ارتباط بدون خشونت

مبنای ارتباط بدون خشونت روی مهارت های کلامی و ارتباطی پایه ریزی شده است تا توانایی های ما را برای انسان بودن در شرایط سخت تقویت کند . ارتباط بدون خشونت ما را به بازسازی چگونگی بیان احساسات خود و گوش دادن به دیگران جهت دهی می کند.

این توانایی باعث می شود تا به جای واکنش های غیر ارادی و از سر عادت، کلمات و جملات درست را آگاهانه و بر اساس مسئولیت، احساسات و نیازهایمان بر گزینیم.
ما یاد میگیریم در هر موقعیتی آنچه را که می خواهیم مشخص کنیم و به وضوح بیان کنیم.

در نیمه شب بخوانید: دلایلی که ازدواج را در سال اول به طلاق می کشاند

پیامدهای ارتباط بدون خشونت :

1- شناخت بهتر روحیات خود و دیگران

وقتی ارتباط بدون خشونت را جایگزین الگوهای قدیمی مثل : دفاع ، عقب نشینی ، یا حمله در برابر قضاوت و انتقاد میکنیم،  خودمان و دیگران را بهتر می شناسیم .
در این صورت مقاومت ، دفاع و عکس العمل های خشونت آمیزمان کم می شود . به جای عیب جویی و قضاوت ، توانایی بررسی و توضیح آنچه مشاهده می‌کنیم ، احساس میکنیم و نیاز داریم افزایش می یابد و آن وقت است که محبت را در اعماق وجودمان کشف می کنیم .

2- ابراز محبت بیشتر به اطرافیان بدون انتظار متقابل

وقتی ما از صمیم قلب و بدون انتظار محبت می کنیم این کار را برای لذت حاصله از غنی کردن زندگی دیگران انجام می شود . این نوع محبت کردن به بخشنده و گیرنده هر دو منفعت می رساند .

گیرنده بدون نگرانی از پیامد های احتمالی هدیه ، از آن لذت می برد چون این هدیه ناشی از ترس ، گناه، یا میل به دست آوردن مجدد نیست. بخشنده هم از افزایش عزت نفس که نتیجه ی به ثمر رسیدن تلاش او برای سعادت دیگران است بهره می برد.

3- دریافت درک، همراهی و محبت متقابل

در به کارگیری ارتباط بدون خشونت لازم نیست حتما طرف مقابل هم به این علم آگاه باشد یا حتی تمایلی به ارتباط محبت آمیز داشته باشد. کافی است ما به اصول ارتباط بدون خشونت پای بند باشیم.

اگر محبت تنها انگیزه ی ما باشد و طوری رفتار کنیم که نشان دهد این این تنها انگیزه ما است . در این فرایند دیگران هم  اندک اندک با ما همراه می شوند و سر انجام قادر خواهیم بود با مهربانی به یکدیگر پاسخ دهیم.

البته من ادعا نمی کنم که همیشه خیلی سریع و آسان به این مرحله می رسیم. اما مطمعنم که اگر ما به اصول و فرایند ارتباط بدون خشونت پایبند باشیم نتیجه اش حتما شکوفایی محبت و همراهی متقابل است.

مراحل رسیدن به ارتباط بدون خشونت :

مرحله اول : مشاهده دقیق آنچه در یک موقعیت اتفاق می افتد. مشاهده ی دقیق گفته ها، شنیده ها و رفتارها فارغ از این که به زندگی ما غنای بیش تری می دهند یا نمی دهند. نکته ی مهم بیان دقیق مشاهدات بدون هر گونه قضاوت و ارزیابی است. خیلی ساده فقط بگوییم چه چیزی را مشاهده می کنیم خواه آنچه را مشاهده می کنیم دوست داشته باشیم یا نداشته باشیم.

مرحله ی ۲: احساس خودمان را از آنچه مشاهده کرده ایم بیان کنیم. آیا رنجیده ایم ، ترسیده ایم، خوشحالیم، متعجبیم، عصبانی هستیم یا …

مرحله ۳: مشخص می کنیم احساسی را که بیان کرده ایم به کدام یک از نیاز های ما مرتبط است. هنگامی که ما به وسیله ی ارتباط بدون خشونت آشکارا و صادقانه می گوییم چگونه و چطور هستیم در حقیقت این ۳ مرحله را طی کرده ایم.

مرحله ۴: بیان تقاضا به صورت روشن و واضح

ارتباط بدون خشونت

برای مثال ممکن است یک خانم به همسر خود این ۳مرحله را اینگونه بیان کند :
رضا من وقتی شمارا شب ها که به منزل می آیی، گوشی یا تبلت به دست میبینم خیلی ناراحت می شوم و احساس میکنم خانواده برایت مهم نیست. ما از صبح منتظر شما هستیم و به حضورت در خانه نیاز داریم. بعد از این مرحله حتما باید وارد مرحله ی چهارم بشویم و تقاضای مشخصی را بیان کنیم .
مثلا بگوییم :” ممکن است وقتی وارد منزل شدی گوشی همراهت را روی میز قرار بدهی و کار را برای چند ساعت که شده کنار بگذاری، کنار ما بشینی و باهم صحبت کنیم و بازی های خانوادگی انجام بدهیم”

انجام این ۴ مرحله در بیان آنچه را که ما از دیگران می خواهیم ، زندگی ما را غنی تر و زیبا تر  می سازد.

نتیجه گیری:

به این ترتیب ارتباط بدون خشونت از یک سو بیان واضح مطالب به شیوه ی کلامی در چهار مرحله است و از سوی دیگر دریافت خواسته های دیگران در همین ۴ مرحله است. وقتی تمرکز و توجه خود را بر این ۴ مرحله معطوف کنیم و کمک کنیم که دیگران هم اینگونه درخواست هایشان را بیان کنند، جریان متقابلی به وجود می آید تا محبت را به صورت روشن و واضح ابراز کنیم.

به کار گیری این مراحل چه در روابط عاطفی چه در روابط کاری می تواند سو تفاهمات را کاهش داده باعث ایجاد روابط مستحکم تر و به دور از خشونت شود.

 

درباره‌ی تیم تحریریه نیمه شب

همچنین ببینید

ذهن پویا چیست؟ راه‌های رسیدن به آن

اکثر ما از قدرت ذهن بی‌خبر هستیم و کمتر برای پرورش آن وقت می‌گذاریم. ذهن …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *