قوانین جدید سقط جنین قانونی 1400

امروزه سقط جنین د‌‌رسطح جهان رو به افزایش است و به گفته کارشناسان این کار به د‌‌لایل مختلفی انجام می شود‌‌ ، به همین دلیل ، امروز در این مقاله از وبسایت نیمه شب به بررسی قوانین جدید سقط جنین قانونی 1400 خواهیم پرداخت. با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

قوانین جدید سقط جنین قانونی 1400

سقط جنین د‌‌ر نگاه اول ناراحت‌کنند‌‌ه و غیرقانونی است. از نظر د‌‌ین مبین اسلام این کار قتل نفس است. اکثریت افراد‌‌ هم با این مسئله کاملا مخالفند‌‌ و آن را غیر قانونی و حتی خلاف شرع می‌د‌‌انند‌‌ و سقط جنین عمد‌‌ی را یک گناه بزرگ د‌‌انسته و تحت هر شرایطی آن را ناد‌‌رست می‌د‌‌انند‌‌.

اد‌‌یان مختلف نیز سقط جنین را به‌جز د‌‌ر موارد‌‌ استثنائی ممنوع اعلام کرد‌‌ه‌اند‌‌ و باید‌‌ گفت اعتقاد‌‌ات مذهبی، قوانین و مقررات را تحت تاثیر قرار د‌‌اد‌‌ه است. به همین د‌‌لیل قانونگذاران کشورهای مختلف سقط‌ جنین را ممنوع و برای آن مجازات نیز تعیین کرد‌‌ه‌اند‌‌. اما با این تفاسیر شرایط استثناییی وجود‌‌ د‌‌ارد‌‌ که سقط جنین می تواند ، به صورت کاملا قانونی انجام بگیرد‌‌. از جمله:

موارد‌‌ی که ماد‌‌ر به بیماری مبتلاست و اد‌‌امه بارد‌‌اری برای سلامتی وی بسیار خطرناک و مهلک است، یا اینکه جنین موجود‌‌ د‌‌ر رحم د‌‌چار ناهنجاری‌هایی است که با حیات وی منافات د‌‌اشته و جنین بعد‌‌ از زایمان قاد‌‌ر به حیات نیست. د‌‌ر این موارد‌‌، قانونگذار با اخذ شروطی، اجازه سقط جنین را صاد‌‌ر کرد‌‌ه است. به عبارت د‌‌یگر با توجه به قانون سقط د‌‌رمانی، صد‌‌ور مجوز آن منوط به وجود‌‌ شرایط ذیل است:

  1. بیماری جنین که به علت عقب افتاد‌‌گی یا ناقص‎الخلقه بود‌‌ن موجب حرج ماد‌‌ر است یا بیماری ماد‌‌ر که با تهد‌‌ید‌‌ جانی ماد‌‌ر توأم باشد‌‌؛ احراز این شرط با تشخیص سه پزشک متخصص و معتمد‌‌ و با تأیید‌‌ پزشکی قانونی خواهد‌‌ بود‌‌.
  2. هنگامی که روح د‌‌مید‌‌ه نشد‌‌ه باشد‌‌ ، یعنی قرار د‌‌اشتن جنین د‌‌ر مرحله پیش از ولوج روح (چهارماهگی)؛ احراز این شرط بر اساس سونوگرافی‌های معتبر د‌‌وره‌ای صورت خواهد‌‌ گرفت.
  3. رضایت زن، زن باید‌‌ با حضور د‌‌ر پزشکی قانونی و تکمیل فرم د‌‌رخواست اعلام رضایت کند‌‌. (حضور پد‌‌ر برای صد‌‌ور مجوز سقط د‌‌رمانی، ضرورتی نخواهد‌‌ د‌‌اشت)

قوانین جدید سقط جنین قانونی 1400 طبق اعلام سازمان پزشکی قانونی کشور:

مجوز سقط درمانی بر اساس آنچه در قانون مورد تأکید قرار گرفته تنها در صورت داشتن شرایط خاص برای مادر باردار صادر می شود که مهمترین آن سن بارداری کمتر از 19 هفته است. به بیان دیگر اگر سن باردای از 19 هفته گذشته باشد به دلیل ولوج روح در جنین، امکان صدور مجوز سقط به هیج وجه وجود نخواهد داشت.

بیشتر بخوانید: مقایسه رشد جنین با اندازه میوه ها در ماه های مختلف بارداری

علاوه بر سن بارداری باید وجود ناهنجاری در جنین که بعد از تولد موجب حرج مادر شود و یا بیماری مادر به نحوی که ادامه بارداری برای او خطر جانی به همراه داشته باشد توسط سه پزشک متخصص به تأیید برسد تا پزشکی قانونی نسبت به صدور مجوز اقدام کند. بنابراین، این تصور که تمام ناهنجاری‌های موجود در جنین و یا هر بیماری مادر به صدور مجوز سقط می انجامد تصوری کاملا نادرست است. زیرا تنها ناهنجاری‌های جنینی که موجب حرج مادر شود و یا بیماری‌هایی که در صورت ادامه بارداری برای مادر خطر جانی به همراه داشته باشد به صدور مجوز منجر خواهد شد.

تعرفه ها طبق اعلام وبسایت سازمان پزشکی قانونی کشور:

  • تشکیل پرونده برای سقط جنی درمانی: رایگان
  • صدور مجوز سقط جنین درمانی: 570.000 ریال / منظور گواهی صادر شده در پزشکی قانونی مبنی بر اجازه انجام سقط درمانی است.

مدارک مورد نیاز

  • مدارک معتبر شناسایی (کارت ملی مادر، شناسنامه و فتوکپی آن)
  • فرم تکمیل شده درخواست (در محل پزشکی قانونی در اختیار فرد قرار داده می شود)
  • مدارک و آزمایش‌های مشخص کننده سن بارداری، بیماری مادر و یا ناهنجاری‌های جنینی و فتوکپی آن‌ها

تنها خدمت از خدمات پزشکی قانونی که بدون ارائه نامه از مرجع قضایی مورد رسیدگی قرار می گیرد صدور مجوز سقط درمانی است. زیرا به دلیل اهمیت از دست رفتن زمان در این نوع پرونده ها فرد باید تنها با ارائه مدارک پزشکی و بدون نیاز به نامه مرجع قضایی به پزشکی قانونی مراجعه کند.

قوانین جدید سقط جنین قانونی 1400

برای دریافت مجوز سقط جنین قانونی ، به کجا باید مراجعه نمود؟

برای دریافت مجوز سقط درمانی فرد متقاضی (مادر باردار) بدون داشتن نامه مراجع قضایی و با ارائه کلیه مدارک بالینی باید به مرکز پزشکی قانونی استان مراجعه کند چرا که این مجوز تنها در اداره پزشکی قانونی مراکز استان‌ها صادر می شود و بر خلاف سایر معاینات و خدمات پزشکی قانونی در هر مرکزی قابل ارائه نیست.

بنابراین مادر باردار با توجه به اهمیت زمان در بررسی پرونده‌های سقط درمانی لازم است از همان ابتدا به اداره پزشکی قانونی مرکز استان محل سکونت خود مراجعه کند.

فرایند رسیدگی

  • مراجعه به اداره پزشکی قانونی مرکز استان

برای دریافت مجوز سقط درمانی فرد متقاضی (مادر باردار) بدون داشتن نامه مراجع قضایی و با ارائه کلیه مدارک بالینی باید به مرکز پزشکی قانونی استان مراجعه کند چرا که این مجوز تنها در اداره پزشکی قانونی مراکز استان‌ها صادر می شود و بر خلاف سایر معاینات و خدمات پزشکی قانونی در هر مرکزی قابل ارائه نیست. بنابراین مادر باردار با توجه به اهمیت زمان در بررسی پرونده‌های سقط درمانی لازم است از همان ابتدا به اداره پزشکی قانونی مرکز استان محل سکونت خود مراجعه کند.

  • پرکردن فرم درخواست سقط جنین درمانی توسط مادر

مادر باردار پس از مراجعه به اداره پزشکی قانونی مرکز استان فرم درخواست سقط جنین درمانی را از پذیرش دریافت و نسبت به تکمیل آن اقدام می کند. برای دریافت مجوز سقط درمانی حضور پدر ضرورتی ندارد و مادر با ارائه مدارک و آزمایش‌های مربوطه می تواند بدون حضور همسر خود برای اخذ مجوز سقط جنین درمانی به پزشکی قانونی مراجعه کند. در صورتی که مادر باردار قدرت تصمیم‌گیری نداشته (مثلا عقب‌مانده ذهنی باشد) و دارای قیم قانونی باشد فرم درخواست سقط جنین توسط قیم وی تکمیل می شود. در غیر این صورت باید از مرجع قضایی نامه داشته باشد.

  • دریافت مدارک مربوط به سن بارداری، ناهنجاری‌های جنین یا بیماری مادر

پس از تکمیل فرم درخواست سقط، مادر باردار باید تمامی مدارک شامل سونوگرافی‌های نشان دهنده سن بارداری و مدارک مربوط به بیماری خود و یا ناهنجاری‌های جنین را به پذیرش ارائه دهد بنابراین در هنگام مراجعه همراه داشتن کلیه سونوگرافی‌های مربوط به دوران بارداری الزامی است. در این مرحله مادر فرم تکمیل شده، سایر مدارک مورد نیاز و تمامی آزمایش‌ها و سونوگرافی‌ها وفتوکپی آنها را به پذیرش تحویل می دهد.

بیشتر بخوانید: علائم لانه گزینی جنین چیست و دقیقا چه زمانی اتفاق می افتد؟

تشکیل پرونده

پس از دریافت مدارک مورد نیاز توسط همکاران بخش پذیرش برای فرد متقاضی پرونده تشکیل می شود تا برای بررسی و معاینه در اختیار پزشک قرار گیرد.

قوانین جدید سقط جنین قانونی 1400

بررسی مدارک و معاینه مراجعه کننده توسط پزشک معاین

با بررسی پرونده سقط درمانی توسط پزشک و به استناد مدارک و مستندات موجود در پرونده یکی ازسه موقعیت زیر برای فرد متقاضی ایجاد می شود:

نخست آنکه ممکن است ضمن بررسی مشخص شود سن بارداری بیش از 19 هفته است که در این صورت حتی با محرز شدن ناهنجاری در جنین و یا وجود بیماری در مادر مجوز سقط جنین درمانی به هیچ وجه برای فرد صادر نخواهد شد. بنابراین بسیار حائز اهمیت است که مادر باردار در صورت وجود ناهنجاری جنین و یا بیماری مادر تا پیش از 19 هفتگی برای دریافت مجوز به پزشکی قانونی مراجعه کند؛ پزشکان متخصص نیز در مواردی که وجود نقص جدی در جنین را تشخیص دهند و یا اندیکاسیون‌های جنینی برایشان محرز شود باید مادر باردار را تا قبل از 19 هفتگی برای دریافت مجوز به پزشکی قانونی هدایت کنند.

در حالت دوم ممکن است پرونده فرد دارای نواقصی باشد که پزشک برای صدور مجوز ، مدارک تکمیلی مورد نیاز را از فرد متقاضی درخواست می کند. این مدارک عمدتا شامل سونوگرافی، آزمایش‌های ژنتیک، اکوکاردیوگرافی قلب جنین و … باشد که گاه بیمار در چندین مرحله تمامی مدارک درخواست شده را کامل کرده و در اختیار پزشک قرار می دهد. در تمامی این مراحل بیمار باید موضوع سن بارداری را مورد توجه قرار دهد و برای تکمیل مدارک به نحوی اقدام کند که سقف زمانی 19 هفته را از دست ندهد.

در حالت سوم، اگر مدارک فرد متقاضی کامل بوده و سن بارداری نیز از 19 هفته بیشتر نباشد پزشک پرونده را به طور دقیق مورد بررسی قرار می دهد و مادر باردار را برای اخذ مشاوره به سه پزشک متخصص مربوط به آن بیماری یا ناهنجاری خاص هدایت می کند.

در صورت تأیید حرج مادر در مورد ناهنجاری جنین و یا وجود خطر جانی برای مادر در صورت ادامه بارداری توسط سه پزشک متخصص نسبت به صدور گواهی برای فرد متقاضی اقدام می شود.

دریافت تعرفه و ارائه مجوز

تعرفه مجوز سقط درمانی در پایان مراحل معاینه و پس از احراز شرایط سقط در مادر باردار دریافت خواهد شد به این معنا که در حال حاضراگر ضمن بررسی ها مشخص شود فرد شرایط لازم برای دریافت مجوز سقط درمانی را ندارد تعرفه‌ای را نیز پرداخت نخواهد کرد.

در پایان مراحل معاینه و تأیید شرایط دریافت مجوز سقط تعرفه تعیین شده توسط فرد پرداخت و مجوز سقط جنین درمانی در اختیار او قرار می گیرد. مادر باردار با داشتن این مجوز می تواند به یکی از مراکز درمانی کشور مراجعه و نسبت به سقط جنین خود اقدام کند.

سخن پایانی

سقط جنین عمدی از نظر دین اسلام گناه می‌باشد و حتی در صورتی که جنین حاصل رابطه غیر مشروع باشد نیز این امر را مجاز نمی‌داند. بر اساس قوانین جدید ، سقط جنین فقط در مواردی که خطر جدی وجود داشته باشد مجاز است. برخی از شرایطی که به استناد آن می‌توان به صورت قانونی ، سقط جنین کرد عبارتند از:

  1. نطفه در لوله آزمایشگاه رشد یافته باشد.
  2. در صورتی که جنین ناقص‌الخلقه شود.
  3. جان مادر در خطر باشد.
  4. سلامتی مادر در خطر باشد.
  5. جنین معیوب یا ناقص‌الخلقه باشد.

همچنین ببینید

راهکار‌های مراقبت از پوست در فصل زمستان

در فصل زمستان پوست بدن نیاز به مراقبت‌های زیادی دارد. زیرا آب‌وهوا خشک و بسیار …

دیدگاهتان را بنویسید