جاده چالوس به عنوان یکی از جادههای مواصلاتی از استان البرز به شمال کشور (استان مازندران) شناخته میشود. جاده چالوس یکی از زیباترین جادههای کشور و همچنین محبوبترین آنهاست. این جاده با گذر از پیچ و تابهای رشته کوه البرز، طبیعت و جنگلهای بکر آن منطقه را به خوبی به نمایش میگذارد. همچنین، تونلهای کوتاه و بلند آن مانند تونل کندوان و عبور از دل کوه و صخره و رودخانه، باعث هیجانانگیزتر شدن این جاده شده است. به همین دلیل مسیرِ سفر، جاذبهای بیشتر از خود مقصد پیدا کرده است.
در این مقاله شما را با دلایل محبوبیت جاده چالوس بیشتر آشنا می کنیم؛ تا ببینید چرا جاده چالوس انقدر جذابه؟ و چه دیدنی ها و تفریحاتی داره؟ با مجله نیمه شب همراه باشید.
ساخت جاده چالوس
ساخت جاده چالوس یا جاده 59، با مسیر 160 کیولومتری، حدود 3 سال طول کشید. این جاده در سال 1312 شروع به کار کرد. به مرور زمان و پس از ساخت سد امیرکبیر، این جاده مورد توجه عموم قرار گرفت. چرا که زیبایی این سد باعث شد تا جاده چالوس یکی از جاذبههای گردشگری چالوس شود. مناظر چشمنواز این جاده هر بینندهای را محسور خواهد کرد. به طوریکه این جاده از لوکیشن های خاص و جذاب شمال برای عکاسی نیز به شمار میرود.
تونلها و پلهای این جاده درجه سختی بسیار زیادی دارند؛ زیرا جاده چالوس در دوره رضا پهلوی و با امکانات کمی ساخته شد. در نتیجه به مرور زمان خطرات زلزله، رانش زمین، ریزش کوه و بهمن گریبانگیر این جاده شده است. اما هنوز هم بسیاری از مسافران شمال کشور، طبیعت و جاذبههای جاده چالوس را به سایر جادهها شمالی ترجیح میدهند.
جاده چالوس قطر رشته کوه البرز را طی میکند. به همین دلیل برای ساخت آن از تونلها و پلهای بسیاری استفاده شده است. البته مسیر پر پیچ و خم این جاده باعث میشود که جاده چالوس یکی از خطرناکترین جادههای کشور نیز به شمار بیاید. به همین دلیل برای گذر از جاده چالوس باید راننده ماهری باشید. هزارچم یکی از گردنههای خطرناک این جاده در 50 کیلومتری چالوس قرار دارد. این گردنه مسیر پر پیچ و خم خطرناک و در عین حال زیبایی دارد. در این مسیر رستورانها و مغازههای زیادی برای استراحت مسافران در نظر گرفته شده است.
دسترسی به جاده چالوس
جاده چالوس به عنوان یکی از قطبهای گردشگری شمال کشور از چهار جهت به مناطق زیر راه مییابد:
از شمال به شهر چالوس در مازندران
از شرق به شهر تهران و شمیرانات
از غرب به منطقه طالقان
از جنوب به شهر کرج
شما برای دسترسی به این جاده، میبایست از شهر کرج (واقع در استان البرز) یا شهر چالوس (واقع در استان مازندران) وارد جاده چالوس شوید. برای دسترسی از شهر تهران به جاده چالوس میتوانید از یکی از مسیرهای زیر به سمت کرج و سپس ابتدای جاده چالوس بروید.
بزرگراه شهید لشکری (جاده مخصوص)
اتوبان تهران کرج
انتهای اتوبان همت (خرازی)
اتوبان تهران شمال
روستاهای اطراف جاده چالوس
حدود نیمی از مسیر جاده چالوس از بخش آسارا کرج میگذرد. این منطقه حدود 56 روستا تاریخی با طبیعتی بکر دارد. هر کدام از روستاهای این منطقه مانند ارنگه بزرگ، نشترود، تکیه سپهسالار، واریان ، آزادبر و… یک جاذبه گردشگری محسوب میشوند. قلعه دزدبند، قلعه صلصال، آبشارهای زیبا، امامزاده سپهسالار و… از آثار طبیعی و تاریخی این روستاها به شمار میروند. در ادامه به معرفی برخی از این روستاها خواهیم پرداخت.
روستای واریان
در مسیر رودخانه کرج که حرکت کنید به سد کرج و روستای واریان میرسید. اهالی این روستا از قایق برای تردد استفاده میکنند. زیرا این روستا تنها روستای آبی ایران است و به شکل یک جزیره در کنار دریاچه سد کرج قرار دارد.
روستای سپهسالار
در 15 کیلومتری سد کرج، روستای سپهسالار قرار دارد. این روستا به واسطه وجود مقبره امامزاده ابراهیم -از نوادگان حضرت علی- معروف است. از جذابیتهای این روستا قرار داشتن مقبره امامزاده ابراهیم داخل غار است. همچنین رودخانه وسط این روستا و آبشار نزدیک آن نیز از جاذبههای طبیعی روستا محسوب میشوند.
روستای نوجان
یکی دیگر از روستاهای مسیر این جاده، روستای زیبای نوجان است. در کیلومتر 15 جاده چالوس به این روستا خواهید رسید؛ که آبشار زیبایی نیز دارد.
روستای خوارس و روستای مورود
بعد از روستای نوجان روستای خوارس قرار دارد. در کیلومتر 32 نیز روستای مورود را خواهید دید. این روستا در درهای زیبا واقع شده است و طبیعت بسیار بکری دارد.
روستای گچسر
کمی جلوتر به روستای قدیمی گچسر خواهید رسید. قدمت این روستا به دوران صفویه میرسد. از قدیم الایام در این روستا کورههای گچپزی برپا بوده است.
روستای شهرستانک
این روستا در 55 کیلومتری کرج قرار دارد. آب و هوای بسیار مطبوع این روستا باب طبع شاهان قاجار مخصوصا ناصرالدین شاه بود. کاخ شهرستانک یا کاخ ناصری واقع در این روستا گواه این مدعاست. خانههای قدیمی و ویلاهای لوکس این روستا بسیار چشمنواز هستند. رودخانه زیبایی از وسط روستا عبور میکند که سرچشمه آن، چشمه گله گیله در دوکیلومتری روستا است. قلعه دزدبند یا قلعه دختر و تپه شنستون نیز دیگر جاذبههای این روستا هستند.
روستای میدانک
این روستای تاریخی در 60 کیلومتری کرج واقع شده است. برج تاریخی این روستا به نام برج آرامگاهی یا برج تهمینه از مهمترین آثار تاریخی منطقه آسارا به شمار میرود. قدمت این برج سنگی هشت ضلعی به دوران تیموریان میرسد. در بازدید از این روستا، بازدید از غار میدانک را نیز از دست ندهید.
روستای کندلوس
روستای چندهزارساله کندلوس یکی از زیباترین بافتهای روستایی کشور را دارد. در بازدید از این روستا حتما به موزه تاریخی آن سری بزنید و با تاریخ کندلوس آشنا شوید. همچنین بازدید از موزه گیاهان دارویی کندلوس نیز خالی از لطف نیست.
جاهای دیدنی جاده چالوس
سد امیر کبیر
سد کرج یا سد امیرکبیر، اولین جای دیدنی این جاده (کیلوتر 25) محسوب میشود. دریاچه زیبای پشت این سد، چشمانداز فوقالعادهای به وجود آورده است. به طوریکه همه مسافران جاده چالوس توقفی هر چند کوتاه در کنار سد خواهند داشت. این سد امکان ماهیگیری نیز دارد. چراکه یک مرکز طبیعی پرورش قزلآلای رنگینکمان و خال قرمز است. از دیگر امکانات این سد، قایق سواری روی دریاچه پشت سد است. با قایق سواری و رفتن به آنسوی دریاچه میتوانید از روستای گردشگری واریان نیز دیدن کنید.
رودخانه کرج رود، در امتداد جاده چالوس
در امتداد جاده چالوس رودخانه خروشان کرج رود روان است. این رودخانه از البرز جنوبی سرچشمه گرفته و به رودخانه جاجرود میریزد. حاشیه این رودخانه در چهار فصل سال بسیار دیدنی و جذاب است.
آبشارهای جاده چالوس
آبشارهای زیبایی در امتداد این جاده و در دل روستاهای اطراف آن وجود دارد. در ادامه به معرفی برخی از آنها خواهیم پرداخت:
آبشار نوجان: این آبشار در روستای نوجان قرار دارد. برای رسیدن به این آبشار در کیلومتر 15 جاده چالوس، بعد از پورکان وارد فرعی نوجان شوید. سپس 8 کیلومتر مسیر پر پیچ و خم پیش رو را طی کنید؛ تا به نوجان برسید.
آبشار خوارس: بعد از روستای نوجان به آبشار خوارس در نزدیکی روستای خوارس خواهید رسید.
آبشار هفت چشمه: یکی از زیباترین و بلندترین آبشارهای ایران را در کیلومتر 17 جاده چالوس خواهید دید. این آبشار 90 متر ارتفاع دارد. دلیل نامگذاری این آبشار به هفت چشمه، وجود آبشارهای کوچک در مسیر رسیدن به آبشار اصلی است.
آبشار چهارصد تنور: در کیلومتر 32 جاده چالوس و در نزدیکی روستای مورود این آبشار زیبا را خواهید دید.
آبشار سپهسالار: حدود دو کیلومتری روستای سپهسالار، آبشار 10 متری بسیار زیبایی بین دو صخره وجود دارد.
آبشار خور: 17 کیلومتر بعد از کرج، در فرعی خوزنکلا بعد از گذراندن 17 کیلومتر دیگر در میان کوهها به روستای خور خواهید رسید. آبشار 50 متری خور در نزدیکی این روستا قرار دارد.
آبشار هریجان: در فاصله 15 دقیقهای روستای هریجان، آبشار بلند و باریک هریجان به چشم میخورد. در فصل بهار از این آبشار دیدن کنید تا شکوه و زیبایی آن را ببینید. همچنین، گلهای وحشی و طبیعت بهاری دشتهای اطراف آبشار، به زیبایی آن میافزاید.
آبشارنوردی در آبشار خور
آبشار خور که پیشتر نیز درمورد آن توضیح دادیم، از مناطق طبیعتگردی اطراف تهران محسوب میشود. افراد حرفهای به آبشارنوردی و فرود از آبشار خور علاقه زیادی دارند که ورزش بسیار هیجانانگیزی است. در فصل زمستان نیز این آبشار میزبان ورزشکاران یخ نورد و صخره نورد است.
ارنگه
در کیلومتر 18 جاده چالوس تابلوی ارنگه را در سمت راست خواهید دید. ارنگه متشکل از چندین روستا (ابهرک، خور، جی، چاران،گوراب و سیجان) است. به مجموعه این روستاها ارنگه میگویند. مرکز آنها نیز ارنگه بزرگ نام دارد. در ارنگه بین دو کوه پورا و گورا میتوانید به زیارت امامزاده حسین بروید. قدمت ساختمان امامزاده به دوران صفویه باز میگردد. همچنین چنار داخل حیاط امزاده قدیمیترین درخت چنار ایران است.
از دیگر جاذبههای ارنگه قبرستان آن با قدمتی چند هزارساله است. بازدید از ارنگه را در فصل شکوفههای بهاری و پاییز هزار رنگ از دست ندهید.
غار یخ مراد
از تفریحات ماجراجویانه جاده چالوس بازدید از غار یخ مراد است. در نزدیکی روستای آزادبر و کهنه ده در منطقه گچسر، به این غار خواهید رسید. درست در 70 کیلومتری کرج، درغرب جاده تابلوی روستای کهنه ده را خواهید دید. این غار در بین طبیعتگردان بسیار معروف است. زیرا قندیلها، استالاگمیتها و استالاگتیتهای آن از جنس یخ است؛ و تالارها و دریاچههای یخ زده دارد. بهترین زمان بازدید از این غار اوایل بهار است. البته بازدید از این غار نیازمند وسایل مناسب غارنوردی است.
پیست دیزین
دیزین یکی از پیستهای اسکی تهران و پیستهای بینالمللی کشور است. شما میتوانید هم در قلههای دیزین کوهنوردی کنید. و هم از پیست اسکی دیزین استفاده کنید. در 75 کیلومتری شهر کرج به این پیست خواهید رسید. از امکانات پیست دیزین میتوان به 4 تله کابین، دو تله سیژ، 23 پیست اسکی، 7 تله اسکی بشقابی و چکشی و پیست چمن اشاره کرد.
جنگل سرپوش تنگه
برای دوستداران طبیعت و جنگل پیمایی، جنگل «سرپوش تنگه» بسیار مناسب است. این جنگل ببین چالوس و مرزنآباد قرار دارد. درختان، روی تنگههای این منطقه را پوشاندهاند. به همین دلیل نام این جنگل، «سرپوش تنگه» است. تنگه اول از سنگهای پر از خزه تشکیل شده است. تنگه دوم در انتهای آبشاری قرار دارد که از دل تنگه اول میگذرد. تنگه دوم پر از چشمه و مناظر چشمنوار است. لازم است بدانید که برای عبور از تنگه دوم نیاز به تجهیزات و وسایل مناسب دارید.
کلاردشت
بهشت گمشده ایران یا همان کلاردشت معروف، هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. و راه رسیدن به آن، جاده رویایی چالوس است. دریاچه، جنگل مازیچال، جنگل آزو و جنگل مجل، آبشار آکاپل، مرداب دریوک، مناظر زیبا و ارتفاعات بی بدیلش این منطقه را به یک جاذبه توریستی تبدیل کرده است.
دریاچه ولشت
دریاچه آب شیرین ولشت، یک دریاچه 20 هکتاری بسیار زیباست. آب این دریاچه از جوشش چشمههای اطرافش تامین میشود. ماهیگیری از روی قایق یا از کنارههای دریاچه در سکوت طبیعت، بسیار لذت بخش است.
کلام آخر
مسیر لذتبخش جاده چالوس شما را از دل پیچوتاب کوه و صخره و رودخانه، به سمت سرسبزی درختان مه آلود استان مازندران میرساند. به جاده چالوس نباید به عنوان یک جاده گذرا نگاه کنید. عبور از مسیر این جاده خود یک تفریح به یادماندنی است. آشکدهها، مغازههای ترشیجات و لواشک محلی، رستورانهای بی نظیر و البته جاذبههای تاریخی و طبیعی آن همه باعث میشوند تا مسیری دلانگیز و منحصر به فرد را تجربه کنید.