آیا رژیم غذایی قبل از بارداری در جنسیت جنین موثر است؟

در این مقاله به بررسی این موضوع پرداخته می شود که آیا رژیم غذایی قبل از بارداری در جنسیت جنین موثر است؟ یا خیر ؟ برنامه ریزی برای باردار شدن می‌تواند یکی از هیجان انگیزترین تصمیمات شما و شریک زندگیتان باشد. برخی از زوج ها تمایل دارند فرزندشان دختری زیبا باشد و عده ای نیز دوست دارند صاحب یک پسربچه شوند. از همین رو رژیم تعیین جنسیت بین زوج‌ها مورد اهمیت است.

در ادامه برای شما توضیح می دهیم که چگونه یک رژیم غذایی مناسب در تعیین جنسیت فرزند اثر گذاشته و شانس پسردار شدن و یا دختردار شدن را افزایش می دهد.

از آنجایی که انسان امروز سعی دارد همه چیز را تغییر دهد و تحت فرمان خود قرار دهد، تعیین جنسیت فرزند نیز از این قاعده مستثنی نیست. پیش از معرفی غذاهایی که می ‌توانند بر تعیین جنسیت جنین تاثیر ‌بگذارند، لازم است کمی درباره‌ی چگونگی تشکیل سلول تخم و جنین در انسان بدانید.

هر انسان دارای 2 کروموزوم جنسی است. همانطور که قطعا شنیده‌اید این کروموزوم‌ها هستند که جنسیت فرد را تعیین می‌کنند.

آیا رژیم غذایی قبل از بارداری در جنسیت جنین موثر است؟

کروموزوم XY برای مرد و کروموزوم XX برای جنس مونث است. احتمالا می‌دانید، سلول تخم (اولین سلولی که به وجود می‌آید) از ترکیب (لقاح) اسپرم مرد و تخمک زن تشکیل می شود.

نکته‌ی مهم در این است که تخمک‌ ها و اسپرم ‌ها تنها یک کروموزم جنسی دارند و بعد از لقاح سلول تخم دارای 2 کروموزم جنسی به صورتی که توضیح دادیم، می‌شود. همه‌ ی تخمک‌ها حاوی کروموزوم X هستند، اما کروموزوم اسپرم‌ها با هم فرق دارند، تعدادی دارای X و تعداد دیگری Y هستند.

پس نتیجه می ‌گیریم که این اسپرم یا بهتر بگوییم مرد است که جنسیت جنین را تعیین می کند (برخلاف باور قدیمی که خیال می‌کردند این زن‌ ها هستند که جنسیت را تعیین می ‌کنند). در ضمن در جریان لقاح، میلیون ‌ها اسپرم وارد واژن و رحم زن می‌شوند که از این تعداد، تنها یکی از آن ها به تخمک می ‌رسد و موفق به تشکیل سلول تخم می ‌گردد.

بر اساس مطالعاتی که بر روی اسپرم ‌های مختلف انجام شده است، مشخص شده که مقاومت اسپرم ‌ها با کروموزوم‌ های مختلف با یکدیگر متفاوت است و این شرایط محیط رحم و واژن است که تعیین می‌ کند، کدام اسپرم وارد تخمک شود.

چه طور رژیم غذایی بر جنسیت جنین در طول بارداری تاثیر می گذارد؟

این مقدمه را گفتیم که به بحث اصلی برسیم. نظریه‌ های مختلفی که در مورد رژیم‌های غذایی تعیین جنسیت مطرح هستند، اساسشان به همین موضوع تغییر شرایط محیط رحم بر‌ می ‌گردند. یعنی اینکه رعایت رژیم غذایی خاص باعث شود محیط رحم طوری تغییر کند که آن اسپرم با کروموزوم مورد نظر به تخمک برسد و جنسیت جنین چیزی شود که مطلوب است.

آیا رژیم غذایی قبل از بارداری در جنسیت جنین موثر است؟

2 نظریه اصلی در مورد نوع غذایی که بر جنسیت جنین تاثیر می‌گذارد، وجود دارد:

نظریه اول بیان می ‌کند زنانی که در مدت قبل از لقاح، رژیم پرکالری ‌تری دارند، احتمال به دنیا آوردن فرزند پسر در آن ها بیشتر است.

با بررسی‌ ها و مطالعات زیادی که در انگلستان روی این موضوع انجام شد؛ مشخص شد، زنانی که کالری دریافتی بالاتری دارند، احتمال اینکه نوزاد آن ها پسر شود، 1/87 برابر کسانی که کالری دریافتی پایینی دارند.

البته این میزان کالری در این مطالعه از روی مصرف و عدم مصرف غلات صبحانه سنجیده شد. از طرفی دیگر نتایج برخی مطالعات حاکی از آن است که هر چقدر قند خون مادر بیشتر باشد، احتمال پسر شدن نوزاد آن نیز بیشتر می‌شود، اما فراموش نکنیم که بالا بردن به عمد قند خون کار درستی نیست و می ‌تواند سلامت مادر را تهدید کند.

نظریه دوم در کنار بحث انرژی دریافتی، تمرکز بیشتری بر نوع غذای دریافتی دارد. این نظریه بیان می ‌کند که نوع غذایی که مادر در حول و حوش زمان لقاح مصرف می‌ کند با تغییراتی که در محیط رحم بوجود می‌ آورد، می‌تواند بر تعیین جنیست تاثیر گذار باشد.

 اما مبنای این نظریه چیست؟ با توجه به مطالعات انجام شده، اسیدی یا قلیایی بودن محیط رحم بر تعیین جنسیت تاثیر گذار می باشد.

بیشتر بخوانید : آرمایش های ضروری دوران بارداری

بر این اساس اسپرم‌ های حاوی کروموزوم ‌های مذکر(Y) در محیط اسیدی از بین می‌ روند و مقاومت پایینی دارند. برعکس اسپرم‌های مونث در این شرایط مقاومت بیشتری دارند و زنده می ‌مانند.

این بدین معنی است که اگر شما غذاهای اسیدی بیشتری در زمان نزدیک به لقاح دریافت کنید، احتمال اینکه فرزند دختر به دنیا آورید بسیار زیاد خواهد بود.

عکس این جریان نیز برقرار است، یعنی چنانچه خانمی که قصد باردار شدن دارد، غذاهای قیلیایی بیشتری در رژیم روزانه خود داشته باشد، با احتمال بالایی پسردار خواهد شد.

کدامیک از مواد غذایی محیط رحم را قلیایی یا اسیدی می کنند؟

به طورکلی آن دسته از مواد غذایی که حاوی کلسیم و منیزیم بیشتری هستند، محیط واژن را اسیدی ‌تر و خوراکی‌هایی که سدیم و پتاسیم بالاتری دارند، محیط رحم را قیلیایی‌ تر می ‌کنند.

 بر این اساس اگر شما میوه و سبزیجات که حاوی کلسیم و منیزیم بیشتری هستند، مصرف می‌کنید احتمال دختردار شدن شما بیشتر است.

برعکس چنانچه مقدار مصرف غذاهای شور و همچنین میوه‌های غنی از پتاسیم نظیر موز را بیشتر دریافت می‌کنید، احتمالا صاحب فرزند پسر خواهید شد.

آیا رژیم غذایی قبل از بارداری در جنسیت جنین موثر است؟

با توجه به مطالب بیان شده برای اینکه با احتمال بیشتری دختر دار شوید،  باید این موادغذایی را در مدت زمان نزدیک به لقاح یا در طول رژیم پیش از بارداری بیشتر مصرف کنید:

  • سبزیجات برگ سبز (مانند کاهو و….)
  • گوشت لخم (جهت تامین منیزیم بیشتر)
  • ذرت
  • غلات کامل (نظیر جو، گندم، برنج قهوه ‌ای و …) (جهت تامین منیزیم بیشتر)
  • ماهی
  • لبنیات (ماست، شیر، پنیر سفید بدون نمک)، کره و تخم‌مرغ (جهت تامین کلسیم بیشتر)
  • آجیل برزیلی (جهت تامین منیزیم بیشتر)، بادام، بادام زمینی و گردو
  • شکلات تلخ (جهت تامین منیزیم بیشتر)

اما برای اینکه احتمال پسردار شدن در شما بیشتر شود، این دسته از موادغذایی را بیشتر در رژیم پیش از بارداری خود جایگزاری کنید:

  • موز، سیب و آووکادو (برای تامین پتاسیم بیشتر)
  • کلم بروکلی، اسفناج و کلم بروکلی (برای تامین پتاسیم بیشتر)
  • مواد نشاسته‌ ای مانند سیب ‌زمینی و نان
  • بادام، تخم کدو
  • مواد خوراکی شور (مانند: انواع کراکر، سیب زمینی سرخ شده، چیپس و …)
  • غذاهای دریایی مانند میگو و …
  • انواع گوشت‌ ها ( برای تامین روی بیشتر)
  • غذاهای پرکالری (مانند غلات غنی شده صبحانه، سیب زمینی و …..)

در این روش انتخاب جنسیت، بهتر است حداقل به مدت دو ماه قبل از بارداری تا هنگام بارداری به رژيم غذايی توصيه شده عمل نمایید.

آیا تغذیه مادر فقط در تعیین جنسیت نوزاد مهم است؟

خیر، تغذیه مادر تاثیرات زیادی بر جنین دارد. در این زمینه هم تحقیقات فراوانی انجام شده است.

یکی از این تحقیقات معتبر در این زمینه، توسط دکتر Jiude Mao و همکارانش از دانشگاه میسوری و GenUs BioSystems، انجام شد. بودجه این مطالعه توسط موسسه ملی بهداشت تأمین شد. این مطالعه در مجله پزشکی بررسی شده توسط آکادمی ملی علوم ایالات متحده آمریکا منتشر شده است.

این تحقیق در موش های ماده باردار بررسی کرد که چگونه رژیم غذایی مادر بر فعالیت ژن ها در سلول های جفت که از جنین نر و ماده حمایت می کند تأثیر می گذارد.

 محققان می گویند رژیم غذایی در دوران بارداری بر سلامتی فرزندان در آینده تأثیر می گذارد. این تأثیرات برای جنین های دختر و پسر متفاوت است.

بنابراین، آنها می خواستند بررسی کنند که آیا می توانند تفاوت هایی را در بیان ژن در جفت پیدا کنند که این اثرات را نشان دهد.

نحوه انجام آزمایش

محققان از پنج هفتگی به موش های ماده را با یکی از سه رژیم غذایی مشخص تغذیه کردند:

  • رژیم بسیار پرچرب
  • رژیم کم کربوهیدرات با چربی کم
  • رژیم چو با سطح چربی بین دو رژیم دیگر

سپس محققان فعالیت یک گروه بزرگ از ژن ها را در موش ها  بررسی کردند. آنها بررسی کردند که آیا الگوی فعالیت تحت تأثیر رژیم غذایی و جنسیت جنین است یا نه.

نتایج چه بود؟

سه رژیم غذایی مادر بر فعالیت 1972 ژن در جفت تأثیر گذاشت. این اختلافات در جنین های ماده بیشتر از جنین های نر بود. هر رژیم بسته به جنسیت جنین الگوی مشخصی از فعالیت ژن را نشان می داد.

این مطالعه بررسی کرد که چگونه رژیم غذایی مادر در دوران بارداری می تواند بر روی جنین در حال رشد تأثیر بگذارد. آنها تعدادی تغییر در فعالیت ژن های جنین را در نتیجه رژیم های مختلف موش های مادر یافتند و این تغییرات نیز تحت تأثیر جنسیت جنین قرار گرفتند. با این حال ، تفاوت بین گونه ها ممکن است باعث شود که نتایج بدست آمده در موشها نمایانگر آنچه در انسان اتفاق می افتد، نباشد.

جمع بندی 

نکاتی که باید به یاد داشته باشید: 

  •  اول اینکه در کنار رژیم غذایی، برخی از متخصصین امر توصیه ‌هایی را نیز پیرامون نحوه‌ ی زمان و حالت‌های رابطه‌ی جنسی زن و مرد بیان کرده ‌اند که می ‌توانند در تعیین جنسیت فرزند موثر باشند؛ البته این موضوع نیاز به بحث و تحقیق دارد.
  • دومین نکته این است که موارد بیان شده صرفا احتمال به دنیا آمدن فرزند با جنسیت مورد نظر را بیشتر می ‌کنند.
  • به همین دلیل مثلا ممکن است خانمی قبل از لقاح، توصیه‌های مربوط به دختردار شدن را انجام دهد، اما فرزندش پسر شود! پس نباید فراموش کنیم که این توصیه‌ ها تنها احتمال را بیشتر می‌ کنند و هیچ قطعیتی در آن ها وجود ندارد.
  • به عنوان سومین و آخرین نکته نباید فراموش کنیم که داشتن فرزندی سالم ولو اینکه جنسیتش مورد نظر ما نباشد، بسیار با اهمیت‌تر از آن است که شما بخواهیید به خاطر داشتن مثلا پسر، سلامت خود و فرزندتان را بخطر بیندازید. زیرا مصرف بیش از حد برخی از این مواد غذایی که بیان شد، می ‌توانند سلامت مادر را تهدید کنند ( مانند موادغذایی شور که فشارخون مادر را بالا  می برند).
  • به طور کلی استفاده از رژيم پسرزايی، در موارد فشار خون بالا، ناراحتيهای قلبی و نارسايی  های کليوی توصیه نمی شود.

کلام و توصیه آخر ما به شما این است که ضمن پیروری از یک الگوی غذایی صحیح و متعادل و از آن مهم ‌تر مصرف مکمل فولیک اسید پیش از بارداری توسط مادر، خود را برای داشتن فرزندی سالم آماده کنید و موضوع جنسیت کودک را در اولویت‌های بعدی خود قرار دهند.

زیرا  سطوح ناکافی فولیک اسید مادر در دوران بارداری  باعث بروز نقص لوله‌های عصبی درنوزادان می گردد و این یعنی خطر عقب ماندگی و صدها مشکل دیگر. پس توصیه‌های تغذیه ‌ای و پزشکی را جدی بگیرید و حتما این دوران را زیر نظر پزشک متخصص و مشاور تغذیه سپری کنید.

درباره‌ی فرناز باقری

فرناز باقری هستم فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته مدیریت از دانشگاه بوعلی سینا ، معلم هستم و به دلیل کار در محیط مدرسه، همواره در حال خواندن و یادگیری مطالب جدید هستم، و در تلاشم تا آموخته هایم را در زمینه های مختلف در وب سایت نیمه شب بنویسم، امیدوارم مطالبی که می نویسم مورد پسند شما واقع شود.

همچنین ببینید

کاهش وزن در دوماه

2 روش فوق العاده برای لاغری در دوماه

اگر به دنبال موثر ترین روش های  کاهش وزن در دوماه هستید، ورزش و رژیم …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *