کلانشهر تهران مملو از جاذبه های خاص و دیدنی است؛ شهری که تاریخی پر فراز و نشیب دارد و جاذبه هایش بخشی از میراث فرهنگی و تاریخی ایران را در بر گرفته اند. اما در میان دیدنیهای این کلانشهر پرجمعیت و شلوغ جاذبههایی را میتوانید پیدا کنید که ممکن است به نظرتان بسیار عجیب باشند و حسی از شگفتی را در شما برانگیخته کنند؛ از بازاچه ای که دور همی عتیقه فروشان محسوب میشود تا مغازه هایی عجیب، کوچه ای دوقلو، آتشکده ای در میان شلوغی شهر که بیش از صد سال است آتشش خاموش نشده و یا سنگ هایی که به ارواح شباهت دارند و شما را مملو از شگفتی می کنند. در این مقاله قصد داریم هفت مورد از عجیب ترین مکان های تهران را برایتان معرفی کنیم؛ با ما در سایت نیمه شب همراه باشید.
1. کوچه لولاگر کوچهای متقارن و عجیب در یکی از شلوغترین خیابانهای تهران
کوچه لولاگر در خیابان نوفل لوشاتو کوچه عجیب و غریبی است و یکی از عجیب ترین مکان های تهران محسوب میشود. اول و آخر کوچه لولاگر در دارد و همه ساختمانها در آن شبیه به هم و قرینه هستند، به همین دلیل هم به آن متفاوتترین کوچه پایتخت میگویند.
کوچه لولاگر که جزو آثار ثبت شده میراث فرهنگی است، عمری طولانی و قصهای خواندنی دارد. سال ۱۳۱۷ محمد باقر لولاگر در تهران و شهرهای دیگر مشغول ساخت و ساز بود و دستی هم در کار خیر داشت. او تصمیم گرفت با برادرش، اکبر لولاگر که در برلین فرشفروش است، شراکتی راه بیاندازد. بنابراین بخشی از اموالش را صرف ساخت مسجد و بیمارستان کرد -بناهایی که هنوز به قوت خودش باقی است- و با بخش دیگر زمین کوچه لولاگر را خرید. و به کمک سرمایه برادرش، مشغول ساخت خانههایی در کوچه لولاگر شد.
محمد باقر لولاگر از آنجا که نماینده برادرش بود، به رسم امانتداری، مشابه هرچیز که برای خود ساخته. یکی هم به همان شکل و به کمک استاد حسن بنا در طرف دیگر کوچه برای برادر دور از وطنش میسازد. و به این شکل میشود که کوچه قرینه پایتخت شکل میگیرد. ساختمانهایی با بهارخواب و درختانی متقارن یکی بعد از دیگری ساخته و کوچه محلی میشود برای زندگی اختصاصی لولاگرها. خانوادهای که هنوز و با گذشت ۷۸ سال بیشترشان هنوز ساکن خانههای سمت چپ کوچهاند، اما مثل خانهها، نه به همان سرزندگی سابق.
کوچه لولاگر، جذابیتهای دیگری هم به غیر از خانههای قرینهاش داشت. قدیمیترین پیتزا فروشی تهران یعنی پیتزا داوود ته همین کوچه بود و تا پیش از فوت آقا داوود کوچه لولاگر را فراموشی نجات داده بود.
جاذبه دیگر کوچه لولاگر کافه ری راست. کافهای که فضای دلنشین و پرنوری دارد و پنجرههایی بزرگ روبه حیاتی باصفا. ساختمان کافه ریرا که زمانی یکی از خانههای قدیمی کوچه بوده، توسط یکی از نوههای تازه از فرنگ برگشته لولاگرها بازسازی شده.
خانه علاوه بر کافه رستوران، گالری هم هست و در یکی از طبقاتش سفیر فرانسه زندگی میکند. اگرچه قرار است به زودی بقیه خانههای کوچه لولاگر هم به شکل و شمایل همین خانه دربیایند. به زودی کوچه توسط شهرداری کف پوش میشود و نورپردازی همه جایش را روشن میکند، چون به قول آقا داوود لولاگر یک کوچه معمولی نیست.
نشانی: حافظ نوفل لوشاتو- کوچه لولاگر
- همچنین بخوانید: معرفی بهترین کافه قنادی ها و کافه نانوایی های تهران
2. بازارچه پروانه: گشت و گذار در جمعه بازاری عجیب و پر از شگفتی
اگر عتیقه باز هستید حتما اسم بازار پروانه را شنیدهاید. یکی از جمعه بازارهای تهران در پارکینگی در خیابان جمهوری به نام پروانه برگزار میشد اما مدتی است که محل برگزاریش تغییر کرده و به باغ هنر منتقل شده است.
در این بازار عجیب و غریب و رنگارنگ میتوان لوازمی مانند لوازم و ظروف عتیقه و قدیمی، گلیم و فرشهای دست بافت قدیمی، بدلیجات دستساز، دکوریهای قدیمی و تاریخی و کلی لباس رنگارنگ دید اما جذابترین و عجیبترین بخش این بازار دست فروشانی است که لوازم عتیقه میفروشند. در بساط عتیقهفروشان بازار پروانه چیز های عجیبی را میتوانید پیدا کنید؛ از دستگاه گرامافون و صفحههای قدیمی آن را میتوان در این بخش از بازار پروانه دید تا انگشترها و کلیدهای قدیمی که برخی از آنها شما را به دوران تاریخی بسیار قدیم مانند عهد قاجار میبرد. گاهی حتی چیزهای عجیب تری مانند شاخ بز، زره و کلاه خود و حتی گرزهای قدیمی هم میتوانید در بساط عتیقه فروشان این بازارچه پیدا کنید!
نشانی فعلی بازار پروانه یا جمعه بازار بزرگ تهران: اتوبان حقانی شرق، اراضی عباس آباد، باغ هنر
3. عینک فروشی محقق، از عجیبترین مغازه های تهران که مشابه اش را تاکنون ندیدهاید
عینک فروشی محقق یا انبار عینک محقق یکی از عجیب ترین عینک فروشی های تهران است. یک عینک فروشی که از هیچ نظر به جز فروختن عینک شباهتی با سایر عینک فروشی ها ندارد!
عینک فروشی محقق در طبقه چهارم یک آپارتمان قدیمی در یکی از کوچههای خیابان قرنی در محله کریم خان واقع شده است. وقتی وارد ساختمان میشوید به محض ورود با سقف و دیوارهایی مواجه خواهید شد که با عینک های مدل به مدل و رنگارنگ پوشیده شدهاند، طوری که به معنی واقعی جای سوزن انداختن هم نیست!
اما روی زمین در سرتاسر فضا، میزهایی چیده شدهاند و روی هر کدام پر شده از عینکهای مختلف طبی و آفتابی و بعضاً بدون شیشه. البته عینک های سقفی و دیواری عینک های کلکسیون آقای محقق هستند که فروشی نیستند.
اینجا اکثر فریمها، فریمهای قدیمی مارکدار و البته استفاده نشده هستند، هرچند به تازگی آقای محقق عینک های کرهایِ معمولی تری را هم به مجموعه اضافه کردهاند. فریم های بدون شیشه هم کم نیستند؛ که انتخاب نوع استفاده از آنها با شماست، که طبی باشند یا آفتابی. همه جور قیمتی هم بینشان هست از ۴۰ هزار تومان تا ۹۰۰ هزارتومان! اما اکثر عینک ها بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ تومان قیمت دارند.
اگر از آقای محقق بپرسید که چرا دوست ندارد در یک مغازه معمولی و ویترین دار کار کند احتمالا به شما هم همچون سایرین جواب خواهد داد که دوست دارد همین طور خسته و دلی کار کند! البته آدمهایی هم که اینجا می آیند مشتریهایی هستند که اهل دل محسوب میشوند، چرا که آمدن به مغازه عجیب آقای محقق هم فال است، هم تماشا؛ فضای این عینکفروشی که یکی از عجیب ترین مکان های تهران به شمار میرود به قدری جذاب و گیراست که شما علاوه بر خرید از تماشا کردن هم لذت میبرید. حتی ممکن است مدتی را هم به گپ زدن با شخص آقای محقق بگذرانید.
4. قبرستان ظهیر الدوله، گشت و گذاری عجیب در آرامگاه مشاهیر
ظهیر الدوله را میتوان یکی از عجیب ترین مکان های تهران نامید، جایی که انگار تاریخ در آن خفته است. آرامستان ظهیرالدوله که ملکی شخصی بوده، امروزه یکی از عجیب ترین مکان هایی است که در تهران وجود دارد.
میرزا علی خان دولوی قاجار، ملقب به ظهیرالدوله، فرزند محمد ناصرخان، وزیر دربار ناصرالدین شاه بود که پایهگذار نمایش و ارکستر ملی ایران محسوب میشود. او در سال ۱۳۱۷ انجمنی ۱۱۰ نفری از بزرگان تشکیل داد تا با استبداد و خرافهپرستی به مبارزه بپردازند و این انجمن را انجمن اخوت نامیدند. ظهيرالدوله ملک خود را در نزديكى امامزاده قاسم شميران وقف خانقاه و انجمن كرد و مسئوليت اداره آن نيز به انجمن اخوت سپرده شد.
آخرین فرد از انجمن اخوت، درویش رضا بود که او نیز پس از سیل سال ۱۳۶۶ سکته کرد و از دنیا رفت. امروز اثری از این انجمن نیست. سالها پس از فوت درویش رضا این گورستان توسط همسر و پسر وی اداره میشد. بنا به گفتههای ساکنین قدیمی این محله، مراسمی در این مکان اجرا میشد که امروزه از آن نیز خبری نیست. این مکان که روزی بسیاری پر رفتوآمد بود و صاحبان ذوق و هنر در آن تردد داشتند. امروزه درب آن به روی بازدیدکنندگان بسته است و بازدیدکنندگان فقط میتوانند در ساعات مقرر شده سری به دنیای علم و ادب و مشاهیر خود بزنند.
بسیاری از بزرگان سیاست ایران در این گورستان دفن شده اند، بسیاری از افراد از ارتشیان، خلبانها و اشخاص سرشناس در دوران مختلف بودهاند.
از جمله مشهورترین بزرگانی که در ظهیر الدوله به خاک سپرده شدهند میتوان به ایرج میرزا، ملک الشعرای بهار، رهی معیری، فروغ فرخزاد، بانو قمرالملوک وزیری، رضا محجوبی، ابوالحسن خان صبا، روح الله خالقی و بسیاری دیگر از مشاهیر بزرگ علم و هنر ایران اشاره کرد. بی شک قدم زدن در میان سنگ قبرهای قدیمی و بعضا بسیار خاص و عجیب مفاخر بزرگ علم و هنر ایران، درختان کهن و پیچ در پیچ احساس بسیار عجیبی در شما برمیانگیزد.
بازدید از آرامستان در روزهای پنجشنبه و تنها در ساعاتی مشخص ممکن است. با توجه به تفکیک جنسیتی در بازدید، ساعات بازدید برای خانمها از ساعت ۱۰ تا ۱۲ و برای آقایان از ساعت ۱۳ تا ۱۵ است.
نشانی: میدان قدس، خیابان دربند، خیابان ظهیرالدوله
- همچنین بخوانید: 15 تا از بهترین اتاق های فرار تهران
5. آتشکده آدریان، تنها محل عبادت زرتشتیان و یکی از عجیب ترین مکان های تهران
ممکن است با شنیدن نام آتشکده یاد جاذبه های گردشگری یزد بیفتید، اما خیلی از افراد نمیدانند که در خیابان جمهوری تهران هم چنین دیدنی ای وجود دارد؛ آتشکده ای بسیار زیبا و خاص که جزو عجیب ترین مکان های تهران به شمار میرود.
آتشکده آدریان که در خیابان سی تیر واقع شده یکی از زیباترین و جذاب ترین آتشکده های کشور محسوب می شود و تنها آتشکده ای بوده که در تهران ساخته شده است. معماری آتشکده آدریان بسیار است و تزئینات بسیار جذابی دارد.
در اواخر دولت قاجار تصمیم ساخت آتشکده آدریان گرفته شد و ارباب کیخسرو شاهرخ اولین سنگ بنای معبد را گذاشت. ارباب کیخسرو در آن دوران رئیس وقت انجمن زرتشتیان بود و در سال 1293 کار ساخت آتشکده آدریان را آغاز نمود. زرتشتیانی که ساکن ایران و هند بودند هزینه ساخت این بنای باشکوه تاریخی را دادند و همچنین انجمن پارسیان هندوستان نیز در ساخت آتشکده آدریان کمک کرد. ساخت آتشکده آدریان چند سال به طول انجامید و سرانجام در 1296 به اتمام رسید.
یکی از مراسم جالب این آتشکده آیین و تشریفات خاص آوردن آتش از آتشکده ای در یزد به این آتشکده بوده است. مراسم ویژه ای برای گذاشتن این آتش در آتشکده آدریان انجام شد و افراد زیادی در آن حضور داشتند.جالب است بدانید که آتش آتشکده ی آدریان در حدود 100 سال است که خاموش نشده و این یکی از نکات عجیب و جذاب در خصوص این آتشکده است. آتش آتشکده آدریان از صبح هنگام تا شامگاه توسط موبدان پرستاری و مراقبت می شود تا خاموش نشود. منبع تغذیه این آتش هیزم و کنده است تا شعله های آن خاموش نشود.
از در های چوبی این مکان عجیب و جذاب که وارد حیاط آتشکده میشوید با چهره ای متفاوت از معماری آشنا میشوید و حس و حالی عجیب و دوست داشتنی شما را در بر میگیرد. ستون های برافراشته شده آتشکده آدریان یا همان نیایشگاه آدریان بعد از ورود به حیاط عبادتگاه و دیدن درختان کاج سر به فلک کشیده از دور دیده می شوند و شما را به سوی خود می کشانند.
ساختمان آتشکده آدریان دارای 6 ستون در قسمت ورودی خود است که با نمایی از سنگ سفید و کنگره ای چشم نواز بازدید کننده ها شده است. در قسمت سر ستون های سنگی این بنا می توان 4 سر گاو را مشاهده کرد و به گونه ای است که در حال حمل این ساختمان آتشکده آدریان هستند. گاوها برای زرتشتیان به معنی آفرینش هستند و زرتشتیان برای شادی از شاخه های انگور و برگ استفاده کرده اند.
6. دامنهی ارواح سنگی در روستای وردیج :یکی از عجیب ترین مکان های تهران
و اما یکی از روستاهای دیدنی و جذاب در غرب تهران که به عنوان یکی از عجیب ترین مکان های تهران مطرح میشود دامنهی ارواح سنگی یا آدمک حاجیان است. این مکان در روستای وردیج واقع شده و به همین دلیل به عنوان روستای ارواح سنگی هم نام گذاری میشود. در این منطقه سنگ هایی وجود دارند که شکل های خاص آن ها باعث متمایز شدن این روستا شده اند. هر یک از سنگ ها به صورت طبیعی شکل و طرح عجیبی به خود گرفته اند. با نگاه کردن به هر یک از سنگ ها تصویری از حیوان و یا جمجمه ی انسان برایتان تداعی می شود.
مردم بومی این منطقه می گویند که این سنگ ها در گذشته جاندارنی بودند که به سنگ تبدیل شده اند. اما به گفته ی زمین شناسان این سنگ های عجیب حاصل سال های طولانی فرسایش توسط آب و باد هستند.
برخی دیگر نیز میگویند در گذشته در این منطقه قلعه ای وجود داشته که با گذر زمان تخریب شده و این سنگ ها بقایای آن قلعه ی تاریخی هستند.
روستای وردیج در منطقه ۲۲ شهر تهران، کمی بالاتر از وردآورد واقع شده است. مسیری که برای رسیدن به این روستا طی می کنید جاده ای پر پیچ و خم است و می توانید از طبیعت بی نظیری را در شهر تهران شهری که پر از ساختمان های سر به فلک کشیده است را مشاهده کنید. مسیر رسیدن به روستای ارواح سنگی در امتداد رودخانه ای است که در دره ی کن جاری می باشد.
- همچنین بخوانید: بهترین طباخی های تهران
7. موزه عبرت یکی از عجیب ترین مکان های تهران
موزه عبرت هم یکی از عجیب ترین مکان های تهران است که تاریخی تلخ را روایت میکند. این موزه که در زمان پهلوی، ابتدا زندان زنان و سپس مخوفترین شکنجهگاه تاریخ ایران بود، بعد از بازسازی به یکی از جاذبههای دیدنی تهران تبدیل شد که بسیاری، دیدنِ آن را در لیست تهرانگردی خود قرار میدهند. البته اگر تصورتان این است که به یکی از جاهای تفریحی تهران میروید ، باید بدانید که این موزه با تصورتان تفاوت زیادی میکند، چرا که هر تکه از موزه عبرت، دل شما را به درد میآورد و مجسمههای شبیهسازی شدهای که در جاهای مختلف آن قرار گرفتهاند، داستانهای غمگین کنندهای را برایتان روایت میکند. این موزه از قسمتهای مختلفی مانند اتاق افسر نگهبان، عکاسخانه، سلولهای عمومی و انفرادی، اتاق پانسمان، اتاق یادبود و یادگاریهای زندانیان و شکنجهگاهها تشکیل شده است که شما را با ساخت و ساز این زندان و شیوههای مختلف شکنجهای که به کار گرفته میشده است، آشنا میکند.
موزه عبرت ایران که نام فعلی این موزه است و قبلا این مکان با نام زندان کمیته مشترک ضد خرابکاری توسط ساواک، با شیوههای نوین شکنجه در دوران پهلوی فعالیت میکرد.
نشانی: تهران، میدان امام خمینی، ابتدای خیابان فردوسی، خیابان کوشک مصری، خیابان شهید یارجانی، پلاک ۱۱