در مورد تداخل چای با داروها نظریات بسیاری وجود دارد و برخی معتقدند که مصرف چای، اثر قرص را از بین می برد و به همین جهت امروز در این مقاله از وبسایت نیمه شب، به پاسخ این سوال که آیا چای اثر قرص را از بین می برد؟ و نیز پاسخ به بسیاری از سوالات رایج دیگر در این زمینه خواهیم پرداخت. جهت بررسی این موضوع، در ادامه مقاله همراه ما باشید.
آیا چای اثر قرص را از بین می برد؟
بله، بهترین نوشیدنی برای خوردن قرص آب است. آب باعث میشود قرص به دیواره مری نچسبد و به راحتی از آن عبور کند.
ممکن است تصور کنید مایعات دیگر هم میتوانند از چسبیدن قرص به مری جلوگیری کنند و ترغیب شوید که قرصها را با آبمیوه، چای یا شیر مصرف نمایید اما این تصور، تصوری باطل است و بهترین گزینه برای مصرف قرص، آب است زیرا آب علاوه بر روان کردن حرکت قرص، باعث باز شدن راحت آن در معده و جذب مواد شیمیایی موجود در آن میشود درحالیکه مصرف شیر ممکن است باعث از بین بردن خاصیت آنتیبیوتیکها میشود یا مانع جذب آهن شود و داغ بودن چای و کافئین موجود در آن، باعث از بین رفتن اثرات قرص و همچنین ایجاد واکنش های شیمیایی در بدن شوند.
با کدام داروها نباید چای خورد؟
بهطور کلی مصرف هیچ گونه از داروها با قهوه و چای توصیه نمیشود و در این زمینه، استثنایی وجود ندارد زیرا چای حاوی کافئین و تانن است و برخی داروها منجر به تشدید اثرات کافئین در بدن (افزایش ضربان قلب، افزایش فشارخون و…) میشوند و برخی دیگر سرعت کلیرانس کافئین را کاهش میدهند. بهعلاوه تانن موجود در چای با آهن موجود در موادغذایی یا مکملها، ترکیب شده و از جذب آن جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: خوراکی ها و داروهای غیرمجاز در زمان بارداری
آیا چای، اثر قرص ال دی را از بین می برد؟
یکی از روشهای پیشگیری از بارداری، قرص ال دی است این قرص در دسته قرصهای هورمونی قرار دارد. قرص های هورمونی با هدف پیشگیری از بارداری ساخته شده اند و درواقع راهی برای افرادی است که بعد از مقاربت و برقراری رابطه جنسی میخواهند از بارداری احتمالی جلوگیری کنند. این قرصها دارای ترکیباتی هستند که شبیه هورمونهای زنانه هستند و تخمک گذاری در زنان را به تعویق میاندازند که برای کاهش ریسک بارداری بهتر است که آنها را تنها با آب مصرف نمود زیرا با مصرف چای، ممکن است که در اثر گذاری قرص ها اختلال ایجاد شود.
آیا می شود قرص را با چای میل نمود؟
مصرف هم زمان چای با برخی داروها از قبیل بعضی داروهای خواب آور (مانند آلپروزولام ) ، برخی از داروهای ضد سرفه (مانند دکسترومتورفان )، داروهای ضد فشارخون وبرخی داروهای موثر بر انعقاد (مانند وارفارین ، آسپرین وکلوپیدوگرل ) و آهن تداخل دارد. باید توجه داشته باشید که چای خود را رعایت فاصله زمانی حداقل ۲ ساعته با داروهای نام برده شده صرف نمایید و حتی اگر داروی مصرفی شما، در موارد اشاره گردیده موجود نیست باید جانب احتیاط را رعایت نمایید و حداقل فاصله ای 2 ساعته را به آن اختصاص دهید.
بیشتر بخوانید: فواید و عوارض داروهای ضد حساسیت فصلی
اگر قرص را با چای بخوریم چه می شود؟
مصرف مواد دارویی با مایعاتی بجز آب، در مواردی كه بدون تجویز پزشك یا توصیه داروساز صورت گیرد، می تواند اثر قرص ها را از بین ببرد و نیز موجب ایجاد مشكلات زیادی در فرد بیمار شود بنابراین بهترین نوشیدنی برای خوردن قرص ها، آب معمولی است که هدف اصلی از سفارش به مصرف «قرص با آب»، بازشدن ماده موثره آن در معده و تاثیرگذاری بهتر در درمان است.
مصرف قرص با چای موجب ایجاد مشكلات بسیار زیادی در ناحیه مری فرد بیمار، می شود و همچنین كافئین موجود درچای، خود مخرب دارو است بنابرین توصیه می گردد که از مصرف هم زمان قرص با چای اجتناب گردد و اختصاص اختلاف 2 ساعته بین مصرف چای و قرص، اکیدا رعایت گردد.
آیا می توان قرص ها را با چای سبز مصرف نمود؟
خیر، تداخل دارویی موضوعی است که در مصرف تمامی مکمل های گیاهی و شیمیایی باید در نظر گرفته شود. اگر این موضوع نادیده گرفته شود مشکلات زیادی برای سلامتی به وجود می آید و در برخی موارد خطر مرگ وجود دارد.
برگهای خشک چای سبز حاوی ویتامین K هستند و با داروهای ضد انعقادی و ضد پلاکتی تداخل دارند. تداخل چای سبز با داروهای رقیق کننده خون بسیار مهم است و مصرف هم زمان این داروها با چای سبز بسیار خطرناک است. وافارین و آسپرین از جمله این داروها هستند.
بیشتر بخوانید: داروهای ممنوعه برای دیابتی ها کدام است؟
اثرات مصرفی چای سبز با برخی داروها عبارتند از:
قرص وارفارین
مطالعات نشان داده اند بیمارانی که تحت درمان با قرص وارفارین هستند و هم زمان با آن روزانه یک یا دو لیوان چای سبز مصرف می کنند در معرض کاهش INR خونشان قرار دارند. ( INR مخفف نسبت عادی شده بین المللی است). همچنین این عبارت به عنوان زمان پروترومبین (PT) نیز شناخته می شود و یک اندازه گیری استاندارد شده برای زمانی است که طول می کشد تا خون لخته شود. بیمارانی که از دارو وارفارین استفاده می کنند هرگز نباید از این چای استفاده کنند. زیرا این چای با داروهای رقیق کننده خون تداخل دارد.
مکمل آهن
همچنین تداخل چای سبز با آهن است و از جذب آهن در بدن جلوگیری به عمل می آورد. اگر از کم خونی ناشی از فقر آهن رنج می برید و از مکمل آهن برای جبران کمبود آهن در بدن استفاده می کنید نباید چای سبز بنوشید.
داروهای ضد میگرن
چای سبز حاوی کافئین است و محرک گیاهی قوی به شمار می رود. اگر از بیماری میگرن رنج می برید و دارو مصرف می کنید به این مسئله توجه داشته باشید. تداخل چای سبز با داروهای درمانی میگرن بسیار مهم است و نباید هم زمان با هم مورد استفاده قرار بگیرند.
چه زمان بعد از مصرف قرص می توان چای نوشید؟
به طور خلاصه می توان گفت 2 ساعت و کمتر از این زمان به دلیل آنکه دارو هنوز جذب بدن نشده است مصرف چای می تواند اثربخشی آن را کاهش و گاها بطور کلی اثر آن را از بین ببرد.
سخن پایانی
در این مقاله، ما به تداخل مصرف انواع چای و داروها به صورت کلی پرداختیم اما بهتر است قبل از مصرف هر گونه دارو و یا مکملی با پزشک مشورت کنید و لیستی از داروهایی را که استفاده می کنید در اختیار وی قرار دهید زیرا اینگونه پزشک بهتر می تواند در مورد تداخل دارویی شما را راهنمایی کند و از خطرات و عوارض موجود در امان بمانید.