در زمان های گذشته ، استفاده از ظروف قدیمی بسیار مرسوم بود و حال امروزه نیز استفاده از این ظروف ؛ مجددا باب گردیده است که نحوه مراقبت از این ظروف ؛ کمی با ظروف دیگر تفاوت دارد و به همین جهت امروز در این مقاله به معرفی نکات نگهداری و مراقبت از ظروف چوبی و افزایش طول عمر آنها خواهیم پرداخت ، جهت آشنایی با این نکات ، در ادامه مطلب همراه ما باشید.
وقتی صحبت از ظروف و ابزار آشپزخانه می شود، هیچ چیز بهتر از ظروف چوبی کلاسیک نیست. از قاشق های همزن گرفته تا کاسه ها و تخته های خرد کن، محصولات چوبی فضایی از جذابیت و زندگی روستایی را به آشپزخانه شما می بخشند و اغلب این اقلام باکیفیت و دست ساز از نسلی به نسل دیگر منتقل می شوند. ظروف چوبی ، ظروفی ایده ال هستند زیرا چوب دارای خواص ضد باکتریایی طبیعی است و از غذای شما در برابر باکتری ها، میکروب ها و کپک محافظت می کند ، اما از آنجایی که این اقلام از چوب واقعی ساخته شده اند، سطح و نوع مراقبتی که نیاز دارند با اکثر ابزار آشپزخانه دیگر متفاوت است. ظروف آشپزخانه چوبی قرار است برای مدت بسیار طولانی دوام بیاورند، اما اگر به درستی از آنها مراقبت نکنید، این کار را نمی کنند ، بنابرین باید نحوه نگهداری از وسایل چوبی را یاد بگیرید تا برای مدت طولانی دوام بیاورند و نو بمانند.
هرگز آنها را در ماشین ظرفشویی قرار ندهید
بزرگترین نکته ای که در نگهداری از وسایل چوبی و مراقبت از وسایل آشپزخانه باید رعایت نمود ، عدم تمیز کردن آنها در ماشین ظرفشویی است.گرما، مواد شوینده و آب شدید باعث تاب برداشتن یا ایجاد ترک یا شکاف در وسایل چوبی در کوتاه مدت می شود.پس همیشه طبق دستورالعمل زیر ، آنها را با دست بشویید.
بلافاصله پس از استفاده ؛ آنها را با آب داغ و صابون بشویید
برای نگهداری از وسایل چوبی، کافی است آنها را بلافاصله پس از استفاده زیر آب داغ با صابون مایع ملایم بشویید. اگر میخواهید مطمئن شوید که تمام ذرات غذای باقیمانده را پاک کردهاید، میتوانید از یک اسفنج یا یک پد نایلونی استفاده کنید.
رطوبت اضافی را با یک حوله دستی پاک کنید
پس از شستن، آب اضافی ظروف چوبی را با دستمال یا یک حوله تمیز پاک کنید. این کار مانع از جذب رطوبت بیش از حد به چوب می شود که به نوبه خود باعث انبساط چوب و تسریع ترک خوردن و تاب برداشتن آن می شود.
بگذارید در معرض هوای آزاد به طور کامل خشک شوند
پس از شستن و سپس خشک کردن ظروف چوبی ، آنها را بلافاصله کنار نگذارید بلکه آنها را بیرون بگذارید تا کاملاً در هوای آزاد خشک شوند. در غیر این صورت، قطرات آب به دام افتاده در شکاف های چوب به طور کامل خشک نمی شوند و به مرور زمان ، تجمع و جذب آب می تواند چوب را دچار تبله (برآمدی روی چوب) و ترک خوردگی کند. بنابراین همیشه قبل از اینکه ظروف چوبی را در جای مناسب خود قرار دهید از کامل خشک شدن آنها مطمئن شوید.
یکی از رموز نگهداری از وسایل چوبی این است که اجازه ندهید که یک شب خیس بخورند. بعد از پخت و پز، گاهی اوقات وسوسه انگیز است که بگذارید ظروف کثیف یک شب خیس بخورند و روز بعد به شستشوی آنها بپردازید. این یک کار ممنوع برای ظروف چوبی است. به همین ترتیب نه توصیه می شود ظروف چوبی خود را در ماشین ظرفشویی بشویید و نه اجازه دهید آنها یک شب خیس بخورند و یا نشسته و با ذرات کثیف غذا باقی بمانند زیرا این عوامل ، چوب را منبسط کرده و خراب شدن آن را تسریع می کند. به علاوه، ذرات غذا می تواند به شکاف های ریز چوب نفوذ کند و به باکتری ها اجازه تکثیر و تهدید خطر برای سلامتی را بدهد. بنابراین ارزش وقت و انرژی شما را دارد که همیشه ظروف چوبی را بعد از استفاده بشویید تا خیلی بیشتر دوام آورند.
به طور معمول آنها را با روغن های معدنی آغشته کنید
برای اینکه ظروف چوبی خود را درخشان و در بهترین حالت ممکن نگه دارید، هر ماه یکبار آنها را به روغن معدنی آغشته کنید. این روغن های ایمن به ظروف کمک می کنند آب را بهتر دفع کنند و سرزندگی طبیعی خود را حتی تا طولانی مدت حفظ کنند. ترکیبات موم زنبور عسل نیز برای این منظور خوب عمل می کند. بنابراین زمانی را به قاشق ها، تخته های برش و کاسه های خود اختصاص دهید و هر چند وقت یکبار به آنها یک روغن معدنی خوب بزنید و فقط دقت داشته باشید که از روغن های معدنی تایید شده استفاده کنید و از استفاده روغنهای زیتون یا کانولا اجتناب کنید، زیرا این روغنها مبتنی بر مواد غذایی هستند و میتوانند به سرعت بوی نامطبوع و گندیده ای را به ظروف چوبی شما بخشند.
درمان لکه های ظروف چوبی
برخی مواد غذایی مانند انواع توت ها ممکن است گاهی تخته های برش چوبی یا سایر ظروف چوبی شما را لکه دار کنند، اما نگران نباشید. راه هایی برای خلاص شدن از شر این لکه ها وجود دارد. یک استراتژی این است که فوراً ظرف را با آب داغ و صابون بشویید تا لکه را محو کنید. برای لکه های سخت تر، می توانید از نصف لیموترش و جوش شیرین نیز استفاده کنید، آنها را درست روی لکه بمالید و سپس بشویید.
نکته: با گذشت زمان و تمیز کردن مداوم، بسیاری از لکه ها به طور طبیعی خود به خود محو می شوند.
مقابله با بوی نامطبوع ظروف چوبی
اگر متوجه شدید که وسایل چوبی مانند تخته های برش و … شروع به ایجاد بو کرده اند، راه های مختلفی برای خلاص شدن از شر آن ها وجود دارد. یکی از موارد این است که سطح تخته برش یا سایر وسایل چوبی دیگر را با یک برش لیمو ، آغشته نمایید و بگذارید که در معرض هوای آزاد خشک شوند. همچنین می توانید جوش شیرین و آب را با هم مخلوط کرده و خمیر به دست آمده را بر روی سطح ظروف چوبی مالیده و سپس بگذارید قبل از شستشو خشک شود. همچنین نتایج تحقیقات دیگر ، نشان داده شده است که علاوه بر آغشته نمودن ظروف چوبی با لیمو ، سرکه سفید نیز می تواند بوها را از بین ببرد. با این حال، به نظر می رسد که استفاده از لیمو ، بیشترین کاربرد را دارد ، به خصوص که پس از استفاده از آن ، از ظروف چوبی رایحه لیموی تازه استشمام خواهد شد.
اگر به درستی از ظروف چوبی مراقبت گردد، واقعاً دلیلی وجود ندارد که آنها نه تنها سال ها، بلکه یک عمر، برای شما دوام نیاورند و ظروف چوبی باقی مانده از پیشینیان ، نشان دهنده میزان مراقبتی است که آنها از این ظروف داشته اند ، بنابرین با رعایت نکات ارائه شده در این مقاله ، می توان به محافظت دائمی از این ظروف پرداخت.