نوشتن رزومه اولین و مهمترین اقدام شما برای استخدام در نهادهای مختلف یا شرکتهای معتبر است. پس اینکه مقالههای مربوط به آموزش کامل رزومه نویسی را به خوبی بخوانید و اولین قدم خود در برخورد با کارفرما را خیلی محکم و استوار بردارید، شما را چند قدم به مرحله مصاحبه حضوری نزدیکتر میکند. به همین دلیل، ما تصمیم گرفتهایم که در این مقاله، اصول رزومه نویسی به همراه اشتباهات رایج در رزومه نویسی را به شما آموزش بدهیم. علاوه بر این، یک فرم رزومه نویسی به همراه یک سایت معتبر برای ساخت رزومه آنلاین را به شما معرفی خواهیم کرد.
رزومه چیست؟
رزومه (Resume) نوعی مدرک، نوشته یا سندی است که از یک یا چند صفحه تشکیل میشود. در واقع رزومه یک مدرک بازاریابی است که شما باید در آن اطلاعات مختلفی از جمله مهارتها، تجربیات، تواناییها، مشخصات فردی، سوابق شغلی و… خود را جهت تقاضای یک موقعیت شغلی به کارفرما ارائه بدهید. در حقیقت، شرکتهای مختلف برای استخدام کردن متقاضیان به یک پیش زمینه کلی از آنها نیاز دارند تا بتوانند مطابق با نیازها و فیلترهای خود، مناسبترین فرد را برای استخدام انتخاب کنند. برای ساخت رزومه از یک چهارچوب خاص استفاده میشود، اما اینکه بخواهید آن را بر روی کاغذ، فایل PDF، WORd یا یک برگه چاپ شده بنویسید، کاملا به خودتان بستگی دارد. اگر بخواهیم درباره تعداد صفحات رزومه صحبت کنیم، باید بگوییم که یک رزومه اصولی و استاندارد نباید بیشتر از ۲ صفحه باشد. در حقیقت رزومههای تک صفحهای حرفهایتر به نظر میرسند. رزومه انواع مختلفی مثل رزومه کاری، تحصیلی، کاراموزی و آنلاین دارد.
اشتباهی که نباید در نوشتن رزومه مرتکب شوید!
رزومه کاری اولین برخورد شما با کارفرماست و مرتکب شدن کوچکترین اشتباهی، احتمال از دست رفتن فرصتهای شغلیتان را بسیار بالاتر میبرد. چون که رزومه دریافتی بعضی از کارفرمایان به قدری زیاد هست که به خاطر یک اشتباه کوچک نیز رزومه شما را کنار بگذارند. پس صلاح دانستیم قبل از اینکه به سراغ آموزش کامل رزومه نویسی برویم، این اشتباهات رایج را با شما در میان بگذاریم.
اشتباه اول، داشتن غلط املایی!
اشتباه نوشتن لغات یا داشتن اشتباهات نگارشی، اولین دلیلی است که باعث میشود رزومه شما نادیده گرفته شود. هرچند که شما املای صحیح آن کلمه را بلد باشید و فقط به خاطر بیدقتی یا اشتباه تایپی، کلمه را به درستی ننوشته باشید. پس بعد از اینکه رزومه خود را نوشید، حتما یک یا حتی دو مرتبه آن را بررسی کنید و اگر در مورد املای صحیح بعضی کلمات شک داشتید، با یک جست و جوی ساده خیال خود را راحت کنید. شک نکنید که اگر غلط املایی داشته باشید، در نگاه کارفرما یک فرد غیر حرفهای یا بینظم جلوه خواهید کرد.
اشتباه دوم، راههای ارتباطی نادرست:
شماره تماس و آدرس ایمیل دو نمونه از مهمترین راههای ارتباطی بین شما و کارفرما محسوب میشوند. پس اگر در حین وارد کردن این اطلاعات نیز دچار اشتباه تایپی شوید، دسترسی کارفرما به شما قطع خواهد شد. از طرفی دیگر، نباید از آدرس یا شماره تماس فرد دیگری در رزومه خود استفاده کنید.
اشتباه سوم، آدرس ایمیل غیرحرفهای:
منظور از آدرس ایمیل غیرحرفهای، ایمیلهایی است که با اسامی مستعار ساخته میشوند و هیچگونه جدیت و نشانی از حرفهای بودن در آنها وجود ندارد. پس برای داشتن یک رزومه حرفهای و جذاب، ایمیلی با نام و فامیلی خود بسازید و از درج آدرسهای ایمیلی مثل (bad.boy)، (Princess) و اسامی اینچنینی در رزومه خودداری کنید.
اشتباه چهارم، ارائه رزومه بروز نشده:
اگر قبلا رزومه کاری درست کردهاید، لازم است که اطلاعات پوچ شده را از آن حدف کرده و اطلاعات جدید را به آن اضافه کنید. به روز بودن رزومه، از نکات مهمی است که همیشه باید به خاطر داشته باشید. البته توجه کنید که نوشتن اطلاعاتی مثل ورزش جدیدی که به آن میپردازید یا فیلم مورد علاقه شما در رزومه هیچ ضرورتی ندارد. چون اگر این اطلاعات برای کارفرما مهم باشد، در مصاحبه حضوری به صحبت درباره آنها خواهد پرداخت.
اشتباه پنجم، نگارش ثقیل یا محاورهای:
طرز نوشتار محاورهای یا به اصطلاح خودمان کوچه بازاری، رزومه شما را از یک رزومه حرفهای کاملا دور میکند. از طرفی دیگر، قرار نیست که تجربه و مهارت خود را با به کار بردن ادبیات ثقیل یا پیچیده در رزومه نشان دهید. پس سعی کنید که برای نوشتن رزومه از جملات و کلمات به روز و عامه پسند استفاده کنید.
اشتباه ششم، پراکنده یا کلی بودن رزومه:
منظور از کلی بودن، این است که تمام مهارت خود را با نوشتن عباراتی مثل “آشنا با برنامه نویسی” یا گرافیست” خلاصه نکنید. چون کارفرما به دانستن ریزجزئیات تواناییهای شما مثل آشنایی یا توانایی کار با نرم افزارهای مختلف نیاز دارد. علاوه بر این، نباید اطلاعات خود را طوری ثبت کنید که بخواهید برای شغلهای مختلف مناسب به نظر برسد، اما در آخر با پراکنده نویسی روبه رو بشوید.
اشتباه هفتم، شلوغ کردن و فرمت نادرست رزومه:
شاید تصور کنید که استفاده از اشکال مختلف در رزومه شما را در نگاه کارفرما یک فرد خلاق نشان میدهد، اما باید بدانید که اصلا اینطور نیست. چون که رزومه باید یک ساختار جدی و سازمان یافته شده داشته باشد و استفاده از اشکال یا سایر فاکتورهای جلب توجه کننده، باعث پرت شدن حواس کارفرما از اطلاعات مهم رزومه شما خواهد شد.
اشتباه هشتم، نوشتن بیش از حد:
اینکه فکر کنید هر چه بیشتر بنویسید فرد حرفهایتری به نظر میرسید، کاملا اشتباه است. چون همانطور که گفتیم رزومه استاندارد نباید بیشتر از ۲ صفحه باشد. پس برای شرح قسمتهای مختلف رزومه از جملات کوتاه و جمعبندی شده استفاده کنید و توضیحات بیشتر را به مصاحبه حضوری موکول کنید.
انواع رزومه
رزومه به ترتیب زمانی (Chronological):
این رزومه جزو راحتترین و بهترین رزومههایی است که میتوانید سوابق شغلی خود را بر اساس تاریخ در آن بنویسید. به طوری که معمولا آخرین سوابق شغلی شما در ابتدای رزومه ذکر شوند.
رزومه عملکردی (Functional):
این نوع رزومه برای موقعیتهای شغلی مدیریتی کاربردیتر است و به طور کلی برای موقعیتهای خاص ساخته میشود. در این نوع رزومه فرد متقاضی بر روی سوابق و مهارتهایی تمرکز میکند که با شغل مورد نظر فعلی هماهنگی دارند.
رزومه ترکیبی (Combination):
این رزومه ترکیبی از دو رزومه عملکردی و زمانی است که شرح مهارتها به صورت کامل و داشتن سابقه کاری قوی، از ویژگیهای آن محسوب میشوند.
رزومه هدفمند (Targeted):
این رزومه به طور اختصاصی برای موقعیت شغلی مورد نظر شما هدف گذاری میشود و میتواند به صورت کاربردی، ترکیبی یا زمانی باشد. این نوع رزومه در هنگام درخواست آنلاین بسیار کاربردی است.
چطور رزومه بنویسیم؟
شاید تصور کنید که رزومه نوشتن کار سخت و زمانبری باشد. اما خوشبختانه اینروزها سایتهای زیادی برای نوشتن رزومه به شما کمک میکنند و در نهایت رزومه ساخته شده شما را به صورت فایل PDF یا فرمتهای دیگر در اختیارتان میگذارند. به همین دلیل، ما تصمیم گرفتیم که آموزش نوشتن رزومه را در فرم یکی از این سایتهای معروف رزومه نویسی به نام سایت ای استخدام به شما آموزش دهیم. توجه کنید که شما میتوانید تمامی این مراحل را برای نوشتن رزومه دستی نیز طی کنید.
مرحله اول، نوشتن اطلاعات شخصی در رزومه
همانطور که در تصویر میبینید، اولین قسمت رزومه به نوشتن اطلاعات شخصی و پایه اختصاص داده شده است. پس در این قسمت نام و نام خانوادگی را بنویسید و سپس شغلی که در آن فعالیت میکردید یا میکنید یا حتی شغل مورد نظر خود که فکر میکنید در آن توانایی دارید را بنویسید. در گامهای بعدی، باید آدرس ایمیل و شماره تلفن خود را به صورت دقیق و با توجه به نکات گفته شده وارد کنید. جنسیت، سال تولد، وضعیت سربازی برای آقایان و وضعیت تاهل، سایر اطلاعاتی هستند که در بخش اطلاعات شخصی رزومه قرار دارند و باید به طور دقیق پر شوند. همچنین استفاده از عکس در رزومه اختیاری است. اما اگر تمایل به الصاق عکس در رزومه کاری خود را دارید، از عکسهای پرسنلی که در آنها لبخند ملایمی بر لب دارید استفاده کنید.
مرحله دوم، تکمیل اطلاعات شغلی
وضعیت اشتغال، اولین موردی است که در این بخش با آن مواجه میشوید. “مشغول به کار هستم و دنبال شرایط شغلی بهتری میگردم” ” در حال حاضر مشغول به کار نیستم” و… از جمله پاسخهایی هستند که باید متناسب با وضعیت شغلی خود، از آنها در این قسمت استفاده کنید.
در قسمت بعد، باید مشخص کنید که فقط خواهان اشتغال در محل سکونت خود هستید یا با کار کردن در منطقههایی خارج از محل سکونت خود نیز مشکلی ندارید.
حداقل حقوق درخواستی، گزینه آخری است که میتوانید با نوشتن مبلغ مورد نظر خود یا کلمه توافقی تکلیف آن را روشن کنید.
نوشتن اطلاعات تحصیلی، سومین مرحله آموزش کامل رزومه نویسی
این قسمت را با نوشتن آخرین مدرک تحصیلیای که اخذ کردهاید آغاز کنید و مدرکهای قدیمیتر را نیز به ترتیب بنویسید. سپس مشخص کنید که از چه سالی تا چه سالی در چه دانشگاهی و چه شهر یا کشوری تحصیل کردهاید و معدل خود را نیز بنویسید. حتی اگر در آموزشگاههای آزاد دوره خاصی را دیدهاید یا از ورکشاپهای مختلف مدرک دریافت کردهاید، آن را در این قسمت از رزومهتان ذکر کنید.
مرحله چهارم، زبانهای خارجی:
همانطور که میبینید، باید در این بخش سطح آشنایی خود با زبانهای انگلیسی، عربی، فرانسوی و چینی را مشخص کنید. اگر یک مربع را مشکی کنید، یعنی تواناییهای کمی در این زبان دارید. پر کردن دو مربع، به این معناست که شما توانایی متوسطی در این زبان دارید، مثلا میتوانید دست و پا شکسته انگلیسی صحبت کنید. پر کردن سه مربع، گویای این است که شما در این زبان پیشرفته هستید و توانایی خوبی در صحبت کردن، نگارش یا قواعد آن زبان دارید. سطح آخر یا همان حرفهای که بالاترین سطح در این مرحله است، گویای این است که شما به زبان مورد نظر کاملا مسلط هستید.
قرار دادن این مورد در رزومه ضروری نیست، اما اگر قصد کار کردن در محیطهای بین المللی را داشته باشید، این مورد یک امتیاز برایتان محسوب خواهد شد. پس اگر قصد پر کردن فرم رزومه دستی را دارید، با نوشتن به تواناییهای خود به این مورد اشاره کنید. مثلا با نوشتن ” توانایی خواندن، نوشتن و صحبت کردن به زبان انگلیسی” این قسمت را کامل کنید.
بیان مهارتها، پنجمین مرحله آموزش کامل رزومه نویسی
حال باید در این مرحله مهارت و تواناییهای خود را حسابی به رخ بکشید. در فرم نمونهای که مشاهده میکنید، مهارتهایی که یک حسابدار باید آنها را داشته باشد آورده شده است. پس اگر رزومه خود را در قالبی مثل قالب این عکس میسازید، طبق مرحله قبل عمل کنید. اما اگر قالب رزومه شما به صورت دیگر یا دستی است، لیستی از تخصصهای خود را بنویسید. مثلا بنویسید که میتوانید با فلان ابزار برنامه نویسی کار کنید و اطلاعات دقیق و جزئیتری که درباره کار با آن نرم افزار بلدید را هم ذکر کنید.
نکته مهمی که باید بدانید، این است که مهارتهایی مثل تسلط به یک زبان غیر فارسی (مانند انگلیسی)، توانایی کار با نرمافزارهای Microsoft Office مانند Word، Excel، Powerpoint و …، توانایی جستجو در اینترنت و تسلط به ابزارهای آنلاین مرتبط شغلی، جزو مهارتهایی هستند که کارفرما انتظار دارد در رزومه شما مشاهده کند.
سوابق کاری، ششمین مرحله آموزش کامل رزومه نویسی
در این قسمت باید سوابق کاری خود در طی ۱۵ سال گذشته را بنویسید. پس آخرین اداره، سازمان، شرکت یا هر محل کار دیگری که در آن مشغول به کار بودید را در اولین قسمت این بخش بنویسید. در قدم بعد، باید اطلاعات هر یک از سوابق شغلی خود را نیز بنویسید. این ریز اطلاعات عبارتند از:
_نام شرکت و آدرس وبسایت
_عنوان شغلی
_تاریخ شروع و پایان کار که باید به صورت ماه و سال نوشته شود.
_شرح شغل، در این قسمت باید تمام مسئولیتهایی که در شرکت یا اداره مربوطه بر عهده شما بوده را به صورت کامل ذکر کنید و اگر در سِمَتهای مدیریتی مشغول به کار بودید، به تعداد کارمندان خود نیز اشاره کنید. یا اگر در رستوران، کافی شاپ یا شغلهای اینچنینی فعالیت میکردهاید، از تجاربی که در حین انجام کار، برخورد با مشتری یا مدیریت داشتهاید بنویسید. علاوه بر اینها، بهتر است که مهارتهای شما طوری الویت بندی شوند که با شغل مورد نظرتان در نهایت هماهنگی باشند. مثلا اگر قصد ارائه رزومه به یک شرکت بازاریابی را دارید، توانایی فن بیان و فن مذاکره خود را در صدر مهارتهایتان بنویسید. همچنین اگر برای شرکت یا ادارهای که قبلا در آن کار میکردید کار خاصی مثل سودآوری انجام دادهاید، حتما آن را در قسمت سوابق شغلی مربوطه ذکر کنید.
دورهها، مرحله هفتم آموزش کامل رزومه نویسی
برای حرفهای و غنیتر شدن در رشته تخصصی، شغل سابق یا شغل مورد علاقه خود در دورههای خاصی شرکت کردهاید؟ پس لازم است که در بخش دورهها آنها را به طور کامل ذکر کنید و مقداری شرح دهید. برای مثال اگر به تصویر نگاه کنید، دورههای مختلفی را میبینید که فرد متقاضی در آنها شرکت کرده و در قسمت پایین هر دوره، بیان کرده است که با شرکت در این دوره به چه مهارتهایی دست پیدا کرده است. همچنین در این قسمت باید تاریخ گذراندن دوره مربوطه را به صورت سال و ماه ذکر کنید.
مرحله هشتم، مدارک، گواهینامهها و افتخارات
اگر در دورههای مختلف شرکت کردهاید و موفق به اخذ مدرک آن دوره شدهاید، در این قسمت به ذکر کردن آن بپردازید. پس از اینکه عنوان مدرک، گواهینامه یا افتخارات خود را نوشتید، بنویسید که این مدرک را از کدام آموزشگاه دریافت کردهاید و شماره سریال مدرک خود را نیز ذکر کنید. تاریخ صدور مدرک، مورد دیگری است که نباید آن را فراموش کنید.
رزومه خود را با چه فرمتی ذخیره کنیم؟
همانطور که گفتیم، امکان ذخیره کردن یا ارسال فایل رزومه به صورت تکست، فایل ورد یا PDF برای کارفرمایان وجود دارد. اما فایل PDF بهترین فرمتی است که میتوانید رزومه خود را با آن ذخیره و ارسال کنید. چرا که ممکن است فایل ورد شما در سیستم کارفرما به صورت بهم ریخته نمایش داده شود. اما چنین مشکلاتی در فایل PDF وجود ندارند.