فهرست ایرانی های معروفی که خودکشی کردند!

موضوع این جستار ایرانی های معروفی که خودکشی کردند می باشد. این افراد شامل هنرمندان، ورزشکاران و متفکران معاصر هستند. در ادامه با ما باشید.

خودکشی در جوامع امروزی برآمده از موقعیت های خاص روانی اجتماعی و محصول برخی تعارضات پنداشته می شود و جامعه شناس و روان شناس هریک به نوبه خود و بنابر تخصص خود به بررسی این پدیده می پردازند. درواقع جامع ترین و ماندگار ترین بررسی علمی از پدیده خودکشی کتابی به همین نام اثر امیل دورکهیم جامعه شناس برجسته فرانسوی باشد.

در ادامه این جستار اما قصد داریم شما را با برخی از ایرانی های معروفی که خودکشی کردند آشنا کنیم. این افراد سیاستمدار، نویسنده، هنرمند، شاعر و یا ورزشکار بوده اند. در ادامه با ما باشید تا ایرانی های معروفی که خودکشی کردند را به شما معرفی کنید.

ایرانی های معروفی که خودکشی کردند از صادق هدایت تا علی اکبر داور هریک به نوبه خود از برجسته ترین چهره های تاریخ معاصر ایران در عرصه های گوناگون بوده اند، اما ناگهان به زندگی خود پایان داده اند.

فارغ از ایرانی های معروفی که خودکشی کردند فهرست خودکشی های تاریخ نام های بزرگی را به خود دیده است، از آدولف هیتلر تا نویسندگان معروفی چون رومن گاری و ارنست همینگوی و ویرجینیا وولف. مرلین مونرو، زیگموند فروید و ونسان ون گوگ از دیگر نام های شناخته شده ای هستند که دست به خودکشی زده اند.  در ادامه اما قصد داریم به معرفی شماری از ایرانی های معروفی که خودکشی کردند بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

صادق هدایت

صادق هدایت را در کنار محمدعلی جمالزاده، بزرگ علوی و صادق چوبک پدران داستان نویسی نوین ایرانی میدانند. او زاده 28 بهمن 1281، نویسنده، مترجم و روشنفکر ایرانی بود که در 19 فروردین 1330 به زندگی خود پایان داد و از جمله اولین خودکشی نویسندگان ایرانی را رقم زد. هدایت را از پیشگامان داستان نویسی ایران می دانند و محمود دولت آبادی نویسنده سرشناس معاصر در این باره می گوید:

همه ما از تاریکخانه صادق هدایت در آمده ایمخودکشی های معروف ایران

رمان بوف کور هدایت مشهورترین اثر اوست که بسیاری آن را درخشان ترین اثر ادبیات داستانی معاضر ایران دانسته اند. اگرچه او را به دلیل داستان نویسی می شناسند، اما هدایت در ترجمه آثاری از متون کهن ایرانی چون زند وهومن یسن تا آثار نویسندگانی چون آنتوان چخوف، فرانتس کافکا، آرتور شنیتسلر و ژان پل سارتر ید طولایی داشت. همچنین هدایت نخستین ایرانی است که متونی از زبان فارسی میانه را به فارسی امروزی ترجمه کرده است.

شمار بسیاری از نویسندگان و اندیشمندان ایرانی چون غلامحسین ساعدی، هوشنگ گلیشیری، بهرام بیضایی، رضا قاسمی، عباس معروفی و دیگران هر یک به نوعی کم و بیش تحت تاثیر افکار و اثار هدایت بوده اند یا درباره آن سخن گفته اند. هدایت نهایتا در سن 48 سالگی در 19 فروردین ماه سال 1330 شمسی در پاریس خودکشی کرد و در قطعه 85 گورستان پرلاشز به خاک سپرده شد.

علی اکبر داور

علی اکبر را سازمان دهنده اصلی نهاد قضا در ایران می دانند او که حقوق را در سویس تحصیل کرده بود از رجال شناخته شده دوره قاجاری بود که در دوران رضا شاه مسئول سازماندهی دادگستری شد.

تا پیش از این قضاوت مخصوص نهادهای شرعی و روحانیون بود و در واقع برای رفع و رجوع مشکلات خانوادگی، دعاوی عمومی و یا هر مشکل قضایی دیگری، متن واحدی برای قضاوت وجود نداشت و معیار قضاوت، نظر روحانی ده، شهر، یا محله بود و این نظرات می توانست بسته به عوامل و نظرگاه های متفاوت روحانیون متفاوت و حتی متضاد باشد.

داور اما برای ساماندهی دادگستری کار سختی داشت، چراکه تعداد تحصیل کردگان رشته حقوق در دوره رضاشاه بسیار محدود بود. نهایتا او با مشورت رضا شاه از همین روحانیون محله و شهر به عنوان قضات و کارشناسان قضایی استفاده کرد، اما یک متن واحده برای قضاوت تعیین کرد که ترکیبی از قوانین اسلامی و حقوقی بین المللی بود. بدین ترتیب داور موفق به ساماندهی نظام قضاوت شد.

در نیمه شب بخوانیم:اگر به خودکشی فکر می‌کنید این مطلب برای شماست

داور نقش مهمی در توسعه اقتصادی اداری کشور داشت و از او به عنوان یکی از عوامل تحکیم و توسعه ایران نوین در دوره رضاشاهی نام برده می شود. از دیگر اقدامات داور می توان به تاسیس اداره ثبت احوال، تدوین قانون مدنی، قانون ثبت اسناد و املاک، قانون تجارت و البته تاسیس بیمه ایران یاد کرد. داور اما نهایتا در 20 بهمن 1315 به دنبال اختلافات شخصی با شخص اول ممکلت و تهدید جدی او از سوی رضاشاه از نگرانی دست به خودکشی زد.خودکشی های معروف ایران

محمدولی خان تنکابنی

محمد ولی خلعتبری، معروف به محمد ولی خان تنکابنی ملقب به سپهدار اعظم زاده زاده 1225 در تنکابن در استان مازندران بود که در سال 1305 به زندگی خود پایان داد. محمد ولی خان خلعتبری سیاستمداری برجسته بود که سه دوره نخست وزیر ایران بود. او در کنار سردار اسعد بختیاری از فرماندهان سپاه مشروطه خواهانی بود که در فتح تهران و احیای مشروطیت نقش داشتند.

بعد از کودتای 3 اسفند 1299 محمد ولی خان و ده ها تن از رجال و خوانین سیاسی قاجاری بازداشت و به 100 روز زندان محکوم شدند. بعد از آزادی نیز تمام این افراد از سیاست کشور حذف و طرد شدند و قدرت از آنها گرفته شد.

 

مدتی بعد از این ماجراها بود که حکومت پهلوی دست به تصرف اراضی و املاک شخصی این خوانین و رجال قاجاری زد و محد ولی خان تنکابنی نیز از این قاعده مستثنی نبود. ولی خان املاک خالصه استرآباد و شیرگاه را تصرف کرده و به روس‌ها اجاره داده بود. بخشی از این املاک در رهن بانک استقراضی روس بود. پس از واگذاری بانک به وزارت مالیه ایران، وزارت دارایی این املاک را ضبط کرد و رضاشاه از این طریق درصدد تصاحب املاک سپهدار برآمد.

ولی خان که از وضعیت مالی و اقدامات دولت به تنگ آمده بود، پس از نوشتن وصیت نامه در روز دوشنبه ای از شهریور 1305 خورشیدی در خانه خود در زرگنده تهران با شلیک تپانچه به شقیقه خود به زندگی پرتلاطم خود پایان داد و به یکی از ایرانی های معروفی که خودکشی کردند بدل شد.

غلامرضا تختی

اگرچه درباره مرگ و زندگی جهان پهلوان تختی حرف و سخن گونه گون بسیار است، اما بسیاری مرگ او را خودکشی می دانند. بر این اساس ما جهان پهلوان غلامرضا تختی را در فهرست ایرانی های معروفی که خودکشی کردند قرار دادیم.

او در بازی های 1956 بعد از امامعلی حبیبی دومین مدال طلای ورزشکاران ایرانی در المپیک را به دست آورد. او با کسب این نشان به همراه دو مدال نقره که در بازی ها 1952 و 1960 کسب کرده بود، پرافتخارترین کشتی گیر ایرانی در این بازی هاست.

او در نگاه عامه مردم ایران نماد پهلوانی و جوانمردی در معنای فرهنگی آن قلمداد می شود. همانطور که باید بدانید پس از رخداد زمین لرزه بویین زهرا که ده ها هزار کشته و مجروح در پی داشت، فعالیت های او و تنی چند از پهلوانان برای امداد رسانی به زلزله زدگان، موجی از شور و وحدت ملی در ایران برانگیخت و کمک های فراوانی برای آسیب دیدگان ارسال شد. او همچنین فعال سیاسی و عضو جبهه ملی ایران بود.خودکشی های معروف ایران

در نیمه شب بخوانیم:تست افسردگی بک (BDl-ll) رایگان

ابراهیم منصفی

منصفی زاده 16 اذر 1324، شاعر، نوازنده و نویسنده هرمزگانی بود. نخستین آلبوم ترانه های او در سال 1386 یعنی ده سال پس از مرگش منتشر شد. در هرمزگان او را به عنوان نیمای هرمزگان می شناسند. او چن تن از هم دوره ای هایش جزو اولین نفراتی بودند که سرودن شعرنو نیمایی و آزاد را در جنوب کشور آغاز کردند.

او که در شعرهای آزاد خود پیرو بلامنازع احمد شاملو است با تأثیرپذیری از اقلیم و جغرافیای بومی منطقه گاهی به شعر خود تمایزی قابل تشخیص داده ‌است. یکی از دردناک ترین لحظات زندگی او مرگ فرزند 5 ساله اش بنیامین بوده است که او را دچار اندوه فراوانی کرد. نهایتا در شب اول تیر ماه 1376 در سن 52 سالگی به زندگی خود در بندعباس پایان داد و همانجا به خاک سپرده شد و در شمار ایرانی های معروفی که خودکشی کردند قرار گرفت.

اسلام کاظمیه

کاظمیه نویسنده و فعال سیاسی ایرانی متولد 1309 در تهران بود. بیشتر فعالیت او در زمینه داستان نویسی بود ولی چندسالی نیز به روزنامه نگاری اشتغال داشت. گرایشات سیاسی کاظمیه در کنار خلیل ملکی و جلال آل احمد شکل گرفت. او بعدها به علی امینی نزدیک شد و به عنوان رابط کانون نویسندگان ایران و دفتر نخست وزیر شناخته می شد.

بعد از انقلاب 57 کاظمیه به همراه علی اصغر حاج سید جوادی نشریه جنبش را منتشر کرد و بعد از مدتی نیز ایران به مقصد فرانسه ترک کرد و پناهندگی این کشور را دریافت کرد. او بعد از مرگ علی امینی بسیار منزوی نومید شده و نهایتا در 1376 در پاریس خودکشی کرد.

پیش از مرگش یادداشت هایی از خود به جا گذاشته که در آن علل مرگ خود را شرح داده است.

علیرضا پهلوی

علیرضا پهلوی متولد 8 اردیبهشت 1345 و سومین فرزند محمدرضا پهلوی و فرح دیبا محسوب می شد. او بعد از برادر بزرگ خود رضا دومین وارث تاج و تخت پهلوی بود و در رژیم طاغوت با عنوان رسمی والاحضرت شاهپور پهلوی شناخته می شد. علیرضا البته علاقه ای به فعالیت سیاسی نداشت و از فضای سیاسی دوری می کرد.

او در دی ماه 1357 به همراه پدر و مادر ایران را ترک کرد و در آمریکا به تحصیل مشغول بود. نهایتا اما در 14 دی 1389 در منزل شخصی خود در بوستون ایالات متحده آمریکا با شلیک گلوله به زندگی خود پایان داد.خودکشی های معروف ایران

غزاله علیزاده

فاطمه یا غزاله علیزاده متولد بهمن ماه 1327 ، نویسنده ایرانی مشهوری بود که از جمله آثار او می توان به رمان دو جلدی خانه ادریسی ها اشاره کرد. او کار حرفه ای را از دهه چهل خورشیدی و با انتشار داستان های کوتاه در مشهد آغاز کرد.

او دوبار ازدواج کرد اولین بار با بیژن الهی که حاصل آن یک دختر به نام سلمی بود و بار دوم با محمدرضا نظام شهیدی. او همچنین دو دختر از بازماندگان زلزله سال 1341 بوئین زهرا را به فرزندی پذیرفت. او نهایتا در 21 اردیبهشت 1375 در روستای جواهرده رامسر با حلق آویز کردن خود به زندگی اش پایان داد.

منصور خاکسار

منضور خاکسار متولد آبادان بود که در سال های دهه 1340 به همراه ناصر تقوایی سردبیری نشریه ادبی هنر و ادبیات جنوب را بر عهده داشت. او پیش از انقلاب به دلیل فعالیت ادبی و فرهنگی به همراه برادرش نسیم خاکسار و چند تن دیگر از روشنفکران خوزستانی به زندان افتاد. منصور خاکسار در سال 1357 و مدتی بعد از انقلاب از زندان ازاد شد اما بلافاصله تبعید شد.

در نیمه شب بخوانیم:چه زمانی نیاز به یک روان درمانگر داریم؟

پس از چند سال اقامت در اروپا، سال 1990 به آمریکا مهاجرت کرد و در شهر لس آنجلس اقامت گزید. خاکسار از اعضای قدیمی کانون نویسندگان ایران و همچنین از اعضای کانون نویسندگان ایران در تبعید بود و از یاران همیشگی گروه ادبی دفترهای شنبه در لس آنجلس به شمار می رفت. نهایتا در 18 مارس 2010 برابر با 27 اسفندماه 1388 به زندگی خود پایان داد. وی هنگام مرگ 71 سال سن داشت.خودکشی های معروف ایران

هادی پاکزاد

هادی پاکزاد متولد 1361 در مشهد و خواننده، آهنگساز و ترانه سرای سبک موسیقی آلترناتیو راک بود. او از سال 1381 فعالیت خود را در حوزه موسیقی به طور جدی آغاز کرد و نخستین آلبوم رسمی اش به نام تاریکی را در دی ماه 1394 روانه بازار کرد.

پاکزاد از اولین خواننده های سبک راک و آلترناتیو در ایران بود و پیش از شروع موسیقی به اشعار کلاسیک و نوشته های فلسفی علاقه مند بود. در سال 2000 بعد از کسب تجربه و یادگیری پیانو و گیتار، در یک استودیوی خانگی و با کمک موسیقیدان های محلی شروع به تولید اولین آلبوم خود کرد.

تمام اشعار ترک های ای آلبوم توسط پاکزاد سروده شده و به دلیل نبود جو فرهنگی مناسب نام این آلبوم را سرزمین وحشت گذاشت. پاکزاد خیلی زود به دلیل سبک منحصر به فرد و نوینش معروف شد. ولی نهایتا در روز 6 خرداد 1395 در سن 33 سالگی درگذشت. برخی خبرگزاری ها در همان ایام علت مرگ او را خودکشی اعلام کردند. چندی بعد آلبوم تاریکی او منتشر شد که در میان پرفروش ترین آلبوم های موسیقی قرار گرفت.

خودکشی پدیده مدرن و جدیدی نیست و در طول تاریخ می توان به کلئوپاترا فرعون مصر تا سافو شاعر یونان باستان و هانیبال سردار کارتاژی، به عنوان شناخته شده ترین افرادی که خودکشی کردند اشاره کرد.

منبع سایت:تکراتو

درباره‌ی تیم تحریریه نیمه شب

همچنین ببینید

چرا زنان در ایران به حقوق و دستمزد کم قانع می شوند؟

مشاهدات نشان می دهد که بخش خصوصی تمایل بیشتری برای استخدام زنان دارد و تعداد …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *