همه ی ما میخواهیم بدانیم چگونه میتوانیم یک سخنران خوب باشیم؟
این روز ها با توجه به استفاده گسترده افراد از کلاب هوس سخنران خوب بودن به یکی از نیاز های افراد تبدیل شده تا بتوانند با بقیه افراد ارتباط برقرار کنند و تاثیر گذاری بیشتری داشته باشند.
هزاران نکته در مورد اینکه چگونه یک سخنرانی خوب داشته باشید وجود دارد.
اما گاهی اوقات، به عنوان سخنران، باید به اصول بازگردیم:
سوالی که پیش می آید این است که عناصر اصلی یک سخنرانی عالی چیست؟
ما در این مقاله “10 نکته برای بهبود مهارت های سخنرانی در جمع” توسط مرجوری ال. نورث ، مدرس دانشگاه هاروارد، بیان کردیم.
نکته 1: استرس داشتن طبیعی است. تمرین و آماده سازی کنید.
استرس داشتن خوب است. زیرا هجوم آدرنالین باعث هوشیاری و آمادگی بیشتر شما برای ارائه بهترین عملکرد می شود.
با آماده سازی بر اضطراب غلبه کنید.
وقت زیادی بگذارید و چندین بار یادداشت های خود را مرور کنید.
نکته 2: مخاطبان خود را بشناسید. سخنرانی شما برای آنها است، نه برای خودتان.
تا جایی که می توانید در مورد شنوندگان خود بیاموزید.
این به شما کمک می کند تا انتخاب کلمات، سطح اطلاعات و الگوی سازمان دهی شده خود را تعیین کنید.
نکته 3: برای رسیدن به هدف خود، مواد خود را به موثرترین روش سازماندهی کنید.
ایجاد چارچوب: موضوع، هدف کلی، هدف خاص، ایده اصلی و نکات اصلی را بنویسید.
در 30 ثانیه اول توجه مخاطب را به خود جلب کنید.
نکته 4: مراقب بازخورد باشید.
واکنش مخاطبان خود را بسنجید، پیام خود را تنظیم کنید.
انعطاف پذیر بمانید.
نکته 5: اجازه دهید شخصیت شما شکل بگیرد.
در صورت درخشش شخصیت، شما اعتبار بهتری پیدا میکنید.
مخاطبان شما اگر بتوانند شما را یک فرد واقعی ببینند به گفته های شما اعتماد خواهند کرد.
نکته 6: از شوخ طبعی خود استفاده کنید. داستان بگویید.
در ارائه خود یک حکایت یا داستان خنده دار تزریق کنید مطمئناً توجه مخاطب را به خود جلب خواهید کرد.
نکته7: از خودتان فیلم بگیرید.
در اینجا روشی برای تمرین با کارآیی بیشتر وجود دارد: یک دوربین فیلمبرداری با خود بیاورید و از تمرین خود فیلم بگیرید.
با اینکار قادر خواهید بود که چیزهایی را تعیین کنید که در حالت عادی متوجه آنها نمیشوید. مثل : سریع صحبت کردن نگاه کردن بیش از حد به متن سخنرانی خود و غیره…
نکته8: روی موضوع خود تمرکز کنید، نه عملکرد خود
وقتی صحبت خود را ارایه می دهید، سعی کنید در این موضوع سرمایه گذاری کنید و بر تحولی که می خواهید در مخاطبان خود ایجاد کنید تمرکز کنید. این شگفت آور است که مخاطب خود را متمرکز کنید و دقیقاً بفهمید چه چیزی می خواهید به آنها ارایه دهید.
هنگامی که این کار را انجام دادید، دیگر به جنبه های فنی عملکرد خود فکر نمی کنید – تماس چشمی ، زبان بدن و غیره. وقتی واقعاً روی موضوع خود سرمایه گذاری و تمرکز می کنید، سخنرانی شما تقریباً به آسانی توضیح دادن چیزی برای یک دوست می شود.
نکته9: در یک اتاق پر سر و صدا تمرین کنید.
در حالی که اکثر مردم تمایل دارند در جایی تمرین کنند که حواسشان پرت نمیشود به جایی بروند و تمرین کنند ، اما این شما را برای یک ارائه واقعی آماده نمی کند. در ارائه زنده همه چیز ممکن است اتفاق بیفتد ، از زنگ زدن تلفن های همراه گرفته تا افرادی که فریاد بازخورد مخاطبان را می کشند.
اگر در جایی پر سر و صدا تمرین کنید، می توانید حواس پرتی را بیشتر کنید و یاد بگیرید که وقتی روی مفاهیم و پیام هایی که می خواهید منتقل کنید تمرکز کنید، آنها را تنظیم کنید. به این ترتیب ، هیچ چیز شما را در یک لحظه ارائه غیرمنتظره مرحله نمی کند.
نکته 10:آهسته صحبت کنید.
به عنوان یک سخنران عمومی، شما هرگز نباید احساس نیاز کنید که در یک سخنرانی عجله کنید. از آنجا که اضطراب باعث می شود افراد خیلی سریعتر از حالت عادی صحبت کنند، بنابراین باید از میزان تکلم خود آگاه باشید. آگاهانه و آهسته صحبت کنید.
اگر گفتار شما با سرعت قابل کنترل تری انجام شود، احساس راحتی بیشتری خواهید کرد.
آرام صحبت کردن به معنای یکنواختی صحبت کردن نیست.
بهترین سخنرانان عمومی سرعت سخنرانی را ثابت نگه می دارند و از وقت اضافی برای تزریق بیان بیشتر به عمل خود استفاده می کنند.
نکات اضافه که ممکن است به انها نیاز داشته باشید :
نفسهای عمیق بکشید. این بهترین توصیه برای افراد عصبی است. وقتی عصبی میشوید، عضلات شما سفت میشوند؛ بهطوریکه ممکن است حتی نفس خود را حبس کنید. بهجای آن، نفسهای عمیق بکشید تا به مغزتان اکسیژن برسد و بدنتان آرام شود.
ورزش کنید. سعی کنید روز قبل از سخنرانیتان ورزش کنید تا میزان اندورفین بدنتان را افزایش دهید. اندورفین میتواند به کاهش اضطراب و تسکین آن کمک کند.
آب بنوشید. خشکی دهانِ ناشی از اضطراب بسیار شایع است. برای پیشگیری از این اتفاق میتوانید پیش از شروع مقدار زیادی آب بنوشید. یک بطری آب هم دم دستتان نگه دارید که اگر درطول سخنرانی دهانتان خشک شد، مقداری از آن بنوشید.
کلمات را واضح تلفظ کنید. اگر مخاطبتان نتواند بفهمد که چه میگویید، فوری بی حوصله میشود. جویده صحبتکردن، تندتند حرف زدن یا بیش از حد، کُند صحبتکردن، همگی اینها جلوی ارتباطی را که میخواهید ایجاد کنید، میگیرد.
یک راه خیلی خوب برای بهتر کردن تلفظ کردن این است که جلوی آینه با خود تمرین کنید. وقتی این کار را میکنید خوب به صورتتان دقت کنید. اگر واضح صحبت کنید باید تک تک اعضا مثل: لبها، فَک و زبانتان در حال حرکت باشند. میتوانید پنج دقیقه در روز وقت بگذارید تا از روی کتابی با صدای بلند بخوانید یا چند جمله سخت را جلوی آینه تکرار کنید.
مخاطب خود را درگیر کنید. اغلب سخنرانی ها یک طرفه است در حالی که بهتر است سخنرانی شما دو طرفه باشد زیرا مردم دوست دارند که صحبت کنند و نظراتشان شنیده شود.
از خاطرات شخصی استفاده کنید. اگر تصور کنیم شما منبع معتبری هستید، خاطرات شخصی تاثیری به مراتب بالاتر از تاثیر خاطراهها و داستان دوستان و آشنایانتان خواهد داشت.
جذابیت سخنرانی در چیست؟
وقتی صحبت از مهارت سخنرانی میشود بدون شک یکی ازمهم ترین مهارتها، مهارت ایجاد جذابیت سخنرانی است. منظور ما از جذابیت سخنرانی این است که کاری کنیم تا مخاطبان سراسر صحبت ما را با علاقه گوش کنند و نه تنها برای تمام شدن برنامه لحظه شماری نکنند، بلکه اصلاً متوجه پایان زمان نشوند!
برای ایجاد جذابیت در سخنرانی باید از مهارت های زیر استفاده کنیم:
داشتن هیجان در سخنرانی
داستان گویی در سخنرانی
کاربردی ساختن موضوع سخنرانی