روی در رژیم غذایی یک عنصر کمیاب مهم است که افراد برای حفظ سلامتی به آن نیاز دارند. از میان عناصر کمیاب، این عنصر از نظر غلظت در بدن پس از آهن در رتبه دوم قرار دارد و در سلولهای سراسر بدن یافت میشود، برای عملکرد صحیح سیستم دفاعی (ایمنی) بدن مورد نیاز است. در تقسیم سلولی، رشد سلولی، بهبود زخم و تجزیهی کربوهیدراتها نقش دارد، برای حواس بویایی و چشایی نیز مورد نیاز است. در دوران بارداری، نوزادی و کودکی بدن برای رشد و تکامل مناسب به روی نیاز دارد. با این حال، مصرف بیش از حد آن در رژیم غذایی توصیه نمیشود.
در نیمهشب بخوانید:مواد مورد نیاز بدن که حتما باید مصرف کنید!
روی چیست؟
روی به عنوان یک ماده مغذی ضروری در نظر گرفته میشود، به این معنی که بدن شما نمیتواند آن را تولید یا ذخیره کند، به همین دلیل، شما باید از طریق رژیم غذایی خود آن را دریافت کنید. روی برای فرآیندهای متعددی در بدن شما مورد نیاز است، از جمله بیان ژن، واکنشهای آنزیمی، عملکرد سیستم ایمنی، سنتز پروتئین، سنتز DNA، التیام زخم و رشد، به طور طبیعی در طیف گستردهای از غذاهای گیاهی و حیوانی یافت میشود. غذاهایی که به طور طبیعی حاوی این ماده معدنی نیستند، مانند غلات، میان وعدهها و آرد شیرینی پزی، اغلب با اشکال مصنوعی روی غنی میشوند.
تأثیر روی روی عملکردهای مختلف بدن:
روی یک منبع معتبر برای عملکردهای مختلف بدن است که در ادامه به آن اشاره شده است.
۱-عملکرد سیستم ایمنی بدن:
برای اینکه سیستم ایمنی به درستی کار کند به روی نیاز دارد. سطوح پایین روی میتواند خطر ابتلا به عفونتهایی مانند ذاتالریه را افزایش دهد.
۲-درمان اسهال:
سازمان بهداشت جهانی (WHO) مکملهای روی را برای نوزادان مبتلا به اسهال توصیه میکند. طبق گزارش این سازمان، اسهال هرساله جان 1.6 میلیون کودک زیر 5 سال را میگیرد. قرص روی میتواند به کاهش اسهال کمک کند. مطالعه PLOS medicine با حمایت از کمپین سلامت و بهداشت عمومی برای افزایش مصرف این عنصر در بین کودکان بنگلادشی که مبتلا به اسهال بودند، ثابت کرد که مصرف قرص روی در یک دوره 10 روزه برای درمان اسهال اثربخش بوده و میتواند به پیشگیری از اسهال کمک کند. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد میتواند دوره های اسهال را کوتاه کند، به خصوص در کسانی که رژیم غذایی صحیحی ندارند.
در نیمهشب بخوانید:بهترین راهکارهای خانگی برای درمان اسهال
۳-التیام زخم:
این عنصر در حفظ سلامت پوست نقش دارد. افرادی که زخمها یا زخمهای طولانیمدت دارند، اغلب سطح روی کم دارند. متخصصان مراقبتهای بهداشتی ممکن است مکملهای روی را برای افرادی که زخمهای مداوم دارند توصیه کنند. منبع معتبر Research در سال 2018 اشاره میکند که این عنصر نقش کلیدی در هر مرحله از بهبود زخم، از ترمیم پوست گرفته تا جلوگیری از عفونت، ایفا میکند. نویسندگان خواستار مطالعات بیشتر برای شناسایی دقیق نحوه عملکرد روی در بهبود زخم هستند.
۴-درمان بیماری مزمن:
روی دارای خواص آنتی اکسیدانی است. به این ترتیب، می تواند به کاهش استرس اکسیداتیو کمک کند. دانشمندان بر این باورند که بین استرس اکسیداتیو و بیماریهای مزمن مانند فشار خون بالا، دیابت و سایر بیماریهای سندرم متابولیک ارتباط وجود دارد. نتیجه تحقیقات در دانشگاه ایالت اورگان نشان داد که بهبود سطح این عنصر از طریق مصرف موادغذایی و مکمل میتواند خطر ابتلا به بیماریهای التهابی را کاهش دهد. در طول دههها مشخص شده است که عنصر روی نقش قابل توجهی در کارکرد سیستم ایمنی دارد و کمبود آن با افزایش التهاب در بیماریهای مزمن و بروز کردن پروسههای التهابی جدید ارتباط دارد.
5. جلوگیری دژنراسیون ماکولا وابسته به سن:
به گفته منبع مورد اعتماد موسسه ملی بهداشت (NIH)، روی از آسیب سلولی در شبکیه جلوگیری میکند و ممکن است به تاخیر در پیشرفت دژنراسیون ماکولا و کاهش بینایی مرتبط با سن کمک کند. کمبود این عنصر ممکن است در ایجاد انحطاط نقش داشته باشد.
۶-سلامت جنسی:
سطوح پایین روی ممکن است منجر به تأخیر در رشد جنسی، مشکلات باروری و سایر مشکلات سلامت جنسی در مردان شود. طبق تحقیقات معتبر در سال 2018، این عنصر را برای سلامت جنسی مردان ضروری توصیف میکنند. دلایل این امر میتواند نقش آن به عنوان یک آنتیاکسیدان و متعادلکننده هورمون باشد. با این حال، در حالی که کمبود روی میتواند تأثیر منفی داشته باشد، مقدار بیش از حد نیز ممکن است منجر به سمیت شود که میتواند برای اسپرم مضر باشد. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد روی ممکن است به درمان برخی از بیماریهای پوستی کمک کند، زیرا در بهبود زخمها نقش دارد.
بیشتر بخوانید : تقویت میل جنسی با ول من و ول وومن
۸-پیشگیری از پوکی استخوان:
بر اساس تحقیقات منبع معتبر از سال 2020، روی نقش اساسی در تشکیل استخوان و سلامت دارد و ممکن است به پیشگیری از پوکی استخوان کمک کند. با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا مکمل روی می تواند از این وضعیت پیشگیری یا درمان کند یا خیر.
۹-جلوگیری از علائم عصبی:
یک مطالعه کوچک در سال 2020 به این نتیجه رسید که ممکن است بین سطوح پایین روی و علائم عصبی ارتباط وجود داشته باشد. محققان 63 فرد مبتلا به سردرد، سوزن سوزن شدن و نوروپاتی محیطی و همچنین کمبود روی و سایر ریزمغذیها را مورد بررسی قرار دادند. پس از درمان این کمبودها، شرکت کنندگان، بهبودی در علائم عصبی خود گزارش کردند.
۱۰-جلوگیری از سرماخوردگی:
یک بررسی معتبر از مطالعات سال 2011 نشان میدهد که قرصهای روی ممکن است به کوتاه کردن مدت سرماخوردگی کمک کند، اما فقط با دوزهای روزانه بیش از 75 میلیگرم (میلی گرم).
۱۱-کمک به یادگیری و افزایش حافظه:
برخی از تحقیقات نشان میدهد که این عنصر ممکن است عملکرد شناختی را تقویت کند. در مطالعهای در سال 2017، موشهایی که مکملهای روی دریافت کردند، در کارهایی که شامل تفکر و حافظه بود، عملکرد بهتری داشتند.
روی یک عنصر کمیاب است که برای سلامت سیستم ایمنی ضروری میباشد و کمبود یا فقدان آن، فرد را نسبت به بیماریها و امراض آسیب پذیر میکند. عنصری است که به تحریک فعالیت آنزیمهای مختلف کمک میکند. این عنصر به طور طبیعی در بیشتر غذاها و خوراکیها یافت میشود اما به صورت مکمل غذایی نیز در دسترس افراد میباشد. نقش آن در بدن حیاتی است و بدن به روشهای بیشماری از آن استفاده میکند. این عنصر یک ماده مغذی است و از آنجایی که بدن شما به طور طبیعی روی تولید نمیکند، باید آن را از طریق غذا یا مکملها به دست آورید.