بازار سرمایه در دقایق پایانی امروز با روندی مثبت به کار خود پایان داد و در نهایت با ۲۰ هزار واحد مثبت در محدوده یک میلیون و ۲۲۳ هزار واحد قرار گرفت. بیشتر نمادهای کوچک بازار امروز متعادلتر نسبت به روزهای گذشته به کار خود ادامهدادند.
میترا تاتاری، کارشناس بازار سرمایه درباره روند شاخص کل برای هفته جاری گفت: تا پایان این هفته احتمال رسیدن شاخص به محدوده یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد زیاد است اما نزدیک شدن به محدوده یک میلیون و ۵۰۰ دور از انتظار و غیر قابل پیشبینی است.
تاتاری در پاسخ به این سوال که چرا سهمهای کوچک بازار در هفته جاری تحرکات مثبتی را دارند، گفت: با توجه به روند مثبت بازار و تاثیر نمادهای شاخصساز بر روند کلی بازار سهمهای کوچک حجمهای خوبی را در روزهای گذشته خوردهاند در روزهای آینده میتوانند روند صعودی را داشته باشند و در کلیت بازار موثر واقع شوند.
خلاصه ای از روند بورس در بازار ایران در 6 تیر 1400
بورس دیروز دوباره در مدار مثبت قرار داشت و شاخص کل با رشد ۱.۷ درصدی (معادل ۲۰.۶ هزار واحد) به ۱.۲۳۳ میلیون واحدی رسید.
🔻شاخص هموزن هم با صعود ۱.۱ درصدی بیشترین رشد خود طی حدود بیش از ۴ ماه اخیر را تجربه کرد.
🔻ارزش معاملات خرد باز هم افزایش یافت و با رسیدن به ۷۰۰۰ میلیارد تومان به بیشترین میزان خود در ۱۴۰۰ رسید. گروههای خودرویی، فلزات اساسی، بانکی و شیمیایی و نمادهای پالایش، شستا، شپنا و دارا یکم بیشترین ارزش معاملات را ثبت کردند.
🔻طبق اخبار بورس ایران دیروز شاهد ۳۳۲ میلیارد تومن ورود پول حقیقی در بازار بودیم. این برای اولین بار در ۱۴۰۰ بود که سه ورود پول پیاپی را تجربه میکنیم.
صنایع شیمیایی، چند رشتهایها و داروییها و نمادهای شستا، بوعلی و تاپیکو بیشترین ورود پول را تجربه کردند. بیشترین خروج پول حقیقی هم از صنایع بانکها، انبوهسازی و فلزات اساسی و نمادهای وبملت، فوکا و وساخت بود.
🔻در پایان معاملات دیروز بورس تهران ۴۷ درصد نمادها در مدار منفی معاملات بودند. ۲۲ واحد درصد نمادها با صف فروشهای ۲۶۰ میلیارد تومانی مواجه بودند و ۱۵ درصد نمادها هم با صف خریدهایی به ارزش ۸۷۰ میلیارد تومان همراه بودند.
🔻در اواخر بازار دیروز عرضهها شدت گرفت و بسیاری از بزرگان خودروسازها، بانکها و برخی از فلزات اساسی به مدار منفی رفتند.
🔻لیدرهای رشد بازار دیروز شیمیاییها و پالایشیها بودند.
🔻رضوانی فر، مدیر عامل شستا: شستا بزرگترین افزایش سرمایه در تاریخ بورس را رقم میزند.
معاملات بازار سرمایه وارد فصل جدیدی از رونق شده است؟
در اخبار بورس ایران آمده است که این سوالی است که این روزها پس از صعود چند روزه قیمت سهام بسیاری از فعالان سهام از خود میپرسند.
هفته گذشته شاخصکل بورس بعد از مشخصشدن نتیجه انتخابات ریاستجمهوری و آرام شدن جو عمومی بازار در چرخشی عجیب نسبت به هفته قبل از آن رشد ۷/ ۵درصدی را به رخ بازارهای دیگر کشید و سرانجام پس از کش و قوس فراوان شاخص یکمیلیون و ۲۰۰ هزار واحد را لمس کرد.
روندی که در روز شنبه نیز ادامه یافت و نماگر اصلی سهام با افزایش ۷/ ۱درصدی همراه شد.
با شروع توفانی بورس در تابستان، در حالی نوید پایان قاطع اصلاح قیمت سهام داده میشود که برخی تحلیلگران نگرانیهایی در مورد تداوم وضعیت مثبت فعلی دارند.
به اعتقاد آنها گرچه خیال بازار از انتخاب مستاجر جدید پاستور راحت شده اما بازار همچنان با تهدیدات مختلفی مواجه است.
تهدیدات بازار سرمایه
طبق اخبار بورس ایران سرنوشت بورس در۱۴۰۰ به دو عامل تعیینکننده بستگی دارد. بازار سرمایه در راستای نتیجه مذاکرات بینالمللی ایران و قیمت دلار حرکت خواهد کرد.
این موضوعی است که برخی کارشناسان بر آن تکیه میکنند و بر این باورند که هنوز بازار به تعادل نرسیده است.
بر همین اساس هرتصمیم و اتفاقی که در حوزه سیاست خارجی کشور رخ دهد، بورس نسبت به آن واکنش نشان میدهد. حسن رضاییپور، کارشناس بازار سهاممیگوید: انتخابات ریاستجمهوری کشور تا حدودی تکلیف بازار سهام را روشن کرد. بازار سرمایه با ابهامات بسیاری دست و پنجه نرم میکند که با مشخصشدن رئیس دولت جدید بخش عمدهای از ابهامات بازار برطرف شده است.
همانطور که ابتدای ۱۴۰۰، تحلیلگران بازار، انتخابات ریاستجمهوری را مهمترین متغیر تعیینکننده در سرنوشت بورس عنوان میکردند، هماکنون نیز شاهد سرمایهگذاری محتاطآمیز بخش جدیدی از سرمایهگذاران در این بازار هستیم.
با اصلاح شاخصکل بورس از سال گذشته حدود ۷۰درصد نمادهای فعال در بازار زیر ارزش ذاتی خود معامله شدند؛ شرایطی که صدای بسیاری از سهامداران را درآورد.
اما در حالحاضر بازار با شرایط جدیدی تحتعنوان «برچیدهشدن عدماطمینان» روبهروست. مواجهشدن با این شرایط بدونشک پای سرمایهگذاران بیشتری را به تالارهای شیشهای بازمیکند. اتفاقی که در ۴روز اخیر رخ داد گواه این مدعاست.
این کارشناس سرنوشت برجام و مذاکرات بینالمللی ایران را یکی از تاثیرگذارترین عوامل تعیین جهت روند معاملات عنوان و اظهار میکند: با توجه به شرایط مبهم بینالمللی نمیتوان به طور قاطع در مورد تداوم روند مثبت بازار سهام امیدوار بود.
طبق آخرین اخبار بورس ایران بازار سرمایه در راستای نتیجه مذاکرات بینالمللی ایران و قیمت دلار حرکت خواهد کرد.
هر تصمیمی در حوزه سیاست خارجی کشور رخ دهد، بورس نسبت به آن واکنش نشان میدهد.
بر این اساس آن دسته از کارشناسانی که متعادلشدن بازار سهام را قطعی میدانند از تصمیمات برجامی و پیامد تصمیمگیریهای این بخش غافلند.
وی با اشاره به چالشهای پیشروی بازار اظهار میکند: موضوع کسریبودجه دولت و نیاز شدید دولت به منابع مالی بازار سرمایه را با چالشهای متعددی مواجه میکند.
همانطور که سال گذشته مشاهده کردیم دولت برای تامین بخشی از کسری بودجه خود دست به دامن بازار سهام شد. تجربه ثابت کرده که دولتها بازار سرمایه را به عنوان بازویی قوی در جهت کسب منابع مالی در نظر میگیرند.
با مشخص شدن تیم اقتصادی دولت جدید ابهامات این بخش نیز برطرف خواهد شد.
در اینکه دولت با کمبود منابع مالی دست به گریبان است شکی نیست اما باید دید دولت سیزدهم چه برنامهای برای کسب درآمد از بازار سرمایه دارد. نحوه تامین مالی از بازار سرمایه توسط دولت رئیسی، تکلیف بازار سرمایه را روشن میکند.
اگر به این موارد سر رسید حجم بدهیهای دولت روحانی را نیز اضافه کنیم خواهیم دید که در هر کدام از این حالات، اتفاقات متفاوتی برای بازار رخ میدهد.
وی ادامه میدهد: وضعیت صادرات نفت ایران و موضعگیری دولت جدید در مورد ورود سرمایهگذاران خارجی نیز از جمله عوامل تعیینکننده بر معاملات بورسی است.
بازار سرمایه با یک تهدید جدی نیز مواجه است. با توجه به شعارهای انتخاباتی و اذعان آنها بر کنترل نرخ تورم اگر دولت جدید راه دیگری برای کسب درآمد بیابد، بازار سهام روی رونق را نخواهد دید.
ضربهگیر هیجانات منفی
رضاییپور در پاسخ به اینکه سیاستگذار چگونه میتواند جلوی ابرنوسانهای تجربهشده در ماههای اخیر را بگیرد، توضیح میدهد: بورس با ابزارهای مختلف و متنوعی سر و کار دارد که سیاستگذار میتواند از آن بهره ببرد.
فروش استقراضی اوراق تبعی، آگاه کردن سرمایهگذاران از این ابزارها، دوطرفه کردن بازار و تسهیل قوانین و مقررات ابزارهایی هستند که اگر توسط سیاستگذار در بازار اجرا شوند میتوانند جلوی جولان سفتهبازها و نوسانگیرها را سد کنند.
وی با اشاره به نقش عرضههای اولیه در رونق بازار و جذب سرمایهگذار تاکید میکند: تسهیل ورود شرکتهای متقاضی به بورس، عطش بازار را کنترل میکند.
طبق اخبار بازار بورس ایران سال گذشته بسیاری از شرکتها در زمانی که بازار در اوج قیمتها قرار داشت در صف عرضه اولیه قرار داشتند،
این در حالی است که دقیقا بعد از آغاز ریزش قیمت سهام بخشی از سهام این شرکتها وارد بازار شد. حذف پروسه طولانی شرکتها برای عرضه در بورس و تسهیل قوانین مربوط به این بخش یکی از موارد مهمی است که میتواند تغییرات مثبتی در بازار ایجاد کند.
هرقدر حجم عرضههای بازار بیشتر باشد هیجانات خرید کنترل میشوند.
درواقع عرضههای اولیه ضربهگیر هیجانات منفی محسوب میشوند و متولیان بازار نسبت به این موضوع نباید بیتفاوت باشند. در ماههای گذشته نیز بارها در این مورد انتقادهایی شد و تجربه نشان میدهد استفاده از ابزارهای مذکور، بازار را با سرعت بیشتری به تعادل میرساند.

