختلف احساسی تلقی می‌شود. و به طور معمول در مراکز، خانه‌های سالمندان، مدارس، کلینیک‌های پزشکی و دفاتر آسایشگاه برای کمک به بیماران مبتلا به اضطراب استفاده می‌شود.

تأثیر موزیک بر مغز

آیا موزیک می‌تواند علائم اضطراب شما را کاهش دهد؟

همه ما گهگاه در برخی مقاطع زندگی اضطراب را تجربه می‌کنیم و به نظر می‌رسد که این امر کاملاً طبیعی است. ولی این احساس در کسانی که اختلالات اضطرابی دارند بیشتر است.

این افراد نگرانی و ترس شدید و بیش از حد را در مورد موقعیت‌های روزمره به صورت مداوم تجربه می‌کنند. آنها همچنین با دوره‌های مکرری از احساسات ناگهانی اضطراب و وحشت شدید روبه‌رو می‌شوند که در زمان کوتاهی تشدید می‌شود که به این حالت حملات پانیک می‌گویند. کنترل چنین احساساتی دشوار است و می‌تواند برای مدت طولانی دوام بیاورد. آنها با علائم متعددی مانند تنگی نفس، عصبی بودن، افزایش ضربان قلب، هیپرونتیلاسیون (تنفس سریع) و احساس ضعف دائمی همراه هستند.

تأثیر موزیک بر مغز و احساسات ما بسیار قوی و فوری است، گوش دادن به موزیک در این حالت باعث افزایش طبیعی مواد شیمیایی عصبی از جمله اندورفین‌ها می‌شود بنابراین موسیقی به عنوان نوعی درمان برای اضطراب استفاده می‌شود.

موزیک درمانی که معمولاً به عنوان موزیک درمانی فعال یا موزیک درمانی غیرفعال نیز شناخته می‌شود، نویدبخش بهبود عملکردهای عاطفی در بیماران مبتلا به اضطراب است.

در نیمه شب بخوانید:تأثیر موزیک بر روی سلامت قلب و فشار خون

علم پشت موزیک درمانی

هنگامی که موسیقی وارد مغز ما می‌شود، دوپامین فعال شده باعث ایجاد سیناپس و در نهایت احساس شادی را در ما به وجود می‌آورد. مطالعه‌ای توسط دانشگاه میسوری توضیح می‌دهد که تأثیر موزیک بر مغز را می‌توان با نشانه‌هایی از شادی در میان افرادی که به طور منظم به موسیقی گوش می‌دهند، مشاهده کرد. که محققان آن را با تنظیم دوپامین مغز مرتبط می‌دانند.

حتی نواختن یک ساز در ساخت سلول‌های خاکستری در مناطق خاصی از مغز پذیرفته شده است. ساز زدن بسیار زیاد مغز را درگیر می‌کند. شما با هر نت که می‌نوازید، درگیر فرآیندهای ذهنی، عاطفی و فیزیکی هستید. بنابراین، نوازندگان به طور منظم بهبود در ظرفیت‌های مغز مانند یادگیری بهتر و حافظه دقیق‌تر را تجربه می‌کنند.

به جرات می‌توان گفت که موسیقی همان کاری را که ورزش با بدن شما انجام می‌دهد با مغز شما انجام می‌دهد. اما اگر در نواختن ساز مهارت ندارید نگران نباشید. گوش دادن به موزیک مخصوصاً از طریق هدفون می‌تواند به شما در مقابله با ناراحتی، استرس و عصبی بودن شما کمک کند. القای امواج مغزی دلتا و تتا و مقابله با نقاط محرک اضطراب نیز از جمله فواید تأثیر موزیک بر مغز انسان است.

تأثیر موزیک بر مغز

تأثیر موزیک بر جنین

موزیک بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی ما است و می‌تواند برای یک زن و نوزاد متولد نشده‌اش در دوران بارداری اهمیت بیشتری پیدا کند. این اهمیت به این دلیل است که ثابت شده است که موزیک در رشد مغز، حتی قبل از تولد، نقش دارد و تأثیر موزیک بر جنین ثابت شده است.

گوش دادن به موزیک علاوه بر تأثیر مثبت بر جنین داخل رحم، تأثیر تسکین دهنده‌ای بر زنان باردار دارد. جنین اولین صدای خود را در حدود هفته ۱۶ تا ۱۸ بارداری می‌شنود و در هفته ۲۴، گوش‌ها به سرعت رشد می‌کنند.

در واقع نشان داده شده است که نوزادان در پاسخ به صداها و سر و صدا، سر خود را می‌چرخانند. چند ماه آخر بارداری بسیار مهم است زیرا در این مدت جنین می‌تواند صدای مادر، زبان مادری، الگوهای کلمات و قافیه‌های مادرش را تشخیص دهد.

در نیمه شب بخوانید:چرا بچه زردی می گیرد؟

آیا بین موزیک و بارداری ارتباطی وجود دارد؟

گوش دادن به موزیک مورد علاقه شما مطمئناً شما را شاداب و روحیه‌ی شما را شاد می‌کند. اگر باردار هستید، جنین درون شما نیز می‌تواند لحظات خوبی را با لذت بردن از آن سپری کند.

به گفته متخصصان پزشکی، نوزادانی که در رحم مادر هستند و در معرض موسیقی قرار می‌گیرند، در مقایسه با نوزادانی که در دوران بارداری در معرض هیچ موسیقی قرار نگرفته‌اند، پیشرفت قابل توجهی در رشد کلی خود نشان می‌دهند و این امر ثابت می‌کند که تأثیر موزیک بر جنین بسیار مهم است.

مزایای موزیک برای جنین

محققان بر این باورند که نوزادان در داخل رحم می‌توانند موزیک و صدای شنیده شده را به خاطر بسپارند بنابراین می‌توان از همان موزیک برای آرام کردن کودک پس از تولد استفاده کرد. کودک قادر به تشخیص صداها خواهد بود و به آرام شدن و آرام کردن آن‌ها کمک می‌کند.

زمانی که یک زن باردار به موزیک گوش می‌دهد، جنین می‌تواند ارتعاشات را بشنود و به همان ارتعاشات پاسخ دهد. این امر ممکن است به بهبود رفلکس‌های کودک کمک کند و در حرکت کلی نقش داشته باشد. تأثیر موزیک بر جنین مثبت ارزیابی می‌شود.

زمانی که در دوران بارداری به موسیقی گوش می‌دهید، ممکن است کودک در این مرحله آن را درک نکند ولی با این حال، آنها سعی می‌کنند روی صداها تمرکز کنند و این کار به آنها کمک می‌کند تا تحریکات ذهنی خود را بهبود بخشند.

در نیمه شب بخوانید:آیا رژیم غذایی قبل از بارداری در جنسیت جنین موثر است؟

گوش دادن به موزیک در دوران بارداری چه کمکی به مادر می‌کند؟

موزیک علاوه بر اثر تسکین دهنده بر جنین متولد نشده، فواید بسیاری برای مادران باردار نیز دارد. مطالعات اثرات مثبت موزیک درمانی بر کیفیت خواب زنان باردار را نشان داده است. همچنین می‌تواند در بهبود اضطراب قبل از تولد، کاهش فشار خون در زنان مبتلا به پره‌اکلامپسی، فشار خون ناشی از بارداری، استرس و اضطراب حین زایمان مفید باشد.

علاوه بر این، موزیک نقش مهمی در کاهش خطر افسردگی دوران بارداری و پس از زایمان در زنان باردار دارد. مطالعات همچنین نشان داده‌اند که گوش دادن به موزیک قبل از سزارین به مقابله بهتر با استرس و اضطراب، قبل از عمل کمک می‌کند. بنابراین زمان آن فرا رسیده است که برای سلامتی بهتر نوزاد متولد نشده قدم بردارید و از تأثیر موزیک بر جنین و بارداری خود غافل نشوید.

تأثیر موزیک بر مغز و جنین انکار‌ناپذیر است. موزیک همواره در طول زمان قسمت مهمی از فرهنگ هر جامعه بوده است. در جشن‌های محلی و ملی، آیین‌های دینی و مذهبی ما و ورزش‌های باستانی، موزیک بخش مهمی را به خود اختصاص می‌دهد.

درباره‌ی تیم تحریریه نیمه شب

همچنین ببینید

آشنایی با ویژگی‌های منحصر به فرد سی‌ و سه‌ پل اصفهان

نام اصفهان با آثار تاریخی آن گره خورده و یکی از این آثار تاریخی، پل …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *