وقتی می خواهیم جسم خود را درمان کنیم، تقریباً می دانیم از کجا باید کمک بگیریم. اما وقتی می خواهیم احساسات درونی یا روابط خود را بهبود ببخشیم، یا بخواهیم افسردگی یا اضطراب خود را درمان کنیم، چه می کنیم؟ چگونه به یک مرکز مشاوره و روانشناسی اعتماد کنیم؟ یافتن یک روانشناس خوب به اندازه کافی سخت است. چرا باید جست و جوی بیشتری برای یافتن درمانگر مناسب داشته باشید؟ پیدا کردن روانشناس خوب مانند یافتن سوزن در انبار کاه است مگر اینکه معیارهایی برای پیدا کردن داشته باشید. بنابراین در این مقاله به شما عزیزان چند نکته در رابطه با پیدا کردن روانشناس خوب آموزش می دهیم.
شاخصه های یک روانشناس خوب
- رابطه یاورانه
اولین گام در کمک به مراجعین برقراری رابطه است و هدف این است که مراجع درک شود و درمانگر بتواند با درک کافی و همدلی لازم به نیاز های مراجعین برسد. در این ارتباط یاورانه مشاور می تواند نقش راهنما، مربی و تسهیل گرِ یادگیری را داشته باشد. اهداف آن ایجاد تغییر در رفتار و سبک زندگی مراجع، تغییر باورها و خودپنداشتها، رشد آگاهی و ادراک و در نهایت رهایی از رنج و ناراحتی است.
درصورتی این رابطه می تواند اثر بخش باشد که:
۱-مهارت مشاور روانشناس در بیان و انتقال درک خود از احساسها، جهان بینی و رفتار مراجع قوی باشد.
۲- مشاور روانشناس در شناسایی و روشن سازی مشکل مراجع توانمند باشد
۳-توانایی مشاور روانشناس در به کار گیری راهبردهای مشاورهای مقتضی برای تسهیل خودکاوی، خودشناسی، مسئله گشایی و تصمیم گیری مراجع بالا باشد.
در نیمه شب بخوانیم:معرفی بهترین مراکز مشاوره و روانشناسی در تهران
- توجه مثبت و پذیرش
یکی از نگرانیهای اصلی افراد در ارتباط با دیگران نگرانی از قضاوت و ارزشگذاری طرف مقابل است و یا در طول زندگی از بچگی برای ما شرط گذاشتند و قضاوت شدیم. یکی از ویژگی های روان شناسی و مشاور، پذیرش بی قید و شرط مراجع به عنوان انسان با تمام کم و کاستی است. بنابراین زمینه و شرایط بیان اظهارات مراجع فراهم گردد و حس آزادی بیان احساسات را تجربه کند.
- صداقت
مشاوره در جلسات درمان پایبند به اصول اخلاقی می باشد. یعنی مشاور خودش را پشت نقاب مخفی نکند. صراحتاً احساسات، افکار، واکنشها و نگرشهایش را به مراجع در خصوص ساختار روانی او ابراز کند. البته این خود افشاگریها کاملا منطبق بر اهداف درمان باشد و در راستای بهبود مراجع باشد نه تخلیه عواطف خودِ درمانگر و رفع نیازهای شخصیِ او.
- درک همدلانه
یکی از وظایف روانشناسان و مشاوران، شناخت احساسات و افکار مراجعین آنطور که تجربه کردهاند است. یعنی شناخت دنیای درونی مراجعان و انتقال این ادراک به آنها است. به عبارتی دیگر، با عینک مراجعین دنیارا ببینیم. همدلی دو نوع است:
همدلی عاطفی: درک دنیای عاطفی احساسات، ناراحتی. . . است.
همدلی شناختی: درک مسائل و مشکلات مراجعین است.
- متخصص بودن
روانشناسی نیز از رشد علم عقب نمیماند، همین امر روانشناس را ملزم می کند که با رشد علمی و تغییرات همراه باشند وگرنه به مرور کنار گذاشته می شوند. از سوی دیگر مشکلات امروزه نیز تنوع پیدا کرده و روانشناس لازم است به صورت تخصصی روی افراد کار کند نه اینکه خدمات به همه مراجعین بدهد.
همچنین روانشناس، مراجع را با دلایل علمی آگاه کند که تنها فردی نیست که مشکل دارد. یک روانشناس خوب باید در مورد شک و تردید های بیماران، با آنها صحبت کند و بتواند با تشخیص درست و نحوه درمان مناسب بیمار یا مراجع را امیدوار کند.
روانشناس خوب را از کجا پیدا کنیم؟
روانشناس خوب در صفحات زرد نیست!
لیست صفحات و سایت های زرد را فراموش کنید، بسیاری از مشاوران خوب در آنجا نیستند. به علاوه هیچ معیار و نظارتی در این گونه صفحات یا مقرراتی در این زمینه وجود ندارد که بتوان تضمین کرد که روانشناسان در مجلات یا وب سایت ها خوب هستند!
از متخصصی که می شناسید و به آن اعتماد دارید بپرسید
از دوستان یا اعضای خانواده در رابطه با روانشناس خوب سؤال کنید
ادامه پیدا کردن روانشناس خوب
از روانشناسی که می شناسید بپرسید!
از منابع سازمان یا محل کار استفاده کنید
مدارس و دانشگاه های منابع خوبی هستند
از شرکت بیمه خود استفاده کنید
برای پیدا کردن یک مشاور خوب از اینترنت استفاده کنید
در نیمه شب بخوانیم:بهترین کتاب های روانشناسی | معرفی محبوبترین کتاب های روانشناسی
برای یافتن روانشناس خوب از جست و جوی گوگل استفاده کنید!
خود را محدود نکنید!