راهنمای کامل سفر به چابهار؛ هر آنچه که باید درباره سفر به چابهار بدانید

چابهار یکی از جذاب ترین مقاصد گردشگری در ایران است. شهری بندی با جاذبه های طبیعی و تاریخی بسیار که حال و هوایی عجیب و به یاد ماندنی دارد. شهری که مردمانی مهمان نواز و مهربان دارد و خاص ترین جاذبه های طبیعی را به گردشگران عرضه میکند. در این مقاله راهنمای کامل سفر به چابهار را برایتان ارائه میکنیم و هر آنچه که باید درباره سفر به این بندر دوست داشتنی بدانید را برایتان شرح خواهیم داد. با ما در سایت نیمه شب همراه باشید.

چابهار کجاست؟

شهر ساحلی چابهار در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان و در کنار دریای عمان و اقیانوس هند واقع شده است در نتیجه منطقه آزاد چابهار از نظر بازرگانی موقعیتی استراتژیک و خاص دارد و همین باعث رونق و اهمیت بیشتر این شهر شده است. اما این نکته مهم را باید در نظر داشته باشید که اهمیت شهر چابهار به موقعیت بازرگانی خلاصه نمی‌شود؛ چرا که شما با مسافرت به این شهر زیبا می‌توانید جاذبه های طبیعی، تاریخی و فرهنگی بی نظیری بی نظیر را ببینید.

همچنین بخوانید: بهترین جاهای گردشگری تفریحی زاهدان

بهترین زمان سفر به چابهار

چابهار در همسایگی دریا و در مجاورت مدار راس السرطان بوده و تا حدودی میزبان بادهای موسمی است. این شرایط به آب وهوای گرمسیری و معتدل با رطوبت نسبی انجامیده است. فصل تابستان خنک ‌ترین فصل چابهار با حداکثر 31 درجه سانتی گراد است. در فصل زمستان با ۱۹ درجه سانتی‌ گراد گرم‌ ترین بندر جنوبی کشور می شود.

این سرزمین را چهار بهار هم می نامند، با وجودیکه در تابستان هوای چابهار گرم و شرجی است برخی اوقات در وسط تابستان هم بعضی روزها هوا خنک میشود. اما به طور کلی بهترین فصل ها برای سفر به چابهار پاییز و اوایل بهار است. در زمستان هم میتوانید به چابهار سفر کنید و از در این فصل از هوای متعادل و بهاری چابهار لذت ببرید.

جاذبه های گردشگری طبیعی چابهار

کوه‌های مینیاتوری یا کوه‌ های مریخی چابهار

کوه های مریخی

کوه های مینیاتوری یا مریخی چابهار جزو معروف ترین جاهای دیدنی چابهار محسوب می شود که تقریبا بیشتر گردشگران حرفه ای جهان آن ها را می شناسند. آن هایی که عاشق بازدید از پدیده های زمین شناسی و مناطق کوهستانی اند به هیچ وجه نباید کوه های مینیاتوری چابهار را از یاد ببرند. کوه ‌های مینیاتوری از دیدنی ‌های خیره کننده چابهار است که از منطقه کچو تا نزدیک خلیج گواتر در موازات ساحل امتداد دارد. این پدیده مورفولوژی توجه بسیاری از توریست های خارجی را جلب کرده است.

کوه های مینیاتوری با کوه های معمولی سنگی کشور فرق می کنند و شکل ظاهری آن ها باعث شده مریخی نام بگیرند. هنگام تابش نور آفتاب بر کوه های مریخی، رنگ های جالبی به خود می گیرند و بر جذابیتشان افزوده می شود. برای بازدید از کوه ها باید دل به جاده زده و در همان حوالی کمپ بزنید. کوه های مینیاتوری در نزدیکی دهستان کهیر در شهر ساحلی کنارک و نرسیده به جاده بندر گواتر است.

کوه گل فشان

گل افشان به معنی جایی است که گل را می افشاند یا به عبارتی پرتاب می کند. در منطقه چابهار جاذبه هایی حیرت انگیز به نام گل افشان وجود دارد که همانند آتشفشان است ولی به جای دود و آتش، گِل پرتاب می کند. این پدیده ها در مناطقی قرار گرفته که هم اکنون جزو جاهای دیدنی چابهار محسوب می شوند. بزرگ ‌ترین نمونه آن در نزدیکی بندر تنگ و در ۱۰۰ کیلومتری شهرستان چابهار شکل می گیرد. کوه گل ‌افشان بندر تنگ حدود ۱۰۰ متر ارتفاع دارد و قطر قاعده آن بالغ بر ۱۰۰ متر است.

در بالاترین نقطه کوه گودالی به قطر کمتر از 1 متر و به عمق حدود نیم متر پوشیده از گِل تشکیل می شود. هر یک دقیقه، مقداری گِل با صدایی شبیه به ترکیدن حباب، از گودال خارج می شود و به اطراف می ریزد. در کنار این کوه، دو کوه کم ‌ارتفاع دیگر نیز وجود دارد که ظاهرا در گذشته گل‌ افشان بوده‌ اند.

تالاب لیپار

تالاب لیپار جزو حیرت انگیزترین جاهای دیدنی چابهار است. دریاچه های رنگی در سایر نقاط جهان نیز وجود دارد که در بعضی ایام رنگ های خاصی به خود می گیرد ولی دریاچه لیپار چابهار همیشه صورتی است و در همه فصول سال می توان از دیدن منظره زیبای آن لذت برد. تالاب لیپار به تالاب صورتی نیز معروف است چرا که رنگ آن تماما صورتی است. این منطقه زیبا و حیرت انگیز، چشم ‌اندازی فوق ‌العاده در ۱۵ کیلومتری شرق چابهار دارد.

منطقه ی حفاظت شده ی گاندو

گاندو یا تمساح پوزه کوتاه ایرانی در منطقه باهوکلات زندگی میکند و به همین دلیل در این بخش از چابهار یک منطقه حفاظت شده به نام گاندو ایجاد شده است که محل زندگی این تمساح هاست. رودخانه باهوکلات از پرآب‌ ترین رودخانه ‌های استان سیستان و بلوچستان و عامل اصلی زندگی در جنوب استان محسوب می شود. آب رودخانه های سرباز، بمپور و راسک از صفحات جنوبی شهرستان ایرانشهر و بخش ‌های دشتیاری قصر قند به رودخانه باهوکلات می ریزد و از آنجا به دریای عمان می رود.

اگر حیات وحش و عکاسی دوست دارید این منطقه را از دست ندهید. گاندوها تنها جانورانی نیستنید که در این منطقه حفاظت شده می‌بینید، سنجاب بلوچی، شغال، روباه، سیاهگوش، خدنگ، پرندگانی مثل مرغ سقای پا خاکستری، کاکایی، عقاب شاهی، هوبره و … هم در این منطقه زندگی می‌کنند.

همچنین بخوانید: راهنمای کامل سفر به جزیره هرمز

گشت و گذار در باغات موز باهوکلات

در باهوکلات علاوه بر گاندو میتوانید از باغات موز این منطقه هم بازدید کنید. در منطقه سرسبز باهوکلات علاوه بر موز انبه و دیگر میوه های گرمسیری هم کشت میشود. دیدن این باغات سرسبز خالی از لطف نیست.

 خلیج گواتر

بندر گواتر به انتهای جاده‌های ایران شهرت دارد. این بندر منطقه‌ای در جنوب شرق ایران، ‌هم‌مرز با پاکستان و جزوی از استان سیستان و بلوچستان است. این بندر جزو زیباترین جاهای دیدنی چابهار است. هر چند خلیج گواتر نسبت به شهر چابهار فاصله زیادی دارد، اما انقدر زیبا و چشم نواز است که واقعا به

جنگل های شناور حرا در گواتر

جنگل حرا چابهار در ناحیه ساحلی خلیج گواتر، در نزدیکی محلی که رودخانه باهوکلات به دریای عمان می‌ریزد، قرار دارد و یکی از جالب‌ترین جاذبه های چابهار به شمار می‌آید. حرا درختچه‌ای است که در مرداب‌های نواحی گرم در کرانه‌های عربستان، مصر و جنوب ایران می‌روید. در جنگل‌های حرا گل‌ها شبیه گل‌های شاه‌پسند و میوه‌ به شکل کپسول تخم مرغی است که درون آن یک دانه وجود دارد و با دو شکاف بازمی‌شود. حرا گونه‏‌ای آفتاب‌پسند است که بسته به شرایط زیستی به بلندی پنج تا ۱۰ متر می‏‌رسد. ریشه در این گونه، سطحی و مشتمل بر یک ریشه عمودی کوتاه و تعداد زیادی ریشه جانبی مورب است. همچنین حرا دارای ریشه‎‏های هوایی به نام ریشه‏‎های تنفسی است و در سطح این ریشه‏‎ها عدسک‎های فراوانی وجود دارد که کار تنفس و تبادلات گازی گیاه را میسر می‌کنند..

ساحل صخره ای چابهار

ساحل صخره‌ای چابهار که با نام ساحل دریا بزرگ نیز شناخته می‌شود، یکی از تفرجگاه‌های ساحلی و جاذبه های دیدنی این بندر به‌ شمار می‌رود. موج‌های سهمگین بعد از برخورد با صخره‌های کنار این ساحل چندین متر به هوا پرتاب می‌شوند و جلوه‌ی بی‌نظیری را به این ساحل می‌دهند. ارتفاع این امواج در فصل مرداد و مصادف با وزش بادهای موسمی به ۱۵ متر نیز می‌رسد.

روستای درک؛ دریا و کویر در آغوش هم

روستای درک در شهرستان کنارک قرار دارد و از خود چابهار دور است اما رفتن به این روستا قطعا ارزشش را دارد. در این روستای دیدنی کویر و دریا به یکدیگر می رسند. از یک سو می توانید رمل های کویری را ببینید و از سوی دیگر  پهنه ی دریا..

نخل‌های سر به فلک کشیده و رمل‌ها از یک طرف شما را صدا می‌کنند و موج‌های خروشان دریا از طرف دیگر. شاید اینجا تنها جایی باشد که بتوانید در چند قدمی غروب کویر غروب دریا را هم ببنید.

ساحل و اسکله بریس

سواحل بریس  که آن را با نام بندر صیادی بریس هم می شناسند،  یکی از مکان های طبیعی بسیار زیبا در لیست جاهای دیدنی چابهار می باشد که در امتداد ساحل دریای عمان واقع شده و دارای دیواره های صخره ای این است که از فراز آن می توانید زیبایی دریای عمان را ببینید. این  منطقه دیدنی حدود ۶۰ کیلومتر با شهر چابهار فاصله دارد و دارای مردمانی خونگرم و مهمان نواز می باشد که شغل اصلی اکثر آنها صیادی است و از این طریق کسب درآمد میکنند. از زیبایی های این منطقه می توان برخورد آب دریا به صخره ها، گوش سپردن به صدای مرغان دریایی و مشاهده منظره دریا و لنج های ماهیگیری را نام برد. زمانی که شما به این منطقه مسافرت می کنید آفتاب سوختگی و تیره شدن پوست یکی از مشکلاتی است که باید با آن کنار بیایید؛ اما شک نکنید که دیدن این سواحل ارزش مشکلات اندکی که برای شما به وجود خواهد آمد را دارد و لحظات و خاطرات بسیار خوبی در این منطقه خواهید داشت.

ساحل پزم

پزم جزیره مانندی در ساحل شرقی چابهار بر کرانه دریای عمان است که صحنه های بکر ساحلی، صیادان ، قایق ها و لنج و مناظر بی بدیلش تابلوهای زیبایی برای عکاسی خاق می کند. پزم به معنی پوزه کوه است و علت این نامگذاری شباهت این شبه جزیره به وال یا نهنگ است. صیادان پزم ماهی و میگوی فراوانی به دست می آورند و به سرتاسر کشور صادر می کنند. خرچنگ ها و فیتوپلانگتون ها از دیگر جاذبه های خلیج اند؛ باید ساعت ها در نیمه شب منتظر بمانید تا بتوانید ساحل زیبای نورانی را با آمدن فیتوپلانگتون ها ببینید.

جاذبه های گردشگری فرهنگی و تاریخی چابهار

روستای تاریخی تیس

روستای تیس از جاهای دیدنی چابهار یک روستای تاریخی است که جریان زندگی در آن به دوره هخامنشیان برمی‌گردد. در این دوره، روستای تیس یکی از بنادر مهم ایران در دریای مکران بوده و کالاها از هند و آسیای شرقی از طریق این بندر وارد ایران می‌شدند. در دوره اسلامی هم بندر تیس موقعیت خاص خود را حفظ کرده بود اما گفته می‌شود بعد ها که تولید نیشکر و پانیذ در مکران از رونق افتاد این بندر هم کم‌کم اهمیت خود را از دست داد.

امروز رودخانه لاوری از وسط این روستا می‌گذرد و مردم برای دیدن جاذبه‌های تاریخی زیادی که در این روستا وجود دارد راهی تیس می‌شوند.

غارهای بان میستی

غارهای بان مسیتی به مجموعه غارهایی در پنج کیلومتری شمال باختری روستای تیس در دامنه کوه شهبازبند (در نزدیکی چابهار) گفته می‌شود. یک غار طبیعی و دو غار مصنوعی درکنار هم قرار دارند. غار اول طبیعی و به‌شکل نیم‌دایره و با استفاده از روش تراشکاری درون غار و دهانه آن توسعه پیدا کرده است. یک آرامگاه کوچک از گچ به‌صورت دوسطح افقی که روی یکدیگر قرار دارند و فاقد آثاری مانند سنگ‌نبشته، خط و لوحه در عمق یک متر از سطح غار دیده می‌شود که در گرد آن یک فضای کوچک وجود دارد.

قلعه پرتغالی های تیس

قلعه تیس که با نام قلعه پرتغالی‌ها نیز شناخته می‌شود، با قدمت بیش از دو هزار سال، از جاذبه های دیدنی چابهار به شمار می‌رود و در دهانه خلیج چابهار و بر فراز تپه‌ای مشرف به جاده چابهار-تیس جای گرفته است. با ابعاد ۲۴ متر در ۹۵ متر، مصالح به کار رفته در ساخت قلعه، آجر، سنگ و گچ محسوب می‌شوند. در ورودی قلعه در بخش شرقی قرار دارد و هشتی بزرگ با اتاق‌های بسیار و ایوان‌‌های خصوصی از ویژگی‌های معماری آن هستند. هشتی که شباهت بسیاری به کاروانسراهای شاه عباسی دارد، در زمان شاه سلیمان صفوی ساخته شده است.

مسجد جامع تیس

مسجد جامع تیس مسجدی زیباست که با همان نگاه اول می توان تشخیص داد از مساجد اهل سنت به شمار می رود. محلی ها معتقدند که مسجد تیس دومین مسجدی است که بعد از ورود اسلام به ایران ساخته شده است. شاید مشخص کردن اولین ها و دومین ها کار آسانی نباشد ولی می توان گفت طرح بنای مسجد تیس قدیمی به نظر می رسد و قابل مقایسه با مساجد شمال آفریقا است. همچنین بخش هایی از آن شبیه بناهای مذهبی هندوستان است. گنبد و گلدسته مسجد با رنگ های شاد رنگ آمیزی شده و خبری از کاشیکاری های فیروزه ای و هفت رنگ مساجد شیعیان نیست. شیشه های مسجد نیز رنگی و پر تزئین است.

از مناطق دیدنی چابهار می ‌توان به مسجد تیس اشاره کرد که از نظر معماری شباهت به مساجد پاکستان و هند دارد. صحن مسجد تیس یادآور تابلویی رنگارنگ از نقوش زیباست. تک مناره مسجد در کنار گنبدهای سبز و قرمز بر شکوه مسجد افزوده اند. همه روزه بلوچ ها و خواهران و برادران اهل سنت با لباس های سفید برای ادای نماز به این مسجد می آیند.

گورستان اجنه تیس

گورستان روستای تیس به قبرستان اجنه یا جن سنط به زبان محلی معروف شده است ولی جالب است که مردگان مردم روستا نیز در آنجا به خاک سپرده می شوند. شاید علت این نامگذاری برهوتی است که قبرستان در آن قرار گرفته است.

قبرستان اجنه متشکل از سنگ قبرهایی بسیار بزرگ و بدون نام و نشان است که به باورهای عامه برای متعلق بودن آنها به موجودات ماورای طبیعی پر و بال می دهد. صخره مانندی در آنجا قرار دارد که قبرها کنار هم بر روی آن ساخته شده اند. آدمیزاد معمولا برای دفن کردن امواتش سنگ را نمی تراشد! آن هم تراشیدن صخره ای به این بزرگی که با امکانات امروزی نیز تراشیدن آنها آسان نیست. همین شواهد گمانه زنی های زیادی را درباره قبرستان به وجود آورده است.

موزه محلی چابهار

موزه محلی چابهار جزو جذاب ترین جاهای دیدنی چابهار و از موزه های مردمشناسی است. بنای کهن فرمانداری چابهار که هم اکنون به موزه تبدیل شده به دوره قاجار بر می گردد. این بنا بر روی سکویی یک و نیم متری با وسعت نزدیک به 650 متر مربع بنا شده و دارای 3 درب ورودی، اتاق‌ های متعدد، راهرو و… است. بنا 2 طبقه است و بخشی از آن به وسیله سکویی با سقف چوبی و ستون آهنی محصور شده است. در بخش های مختلف ماکت هایی بسیار شبیه به انسان واقعی مشاهده می شود که مشغول کاسبی و کارهای خانگی و سایر مشاغل بومی منطقه می باشند. با کمی گشت و گذار در موزه می توان با فرهنگ بومیان چابهار آشنا شد و در ضمن گذری به صنایع دستی و آثار تاریخی چابهار داشت.

بازارهای خرید در چابهار

در این شهر بندری واردات اجناس هزینه گمرک ندارد در نتیجه قیمت‌ها به‌ویژه قیمت پوشاک در چابهار خیلی پایین‌تر از شهرهای دیگر است. چابهار مراکز خرید مدرن و البته بازارهای سنتی دارد که هر روز میزبان گردشگران زیادی هستند.

بازار پردیس چابهار

از مهمترین مراکز خرید چابهار، مرکز خرید پردیس است که در کنار چند بازار پر طرفدار دیگر با استقبال بی نظیر مسافران چابهار مواجه می شود. در این مرکز خرید فروشگاه های زیادی وجود دارند که اقلام متنوعی را عرضه می کنند. در این میان پوشاک، از جمله کیف و کفش، رونق بیشتری دارد. از دیگر اصناف موجود در بازار پردیس چابهار می توان به وسایل الکترونیکی و دیجیتال به خصوص از نوع دست دوم، لوازم خانگی، لوازم آرایشیِ چند برند خاص و زیورآلات اشاره کرد.

دکه بازار چابهار

دکه بازار چابهار از سنتی ترین مراکز خرید چابهار است که به نام بازار فجر یا بازار سنتی چابهار نیز شناخته می شود. آن هایی که به پارچه ها و لباس های سنتی بلوچی به خصوص سوزن دوزی و پارچه های رنگارنگ علاقه دارند، عموما به دکه بازار مراجعه می کنند. خانم های بلوچی در این بازار به انداختن طرح و نقش با حنا بر دستان خود و خانم های گردشگر مشغول اند. در دکه بازار، فرهنگ بلوچی به معنای واقعی جریان دارد. صنایع دستی و سوغات چابهار مثل زری دوزی، داروهای گیاهی، حصیربافی، زیورآلات و محصولاتی از این دست توسط دست فروش ها یا در مغازه های به فروش می رسد و خرید از آن ها کمک زیادی به گردشگری پایدار و رونق گرفتن زندگی بومیان خواهد کرد.

در دکه بازار می توان بهترین برنج ها و ادویه جات هندی را تهیه نمود و در بازگشت به شهر و دیار، غذاهایی با عطر و طعم هندی و بلوچی را تجربه نمود. مردم محلی به خصوص مهاجران چابهار که در خانه های سازمانیِ نزدیک به بازار قدیم زندگی می کنند، معمولا مایحتاج ضروری مثل میوه و مواد غذایی را از آنجا تهیه می کنند.

فروشنده های دکه بازار مردمی خونگرم و خوش انصاف با اخلاقِ مثال زدنیِبلوچ هاست. مردمی که به دکه بازار مراجعه می کنند از اخلاق این کاسبان و قیمت های بازار رضایت کامل دارند.

بازار زرگرها

بازار زرگرها که یکی از مقاصد خرید دیدنی در چابهار است، بالاتر از پارک بهار قرار دارد و انواع و اقسام طلا و جواهرات را در آن می‌توان دید. به‌خصوص برای طرفداران طلاهای هندی، این بازار گزینه ایده‌آلی به‌شمار می‌رود. طلاهای بازار زرگرها، زرق و برق دیگری دارد و با طلاهای معمولی خیلی فرق می کند. انواع طلاهای هندی و طلاهای سنگین وزن در بازار می درخشد.

مرکز تجاری ابریشم

بازار ابریشم از مراکز خرید چابهار است که طرفدارانی زیای دارد. در این بازار می توان لباس و پوشاک، زیورآلات، نقره و بدلیجات را تهیه کرد. به علاوه انواع کالاهای مصرفی مثل لوازم خانگی، محصولات آرایشی، محصولات صوتی و تصویری در بازار ابریشم به فروش می رسد. بازار ابریشم هر ماه، با برگزاری قرعه کشی، جوایز ارزشمندی به خریداران ارائه می کند. در این بازار اقلام دیگری مثل مواد غذایی عرضه می شود و مردم محلی و گردشگران نیازهایشان را از هایپرمارکت های آنجا برطرف می کنند. از دیگر اقلام موجود در این بازار می توان به لوازم دیجیتال اشاره کرد.

مجتمع تجاری صدف چابهار

در میان مراکز خرید چابهار، مجتمع تجاری صدف بهترین مرکز خرید برای خرید لوازم شخصی و خانگی است. یک مجتمع تجاری باکیفیت و مدرن که در آن می‌توانید انواع لوازم‌خانگی، آرایشی بهداشتی، لباس، کفش و خوراکی را با کیفیتی مطلوب و قیمتی مناسب پیدا کنید. بسیاری از گردشگران چابهار، بازدید از مرکز خرید صدف را در برنامه سفر خود قرار می‌دهند.

مجتمع تجاری تیس چابهار

بازاز تیس از جدیدترین مراکز خرید چابهار به شمار می رود که روز به روز رونق بیشتری می گیرد. اگر به دنبال لباس راحتی برای خانه هستید، در بازار تیس انواع متنوع این لباس ها را پیدا خواهید کرد و با دستِ پر به شهرتان بر خواهید گشت. در بازار تیس انواع چای و مواد غذایی به قیمت های مناسب یافت می شود. در این بازار، کالاها و برندهای مختلفی به چشم می خورد. در طبقه فوقانی تاجرهای چینی را می توان به چشم دید چون این طبقه در انحصار چینی هاست و آنجا از شیر مرغ تا جان آدمیزاد پیدا می شود. حتی اگر قصد خرید کردن نداشته باشید، تنها به دیدنش هم می ارزد. در طبقات پایین، مغازه داران ایرانی فعالیت می کنند و اقلامی همچون لوازم آرایشی و محصولات پلاستیکی را عرضه می کنند. در کنار این مرکز خرید، لوازم خانگی دست دوم نیز عرضه می شود. اقلامی همچون لاستیک ماشین، لوازم آرایشی، اسباب بازی، صنایع دستی و پتو را می توان از آنجا تهیه کرد.

صنایع دستی و سوغاتی های چابهار

چابهار یکی از شهرهای بسیار عالی برای سفر و خرید کردن است. اگر قصد مسافرت به این شهر را دارید، حتماً دوست دارید بدانید که سوغاتی این شهر چیست. سوغاتی‌های این شهر به دو بخش خوراکی و صنایع دستی تقسیم می‌شوند. البته همان‌طور که گفتیم، این شهر برای خرید لوازم دیگر نظیر لوازم خانگی، بهداشتی، آرایشی و… هم ارزان است.

سوزن دوزی

سوزن ‌دوزی یکی از اصیل‌ترین و قدیمی‌ترین هنرهای ایرانی است که در بلوچستان به عنوان یکی از اصلی ترین هنرهای این منطقه شناخته میشود . سوزن ‌دوزی یا همان بلوچی ‌دوزی را در گذشته مادرها به دخترانشان یاد می‌دادند اما حالا مردان هم وارد این حوزه شده‌اند و به صورت صنعتی هم تولید می‌شود.

سوزن ‌دوزی انواع مختلف دارد و در قسمت سرآستین، جیب‌ها و پیش‌ سینه لباس زنان بلوچ دیده می‌شود. در سوزن‌ دوزی بیشتر رنگ‌های گرم وشاد مثل نارنجی و صورتی رنگ‌های اصلی هستند و سفید، سیاه، سبز و قهوه‌ای به عنوان رنگ‌های فرعی استفاده می‌شوند.

لباس های سوزن دوزی شده به دلیل زمان زیادی که صرف دوختن آنها میشود نسبتا گران هستند اما بسیار زیبا و با کیفیت هستند. اگر به بلوچستان رفتید میتوانید صنایع دستی سوزن دوزی شده را تهیه کنید.

سکه دوزی

سکه ‌دوزی هم مانند سوزن‌دوزی از هنرهای قدیمی و ناب این منطقه است و تقریبا در تمام روستاهای چابهار محلی‌ها این هنر را بلدند. در سکه‌ دوزی از وسیله‌های مثل دکمه، آینه، پولک، خرمهره و پارچه‌های براق استفاده می‌شود. از آنجایی که پاکستان و هندوستان به این منطقه نزدیک است، در گذشته مواد اصلی سکه ‌دوزی را از این کشورها به چابهار می‌آوردند. محلی‌ها از پارچه‌های سکه‌ دوزی شده برای تزئین رختخواب و اتاق یا آویختن از گردن شتر در عروسی‌ها استفاده می‌کنند.

مسافران و شهری‌ها از این سکه دوزی‌های برای زینت دادن شتر استفاده نمی‌کنند، بیشتر برای روتختی و رومیزی و یا آویزان کردن از آن استفاده می‌کنند. این روزها هم که حال و هوای سنتی دادن به خانه‌ها خیلی رایج شده، این سوغاتی‌ها طرفداران زیادی پیدا کرده‌اند.

زری دوزی و گل دوزی

زری دوزی

نقش و نگاره‌های عامیانه را می‌توان در دل دست‌بافت‌های تاریخی چابهار و دیگر شهرهای سیستان به خصوص در زری دوزی و گل دوزی‌های متنوع چابهار دید. این نقش و نگارها سالیان دراز، سینه به سینه به زنان امروزی چابهار رسیده است و نشانگر روح زیبایی‌شناسی و هنر در قلب این مردمان است. انواع دستبافت های تزئینی و نقش نگاره‌های عامیانه در این منطقه از ارزش فرهنگی و هنر ویژه‌ای برخوردار هستند.

صدف و معرق صدف و وسایل زینتی

اگر کمی حوصله به خرج دهید حین قدم زدن در ساحل چابهار، به صدف‌های زیبا و متفاوتی برمی‌خورید که می‌توانند به عنوان سوغات چابهار در چمدان شما جایی داشته باشند. بومیان و عشایر چابهار از موجودات دریایی، صنایع دستی زیبای خلق می‌کنند که حتما برای شما جالب خواهد بود.

از این صنایع دستی می‌توان به معرق صدف و ساخت انواع تابلو و مجسمه و یا ساخت وسایل زینتی مثل دستبند و گردنبند از حلزون‌، گوش ماهی و مرجان و ساخت انواع اکسسوری زیبا سوزن دوزی شده اشاره کرد.

گلیم بافی 

اگر می‌خواهید یک سوغاتی ارزشمند از چابهار بخرید، می‌توانید سراغ گلیم‌های زیبا و رنگارنگ آن بروید. مواد اولیه برای بافت گلیم را عشایر از پشم دام‌هایشان تهیه می‌کنند و با ترکیب نقش‌ها و رنگ‌های مختلف گلیم‌های زیبا خلق می‌کنند.

در گذشته از گلیم معمولا به عنوان زیر انداز و یا رواندازی حیوانات باربر استفاده می‌شده اما امروزه از آن به عنوان دکوراسیون و تزیینات مختلف برای منزل هم استفاده می‌شود.

حصیر بافی

مردم چابهار از تمام مواد دم دست‌شان به زیباترین شکل استفاده کرده‌اند و حتی از الیاف درخت خرما هم وسایلی خلق کرده‌اند که مسافران با آب و تاب آنها را برای یادگاری می‌خرند. حصیر بافی یکی از هنرهای دستی جذاب مردم بلوچستان است به خصوص در مناطقی که اهالی به انبوه درختان وحشی نخل زینتی دسترسی دارند.

گلدان، سبد خمره‌ای، کیف حصیری، سبد نان، فرش، باد بزن یا آویزهای تزئینی از جمله صنایع دستی هستند که مردم هنرمند بلوچ آنها را با حصیر نخل میسازند و به گردشگران ارائه میکنند.

شیرینی لندو

تهیه‌ی این شیرینی سنتی و بومی، برای پذیرایی از مهمانان در مناطق مختلف استان رواج دارد. لندو، از ترکیب خرما، گندم و کنجد تهیه می‌شود پس از مخلوط کردن خرمای هسته گرفته‌شده، گندم داغ (برشته) و کنجد، مواد را زیر بار سنگین می‌گذارند تا سفت شوند و حالت چسبندگی پیدا کنند. این مرحله از تهیه‌ی لندو به زمان زیادی نیاز دارد و مواد باید حداقل نصف روز، زیر بار بمانند. پس‌ از اینکه مواد زیر بار به یکدیگر چسبیدند، از زیر بار برداشته می‌شوند و به اشکال مختلف آماده می‌شوند.

میوه های استوایی

میوه های استوایی که در چابهار و حومه ی این شهر بندری توریستی کشت میشوند تنوع بی نظیری دارند و شما میتوانید انواع میوه های استوایی مانند انبه، موز، پاپایا و گواوا را تهیه کنید و به عنوان سوغاتی به شهرتان ببرید.

ادویه‌های کم‌ یاب و ارزان

در چابهار میتوانید ادویه های فوق العاده ای را با قیمت بسیار مناسب پیدا کنید و با خود به عنوان سوغاتی به شهرتان ببرید. برخی از ادویه هایی که در چابهار پیدا میکنید را در هیچ شهر دیگری پیدا نمی کنید و از طرف دیگر با توجه به شباهت زائقه غذایی مردم چابهار با مردم هند و پاکستان تنوع ادویه ها در این شهر بسیار بالاست.

ادویه ماهی، ادویه کراهی و ادویه خورشتی از جمله ادویه‌هایی هستند که می‌توانید آن را با قیمت بسیار ارزان نسبت به سایر شهرهای ایران، در بندر چابهار تهیه کنید.

رستوران گردی و شکم گردی در چابهار

چابهار، مثل همه‌ی شهرهای ایران، غذاهای سنتی و محلی مخصوص به خود را دارد. به‌دلیل موقعیت جغرافیایی و نوع آب و هوا، محصولات این منطقه، نقش مهمی در آشپزی این شهر دارند. بسیاری از غذاهای چابهاری با انواع محصولات دریایی مثل ماهی و میگو یا با خرما تهیه می‌شوند.

قلیه ماهی، کراهی میگو و ماهی، تنورچه، تیموش، املت‌سوزی، تباهگ، بتو هواری، کورک، بتوماش و تخلان از جمله معروف ترین و خوشمزه ترین غذاهای محلی چابهار هستند که میتوانید این غذاهای خوش طعم و دوست داشتنی را در رستوران های چابهار میل کنید و با رستوران گردی در این بندر دوست داشتنی سفرتان را خاطره انگیز تر کنید. در این بخش چند نمونه از بهترین رستوران های چابهار را برایتان معرفی میکنیم.

رستوران بلوچ

اگر اهل خوردن غذاهای محلی باشید رستوران بلوچ یکی از بهترین انتخابها برای شماست.  بهترین غذاهای محلی و بهترین قلیه ‌ماهی‌ها را می‌توانید در این رستوران امتحان کنید. غیر از قلیه ماهی، سایر غذاهای محلی چابهار مثل بریانی ماهی، کراهی ماهی و میگو، بتو ماش، شودوده، بتوهواری و کورک در منوی این رستوران دیده می‌شود.

آدرس: چابهار، بلوار امام، مقابل پمپ بنزین

رستوران مکران

اگر می‌خواهید در یک رستوران ساحلی غذای عالی نوش جان کنید و از دیدن مناظر غروب خورشید در افق ساحل لذت ببرید، این رستوران بهترین گزینه است. موقعیت مکانی رستوران مکران، باعث تمایز آن از سایر رستوران‌های شهر شده است. در کنار چشم‌انداز بی‌نظیر، کیفیت غذاهای رستوران مکران قابل‌توجه است و خاطره‌ای خوش از غذا خوردن در کنار ساحل برای شما رقم می‌زند.

این رستوران بیش از ۵۰ سال سابقه دارد و با چهار نوع سرویس، پذیرای اهالی شهر و مهمانان چابهار است؛ فست فود، رستوران، کافی شاپ، غذاهای محلی و قهوه‌خانه. یکی از غذاهای محبوب منوی این رستوران، ماهی کنجدی است که عطر و طعم متفاوتی دارد.

آدرس: انتهای خیابان امام خمینی، جنب هتل بین المللی لاله

رستوران براسان

این رستوران در یک پلاژ ساحلی قرار دارد. به گفته‌ی مدیر این رستوران، براسان به‌معنای برادران است. یکی از غذاهایی که در این رستوران حتما باید امتحان کنید، کرایی نام دارد. این غذا را هم با گوشت قرمز و هم با مرغ تهیه می‌کنند. آن چیزی که این غذا را از سایر غذاهای محلی متمایز می‌کند، ادویه‌های خاص سنتی چابهار است. اگر غذای دریایی و محلی دوست ندارید، در این رستوران می‌توانید انواع خورش یا کباب سفارش دهید.

آدرس: پلاژ ساحلی تیس

رستوران بام چابهار

همانطور که از اسمش مشخص است، رستوران بام چابهار در بلندی قرار گرفته و موقع غذا خوردن کل شهر زیبای بندری زیر پای شماست. معروف‌ترین غذای بام چابهار خوراک میگو هست و همیشه هم موسیقی زنده به راه است.
یک نکته خوب دیگر در مورد این رستوران این است که در نزدیکی مراکز خرید است و بعد از دور زدن در مراکز خرید، اینجا می‌توایند حسابی خستگی به در کنید و یک غذای لذیذ نوش جان کنید.

آدرس رستوران: چابهار بالاتر از مجتمع تجاری صدف، رو‌به‌روی مجتمع تجاری پردیس

رستوران سنتی خلیج

یکی دیگر از رستوران‌های چابهار که بین گرشدگران و محلی‌ها خیلی شناخته شده است رستوران سنتی خلیج فارس است که دکور و حال و هوای سنتی دارد. غذاهایش علاوه بر اینکه خوشمزه و باکیفیت هستند، حجم خوبی هم دارند.

آدرس:  چابهار، میدان شیلات، خیابان دریا

راه های سفر به چابهار

برای سفر به چابهار چه به‌صورت شخصی و چه همراه با تور، گزینه‌های متفاوتی پیش رو دارید. با توجه به طولانی بودن فاصله این بندر با بیشتر شهرهای کشور، در صورت امکان، بهترین گزینه سفر هوایی است؛ اما اگر از طرفداران سفرهای زمینی با گشت و گذارهای طولانی هستید، می‌توانید این مسافت را با اتوبوس یا وسیله شخصی نیز، طی کنید.

قطار هم یکی از گزینه هایی است که برای سفر به چابهار در اختیار دارید. البته خط ریلی راه آهن مستقیمی به شهر چابهار نداریم بلکه باید با قطار به زاهدان بروید و از آنجا با اتوبوس یا تاکسی به چابهار سفر کنید.

انتخاب محل اقامت در چابهار

در چابهار برای اقامت گزینه های متنوعی در اختیار دارید؛ از اقامتگاه های محلی و بوم گردی که در این چند سال بسیار توسعه یافته اند بگیرید تا انواع هتل های لوکس و میان رده و اقتصادی. در این بخش برخی از اقامتگاه های محلی و هتل های چابهار را برایتان معرفی خواهیم کرد.

هتل های چابهار

هتل لیپار

هتل لیپار یک هتل ۴ ستاره است که در نزدیکی ساحل چابهار قرار دارد. این هتل سه طبقه دارد. نمای بعضی از اتاق ها به سمت دریای عمان و بعضی دیگر به سمت باغ هتل است. غذاهای این هتل با کیفیت و متنوع است. از امکانات دیگر آن می توان به باشگاه بدنسازی، ‌استخر، سونا و سالن بیلیارد اشاره کرد.

یکی دیگر از مزیت‌های هتل لیپار این است که در نزدیکی مراکز خرید مثل مرکز خرید صدف، ابریشم، فردوس و بازار طلا قرار دارد و شما هر لحظه که دلتان بخواهد می‌توانید برای خرید و گذراندن وقت به این مراکز خرید سر بزنید.

هتل لاله چابهار

یکی دیگر از هتل های معروف شهر چابهار،‌هتل لاله است. این هتل ۴ ستاره است و در دیگر شهرهای ایران نیز شعبه دارد. از امکانات موجود در آن می توان به رستوران،‌ کافی شاپ، استخر، سالن بدنسازی، سالن همایش و غرفه های تجاری اشاره کرد.

هتل شاهان

هتل شاهان یکی از هتل های ۴ ستاره شهر چابهار است که در خیابان مولوی قرار دارد. این هتل دو ساختمان مجزا دارد و ۵ اتاق دارد. موقعیت قرارگیری آن به گونه ای است که با رزرو اتاق های آن در کم ترین زمان ممکن به ساحل دریا دسترسی خواهید داشت.

هتل آذین

هتل آذین یک هتل سه ستاره است و برای کسانی که می‌خواهند هزینه سفرشان پایین باشد یک گزینه فوق‌العاده است. هتل آذین دو طبقه و در کل 22 اتاق دارد. یک هتل کوچک و جمع و جور است که صبحانه هم سرو می‌کند اما طبیعی است که از یک هتل 3 ستاره نمی‌شود انتظار صبحانه‌های هتل 4 ستاره و 5 ستاره را داشت. آذین بین هتل‌های مقرن به صرفه چابهار یکی از هتل‌های پرطرفدار است؛ نزدیکی به دریا این هتل را محبوب‌تر هم کرده است.

اقامتگاه های محلی و روستایی

 اقامتگاه بومگردی رمین

اگر دوست دارید در یکی از توریستی ترین روستاهای چابهار زندگی کنید حتما در اقامتگاه بومگردی زمین اتاق بگیرید. با اقامت در این اقامتگاه با فضای روستایی چابهار بیشتر آشنا می شوید و مردم محلی را از نزدیک می بینید. این اقامتگاه در ۱۴ کیلومتری مرکز شهر چابهار قرار دارد.

 اقامتگاه بومگردی شجره

این اقامتگاه در ۹۰ کیلومتری شمال شرقی شهر چابهار قرار دارد. دارای دو سالن بزرگ به همراه دو اتاق خواب است و ظرفیت پذیرش ۵۵ مهمان را دارد. اتاق های این اقامتگاه بدون تخت هستند و دستشویی و حمام آن ها مشترک اند. از امکانات دیگر آن می توان به پارکینگ و سیستم سرمایشی اشاره کرد.

 اقامتگاه بومگردی درک

افامتگاه بومگردی درک در یکی از زیباترین روستاهای چابهار به همین نام (درک) قرار گرفته است. از این روستا می توانید اقیانوس هند را به خوبی ببینید. در این روستا منظره بسیار زیبایی را از رمل های کویری در کنار اقیانوس می بینید. طبیعتی که در کمتر جای دنیا امکان دیدن آن را دارید.
اقامتگاه موجود در این روستا دارای ۵ اتاق است. در این اقامتگاه می توانید غذاهای محلی چابهار را سفارش دهید. برای هر اتاق حمام مجزا وجود دارد اما سرویس بهداشتی اتاق ها مشترک است.

اقامتگاه بومگردی بلوچ

اگر دوست دارید کمی از فضای شهری دور شوید و در یک باغ سرسبز از درختان نارگیل اقامت داشته باشید حتما به اقامتگاه بومگردی بلوچ بروید. در تمام سوئیت های این اقامتگاه سرویس بهداشتی و یخچال وجود دارد. در این اقامتگاه صبحانه ی محلی سرو می شود. اقامتگاه بومگردی بلوچ در روستای آبکان قرار دارد.

 اقامتگاه بومگردی آژ

این اقامتگاه در ۱۰۰ کیلومتری شهر چابهار در روستای گواتر قرار دارد. ۵ اتاق دارد و ظرفیت پذیرش ۳۵ مهمان را دارا است. حمام و دستشویی ها عمومی هستند. نزدیکی ترین جاذبه ها به آن جنگل های حرا و خلیج گواتر است.

 اقامتگاه بومگردی پرهیزکار

اقامتگاه بومگردی پرهیزگار یکی از اقامتگاه های سنتی و جذاب چابهار است که در روستای بریس قرار دارد. این اقامتگاه یک اتاق و یک کپر دارد. در اتاق آن تلویزیون و یخچال وجود دارد. این اقامتگاه در نزدیکی دریای عمان و سواحل مکران قرار دارد.

 اقامتگاه بومگردی گدام

یکی دیگر از اقامتگاه های جذاب چابهار، ‌اقامتگاه بومگردی گام است که در بندر تنگ قرار دارد. این اقامتگاه دو اتاق ۱۵ نفره و یک اتاق ۲۰ نفره دارد. در این اقامتگاه حمام و پارکینگ وجود دارد. نزدیک ترین مکان تفریحی به این اقامتگاه بندر تنگ است که می توانید در آن دلفین ها را تماشا کنید. در این اقامتگاه می توانید غذاهای محلی سفارش دهید.

همچنین ببینید

بهترین کله پاچه در تهران | خوشمزه ترین کله پاچه در تهران

کله پاچه یا به اصطلاح خودمانی کَلَپچ، یکی از پرطرفدارترین و قدیمی‌ترین غذاهای سنتی ایرانی …

دیدگاهتان را بنویسید