حملات پانیک چیست؟ علائم و روش های درمان آن چیست؟

در این مقاله از وبسایت نیمه شب به این موضوع که حملات پانیک چیست؟ علائم و روش های درمان آن چیست؟ پرداخته خواهد شد.

حمله پانیک یک هجوم ناگهانی از حس ترس و اضطراب است. این حمله علائم جسمی و روانی ایجاد می کند. سطح ترس تجربه شده در اختلال پانیک غیر واقعی است و با وقایع و شرایطی که باعث حمله پانیک می شود، تناسب ندارد.

هر کسی ممکن است در عمر خود یک بار حمله پانیک را تجربه کند. اما حمله های مکرر و مداوم احتمالا نشانه ای از هراس یا اضطراب غیر معمولی است که نیاز به درمان دارد.

حملات پانیک چیست؟ علائم و روش های درمان آن چیست؟

علائم حمله پانیک یا وحشت زدگی

علائم جسمی حمله پانیک ممکن است شامل تنفس سریع، تعریق شدید، لرزش، حالت تهوع، سرگیجه، بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن، لرز یا احساس گرما و افزایش ضربان قلب باشد.

علاوه بر ترس شدید، ممکن است احساس قطع ارتباط با افراد، از دست دادن کنترل، خطر قریب الوقوع و تمایل شدید برای فرار یا گریز از آن اوضاع نیز در فرد وجود داشته باشد. این علائم که اغلب شبیه به علائم حمله قلبی یا اختلال تنفسی است، ممکن است با ترس از مرگ همراه باشد.

شروع علائم حمله پانیک ناگهانی است ولی می تواند با حالتی آرام و اضطرابی نیز بروز کند. برخی از افراد حمله پانیک را با علائم محدودی تجربه می‌کنند که شامل کمتر از چهار علامت شایع ذکر شده در بالا است.

حمله پانیک حدود پنج تا ۲۰ دقیقه طول می کشد، اما در ۱۰ دقیقه به اوج خود می‌رسد. حمله پانیک می تواند چندین بار در طی چند ساعت و برای برخی افراد هر روز یا یک بار در هفته اتفاق بیفتد.

کسانی که به صورت مکرر حمله پانیک را تجربه می‌کنن، اغلب می توانند موقعیت هایی که باعث بروز حمله در آن‌ها می شوند را تشخیص دهند و یاد بگیرند که آماده مقابله با آن شوند.

علل حمله پانیک یا وحشت زدگی

علت حملات پانیک ناشناخته است. اما تئوری‌های مختلفی در مورد علل بروز آن وجود دارد. عدم تعادل مواد شیمیایی در مغز یا یک میل ژنتیکی از جمله دلایل بروز حمله پانیک در افراد است.

حملات پانیک می توانند در اثر شرایط و موقعیت‌های مختلفی از جمله وجود اختلال خلقی مانند اضطراب یا افسردگی ایجاد شوند. استرس شدید طولانی مدت، داشتن مشکل در سلامت جسمی مانند بیماری قلبی، تنفسی یا تیروئید، استفاده بیش از حد از الکل، نیکوتین یا کافئین و عوارض جانبی برخی داروهای پزشکی و مصرف تفریحی برخی مواد ممکن است به بروز حمله پانیک منجر شوند.

حملات مکرر به طور کلی نشان دهنده یک اختلال هراس است. حمله پانیک در حالی که فرد خواب است نیز ممکن است رخ دهد و باعث شود که افراد با احساس ترس و وحشت ناگهانی از خواب بیدار شوند.

نوجوانان و بزرگسالان جوانی که حملات پانیک دارند، اغلب دارای مشکلات سلامت روان دیگری نیز هستند. این افراد ممکن است در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های دیگر مانند اختلال وسواس، اضطراب، اختلالات خلقی، اختلالات پرخوری یا مصرف مواد نیز باشند.

حملات پانیک چیست؟ علائم و روش های درمان آن چیست؟

درمان حمله پانیک یا وحشت زدگی

افرادی که به طور مکرر اختلال پانیک را تجربه می کنند، اغلب تغییراتی را هم در سبک زندگی خود ایجاد می کنند. جلوگیری از وقوع اتفاقات و شرایطی که احتمال بروز علائم در آنها وجود دارد، یکی از مهم‌ترین این تغییرات هستند.

متأسفانه حمله پانیک می تواند این افراد را به هراس‌های خاصی مانند آگورافوبیا (ترس از حضور در اجتماع) سوق دهد. ترس از بروز حمله پانیک، فرد را از حضور فرد در موقعیت‌های اجتماعی منزوی می‌کند.

درمان شناختی – رفتاری می‌تواند به تغییر نحوه تفکر و واکنش به موقعیت هایی که باعث ایجاد ترس می شوند، کمک کننده باشد.

تمرینات آرامش و آگاهی ذهن، مانند تنفس عمیق،مدیتیشن، یوگا، ماساژ، تصاویر هدایت شونده و ریلکس کردن پیش‌رونده ماهیچه ها، می توانند به کاهش اضطراب و استرس منجر به پانیک کمک کنند.

گزینه‌های متعددی برای درمان اختلال هراس وجود دارد؛

  • داروهای ضدافسردگی برخلاف نامشان بر روی بسیاری از اختلالات اضطرابی هم تأثیر درمانی دارند. همان‌گونه که داروهای ضدافسردگی در درمان اختلال اضطراب فراگیر بسیار موثر هستند، اختلال هراس را هم برطرف می‌کنند. در بین داروهای ضدافسردگی، مهارکننده‌های بازجذب سروتونین پرمصرف‌ترین داروهایی هستند که توسط پزشک برای اختلال هراس تجویز می‌شود. پزشک برای کاهش سریع علائم گاهی در دو هفته‌ی نخست از داروهای خانواده بنزودیازپین هم تجویز می‌کند که به‌ صورت کوتاه‌مدت باید استفاده شود.

بیشتر بخوانید : علت اصلی تپش قلب چیست ؟

  • درمان‌های غیردارویی هم کمک شایانی به مبتلایان به اختلال هراس می‌کند. شناخت‌درمانی یکی از روش‌های موثر است که غیرمنطقی بودن نگرانی بیمار را در موقع حمله هراس به آنها یاد می‌دهد. درمانگر به‌طور معمول روش‌هایی را به فرد می‌آموزد که در صورت بروز حمله به‌کار ببندد. از رفتار درمانی و ریلکس کردن کاربردی باید به‌عنوان سایر درمان‌های غیردارویی اشاره کرد.

  • چطور از حمله‌های پانیک پیشگیری کنیم؟نمی‌توان از اختلال هراس پیشگیری کرد اما در صورتی که اختلال هراس برایمان تشخیص داده شده با رعایت نکات زیر می‌توانیم از حملات هراس پیشگیری کنیم:
    • محدود کردن مصرف کافئین (قهوه، چای، نوشابه و ..)
    • کاهش یا قطع مصرف نوشیدنی‌های الکلی
    • قطع مصرف مواد مخدر

    اگر این موارد را رعایت کنیم و مراحل درمان را با پزشک متخصص بگذرانیم، این حمله‌ها کم‌کم درمان و ناپدید می‌شوند. اما اگر آن‌ها را جدی نگیریم و درمان را شروع نکنیم،‌ ممکن است به‌ مدت طولانی این حملات پانیک سراغ‌ ما بیایند و ما را راحت نگذارند.

تا چه زمان باید درمان ادامه یابد؟

از آنجائیکه خطر عود بیماری در صورت قطع بی موقع دارو بیش از ۶۰% است، از این رو بهتر است حتی پس از کنترل کامل حملات پانیک نیز درمان را ادامه داد.

  • طی ۱ تا ۳ هفته از شروع درمان حملات کم و حتی قطع می شوند
  • برای کنترل کامل حملات، لازم است درمان ۳ تا ۶ ماه ادامه یابد
  • برای پیشگیری از عود بیماری توصیه می شود درمان تا یک سال ادامه یابد. البته پس از کنترل بیماری مقدار و تعداد داروها کم خواهد شد ولی بهتر است بر اساس نظر پزشک خود، داروها تعدیل شوند.

جمع بندی

حمله پانیک یک هجوم ناگهانی از حس ترس و اضطراب است که حملاتی طاقت فرسا را داراست.بهتر است بدانید پانیک فقط یک اضطراب و ترس ناگهانی و شدید میباشد از آن نترسید و به دنبال درمان آن باشید.

حملات پانیک (پانیک اتک) به خودی خود مرگ‌آور و خطرناک نیستند، اما در صورت کنترل نشدن می‌توانند وحشت‌آور باشند و کیفیت زندگی شما را تحت تأثیر قرار دهند که آشنایی با روش های پیشگیری و درمان این حملات بسیار حائز اهمیت است. بنابرین توصیه می شود که همگان با این روش ها که پیشتر به آنها اشاره گردید آشنا شوند.

درباره‌ی فرناز باقری

فرناز باقری هستم فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته مدیریت از دانشگاه بوعلی سینا ، معلم هستم و به دلیل کار در محیط مدرسه، همواره در حال خواندن و یادگیری مطالب جدید هستم، و در تلاشم تا آموخته هایم را در زمینه های مختلف در وب سایت نیمه شب بنویسم، امیدوارم مطالبی که می نویسم مورد پسند شما واقع شود.

همچنین ببینید

کودک همسری

تاثیر والدین در شکل گیری ازدواج کودکان و ازدواج اجباری

چکیده : در بسیاری از فرهنگ ها و جوامع، کودک همسری و ازدواج کودکان به …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *