ریزش مو برای همه ما یک اتفاق ناخوشایند است. هیچ کسی نمیخواهد به هر دلیلی دچار ریزش مو شود. اما با این وجود همه ما حداقل در دوران خاصی دچار ریزش مو شدهایم. در این مقاله از وب سایت نیمه شب به علل کلی ریزش موهای پشت سر میپردازیم.
ریزش موهای پشت سر
مشکل ریزش مو برای مردان و زنان در سنین مختلف حتی در جوانی اتفاق میافتد. البته که نوع ریزش مویی که منجر به طاسی شود در آقایان شایعتر است. ریزش مو میتواند موی سر و حتی موی کل بدن شما را نیز تحت تاثیر دهد. همچنین این مشکل میتواند به صورت تدریجی و یا گاهی به صورت ناگهانی سر یا بدن شما را درگیر کند. در ادامه با برخی انواع ریزش مو که میتوانند منجر به ریزش موی پشت سر شوند آشنایی پیدا خواهیم کرد.
لازم است بدانید که ریزش روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو به صورت کاملا طبیعی برای همه افراد وجود دارد. پس اگر ریزش موی شما به صورت روزانه در همین حد است جای نگرانی نیست. به این دلیل که رویش مو با سرعت چند برابر جایگزین موهای ریخته شده میشود. اما اگر شدت بیشتری دارد اولین توصیه ما این است که به یک پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید.
ریزش مو با الگوی مردانه
یکی از دلایلی که میتواند در برخی افراد موجب ریزش موی پشت سر شود‚ ریزش مو با الگوی مردانه است. در ریزش مو با الگوی طاسی مردانه ابتدا معمولا با عقب نشینی خط رویش مو مواجه میشوند. یعنی موهای جلوی سر کم شده و خط رویش مو به عقب میرود. ریزش موی جلوی سر در آقایان‚ موی جلوی سر آنها را به شکل حرف M درمیآورد. یعنی ریزش مو در بخش شقیقهها بیشتر است. ما ریزش موی جلوی سر در خانمها خط روی رویش تاثیری نمیگذارد. فقط موی جلوی سر را کم پشت و فرق سر را پهنتر میکند.
ریزش موهای پشت سر به صورت سکه ای
ریزش موی سکه ای در واقع ناشی از یک بیماری خود ایمنی است. در این بیماری گلبولهای سفید فولیکول مو را به عنوان سلول بیگانه شناخته و به آن حمله میکند که به آن آلوپسی سکهای هم گفته میشود. ریزش موی سکهای میتواند موی سر‚ ریش‚ ابرو یا حتی موی بدن را نیز درگیر کند. در این نوع ریزش مو به اندازه یک سکه یا کمی بزرگتر و در یک یا چند جای سر یا بدن میریزد. اگر شما درگیر ریزش موی پشت سر شدهاید‚ ممکن است در واقع ریزش موی سکه ای باشد. پس بهتر است برای تشخیص از یک پزشک متخصص پوست و مو کمک بگیرید. در مقاله ریزش مو سکه ای از وب سایت نیمه شب‚ این نوع ریزش مو را به طور کامل شرح دادهایم.
ریزش موی تلوژن
در این نوع از ریزش مو‚ تارهای مو به فرم پراکنده میریزند و کم پشت میشوند. ریزش موی تلوژن میتواند ناشی از استرس‚ استفاده از برخی داروها‚ تب بالا‚ بعد از جراحی‚ عفونت شدید‚ سو تغذیه‚ کمبود آهن و اختلال غدد آندروکرین باشد. این نوع ریزش مو پس از ۳ تا ۴ ماه از عامل ایجاد کننده بروز میکند و البته برگشت پذیر میباشد.
ریزش موی آناژن
ریزش موی آناژن معمولا به صورت شدید خود را نشان میدهد. به این نوع ریزش مو‚ آناژن افلوویوم نیز گفته میشود. ریزش موی آناژن برگشت پذیر است و جای نگرانی ندارد. اما دلایلی مانند شیمی درمانی، رادیوتراپی و … منجر به این ریزش مو خواهد شد.
آلوپسی آندروژنیک
این نوع از ریزش مو هم در خانمها و هم در آقایان پس از بلوغ روی میدهد و تقریبا همه افراد سطوحی از آن را دارند. آلوپسی آندروژنیک میتواند ناشی از روند سیکل ماهانه، مصرف برخی داروها، ژنتیک، کم خونی و بارداری باشد. این نوع ریزش مو در خانمها خود را به صورت کم پشت شدن مو و کم شدن منتشر مو در نواحی فرونتال و پاریتال نشان میدهد. اما در آقایان خط رویش مو عقب نشینی کرده و به تدریج موی سر کم پشت میشود. آلوپسی آندروژنیک به علت افزایش فعالیت آندروژنها رخ داده و رایجترین شکل ریزش مو میباشد.
اما به صورت کلی ریزش مو چه دلایلی دارد؟
- ژنتیک
- مشکلات تیروئید
- برنامه غذایی نامناسب و کمبود ویتامینها
- زایمان
- یائسگی
- عفونت
- عمل جراحی
- استفاده از برخی داروهای خاص
- استفاده بیش از حد از اسپری و ژل حالت دهنده مو
- استرس و اضطراب
- سفت بستن مو
- استفاده زیاد از اکستنشن مو
- مصرف دخانیات و مشربات الکلی و نوشابه
- عدم تعادل هورمونی
- استفاده نامناسب و با حرارت زیاد از سشوار‚ اتو مو و …
توصیه میشود که پس از مشاهده ریزش غیر طبیعی مو در اسرع وقت به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. چون در ابتدای ریزش مو ممکن است پیاز مو هنوز فعال باشد پس احتمال درمان بیشتر است.
ریزش مو چه درمانهایی دارد؟
درمان ریزش مو بهتر است که تحت نظر پزشک و روش درمانی نیز باید با تشخیص پزشک باشد. اما به طور کلی دو داروی معروف و چند روش درمانی برای درمان این مشکل یا بازگرداندن وجود دارد که میتوانند برای درمان ریزش موهای پشت سر مورد استفاده قرار گرفته و در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
- محلول و فوم ماینوکسیدیل که مورد تایید سازمان FDA است و با مالش آن روی محل مورد نظر میتوان موجب بازگشت مو و رشد دوباره مو شد.
- داروی فیناستراید که دارنده تاییدیه سازمان FDA است و برای درمان موضعی ریزش مو مورد استفاده قرار میگیرد.
- روش PRP که در آن بدون انجام جراحی پلاکتهایی که از خون بیمار استخراج شده را برای رشد مو استفاده میکنند. این روش میتواند طاسی را به مدت قابل توجهی به تاخیر انداخت.
- کاشت مو که آخرین کاری است که برای ایجاد مو روی سر انجام میشود.
- تزریقهای مزوتراپی که به دو روش دستی و با تفنگ مخصوص مزوتراپی انجام میشود و مواد تزریقی موجب رشد مجدد مو خواهد شد.
- لیزر تراپی که میتواند فولیکولهای مو را تحریک کرده و باعث رشد مو شود.