در این مقاله از وبسایت نیمه شب به معرفی سریع ترین راه برای از بین بردن تب نوزاد خواهیم پرداخت اما به طور کلی به طور کلی تب همیشه چیز بدی نیست در واقع، تب یک پاسخ معمول سیستم ایمنی کودک به ویروس یا عفونت باکتریایی است، اکثر کودکان سالم می توانند تب را به خوبی تحمل کنند و در شرایط عادی در حدود 3 تا 5 روز طول می کشد، شایع ترین علت تب در نوزادان عفونت ویروسی است در بعضی موارد، دندان درآوردن نیز ممکن است باعث افزایش اندکی دمای بدن شود.
درجه حرارت و تب چند درچه برای نوزاد و کودک در هر سنی نگران کننده است؟
دستورالعملهای زیر ممکن است برایتان مفید باشد، دستورالعمل تب کودک در آکادمی آمریکایی اطفال (AAP):
– نوزادان تا ۳ ماهگی دمایی بالاتر از ۱۰۰.۴ درجه (۳۸ درجه سانتیگراد) یک مشکلی است که باعث نگرانی میشود.
-نوزادان بین ۳ تا ۶ ماهگی تب بالای ۱۰۱ درجه (۳۸.۳ درجه سانتیگراد) باید توسط متخصص اطفال بررسی شود.
– نوزادان سن ۶ ماه به بالاتر درجه حرارت بیش از ۱۰۳ درجه (۳۹.۴ درجه سانتیگراد) نیاز به مشاوره فوری با یک پزشک دارد.
اگر کودک شما علائم دیگر بیماریای مانند سرماخوردگی، سرفه، استفراغ یا اسهال را نشان داد، با پزشک خود مشورت کنید علاوه بر این، به عنوان یک پدر و مادر، همیشه به غرایزتان اعتماد کنید اگر فکر میکنید باید به پزشک مراجعه کنید، این کار را انجام دهید. در هر شرایطی، علاوه بر مراجعه به پزشک، میتوانید این چند راهنمایی را برای کمک به کاهش تبهای نوزاد خود دنبال کنید و انجام دهید:
راه های از بین بردن تب نوزاد
1. لباس های کودک را کم کنید
وقتی کودک دمای بدن بالایی دارد، بهتر است که لباس های نازک و نخی تن او کنید. اگر نوزاد در لباس های زیادی پیچیده شده باشد، دمای بدن او بالاتر خواهد رفت.
2. درجه حرارت اتاق کودک را کم کنید
این تصور که وقتی کودک تب دارد، باید او را گرم نگه داشت تا عرق کند، کاملا اشتباه است. گرم نگه داشتن کودک دچار تب نه تنها مشکل را حل نمی کند، بلکه تب او را افزایش داده و او بی قرار می شود. این مساله می تواند باعث تشنج در نوزاد شود. اتاقی که کودک تب دار در آن قرار دارد، نباید گرم باشد. همچنین از پوشاندن کودک با پتو یا لحاف جدا خودداری کنید.
به خاطر داشته باشید که نوزادان و شیرخواران به طور کلی به میزان کمی عرق می کنند و اگر در هنگام تب در یک محیط گرم قرار بگیرند، درجه حرارت بدنشان به طور ناگهانی افزایش پیدا می کند. حتی ممکن است دمای بدن آنها به 41 درجه برسد که خطر خونریزی مغزی را به همراه خواهد داشت.
3. پایین آوردن تب کودک با شیردهی به نوزاد
اگر کودکتان تب دارد، سعی کنید تا به طور مداوم به او شیر بدهید. شیر باعث تقویت سیستم ایمنی بدن نوزاد شده و از کودک در برابر ابتلا به انواع بیماری ها محافظت می کند.
بیشتر بخوانید: چرا نوزاد در خواب ناله میکند؟
4. استفاده از دستمال مرطوب برای کاهش تب کودک
بهتر است جهت کاهش تب از یک دستمال مرطوب استفاده کنید. برای این منظور کافی است تا دستمال مرطوب شده با آب ولرم را بر روی پیشانی کودک قرار دهید. تبخیر این آب به وسیله گرمای بدن کودک باعث کاهش تب در نوزاد می شود. باز هم یادآوری می کنیم که هرگز از آب سرد استفاده نکنید، زیرا باعث ایجاد شوک و تشنج در کودک می شود.
5. داروهای تب بر به کودک بدهید
بهتر است برای از بین بردن تب نوزاد با پزشک مشورت کرده و سپس به او داروهای تب بر بدهید. استامینوفن از جمله داروهای تب بر و مسکن است که در مدت نیم ساعت پس از مصرف می تواند تب را کاهش دهد. این دارو برای کودکان در شکل های زیر موجود است:
قطره: که در هر میلی لیتر این دارو، 100 میلی گرم استامینوفن وجود دارد.
شربت: در هر قاشق مرباخوری از این دارو، 120 میلی گرم استامینوفن وجود دارد.
شیاف: پایین آوردن تب کودک با شیاف، این شیاف مخصوص کودکان است و در هر شیاف 120 میلی گرم استامینوفن وجود دارد.
میزان مصرف استامینوفن برای نوزادان، 10 تا 15 میلی گرم برای هر یک کیلوگرم وزن نوزاد است که هر 4 تا 6 ساعت مصرف می شود. استامینوفن می تواند تب را در کودک مبتلا به عفونت کاهش دهد، اما آن را قطع نمی کند، مگر اینکه خود بیماری درمان شود.
ایبوپروفن: این دارو نیز مانند استامینوفن یک مسکن و تب بر است و می تواند تب در کودکان را کاهش دهد. به خاطر داشته باشید که این نوع دارو را حتما باید با تجویز پزشک مصرف کنید، زیرا استفاده از این دارو برای تسکین بیماری های ویروسی می تواند احتمال ابتلا به بیماری کبدی (سندروم ری) را افزایش دهد.
سوالات متداول
اگر تب، دفاعی در مقابل عفونت است چرا باید آنرا پایین آورد؟
از آنجا که تب قسمتی از واکنش دفاعی بدن به باکتری ها و ویروس هاست بعضی محققین معتقدند که دفاع بدن در مقابل عفونت ها، وقتی درجه حرارت بدن بالا باشد مؤثرتر است. از سوی دیگر، اگر درجه حرارت بدن خیلی بالا باشد کودک بخوبی غذا نمی خورد، مایعات نمی نوشد و نمی خوابد و این مسایل باعث می شود دیرتر بهبود یابد.
با پایین آمدن تب، حال کودک بهتر شده و مایعات بیشتری می نوشد و همین مسئله بهبود را تسریع می کند. توجه داشته باشید که قبل از دادن هر دارویی به کودک با پزشک مشورت کنید.
چرا تب کودک با وجود دادن تب بر پایین نمی آید؟
اگر تب 30 تا 45 دقیقه بعد از مصرف دارو ادامه یافت برای اطمینان از کافی بودن دارو، دوز دارو و پیمانه ای را که با آن دارو را به کودک داده اید کنترل کنید. در صورتیکه میزان داروی داده شده کافی باشد ممکن است بدن کودک به دارو جواب نداده است. اگر استامینوفن ظرف یک ساعت تب را پایین نیاورد، برای استفاده از داروی دیگر با پزشک مشورت کنید.
چرا بعد از، از بین تب بردن تب نوزاد، تب دوباره بر می گردد؟
تا زمانی که عفونت برطرف نشود کودک تب می کند و این مسئله ممکن است 2 تا 3 روز طول بکشد. بعضی عفونت ها نظیر آنفولانزا، ممکن است 5 تا 7 روز طول بکشد. اگر کودک آنتی بیوتیک می گیرد ممکن است 48 ساعت طول بکشد تا تب پایین بیاید. داروهای تب بر درجه حرارت بدن را موقتاً پایین می آوردن ولی تأثیری بر عفونت ندارند.
چه زمانی باید برای تب کودک به پزشک مراجعه کرد؟
-درجه حرارت مقعدی بالای 38 درجه سانتیگراد در کودک کمتر از سه ماه
-درجه حرارت مقعدی بالای 38.3 درجه سانتیگراد در کودک سه ماهه و بالاتر
-تب در نوزادان کمتر از ۳ ماه. زیرا ممکن است تب پاسخ نوزاد به یک بیماری جدی باشد.
-تب بیشتر از ۵ روز طول بکشد. در این صورت باید علت بروز تب بررسی شود.
-تب بالاتر از ۴۰ درجه سانتیگراد باشد.
-به کمک روش های متداول نتوان تب را کاهش داد.
-کودک رفتار طبیعی و فعالیت همیشگی خود را نداشته باشد.
-کودک به اندازه کافی مایعات مصرف نکند.
-پس از واکسیناسیون تب کودک بالاتر از ۳۸.۹ درجه سانتیگراد باشد یا تب بیشتر از ۴۸ ساعت طول بکشد.
بیشتر بخوانید: رفع کولیک نوزاد در 10 دقیقه
سخن آخر
تب از مشکلات شایع در دوران کودکی است که معمولا در اثر ابتلا به عفونت های ویروسی رخ می دهد. روش های زیادی برای از بین بردن تب نوزاد وجود دارد. در گذشته به میزان زیادی از روش پاشویه برای کاهش تب استفاده می شد، اما پزشکان معتقدند که این روش می تواند باعث ایجاد لرز در کودک شود و بهتر است از سایر روش های کاهش تب مثل داروهای تب بر، کاهش دمای اتاق و … استفاده کنید. اگر کودکتان تب دارد، حتما برای تشخیص بیماری او را نزد پزشک ببرید. پزشک می تواند بهترین روش های درمانی را برای فرزندتان تجویز نماید.