به دلیل استقبال فراوان کاربران ، از مقاله پیشین وبسایت نیمه شب تحت عنوان نحوه نگهداری و آبیاری گیاه سانسوریا ، امروز نیز همراه شما هستیم با آموزش جدیدی تحت عنوان نحوه نگهداری و آبیاری گل فردوس ، جهت آشنایی با این گیاه و فوت و فن های آن ، با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
کلیات
گل فردوس یکی از انواع گیاهان زیباست و با نام علمی سینادیوم کامپکتوم یا سینادیوم گرانتی یا نام عامیانه بوته شیر آفریقایی نیز شناخته می شود که این گیاه ، گیاه بومی آفریقا و تانزانیا می باشد که با انواع فضاهای آزاد و آپارتمانی سازگار است.
گل فردوس از آنجایی که تا 3 متر نیز رشد می کند و حالتی شبیه درختچه پیدا می کند ، بنابرین از آن به عنوان درختهای خیابانی نیز استفاده می شود. این گیاه دارای شرایط نگهداری و مراقبت آسان است و دارای برگهای سمی و همیشه سبز می باشد و مناسب ترین ph خاک آن ما بین 5 الی 7 می باشد.
نحوه نگهداری از گل فردوس
گیاه فردوس از خانواده ساکولنت ها می باشد و همچون کاکتوس ها ، نگهداری از گل فردوس سخت نمی باشد نیاز به مراقبت ویژه ندارد و می تواند در شرایط متغیر دما و نور ، بلافاصله با محیط سازگار شود و به رشد و نمو خود ، ادامه دهد. این گیاه ، با شرایط سرد و سرما ناسازگار است و این شرایط می توانند ، اثر منفی بر آن بگذارند.
نور گل فردوس
نور مناسب در نگهداری گل فردوس بسیار موثر می باشد. این گیاه به نور غیر مستقیم نیاز دارد و در فضاهای آپارتمانی بهتر است که در پشت پنجره های شمالی و جنوبی نگهداری شود که انتخاب نوع پنجره ، بستگی به عادت گیاه دارد و در فضاهای باز و در فصل های گرم از جمله تابستان ، بهتر است که در زیر سایه درختان نگهداری شود و در فصل هایی مانند پاییز و زمستان که میزان نور آفتاب شدید نیست ، این گیاه می تواند در زیر نور آفتاب قرار گیرد. به طور کلی میزان استفاده از نور برای این گیاه ، 6 ساعت در روز می باشد.
قلمه زدن گل فردوس
افرادی که به نگهداری گل فردوس علاقمندند ، ممکن است به فکر قلمه زدن آن نیز باشند. گیاه فردوس ، یکی از انواع گیاهانی است که قلمه زدن و رشد و نمویی آسان دارد و برای این منظور کافی است که 10 الی 15 سانت از ساقه بالایی فردوس را با چاقو برش زنید به طوری که مقداری برگ در قسمت های پایینی آن وجود داشته باشد و سپس این گیاه را در لیوانی آب قرار دهید و اجازه دهید پس از چند روز ماندگاری ، ریشه های گیاه ، شروع به رشد نماید.
خاک مناسب گل فردوس
گلدانهایی که برای این گیاه انتخاب می کنید باید سوراخی ریز در قسمت پایینی داشته باشند تا آب اضافه گلدان ، خارج شود و باعث پوسیدگی ریشه های آن نشود و برای زه کشی مناسب گیاه بهتر است که در خاک آن ، مقداری سنگریزه یا پلریت قرار دهیم و بهترین ترکیب خاک گیاه فردوس عبارت است از:
خاک برگ ، پیت مالت یا پلریت مخلوط که بهتر است برای حفظ و نگهداری بهتر ریشه ها ، مقداری خاک باغچه نیز به این ترکیب اضافه نمایید.
بهترین نوع خاک برای گیاه فردوس ، خاکی است که آب از آن قابل عبور باشد و خاک را برای همیشه ، مرطوب نگه ندارد.
شکل ساختاری گل فردوس
این گیاه ، دارای 3 نوع شکل ظاهری متفاوت است که یکی از گونه های آن ، دارای برگهای نرم و لطیف و البته مقاوم همچون چرم و همچنین دارای رنگ های دانه های زرشکی و قهوه ای بر زمینه سبز برگهای گیاه می باشد.
نوع دیگر آن ؛ معکوس حالت فوق است و برگ های گیاه ، دارای زمینه ای زرشکی یا قهوه ای می باشد و همچون بر روی آن ، رگه هایی سبز رنگ قابل مشاهده است.
نوع سوم این گیاه ترکیبی از دو حالت فوق می باشد و بصورت دو رنگ کامل می باشد.
مشکلات رایج گل فردوس
افرادی که به نگهداری گل فردوس همت گماشته اند ، ممکن است که با مشکلات متعددی مواجه شده باشند که برخی از این مشکلات و علت ها و راهکارهای آن عبارتند از:
جمع شدن برگ ها
علت: گرمی محیط ، آبیاری نامناسب ، آفات
راه حل : سعی کنید با بررسی گیاه ، علت آن را بیابید و اگر گیاه را آفات تهدید نموده از آفت کش ها استفاده نمایید.
سوختن و ریزش برگ ها
علت : نور نامناسب
راه حل: نور زیاد باعث سوختن برگ ها می شود و نور کم باعث کم تراکم شدن برگ ها می شود ، بنابرین شرایط نور گیاه را به خوبی بررسی کنید.
آفات و شپشک ها
علت: حمله آفات و شپش ها به گیاهان ، امری گریز ناپذیر است و بی هیچ دلیل خاصی و تنها برای تغذیه ، این آفات و شپش ها به گیاهان حمله می کنند.
راه حل: استفاده از آفات کش و شپش کش های قوی و صنعتی
پوسیدگی ریشه و خشک شدن گیاه
علت: آبیاری بیش از حد
راه حل: بسیار بعید به نظر می رسد که گیاه خشک شده را بتوان احیا کرد ، اما برای جلوگیری از این مشکل احتمالی ، باید از آبیاری بیش از حد گیاه امتناع ورزید.
کود مناسب گل فردوس
برای نگهداری گل فردوس بصورت اصولی ، باید به کود آن نیز توجه داشت. زمان مناسب کوددهی به گیاه فردوس در فصول بهار یا تابستان می باشد و دادن کود ، در فصولی غیر از تابستان و بهار ، می تواند به گیاه شوک وارد کند. سعی کنید کودی را که به گیاه می دهید در ابتدای کاشت یا رشد گیاه باشد ، تا به تقویت بهتر گیاه، کمکی موثر نماید.
بهترین کود مخصوص گیاه فردوس ، کود ترکیبی از نیترون و فسفر می باشد زیرا کود نیترون در تقویت ریشه ها موثر است و کود فسفر در تقویت برگها و فرقی نمی کند که این کود ، از نوع مایع و محلول یا جامد و مخلوط در خاک باشد ، زیرا هر دو به یک اندازه، موثر می باشند.
بیشتر بخوانید: نحوه ی نگهداری و آبیاری گیاه بن سای
فواید هرس کردن گل فردوس
هرس کردن برای همه گیاهان دارای خاصیت یکسانی است که گل فردوس نیز از آن مستثنی نمی باشد که این خاصیت عبارت است از جلوگیری از بیماری گیاه و کمک به افزایش رشد و تنفس گیاه.
نحوه آبیاری گل فردوس
برای آنکه نگهداری گل فردوس ، به نحو صحیح صورت گیرد باید با آبیاری صحیح آن نیز آشنا بود. آبیاری گل فردوس در فصول بهار و تابستان با فصول پاییز و زمستان کمی متفاوت است ، زیرا در فصول پاییز و زمستان ، گیاه در حال استراحت می باشد و آبیاری بیش از حد ، به آن شوک وارد می کند.
بهتر است که پیش از آبیاری ، درون خاک سیخی چوبی را فرو کنید و اگر در فصل بهار و تابستان قرار داشتید باید سه چهارم خاک، خشک باشد و اگر در فصل پاییز و زمستان بود باید کل خاک خشک باشد.
آبیاری در فصل بهار و تابستان باید به میزان متوسط باشد و در فصل پاییز و زمستان به میزان کم و از غوطه ور کردن گلدان در آب ، باید جلوگیری نمود زیرا باعث خشک شدن و پوسیدگی ریشه گیاه می شود.
بهترین نوع آب ، آبی است که بسیار سرد نباشد و ترجیحا آب جوشیده سرد شده باشد ، زیرا آب بسیار سرد ، باعث پژمرده شدن گیاه می شود و بهتر است که آب را از نزدیک ترین ناحیه به خاک ، به گیاه دهید و از پاشیدن آب ، بر روی برگهای گیاه ، جلوگیری نمایید.
سخن پایانی
از آنجایی که گیاه فردوس دارای شیره ای سمی می باشد ، بهتر است که از تماس مستقیم دست با این شیره جلوگیری شود و در هنگام هرس نمودن ، از دستکش استفاده شود زیرا تماس شیره با دست باعث ایجات التهابات و حساسیت ها و تاول های پوستی می شود.