همانطور که میدانید تماشای تلوزیون یکی از سرگرمیهایی است که برای همه ما در دسترس است. این کار یکی از تفریحاتی است که شاید تمام روز تعطیل ما را سرگرم کند. متاسفانه بسیاری از ما حتی برای کوتاهترین زمانها برای استراحت هم اقدام به تماشا تلوزیون و گشتن بین شبکههای مختلف تلوزیونی میکنیم. در یکی از مقالهها به موضوع اعتیاد به گوشی و درمان آن پرداختیم. در این مقاله از وب سایت نیمه شب نیز به موضوع تماشای تلوزیون و مضرات آن میپردازیم.
تماشای تلوزیون و مضرات آن
طبق آمار مردم دنیا تقریبا روزانه بیش از ۲۰۰ دقیقه تلویزیون تماشا میکنند. در حالی که تماشای بیش از حد تلوزیون آسیب ها و خطرات بسیاری را به همراه دارد. مطالعات نشان میدهد که تماشای بیش از اندازه تلویزون در طولانی مدت ممکن است باعث بروز بیماریهایی در میانسالان و سالمندان شود. در ادامه این مقاله با برخی از آسیب های تماشای طولانی مدت تلوزیون آشنا خواهید شد.
چاقی و اضافه وزن
تماشای طولانی مدت تلوزیون طبیعتا موجب میشود که فرد تحرک کمتری داشته باشد. این مورد پس از مدتی باعث چاقی و اضافه وزن در افراد میشود. سرگرم شدن با تلوزیون در طولانی مدت احتمالا افراد را دار پرخوری نیز میکند که این مورد هم تشدید کننده چاقی خواهد بود. پس عدم تحرک و پرخوری از مضراتی است که موجب چاقی در افراد خواهد شد. متاسفانه همانطور که میدانید چاقی از عواملی است که خود بیماریها و مشکلات بسیاری را در بدن افراد به وجود میآورد.
نکته مهمی که در این رابطه وجود دارد این است که ورزش کردن آسیبهای ناشی از نشستن طولانی مدت را از بین نمیبرد. البته که نمیتوان فواید ورزش کردن را نادیده گرفت. اما به یاد داشته باشید که ما باید از الگوی زندگی نشسته و تحرک کم در طول روز دوری کنیم. نشستن طولانی مدت آسیبهای بسیاری برای سلامتی ما به همراه خواهد داشت که ممکن است با ورزش کردن از بین نروند. طبق تحقیقات حتی ورزش کردن نیز نمیتواند مانع از مرگ افراد در اثر نشستن طولانی مدت شود. به یاد داشته باشید که نشستنهای زیاد و طولانی مدت‚ بدون در نظر گرفتن مواردی مانند تحرک و تغذیه میتواند کشنده باشند.
بیماریهای قلبی – عروقی و دیابت
جدا از آسیب کم تحرکی و چاقی به قلب و بدن‚ باید بدانید که تماشای تلویزیون احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی را افزایش میدهد. با توجه به تحقیقات انجام شده به ازای هر ساعت تماشای روزانه تلویزیون، میزان مرگ در اثر بیماریهای قلبی-عروقی مانند سکته قلبی و سکته مغزی حدود ۲۰ درصد در افراد افزایش مییابد.
باید بدانید که بروز بسیاری از بیماریها در بدن‚ ناشی از کم تحرکی و ورزش نکردن است. پس در نتیجه کم تحرکی ناشی از تماشای طولانی مدت تلوزیون میتواند باعث شود که افراد به دیابت مبتلا شوند. لازم به ذکر است که هر یک ساعت تماشای تلویزیون خطر ابتلا به دیابت را تا ۳.۴ درصد افزایش میدهد. دیابت نیز باعث بروز نارسایی کلیوی و همچنین از دست دادن بینایی یا ناتوانی حرکتی میشود.
آسیب به روابط زناشویی
از آنجایی که بسیاری از فیلمها به شکل نادرست سعی در به تصویر کشاندن روابط زناشویی دارند میتوان گفت که دیدن این فیلمها به روابط زناشویی آسیب میزنند. به این دلیل که روابطی که در فیلمها میبینیم به صورت غیر واقعی و دور از واقعیت هستند و فقط زاییده ذهن سازندگان آنها میباشند. پس تماشای این گونه فیلمها باعث ایجاد توقعات زیاد در زوجین میشود. در نتیجه به رابطه عاشقانه افراد و کانون خانواده آسیب رسانده و همچنین موجب کاهش اعتماد به نفس و افزایش اضطراب در زوجین خواهد شد.
کم خوابی ناشی از تماشای طولانی مدت تلوزیون
تماشای بیش از اندازه تلوزیون موجب میشود که افراد بیشتر ساعات شبانه روز را با آن سرگرم باشند. به این معنی که افراد نمیتوانند حتی زمان درست و مشخصی برای خواب داشته باشند و همیشه سعی دارند که از خواب خود بکاهند تا بیشتر با تلوزیون مشغول باشند. پس یکی دیگر از عوارض تماشای زیاد تلوزیون کم خوابی میباشد. کم خوابی هم آسیبها و عوارض جدی برای افراد به همراه خواهد داشت. به همین دلیل همیشه توصیه میشود که از قرار دادن تلوزیون در اتاق خواب خودداری کنید.
زوال عقل و آلزایمر
یکی دیگر از عوارض تماشای زیاد تلوزیون میتوان به زوال عقل و آلزایمر اشاره کرد. همانطور که میدانید زوال عقل و آلزایمر به طرز قابل توجهی کیفیت زندگی افراد را کاهش میدهد. در طی این بیماری فرد دچار اختلال در حافظه، عدم توانایی در شناخت زمان و مکان، ناتوانی در برنامهریزی و فراموشی شدید میشود.
آسیب های تماشای طولانی مدت تلوزیون برای کودکان
اگر تماشای تلوزیون برای کودکان نیز از حد خاصی بیشتر شود طبیعتا مضرات و آسیبهایی برای آنها به همراه خواهد داشت که به برخی از آنها اشاره میکنیم.
- چاقی و اضافه وزن
- پرخاشگری
- کاهش فعالیتهای اجتماعی کودکان
- کاهش ارتباطات
- بلوغ زودرس
- کاهش فعالیت صحیح مغز