هورمونها مواد شیمیایی هستند که توسط غدد مختلف در بدن تولید میشوند. آنها از طریق جریان خون حرکت میکنند، به عنوان پیامرسان عمل میکنند و در بسیاری از فرآیندهای بدن نقش ایفا میکنند. یکی از این کارکردهای مهم آنها کمک به تنظیم خلق و خوی است. هورمونها میتوانند ما را بخنداند یا حتی گریه کنیم، و آنقدر مسری است که میتواند به دیگران نیز سرایت کند. همهی ما برای شاد بودن تلاش میکنیم، احساس فوق العادهای است که میتواند ذهن و بدن ما را تحتالشعاع قرار دهد. دلیل اینکه ما احساس خوشبختی یا شادی میکنیم واکنشهای شیمیایی بسیار پیچیدهای است که در بدن ما اتفاق میافتد و باعث تولید هورمون شادیآور میشود. در این مقاله، ما نحوه عملکرد هورمونهای شادیآور و همچنین راههای افزایش آنها را به شما نشان میدهیم.
در نیمهشب بخوانید:چگونه با بیماری افسردگی مقابله کنیم؟
هورمونهای شادیآور:
سروتونین، دوپامین، اکسیتوسین و اندروفین از جمله هورمونهای شادی هستند که در بدن ما وجود دارند.
سروتونین:
هورمون شادیآوری که باعث میشود شما بخندید. سروتونین هورمونی است که اضطراب، شادی، خلق و خو، خواب، اشتها، توانایی یادگیری و حافظه شما را تنظیم میکند. این انتقالدهنده عصبی شاد بدن ما است. این هورمون شادیآور همچنین میتواند به مراقبت از میکروبهای سالم در معده شما کمک کند. اگر هنوز احساس کسالت میکنید، میتواند نشانه ای از کاهش سطح سروتونین شما باشد.
دوپامین:
هورمون شادیآوری که کارها را انجام میدهد. دوپامین هورمونی است که وقتی به یک هدف میرسید، تقویت میشود. این هورمون میتواند انگیزه بزرگی باشد و به شما کمک کند تا برای انجام کارها کمی سختتر کار کنید. نکته اصلی در مورد دوپامین این است که، گاهی اوقات، برای دریافت آن باید سخت کار کنید. بنابراین، برای اینکه کارها کمی آسانتر شود، تعیین و دستیابی به اهداف کوچک اما رضایتبخش میتواند به افزایش سطح دوپامین شما کمک کند.
اکسیتوسین:
تنها چیزی که نیاز دارید عشق است. اکسیتوسین هورمون شادیآوری است که بیشترین ارتباط را با احساس عشق دارد. اما این فقط به عشق رمانتیک مربوط نمیشود و میتواند از طریق پیوند با خانواده و دوستان شما تولید شود. دریافت مقدار زیادی از این هورمون واقعا مهم است. صمیمیت، همدلی و اعتماد را ترویج میکند، که برخی از عناصر کلیدی برای یک زندگی شاد هستند.
در نیمهشب بخوانید:20 مزیت باورنکردنی بغل کردن برای سلامتی
اندورفین:
هورمون اندورفین مسکن طبیعی بدن شما هستند که بدن شما در پاسخ به استرس یا ناراحتی تولید میکند. سطح این هورمون شادیآور همچنین زمانی که شما درگیر فعالیتهای پاداشدهنده مانند غذا خوردن، ورزش کردن یا داشتن رابطه جنسی هستید، افزایش مییابد.
راههای افزایش هورمونهای شادی آور:
برای افزایش هورمونهای شادیآور ما در اینجا ۱۱ روش رو برای شما بازگو کردیم:
۱_ورزش کنید:
اکثر مردم با این واقعیت آشنا هستند که ورزش باعث ترشح اندورفین میشود. هر نوع حرکتی که ضربان قلب شما را افزایش دهد، احساس مثبتی را ایجاد می کند و یک تمرین شدید و افزایش نبض میتواند باعث ایجاد سرخوشی ناشی از ورزش شود. هورمون شادیآور اندورفین همچنین با گیرنده های درد در مغز شما تعامل خواهد داشت و در واقع درک شما از درد را کاهش میدهد. نشان داده شده است که ورزش گروهی بیشتر از تمرینات انفرادی اندورفین ترشح میکند.
۲_رژیم غذایی مناسب داشته باشید:
وقتی نوبت به هورمونهای شادیآور شما میرسد، غذاهایی که مصرف میکنید نیز نقش مهمی ایفا میکنند. شکلات تلخ در مقادیر کم میتواند احساس شادی بیشتری در شما ایجاد کند، زیرا حاوی فنیل اتیلامین نورومدولاتور است. یک مطالعه توسط دانشگاه کالج لندن نشان داد که در مطالعهای بر روی 13626 شرکتکننده، کسانی که گزارش دادهاند در هر زمان در طول دو دوره 24 ساعته شکلات تلخ میخورند، 70 درصد کمتر از افرادی که این کار را نکردهاند، علائم افسردگی مرتبط بالینی را گزارش میکنند. سایر غذاهای تقویت کنندهی هورمون شادی آور شامل ماهیهای روغنی به دلیل اسیدهای چرب امگا 3 است، قهوه (در حد اعتدال)، غذاهای حاوی تریپتوفان مانند مرغ، تخم مرغ، شیر، آجیل و دانه ها و فلفل قرمز است.
۳_ماساژ انجام دهید:
ماساژ میتواند ترشح هورمون شادیآور اندورفین را تشویق کند و تولید هورمون اکسیتوسین را هم در فرد ماساژ دهنده و هم در ماساژور تحریک کند. این روش در مورد سایر درمانهای شفابخش (مانند طب سوزنی، کایروپراکتیک و آب درمانی)، نیز صدق میکند، زیرا باعث آرامش بدن و کاهش درد میشوند.
در نیمهشب بخوانید:اهمیت ماساژدرمانی چیست؟ چگونه خودمان را ماساژ دهیم؟
۴_مدیتیشن انجام دهید:
مدیتیشن فواید بسیاری از جمله آرامش و تمرکز ذهن دارد. این عمل همچنین از نظر ترشح هورمونهای شادیآور و انتقالدهندههای عصبی، مانند ترشح هورمون اندورفین و همچنین دوپامین، سروتونین بسیار مفید است.
۵-بخندید:
برای خندیدن و افزایش هورمون شادیآور اندورفین، برنامه کمدی مورد علاقه خود را ببینید و یا هر کاری که باعث خندیدن شما میشود را انجام دهید. خنده استرس را کاهش میدهد، عملکرد سیستم ایمنی را بهبود میبخشد و به طور کلی روحیه شما را بالا میبرد. خنده درمانی به عنوان یک درمان رفتاری، برای درمان استرس و افسردگی بیماران ایجاد شده است.
۶_تمرین شکرگزاری انجام دهید:
قدردانی سیستم پاداش مغز را فعال میکند و هورمون شادیآور را آزاد میکند. میتوانید یک دفتر روزانه قدردانی تهیه کنید و چیزهایی را بنویسید که به خاطر آنها سپاسگزار هستید و روی آنها تمرکز کنید.
۷_به طبیعت بروید:
حمام جنگل شینرین یوکو یا حمام کردن در جنگل، در دهه ۱۹۸۰ پس از یک دوره شهرنشینی انبوه در ژاپن به وجود آمد. این فعالیت مردم را تشویق میکند تا با طبیعت در تماس باشند و به جنگلها بروند تا جو را ببینند و ذهن آگاهی را تمرین کنند. تنها پنج دقیقه در روز که در بیرون از خانه سپری میشود، میتواند انگیزه را بهبود بخشد. به ویژه، افرادی که مبتلا به اختلال عاطفی فصلی هستند، سطح هورمون شادیآور سروتونین را در هنگام قرار گرفتن در معرض نور طبیعی میتوانند افزایش دهند.
۸_از اسانس استفاده کنید:
اسانس، سیستم بویایی مغز را تحریک میکند تا هورمون شادیآور را تولید کند. سروتونین و دوپامین در پاسخ به بوی روغنهای ضروری مانند ترنج، اسطوخودوس و لیمو آزاد میشوند، به همین دلیل است که رایحه درمانی برای کسانی که استرس، اضطراب، افسردگی و سایر اختلالات خلقی را تجربه میکنند بسیار محبوب است.
در نیمهشب بخوانید:طرز ساخت پد گرمایشی با نمک و اسطوخودوس
۹_هدف داشته باشید:
پس از دستیابی به اهداف، حتی اهداف کوچک، سیستم پاداش مغز فعال شده و هورمون شادیآور دوپامین را آزاد میکند. این عمل تنها مقداری از هورمون شادیآور را برای بدن فراهم میکند، بلکه ما را برای رسیدن به اهداف بیشتر تشویق میکند.
۱۰_خاطرات خوب را مرور کنید:
یادآوری خاطرات خوش در مغز یک تعامل بین خلقوخو و حافظه است، که میتواند باعث تولید هورمون شادی آور سروتونین شود. این عمل زمانی اتفاق میافتد که به خاطرهای زنده و شاد فکر میکنید، یا شاید به عکس های یک تعطیلات سرگرم کننده خانوادگی یا روز عروسی نگاه کنید.
۱۱-به موسیقی شاد گوش دهید:
هم گوش دادن به موسیقی و هم آواز خواندن میتواند هورمون شادیآور اکسی توسین را ترشح کند. مطالعات نشان داده است که خوانندگان، سطوح بالاتری از اکسی توسین را آزاد میکنند. در همین حال، مطالعه دیگری نشان داد که بیمارانی که پس از جراحی قلب باز بهبود مییابند، پس از گوش دادن منظم به موسیقی آرامش بخش، به دلیل کاهش درد، استرس و سطح اضطراب ناشی از افزایش هورمون اکسی توسین، بهبودی سریعتری پیدا کردند.
هورمونهایی که در بدن ما آزاد میشوند، ممکن است باعث به وجود آمدن احساسات مختلف در بدن شوند. با تحریک هورمونهای شادیآور میتوانید باعث به وجود آمدن احساس خوب در بدن خود شوید، که روش مناسبی برای مقابله با درد و ناراحتی است.