امروزه به علت آلودگی های موجود ، خیلی از مواد غذایی و سبزیجات ارگانیک نیستند ولی می توان خیلی از سبزی ها را در آپارتمان و خانه خود کاشت و با اطمینان مصرف کرد ، اما اینکه چگونه در خانه سبزی خوردن بکاریم؟ سوالی است که امروز وبسایت نیمه شب به طور اختصاصی به آن پاسخ داده است ، جهت آشنایی بیشتر با این موضوع ، در ادامه مطلب همراه ما باشید.
آموزش کاشت انواع سبزی خوردن در منزل
کاشت سبزی خوردن ریحان از طریق بذر در گلدان
بذرهای سالم و استاندارد ریحان را یک روز قبل از کاشت در آب ولرم بریزید تا متورم شوند. سپس گلدان مناسبی را انتخاب کنید و آن را تا ارتفاع حداقل ۱۵ سانتیمتر پر از مخلوط خاک باغچه و خاکبرگ نمایید.
پس از در آردن بذرها از آب آنها را روی یک پارچه پهن کنید تا نم آنها گرفته شود و سپس بذرها را در عمق ۵/۰ تا ۱ سانتیمتری با فاصله ۱۵ سانتیمتر بکارید و روی بذرها کمی خاک بریزید. در مرحله بعد، سطح گلدان را با روزنامه بپوشانید و هر روز دو تا چهار بار روی آن آب بریزید.
گلدان را دو تا پنج روز در گرمترین مکان قرار دهید. پس از جوانه زدن ریحان هر روز به آن آب دهید تا خاک خشک نشود و گلدان را کنار پنجره رو به جنوب بگذارید، زیرا این گیاه دوستدار نور خورشید و گرمای فراوان است. سبزی ریحان پس از یک مرتبه که چیده شدن دوباره رشد کرده و آماده چیدن مجدد میشود.
راه و روش کاشت و نگهداری ریحان در خانهبعد از انتخاب نوع ریحان این نکته را مد نظر قرار دهید که در چه منطقهای ساکن هستید، اگر در یک جای سرد مینشینید باید بذر ریحان را از چهار تا شش هفته قبل از سرما در یک جای گرم بکارید و بعد نشاها را به زمین منتقل کنید. زیرا ریحان برای به عمل آمدن به یک منطقه گرم نیاز دارد و اگر محل سکونت شما گرم است، بذر ریحان را به طور مستقیم بعد از آخرین سرمای منطقه در گلدان و یا جایی که برایش تدارک دیده اید، بکارید.
راه کاشت ریحان در گلدان
در نظر داشته باشید که این مواردی که ما ذکر میکنیم برای کاشتن ریحان در سطح کوچک میباشد. به این نکته توجه کنید که خاک مورد نظر برای کاشت ریحان باید حاصلخیز و از زه کشی خوبی برخوردار باشد. بذر ریحان را در عمق ۰.۵ تا ۱ سانتی متری خاک با فاصله ۱۵ سانتی متر از همدیگر بکارید.
روش کشت ریحان در منزل
بعد از جوانه زدن ریحان اجازه خشک شدن به خاک را ندهید و هر روز گیاه را آبیاری کنید. خاک را از آب اشباع نکنید، اما همیشه آن را مرطوب نگه دارید. گلی که در سر شاخه ریحان رشد میکند را به همراه دو برگ پایینی آن قطع نمایید تا هم طعم ریحان را عوض نکند و هم از باریک و بلند شدن گیاه جلوگیری کنید.
نکات کشت و نگهداری ریحان در منزل
این نکته را در نظر بگیرید که خاکی که در آن ریحان را میکارید باید از هرگونه علف هرزی عاری باشد، در غیر اینصورت ممکن است یک نوع سوسک که آفت ریحان میباشد در آن ظهور پیدا میکند و اگر مشاهده کردید که برگهای ریحان شما کپک زده است به این علت است که گیاه نور کافی دریافت نکرده است.
کشت ریحان در سطح کوچک
در برداشت ریحان دقت داشته باشید که برگها را باید در فاصله ۵ تا ۷ سانتی متری از خاک بچینید و همیشه بعد از جدا نمودن برگهای بالایی برگهای زیرین را برای پرپشت شدن گیاه نگاه دارید.
روش کاشت نعنا
منتول موجود در نعناع بهطور اختصاصی تولید ۳ مدیاتور اصلی التهاب توسط منوسیتها را مهار میکند. سنتز لکوترین B۴، پروستاکلاندین و اینترلوکین۱ توسط منتول مهار میشود؛ بنابراین در درمان بیماریهای التهابی نظیر آسم برونشیال، کولیت و رینیت آلرژیک بسیار مؤثر است.
روش کاشت و تکثیر:
کافی است نعنا را با ریشه در خاک بکارید. همین!بعد از چند روز وقتی که رشد کرد و شروع به جوانه زدن کرد، میتوانید با جابجا کردن به گلدانها و بسترهای کشت دیگر، آن را زیاد کنید.
روش کاشت خرفه
کاشت سبزی خوردن شاهی در گلدان
کاشت سبزی خوردن آویشن در گلدان
بیشتر بخوانید: نحوه شست و شو و ضدعفونی سبزیجات
کاشت سبزی خوردن پونه در گلدان
کاشت تربچه
تربچه یکی دیگه از سبزیجات خوشمزه است که طعم تند و رنگ قرمزی، دارد.
تربچه بسیار سریع رشد میکنه، بعد از شاهی سریعترین برداشت را در میان تمام سبزیجات دارد. این گیاه را میتوانید بعد از ۲۰ روز برداشت کنید.
بعد از آماده کردن کرت یا گلدان، بذرها را به اندازه قطر بذر داخل خاک بکارید. بذرها را با فاصله ۳ الی ۴ سانتی از هم بکارید. سعی کنید هر دوهفته یکبار کاشت بذر تربچه را تکرار کنید تا در تمام فصل تربچه داشته باشید. تربچه هوای گرم را نمیپسندد، پس در فصل گرما از کاشت تربچه خود داری کنید.
هر چقدر خاک تربچه سبکتر و پوکتر و دارای مواد مغذی بیشتر باشد، محصولی بهتر خواهید داشت.
تا زمان سبز شدن هر روز یکبار، بعد از سبز شدن و دو برگی شدن هر هفته یکبار. دقت کنید اگر آب زیاد بدهید تربچه فقط برگ میدهد.
کاشت ترخون در خانه
دقت کنید که در هر گلدان یک یا دو قلمه، پاجوش یا ریشه قرار دهید. بعد از کاشت ترخون در گلدان، گیاه را آبیاری کنید سپس گلدان را رو به پنجرهی جنوبی که بیشترین نور ممکن را دارد قرار دهید.
کاشت سبزی خوردن مرزه در گلدان
کاشت سبزی خوردن جعفری در گلدان
برای جلوگیری از آفت زدن گیاهان مقداری آب را با الکل مخلوط نمایید ودر برخی مواقع به جای سم، روی سبزیها بپاشید تا در صورت حمله شتهها به سبزیها، آنها از بین بروند. درطی مراحل رشد سبزی، چون از هیچ گونه سمی استفاده نمیکنیم، سبزیجات کاملا ارگانیک (طبیعی) هستند.
برای پیشگیری از آفت زدگی گیاهان راههای زیادی وجود دارد؛ مثلا نگه داشتن یک گلدان گیاه جعفری یا همیشه بهار درکنار گلدان سبزیجات باعث میشود تا ۶۰ درصد از بیمار شدن گیاه و حمله شتهها کاهش یابد. موزیک نیز بر سلامت گیاهان و جلوگیری از برخی آفتها موثر است.
پیش از شروع کاشت سبزی در گلدان، به چند نکته کاربردی و کلی اشاره خواهیم کرد.
۱. تمام این سبزیجات به خاک و گلدان با آبکشی مناسب نیاز دارند؛ بنابراین یا باید از گلدانهای سوراخدار استفاده کنید و یا پیش از اضافه کردن خاک، ردیفی از سنگ در گلدان قرار دهید. اگر گلدان سوراخدار را انتخاب کردید، فراموش نکنید که یک زیرگلدانی هم برای آن تهیه کنید.
۲. پس از انتخاب هرکدام از این گزینهها برای کاشت سبزی در گلدان، خاک میکس و یا در صورت دلخواه خاک ارگانیک تهیه کنید. تقریبا هر گیاهی به خاک متفاوتی نیاز دارد، اما خاک میکس برای شروع مناسب خواهد بود.
نکته جالب، طعم و عطر فوق العاده این سبزیها هست که خیلی با اونی که از بیرون میخرید، فرق میکنه. پس تنبلی نکنید و یکبار هم که شده امتحان کنید.
اگر در بهترین خاک و زمین حاصلخیز بذر نامرغوب کاشته شود و همه مراقبتهای لازم نیز رعایت شود، نتیجهای عاید نمیشود به همین دلیل باید نهایت دقت در تهیه و انتخاب بذر مرغوب و اصلاح شده صورت گیرد؛ به طوری که بذر انتخاب شده باید دارای مشخصات کامل جنس و رقم مورد نظر و عاری از آفات و بیماریها و گرد و خاک و تخم علف هرزه باشد و قوه نامیه بیش از ۸۰ درصد را داشته باشد.
با توجه به اینکه روی پاکتهای بستهبندی شده بذرها، مقدار مصرف در هر متر مربع و تاریخ انقضای مصرف آن نوشته شده باید قبل از استفاده و در هنگام خرید به این دو نکته دقت شود.
بذر، خاک استاندارد، گلدان مناسب، دستکش، آبپاش کوچک، بیلچه و الک تنها ابزارهای کاشت سبزی در آپارتمان هستند.
نکته مهم این است که در انتخاب بذر مناسب و خاک استاندارد از راهنمایی فروشندگان محصولات کشاورزی استفاده کنید تا به مرور زمان قدرت تشخیص آنها را به دست آورید و در واقع خودتان باغبان خبرهای شوید.
چگونه از سلامت بذر مطمئن شویم؟
با تمام این احوال پس از خرید بذر با در نظر گرفتن کلیه نکات ذکر شده باز هم برای اطمینان بیشتر از سالم بودن بذر، دو یا سه عدد بذر خریداری شده را در دستمال کاغذی یا پارچه آستری قرار داده و برای دو یا سه روز دستمال را با اسپری کردن آب مرطوب نگه دارید. اگر در این مدت بذرها جوانه زدند بنابراین بذر سالم است.
چنانچه در مراحل بعدی کاشت، بذرهای خریداری شده سبز نشدند، اشتباهی در کار بوده است. بدیهی است بذرهایی که در دستمال سبز نشده قابلیت کاشتن را ندارد و باید بذر مرغوبی جایگزین آن شود.
در صورت سالم بودن بذر آنها را یک تا چند روز با توجه به نوع بذر در داخل آبی که هوای کافی وارد آن شود خیس کنید تا پوسته آن کمی نرم شود.
قدم اول در کاشت سبزی انتخاب بذر مناسب و استاندارد است؛ بذر اصلاحشدهای که روی پایه مادری رسیده باشد. بذرهای خریداری شده را با توجه به بزرگی، کوچکی و نیز ضخامت پوست آن به مدت دو تا چهار ساعت در آب قرار داده تا کمی پوست آن نرم شود؛ به عنوان مثال بذر شاهی و جعفری به مدت دو ساعت و باقلا و لوبیا به مدت چهار ساعت باید در آب برای آماده شدن جهت کاشت قرار گیرند.
کاشت سبزی خوردن در باغچه چگونه است؟
حدود یک یا دو متر مربع از فضای باغچه داخل حیاط را برای این کار در نظر گرفته و با بلوک سیمانی یا سنگ یا قلوه سنگ یا آجر محدوده آن را مشخص و پس از شخم آن قسمت، با بیل کاملا خاک این قسمت را پشت و رو و کلوخها را با پشت بیل خرد و با شنکش سطح خاک را کاملا صاف و تراز کنید تا آبیاری پس از رشد بذرها به آسانی انجام گیرد.
آن وقت بذرهای خیس کرده و مورد نظر را بهطور یکنواخت روی خاک بپاشید و به اندازه دو برابر قطر بذر روی آن را با خاک برگ الک کرده بپوشانید و با سر آبپاشی که آب را کاملا پودر میکند آن را آبیاری کنید.
چنانچه این بستر با شلنگ و اصطلاحا بهطور “شره” آبیاری شود بذرهای کاشته شده، در اثر فشار آب بیشتر از حد معمول در داخل خاک پایین رفته و جوانهی بذرها قادر نخواهند بود سر از خاک بیرون آورند و تمام زحمتهای بینتیجه خواهد ماند.
سه عامل مهم حرارت، رطوبت و هوای مساعد موجب سبز شدن بذرها میشوند. به همین دلیل برای کشت در منزل حتیالامکان از کاشت ردیفی استفاده کنید تا عملیات زراعی نظیر وجین، سمپاشی، کنترل علفهای هرز و چیدن محصول آسانتر و راحتتر انجام شود.
کاشت سبزی خوردن در گلدان چگونه است؟
هنگام کاشت بذر در گلدان یا فلاورباکس و یا یک جعبه چوبی نیز باید به نکاتی توجه کرد. به این گونه، از گلدانهایی که به شکل مکعب مستطیل هستند و با عمق کمتری ساخته میشوند استفاده می شود چرا که بسیار مناسبتر و راحتتر برای کاشتن بذر در خانه است.
در این روش نیز ابتدا بذرها را روز قبل از کاشت در آب ولرم ریخته و بین هشت ساعت تا سه روز مجازیم آنها را در آب نگه داریم تا متورم شوند. سپس خاک مناسبی را انتخاب و الک کرده و به ارتفاع حداقل 15 سانتیمتر در یک گلدان که زهکش داشته باشد میریزیم. بذرها را از آب خارج و به روی یک پارچه یا روزنامه قدیمی منتقل میکنیم تا نم آنها گرفته شود. سطح خاک را میکوبیم و صاف میکنیم و بذرها را به صورت فاصلهدار روی سطح خاک میپاشیم و روی بذرها را با کمی خاک میپوشانیم.
نکته قابل توجه این است که اگر سایز بذر دو میلیمتر باشد، حداکثر دو میلیمتر باید روی آن با خاک پوشانده شود. در مرحله بعد، سطح مقطع گلدان را با یک برگ روزنامه پوشانده تا بذرها دقیقا زیر روزنامه قرار بگیرند و با یک آبپاش کوچک و روزانه دو تا چهار بار روی روزنامه آب ریخته تا سطح آن کاملا خیس شود و گلدان را دو تا پنج روز در گرمترین جای ممکن قرار دهید.
میزان دمای سبزی چقدر باشد؟
میتوان گلدان آماده شده را دور از نور و در جای تاریک نگه داشت تا سبزیها دو تا سه میلیمتر رشد کنند و روزنامه آرامآرام بالا آید. ایدهآلترین درجه حرارت برای کاشت بذر سبزی، بهطور اعم و کلی بین ۸ تا ۱۶ درجهی سانتیگراد است ولی در بذرپاشی تاریخ تقویم ملاک عمل نیست.
بهترین کودهای طبیعی و آفت کش های سبزیجات
وجود زغال در گلدان سد بیمار شدن سبزی خانگی
هر چه نور بیشتری به سبزیها برسد بهتر است اما اگر چنین فضایی در آپارتمان وجود نداشت، میتوان از لامپهای فلورسنت استفاده کرد. بعد از الک کردن خاک، مقداری زغال در خاک بریزید تا وجود کربن مانع از بیمار شدن گیاه شود.
تفاله خشکشده چای، پودر استخوان و خاکستر چوب کودهای ارگانیک سبزی خانگی
تفاله خشکشده چای، پودر استخوان و خاکستر چوب هم جزو کودهای ارگانیک محسوب میشودبعد از گذشت حدود دو هفته به گیاه کود داده و ترجیحا از کود طبیعی استفاده شود اما اگر این کود در دسترس نبود، سراغ کودهای شیمیایی استاندارد بروید.
اگر تمام این مراحل به درستی انجام شود بعد از گذشت حدود دو هفته سبزیها آماده خوردن میشوند.
بیشتر بخوانید: روش های خانگی کاشت سبزیجات در گلدان
مخلوط آب و الکل سم مورد نیاز سبزی خانگی
برای جلوگیری از آفت زدن گیاهان هر از چند گاهی باید مقداری آب را با الکل مخلوط کرده و به جای سم، روی سبزیها پاشید. حتی اگر این سبزیهای ما مورد حمله شتهها هم قرار گرفته باشند با این کار، آنها از بین میروند. از طرف دیگر، چون طی مراحل رشد از هیچ سمی هم استفاده نشده است، سبزیجات کاملا ارگانیک (طبیعی) هستند.
البته راههای زیادی برای پیشگیری از آفتزدگی گیاهان وجود دارد؛ مثلا میتوان یک گلدان گیاه جعفری یا همیشهبهار را کنار گلدان سبزیجات گذاشت چراکه با این روش تا 60 درصد از بیمار شدن گیاه و حمله شتهها کاسته میشود. حتی پژوهشهای علمی نشان میدهد که موزیک هم میتواند تاثیر بسزایی بر سلامت گیاهان و جلوگیری از برخی آفتهای آنها داشته باشد.
شرایط قطعه زمین یا جعبه و گلدان انتخابی برای سبزیکاری
خاک آن نباید سخت و کاملا رسی باشد که آب در آن جمع شود و نه خیلی هم ماسهای و که آب به سرعت در آن فرو رود یا از زیر جعبه یا گلدان بلافاصله خارج شود.
خاکی برای سبزیکاری مناسب است که در آن نشای گل به خوبی عمل میآید، در این خاک سبزی هم به خوبی رشد میکند.
خاک باغچههایی که هر ساله کشت میشوند و معمولا سیاه رنگ هستند، بهترین خاک برای کشت سبزی هستند.
خاک آوار که مخلوطی از کود حیوانی پوسیده و خاک برگ است، خاک مناسبی است که حدود دو بیل کود حیوانی پوسیده نیز برای یک متر مربع این ترکیب کفایت می کند. پس از سبز شدن بذرها، پاشیدن یک لایه کود حیوانی پوسیده و پودر شده روی خاک یا دادن کود شیمیایی مناسب است.
سخن پایانی
اگر فضای بزرگی برای کاشت سبزیجات ندارید به فکر سبزیجاتی باشید که میتوانید آنها را به صورت طبقاتی و یا عمودی در فضاهای کوچکتر پرورش دهید. به یاد داشته باشید که گیاهان در صورت کاشت طبقاتی میتوانند پربارتر و پر انرژی تر باشند. حتی میتوانید در صورت نداشتن فضای کافی ، باغچه کوچکی روی تراس یا بالکن خود طراحی کنید و در پایان این نکته را به یاد داشته باشید که برای یک باغبانی لذتبخش باید بذر سبزیجات مناسب کاشت را به درستی انتخاب کنید و آن را در مکان مناسب، رو به آفتاب، در فصل مشخص، بکارید