لیزر یکی از موثرترین و محبوبترین روشها برای از بین بردن موهای زائد است و به همین دلیل، در طول زمان دستگاههای لیزر مختلفی وارد عرصه شدهاند. هر یک از این دستگاهها مزایا و معایب خاص خودشان را داشته و برای یک تیپ پوستی خاص (مثلا پوستهای تیره یا روشن) و ضخامت خاص (موهای نازک یا ضخیم) عملکرد بهتری دارند. پس این خیلی مهم است که قبل از اقدام برای لیزر موهای زائد، بهترین و مناسبترین دستگاه لیزر برای خودتان را تشخیص دهید. ما در این مقاله به معرفی و بررسی ۵ تا از محبوبترین دستگاههای لیزر پرداختهایم، پس تا انتهای مطالب همراه ما بمانید.
انواع دستگاه لیزر موهای زائد
لیزر الکساندرایت (Alexandrite)
حتم دارم که به محض شنیدن نام دستگاه لیزر، قبل از هر چیزی اسم دستگاه لیزر الکساندرایت در ذهنتان تداعی میشود. چرا که این لیزر محبوبترین، راحتترین و سریعترین لیزر موجود در بازار بوده و قادر است که به طور عمیق، در لایه درم یا همان لایه میانی پوست نفوذ کند. لیزر الکساندرایت طول موجی به بلندای ۷۵۵ نانومتر داشته و این موج قادر است که با نفوذ مستقیم به ریشه و فولیکول مو، موها را به طور کامل از بین ببرد. در حقیقت میتوان از این لیزر برای پوستهایی در طیف خیلی روشن تا سبزه استفاده کرد، اما ممکن است که بخاطر خطر تغییر رنگ و سوختگی، برای پوستهای تیره مناسب نباشد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که لیزر الکساندرایت برای افرادی با پوست سفید و موهای تیره بسیار ایدهال و موثر است. این نوع لیزر دارای سیستمهای محبوبی مثل اپی تاچ پلاس، جنتل لیز، سایناشور آپوجی و لیزر کندلا است.
سیستمهای لیزر الکساندرایت
لیزر الکساندرایت دارای انواع مختلفی است که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید: انواع دستگاه لیزر موهای زائد مناسب چه کسانی است؟
دستگاه الکساندرات آریون (Orion)
_یکی از سریعترین لیزرهای موجود در بازار است.
_ دارای اسکنر بزرگ برای لیزر نواحی بزرگ مثل کمر است.
_ امکان سوختگی آن بسیار پایین و نزدیک به صفر است.
_فاصله پالسهای این نوع لیزر کم بوده و دارای سیستم خنک کننده است.
دستگاه لیزر آلما (Alma)
_ دارای پالسهای بسیار زیاد که به عمق فولیکول مو نفوذ کرده و با گرما ریشه مو را از بین میبرند.
دستگاه لیزر کوترا
_برای انواع پوستهای تیره و روشن مناسب است.
_ به دلیل داشتن سیستم خنک کننده امکان سوختگی را از بین میبرد.
_در از بین بردن و درمان واریس هم موثر است.
دستگاه لیزر روبی (Ruby)
روبی اولین دستگاهی است که برای از بین بردن موهای زائد مورد استفاده قرار گرفت و دارای طول موج ۱۹۴ نانومتر است. دستگاه لیزر روبی دارای سیستمهایی مثل روبی استار، اپی پالس روبی و پالومار E2000 میباشد. با وجود تمام مزایای این دستگاه، به دلیل قدیمی شدن آن از دستگاههای جدیدتری برای حذف موهای زائد استفاده میشود. در واقع بین هر پالس این لیزر یک مکث طولانی وجود داشته و همین ویژگی باعث میشود که درد کمتری نسبت به سایر دستگاههای لیزر داشته باشد. اما از آنجایی که سرعت حذف موهای زائد در این نوع لیزر کمتر است، به جلسات درمانی بیشتری برای حذف موهای زائد نیاز دارد. دستگاه لیزر روبی به سیستم خنک کننده مجهز شده و به همین دلیل، خطر سوختگی و سایر عوارض جانبی را کمتر میکند.
مزایا
• درد کمتر نسبت به سایر دستگاههای لیزر
• موثر برای از بین بردن یا کاهش دائمی موهای زائد
معایب
• طول موج کوتاه این دستگاه لیزر باعث شده که فقط برای از بین بردن موهای نازک و روشن مناسب باشد.
• دستگاه لیزر روبی جذب ملانین بالایی داشته و به همین دلیل برای افرادی با پوست تیره توصیه نمیشود.
• از آنجایی که مکث بین پالسها زیاد است، در نتیجه لیزر کردن موهای زائد قسمتهای بزرگ بدن با این دستگاه زمانبر خواهد بود. پس میتوان گفت که دستگاه لیزر روبی برای لیزر کردن مناطق کوچک بدن مناسب است.
بیشتر بخوانید: آیا لیزر موهای زائد سرطانزاست؟
دستگاه لیزر دایود (Oiode)
دایود یکی از محبوبترین، کم خطرترین و دستگاههای نسبتا جدید در میان دستگاههای لیزر است که نسبت به دستگاه لیزر الکساندرایت و روبی، طول موج طولانیتری (۸٠٠ تا ۸۱٠ نانومتر) دارد و به شیوه بهتر و عمیقتری به پیاز مو نفوذ میکند. در دستگاه لیزر دایود، اشعه لیزر در کسری از ثانیه پالس میشود و میتوان گفت که این نوع لیزر، مناسبترین دستگاه برای افرادی با تیپهای پوستی تیره است. به طور متوسط برای حذف دائمی موهای زائد با دستگاه لیزر دایود، به ۶ تا ۱٠ جلسه درمانی نیاز است. دستگاه لیزر دایود دارای سیستمهای محبوبی مثل لایت شیر، مدیو استار، اپکس، اپیستار، سوپرانو XL، لیزرلیت و دیود SLP, F1 است.
مزایا
• این دستگاه دارای سیستم خنک کننده با قدرت بالا بوده و به همین دلیل، استفاده راحتتر برای اپراتور لیزر و درد کمتر برای زیباجو را به ارمغان میآورد.
• به دلیل امکان تنظیم پارامترهای درمانی توسط پزشک یا اپراتور، علاوه بر پوستهای تیره برای انواع پوستها هم مناسب است.
• از آنجایی که این دستگاه هر بار تعداد زیادی از فولیکولهای مو را مورد هدف قرار میگیرد، به تعداد و طول جلسات درمانی کمتری برای حذف موهای زائد نیاز خواهد داشت.
• برای درمان قسمتهای بزرگ بدن و موهای کمر یا سینه مردان مناسب است.
معایب
• احتمال تیرگی موقت پوست در اثر استفاده از این دستگاه لیزر وجود دارد.
• از آنجایی که سرعت شاتها در این نوع لیزر بسیار بالاست، اگر لیزر توسط یک اپراتور غیر حرفهای انجام شود خطر سوختگی پوست را به همراه خواهد داشت.
• افراد تیره پوستی که از لیزر دایود استفاده میکنند، به جلسات درمانی بیشتری برای حذف موهای زائد خود نیاز خواهند داشت.
• از آنجایی که دایود یک فناوری جدید در لیزر است، نتایج زیادی برای ارزیابی عملکرد آن وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: بهترین مرکز لیزر مو زائد در تهران
دستگاه لیزر ان دی یاگ (Nd-YAG)
لیزر ان دی یاگ یا پالس بی خطر علاوه بر از بین بردن دائمی موهای زائد، دارای کاربردهای دیگری مثل جوانسازی پوست، ترمیم آسیبهای ناشی از نور خورشید و پاک کردن تاتو هم هست. طول موج این دستگاه ۱٠۶۴ نانومتر بوده و به طور عمیق در پوست نفوذ کرده و توسط رنگدانههای مو جذب میشود. این لیزر جذب ملانین پایینی داشته و به دلیل داشتن طول موج بلند، بهترین انتخاب برای پوستهای تیره محسوب میشود. نکتهای که باید بدانید، این است که قبل حذف موهای زائد با لیزر ان دی یاگ، لوسیونی به نام لوسیون کربن به پوست زده میشود و به همین خاطر، لیزر به جای ملانین کربن را مورد هدف قرار میدهد. در نتیجه باید گفت که این نوع لیزر برای انواع پوستها و حتی پوستهای برنزه هم ایمن است. دستگاه لیزر ان دی یاگ دارای سیستمهای محبوبی مثل کوترا، لایرا، سایتون، جنتل یاگ، سایناشور، کندلا و مدلیت IV است.
مزایا
• برای از بین بردن موهای مناطق بزرگی از بدن مثل پا و کمر مناسب است.
معایب
• تاثیر این دستگاه لیزر بر موهای روشن و نازک کم است.
• در مقایسه با سایر لیزرها درد بیشتری دارد.
• در صورت استفاده از این نوع لیزر خطر سوختگی، ورم، قرمزی، زخم و تغییر رنگ پوست وجود خواهد داشت.
• به دلیل جذب پایین ملانین، به جلسات درمانی بیشتری برای رسیدن به نتایج مطلوب نیاز خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: بهترین مراکز لیزر مو زائد در شیراز
دستگاه لیزر (IPL)
در حقیقت ای پی ال یک نوع لیزر نیست و برای از بین بردن موهای زائد از لیزر واقعی استفاده نمیکند. بلکه برای اینکار از پالس شدید نور IPL بهره برده و عملکردی مشابه لیزر دارد. در حقیقت این پالسهای نوری روی فولیکولهای مو تمرکز کرده و بدون ایجاد سوختگی یا آسیب، با ایجاد گرما موهای زائد را از بین میبرند. این لیزر برای مناطق بزرگ بدن بهتر بوده و افرادی با پوست روشن و موی تیره، بهترین کاندید برای استفاده از این نوع لیزر محسوب میشوند. یکی از خوبیهای اصلی این روش، این است که سطح انرژی، طول موج و مدت زمان پالسها در آن قابل تنظیم هستند. لیزر ای پی ال به سیستمهای محبوبی مثل کوانتوم، آکولایت، وسکولایت، فتودرم و اپی لایت مهجز شده است. موهای لیزر شده توسط این روش بعد از رویش مجدد احتمالی نازک و ظریف خواهند بود.
مزایا
• این دستگاه سریع بوده و بدون درد است.
• عوارض جانبی کمی دارد.
• نسبت به لیزر عملکرد سریعتر و ارزانتری دارد.
• علاوه بر حذف موهای زائد، میتواند برای جوانسازی، روشن کردن لکهای صورت و از بین بردن آثار سطحی جوش هم موثر باشد.
معایب
• با وجود عوارض جانبی کم، میتواند باعث تورم و قرمزی زودگذر در محل درمان بشود.