رشد موهای زائد در بدن زن و مرد امری غیر طبیعی است و موجب به وجود آمدن شرایط سختی برای آنها میشود. موی زائد در مرد و زن به علت های مختلف رشد میکند اما زنان درصد بیشتری از مردان به این مشکل دچار میشوند که ممکن است دلایل مختلفی در این امر دخیل باشند.
در واقع ماهیت موهای زائد با موهای معمولی بدن فرق دارد، بیشتر مردم فکرمیکنند موهای دست و پا نیز جز موهای زائد هستند. در واقع تمام انسانها دارای مو در تمام قسمتهای بدن خود هستند اما زمانی که این موها از حالت طبیعی خود خارج شوند، رشد بیش از اندازه داشته باشند و ضخامت و رنگ آنها تغییر یابد، در این حالت به این موها زائد گفته میشود که اغلب افراد برای از بین بردن آنها از روشهای مختلفی استفاده میکنند.
همانطور که میدانید مشکلات و بیماریهای مختلف موجود در بدن نشانههای خود را روی صورت و بدن ما نشان میدهند که رشد موهای زائد نیز میتواند نشانهی یک بیماری یا اختلال هورمونی و یا هر چیز دیگری باشد، از این رو توصیه میشود برای رفع و درمان آن به پزشک متخصص مراجعه کنید.
در نیمه شب بخوانیم:از بین بردن موهای زائد در خانه
موهای زائد پسران از چند سالگی رشد میکند؟
موها در طول زندگی همیشه رشد میکنند. هورمون ها و ساختار ژنتیکی افراد علت الگوی رشد موها میباشد. قوی ترین هورمون مردانه تستوسترون است که باعث تحریک رشد مو در صورت و بدن میشود.
بطور کل هر قدر تستوسترون بیشتری در بدن ترشح شود، موهای صورت و بدن سریعتر و ضخیم تر رشد میکند.
در سن بلوغ و در دهه بیست سالگی موهای بدن افزایش پیدا میکند. اما تغییر الگوی رشد مو در شانه ها و کمر مردان نگران کننده است.
مردانی که ورزش بدنسازی انجام میدهند و استروئید مصرف میکنند نباید از دیدن افزایش موهای کمر خود متعجب شوند. هم چنین موهای بینی و گوش این افراد ضخیم میشود، ابروهای آنها پر پشت تر شده و از همه بدتر این است که خط موهای سر عقب میرود.
موهای زائد دختران از چند سالگی رشد میکند؟
موی زائد در دختران، ضخیم، بلند تر، قوی تر و معمولاً تیره تر از موی ظریف است و در زمان بلوغ شروع به رشد می کند، این نوع مویی است که وقتی بدن ما دستخوش تغییرات هورمونی جدی می شود شروع به رشد می کند و شما باید مراقب آن باشید.
در نیمه شب بخوانیم:با خمیر دندان از شر موهای زائد خلاص شوید!
دلایل اصلی وجود موی زائد در زنان و مردان
1. عدم تعادل هورمونی
حدود 8 درصد از زنان مبتلا به هیرسوتیم هستند و به این معنی که مو در جاهایی رش میکند، که شما نمیخواهید مثل صورت، شکم، ران و یا پشت لب. طبق آزمایشات انجام شده توسط متخصصان، حدود نیمی از موارد به علت بالا بودن سطح هورمون جنسی مردانه یا آندروژنها مانند تستوسترون است.
یک مقصر همیشگی، سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) است. در زنان مبتلا به این سندروم معمولا رشد بیش از حد موهای صورت یا بدن به دلیل داشتن مقدار زیاد آندروژن در بدن ایجاد میشود.
برای درمان معمولا قرص ضد بارداری معرفی میشود، اگر این قرصها موثر نباشند، داروهای دیگر ضد آندروژنی در دسترس هستند، البته اگر شما در حال آماده شدن برای بارداری هستید و یا در دوران بارداری هستید نباید از این قرصها استفاده کنید، چون میتوانند موجب نقصهای مادرزادی شوند.

هیپرتریکوز در هر دوجنس مرد و زن ایجاد میشود و علل مختلفی دارد.
به رشد بیش از حد مو در نقاط مستقل از اندروژن گفته میشود. عمدتاً هر دو جنس مونث و مذکر به آن دچار می شوند. پرمویی منتشر در تمامی نقاط بدن، به جز کف پاها و دستها می باشد. عمدتاً در مقطع بلوغ دیده می شود.
تعداد، اندازه ، قطر موها افزایش محسوس و چشمگیری دارد و وابسته به هورمون نبوده و عمدتاً مرتبط با عوامل فامیلی، ژنتیک و قومی می باشد. این نوع پرمویی عمدتاً نزد افرادی که از پمادکورتن موضعی به مدت طولانی استفاده می کنند و یا پس از استفاده از Minoxidil و یا نزد افرادی دیده می شود که به علت گچ گیری اندام مدتها بی حرکت بوده اند.
3. دوران ناباروری (یائسگی)
وقتی سطوح استروژن در دوران ناباروری کاهش مییابد، آندروژنهایی که قبلا اثر گذار نبودند موجب عوارض ناخواسته مانند رشد موهای زائد میشوند. بسیاری از زنان در دوران یائسگی تغییراتی در رشد مو، با ریزش مو و ظهور موهای ناخواسته بدن، به ویژه در ناحیه لب و چانه تجربه میکنند که میتواند در حد چند مو و یا به میزان سنگین شبیه ریش باشد و یا میتواند نرم و کرکی یا تیره، ضخیم و خشن باشد
4. غدد فوق کلیوی
اگر رشد ناگهانی موهای اضافی را تجربه میکنید، به یک متخصص غدد و متخصص پوست مراجعه کنید تا ببینید آیا اختلال عملکرد غده فوق کلیه دارید یا خیر. در سندرم کوشینگ، محصول اصلی غده آدرنال یعنی کورتیزول افزایش مییابد اما همراه با آن اندروژنهای اضافی نیز آزاد میشود.
در هیپرپلازی مادرزادی آدرنال، کمبود یکی از آنزیمهایی که کورتیزول تولید میکند، وجود دارد. در نتیجه کورتیزول نمیتواند تولید شود و در عوض کورتیزول به تولید آندروژن میپردازند و این منجر به رشد بیش از حد مو میشود. تومورهای آدرنال که معمولا غیرسرطانی هستند، همچنین ممکن است به اندروژن بیش از حد منجر شوند.
تنظیم این شرایط از طریق دارو یا جراحی (در مورد تومور) سطح هورمون را بهبود میبخشد و باعث کاهش رشد مو شود.
5. اضافه وزن
اضافه وزن یکی دیگر از عوامل تستوسترون بالا است که منجر به رشد موهای زائد میشود. متخصصین کلینیک پوست و زیبایی دکتر عسگری، برای شما توضیح میدهند که چاقی باعث تغییر ساختار بدن و تولید هورمونها میشود. وقتی سطح انسولین در بدن بالا است، تولید هورمونهای مردانه تحریک میشود.
چاقی نیز با PCOS سندرم تخمدان پلی کیستیک و دیابت مرتبط است که بر سطح انسولین نیز تاثیر میگذارد. اما تغییرات شیوه زندگی میتواند به شما بهترین کمک را بکند تا به مسیر بازگشت برسید.
کاهش وزن میتواند باعث کاهش میزان هورمونهای مردانه شود که در نتیجه باعث کاهش رشد مو و بهبود کنترل قند و باروری شود. رژیم غذایی کم شکر و چربی و غنی از غذاهای آنتیاکسیدان مانند میوهها و سبزیجات، گوشت بدون چربی و روغنهای سالم بهترین گزینه برای قدم نهادن در مسیر کاهش وزن شماست.
6. فولیکولهای موی حساس
اگر پزشک شما نامنظمی هورمون و مشکلات آدرنال را رد کند، ممکن است شما فولیکولهای حساس داشته باشید. گیرندههای آندروژن در فولیکولهای موی میتواند نسبت به هر آندروژن طبیعی که در گردش خون باشد، حساسیت نشان دهد؛ بنابراین اگر میزان تستوسترون شما طبیعی باشد، فولیکولهای موی شما به آن پاسخ میدهند
در نیمه شب بخوانیم:انواع دستگاه های لیزر موهای زائد مناسب چه کسانی ست؟
7. وراثت
متاسفانه برخی از اقوام موهایشان نسبت به دیگران بیشتر است. طبق تحقیقات برای افراد مدیترانهای با پوست تیرهتر، رشد موهای زائد به ویژه در ناحیههای فوقانی و فک بالا خیلی عادی است. پس باید بدانید که شما نمیتوانید ژنتیک خود را تغییر دهید، و باید موهای زائد خود را به طور موقت حذف کنید.
8. داروها
اگر استروئیدها مانند پردنیزول یا دانازول که درمان اندومتریوز است را مصرف میکنید؛ ممکن است برای باعث عوارض جانبی مانند رشد موهای زائد شود. داروهای دیگر مانند روگین (منوکسیدیل) که برای متوقف کردن یا کند شدن ریزش مو مورد استفاده قرار میگیرد، ممکن است باعث رشد مو در مناطق ناخواسته بدن شود.
سیکلوسپورین دارویی مورد استفاده برای اختلالات ایمنی و بعضی از داروهای ضد تشنج نیز میتواند باعث ایجاد بیش از حد مو شود. هنگامی که شما مصرف این داروها را متوقف میکنید، رشد مو نیز متوقف خواهد شد، اما اگر هنوز در حال استفاده از این داروها هستید، باید از روشهای دیگری برای برداشتن آنها استفاده کنید.
9. مشکلات تیروئید
مشکلات تیروئید معمولا با ریزش مو همراه است اما بیماری تیروئید میتواند باعث رشد بیش از حد مو نیز شود، اما معمولا با الگوی مردانه وابسته به آندروژن اضافی متناسب نیست. به عبارت دیگر، زنان ممکن است موهای ضخیمتر درقسمتهایی داشته باشند که برای مردان یا زنان عادی وجود ندارد.
راههای حذف موهای زائد
راههای حذف موهای زائد را میتوانیم به دو دستهی کلی تقسیم بکنیم:
- اپیلاسیون به راههایی گفته میشود که در آن با تخریب فولیکول، به طور دائمی موهای زائد را حذف میکنیم. در کشور ما واژهی اپیلاسیون به طور رایج و به اشتباه به روشی نسبت داده میشود که در آن برای حذف رشد موهای زائد از وکس یا موم استفاده میکنند. روشهای اپیلاسیون شامل الکترولیز، IPL و لیزر موهای زائد است.
- دِپیلاسیون به روشهایی گفته میشود که به صورت موقت موهای زائد را حذف میکنند. این روشها تاثیری روی پیاز مو و فولیکولها (ارگانهای سازندهی مو) ندارند و تنها روی ساقهی مو اثر میگذارند. هر روش حذف موهای زائد به جز الکترولیز، لیزر و IPL، نوعی دپیلاسیون محسوب میشود.
در نیمه شب بخوانیم:۷ راه از بین بردن موهای صورت
اما بیایید همین ابتدای کار نگاهی اجمالی به راههای حذف موهای زائد و همچنین اثرات و نتایج آنها داشته باشیم و در قالب یک جدول بسیار مختصر و مفید آنها را مرور کنیم. ۵ مورد ابتدایی در دستهی دپیلاسیون و ۳ مورد انتهایی در دستهی اپیلاسیون قرار میگیرند.
روش | روش حذف | نتایج و اثرات |
کندن موها – موچین، بند انداختن و ماشینهای اپیلیدی | این روشها موها را به صورت تکی (موچین) یا گروهی (اپی لیدی و بند انداختن) از درون فولیکول بیرون میکشند. |
|
وکس کردن (انواع داغ، گرم، سرد و موم) | تعداد زیادی مو را از درون فولیکول به یکباره بیرون میکشد | |
کرمهای موبر | موها را در بالای پوست به شکل شیمیایی تجزیه میکند. |
|
بلیچینگ | بلیچینگ یک روش حقیقی حذف موهای زائد نیست و فقط با کمرنگ کردن موها باعث کمتر دیده شدنشان میشود. |
|
اصلاح و شیو | موها را در بالای سطح پوست میبرد. |
|
الکترولیز | فولیکول مستقیما به کمک جریان الکتریکی یا ترمولیز آسیب میبیند و غیرفعال میشود. |
|
IPL | روی پیاز مو و فولیکول تاثیر میگذارد و باعث از بین رفتن فولیکول میشود. |
|
لیزر موهای زائد | روی پیاز و فولیکول مو تاثیر میگذارد و باعث از بین رفتن آن میشود. |
|
کرم وانیکا یا سورین (افلورنیتین) | باعث حذف موهای زائد نمیشود ولی میتواند رشد موهای زائد را به تاخیر بیندازد و باعث روشنتر شدن و ظریف شدن موها شود. | این کرم فقط با نسخهی پزشک قابل دریافت است. سازمان FDA استفاده از این کرم را برای فقط برای موهای صورت مجاز اعلام کرده است.استفاده از کرم به مدت ۴ تا ۸ هفته باعث کاهش قابل توجه رشد موهای زائد میشود. حدود ۸ هفته بعد از قطع مصرف دارو، رشد موها به سرعت سابق برمیگردد. |
کلام آخر:موهای زائد بر خلاف آنچه که شما فکر میکنید که یک مساله عادی ست، چندان هم عادی نیست و در واقع به سلامتی شما مربوط میشود. چندین مشکل در وضعیت سلامتی شما وجود دارد که در بالا مفصل به آن اشاره شد، موجب موی زائد میشود.

