دراسنا یک گیاه همیشه سبز برای نگهداری در منزل یا محیطهای دیگری مثل محل کار محسوب میشود. این گیاه عضوی از خانواده Liliaceae بوده و در تصفیه هوا نیز عملکرد خوبی دارد. این گیاه با نام گیاه اژدها نیز شناخته شده و دارای حدود ۱۲٠ گونه از درختها و درختچههای همیشه سبز است. دراسنا در اصل به جنوب شرقی آفریقا تعلق داشته و با محیطها و آب و هوای گرم سازگاری بهتری دارد. اگر میخواهید با بهترین شرایط نگهداری گیاه آپارتمانی دراسنا و تزئین ساقه آن بیشتر آشنا شوید، ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.
دراسنا را بیشتر بشناسید
دراسنا در زبان فارسی با نام خون سیاوشان هم شناخته میشود. این گیاه مقاوم تنوع رنگ و گونه بالایی داشته و در دسته گیاهان سمی قرار میگیرد. گونههای مختلف دراسنا از لحاظ ویژگیهای ظاهری یعنی شکل برگ، اندازه و رنگ برگها با هم متفاوت هستند. اما داشتن برگهای بلند یکی از ویژگیهای ظاهری اصلی این گیاه به شمار میرود. این گیاهان میتوانند در هوای نسبتا گرم بیرون از خانه حدود ۶ متر رشد کنند، در حالی که این اندازه در صورت نگهداری گیاه در خانه به ۲ متر یا کمتر میرسد. دراسنا بلالی، رفلکسا، پرچمی و واراناکی جزو معروفترین گونههای این گیاه آپارتمانی و سازگار هستند.
بهترین شرایط نگهداری از گیاه دراسنا
نور مناسب
گیاه دراسنا در برابر نور کم مقاوم بوده و جزو گیاهان سایه دوست محسوب میشود. اما مسلما اگر گیاه خود را در معرض نور غیر مستقیم و محیط پرنوری قرار بدهید، شاهد رشد بیشتر و بهتر آن خواهید بود. این دو نکته را به خاطر داشته باشید که کمبود نور باعث کمرنگ شدن برگهای گیاه اژدها و تابش نور مستقیم باعث سوختن برگهای آن خواهد شد. اما تابش نور کنترل و فیلتر شده، به خوشرنگتر شدن برگهای آن نیز کمک خواهد کرد. اگر برگهای گیاه شما کمرنگ و بیروح شدهاند، مکان پرنورتری را برای قرار دادن گلدان در نظر بگیرید.
آبیاری گیاه دراسنا
جالب است بدانید که دراسنا نیازی به آب زیاد نداشته و آبیاری زیاد بیشتر از خشکی به آن آسیب میرساند. چرا که آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی ریشه، ابتلا به بیماریهای قارچی، ریزش و زرد شدن برگهای آن خواهد شد. اما این به آن معنا نیست که به خاک گلدان اجازه خشکی کامل بدهید. تعداد دفعات آبیاری این گیاه با توجه به عوامل مختلفی مثل نور دریافتی و میزان رطوبت هوا متغیر است. اما همیشه قبل از آبیاری خاک گلدان را چک کرده و در صورت خشک بودن حدود ۴ سانتی متر یا همان نیمه بالایی خاک به آبیاری گلدان بپردازید. اما به طور معمول در فصول گرم سال هفتهای یک یا دو مرتبه آبیاری برای سیراب کردن دراسنا کفایت میکند. آبیاری این گیاه را در زمستان به هفتهای ۱ مرتبه محدود کنید.
آب مناسب آبیاری
این گیاه نسبت به نمک و املاح موجود در آب لولهکشی حساس است. در نتیجه لازم است که از آب مقطر، آب باران و یا آب تصفیه شده برای آبیاری آن استفاده کنید. سعی کنید که همیشه آب خارج شده از گلدان را دور ریخته تا از بروز بیماری در گیاه جلوگیری کنید.
خاک مناسب برای گیاه دراسنا
خاک این گیاه زینتی باید معمولی و در عین حال غنی باشد. زهکشی مناسب یکی دیگر از فاکتورهای اساسی برای رشد مناسب این گیاه محسوب میشود. برای مثال خاک ترکیب شده از خاک برگ، خاک باغچه و شن یا پرلیت بستر مناسبی را برای رشد دراسنا فراهم میکند. استفاده از کمپوست نیز برای رشد و زیبایی اغلب گونههای دراسنا توصیه شده است. پس از ریختن خاک در گلدان و کاشت گیاه در آن، حتما از باز بودن حفرههای انتهایی گلدان اطمینان حاصل کنید.
دمای ایدهآل
همانطور که در ابتدا گفتیم گیاه دراسنا با محیطهای گرم سازگاری بهتری داشته و از آب و هوای گرم لذت میبرد. پس در نتیجه در هوای خیلی سرد دوام نیاورده و ممکن است که به سرمازدگی یا سوختن نوک برگها دچار بشود. بهترین دما برای نگهداری دراسنا، درمایی بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است. اما معمولا هرچه که دمای هوا از ۱۸ درجه بالاتر برود، حال و هوای گیاه آپارتمانی شما بهتر خواهد بود. در فصول گرم سال از قرار دادن گلدان دراسنا در مقابل پنکه، کولر و یا سایر وسایل سرمایشی جلوگیری کرده و در فصول سرد از قرار دادن گیاه در معرض سرما، دربهای خروجی و ورودی و پنجرههایی که باز و بسته میشوند خودداری کنید.
رطوبت مورد نیاز
گرمسیری بودن دراسنا باعث شده است که رطوبت و محیطهای مرطوب را دوست داشته باشد. پس اگر در مکانهای خیلی گرم و با آب و هوای خشک زندگی میکنید، لازم است که رطوبت گیاه را از طریق روشهای مناسب تهیه کنید. برای اینکار میتوانید یک عدد دستگاه رطوبتساز را داخل منزل قرار داده و یا مقداری آب را به هوای اطراف گلدان اسپری کنید. البته امکان اسپری کردن آب به برگهای دراسنا نیز وجود دارد. به شرطی که اینکار را با فاصله زیاد و فواصل زمانی طولانی ( حدودا هر ۱۵ روز یکبار ) انجام بدهید.
شیوه کوددهی
گیاه دراسنا برای رشد و حیات خود به کوددهی نیازی ندارد. اما مسلما کوددهی در شادابی و بهبود رشد گیاه بیتاثیر نخواهد بود. همیشه این را به خاطر داشته باشید که کوددهی نیز حساسیتهای خاص خودش را داشته و باید با دقت انجام شود. برای رساندن مواد مغذی به گیاه زیبای خود سالی ۲ مرتبه بین بازه زمانی اوایل فصل بهار تا پایان فصل تابستان یعنی شهریور ماه را انتخاب کنید. این را فراموش نکنید که کوددهی در فصل زمستان اثربخشی نداشته و در فصول گرمی مثل تابستان نیز احتمال سوختن برگها را به وجود میآورد. کود مایع چند منظوره گیاهان آپارتمانی، کود امولسیون ماهی و کود ۲٠-۲٠-۲٠ انتخابهای خوبی برای کوددهی به دراسنا هستند. این را فراموش نکنید که باید کوددهی را در زمان خیس بودن خاک انجام بدهید. چرا که در غیر این صورت امکان سوختن ریشه گیاه وجود دارد.
گلدان مناسب و تعویض گلدان
از آنجایی که دراسنا رشد آهستهای دارد، پس نیازی به تعویض زود به زود گلدان برای آن وجود ندارد. در نتیجه کافیست که هر ۲ یا ۳ سال یکبار برای تعویض گلدان اقدام کنید. از انجام اینکار در زمان برگآوری گل خودداری کرده و جابهجا کردن گیاه را با ملایمت کامل انجام بدهید. یک گلدان خوب باید حفرات متعددی را در قسمت زیرین خود داشته باشد و زهکشی مناسبی را برای خاک فراهم کند.
روش تکثیر گیاه دراسنا
این گیاه زیبا با روش قلمهزنی به راحتی تکثیر میشود. فصل بهار بهترین زمان برای قلمه زنی دراسنا ( پرچمی) به شمار میرود. به این منظور کافیست که به کمک یک چاقو یا قیچی تیز استریل شده یک سرشاخه به طول ۱۵ تا ۲٠ سانتیمتر را برش بزنید. حالا میتوانید قلمه بدست آمده را در خاک یا آب قرار دهید. سپس یک تکه پلاستیک تمیز را روی گیاه کاشته شده خود کشیده و گلدان آن را در محیط گرم و پرنوری قرار بدهید. استفاده از کود مناسب به رشد سریع و ریشهدار شدن قلمهها کمک میکند.
تزئین ساقه گیاه دراسنا
در ادامه چند ایده جذاب و چشمنواز برای تزئین ساقه دراسنا را تقدیم نگاهتان کردهایم.
جمعبندی
دراسنا ک با نامهای دیگری مثل گیاه اژدها یا خون سیاوشان نیز شناخته میشود، نوعی گیاه گرمسیری بوده و به جنوب شرقی آفریقا تعلق دارد. این گیاه گونههای مختلفی مثل دراسنا بلالی یا پرچمی داشته و از مقاومت و سازگاری بالایی برخودار است. گیاه اژدها برای رشد صحیح و سالم ماندن به نور غیر مستقیم، آبیاری کنترل شده و به موقع، رطوبت کافی، خاکی با زهکشی مناسب و دمایی بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد نیاز دارد. اگر عاشق نگهداری گل و گیاه هستید، خوب است که از مقاله بهترین شرایط نگهداری گیاه عبایی و درمان آن نیز در سایت نیمه شب بازدید کنید.