آیا با تمام خواص زعفران آشنایی دارید؟ قطعا پاسخ خیر است زیرا زعفران گیاهی است که هر روز فواید جدیدی از آن کشف می شود بنابرین در این مطلب به بررسی خواص عجیب زعفران که از آن بی خبرید و موارد منع مصرف آن خواهیم پرداخت. زعفران، که به ادویه طلایی نیز معروف است؛ سالهاست که به غذاهای ما طعم و رنگ و بوی خاصی می بخشد. تحقیقات نشان داده که این ادویه گران قیمت می تواند به عنوان آنتی اکسیدان به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک کند و سطح انرژی را بالا ببرد.
زعفران ، ادویه طلایی با تاریخچه 3هزار ساله دارویی و خواص متعددی است. زعفران از زمان های بسیار قدیم تاکنون در مقاصد دارویی و آشپزی استفاده می شده و با تحقیقات علمی این مزایا نیز به اثبات رسیده است.این گیاه دارای فواید بسیاری است و به همین دلیل لقب طلای سرخ ایران زمین را از آن خود کرده است. در ادامه مطلب برخی فواید عجیب زعفران گردآوری گردیده است بنابرین با ما همراه باشید.
انواع خواص زعفران
تسکین دردهای شکمی
زعفران گیاه ضد افسردگی
مصرف زعفران در پیشگیری از بروز افسردگی موثر است. بر اساس تحقیقات امروزی نیز نتیجه گرفته شده است که زعفران دارای خواص ضد افسردگی است و این در حالی است که بر اساس تب سنتی به زعفران فواید فرح بخشی و خنده آوری نیز نسبت داده اند. بر طبق نتایج این تحقیقات استفاده از زعفران در غذا و نوشیدن حداقل یك فنجان چای زعفران برای تمدد اعصاب توصیه می شود. زعفران افزایش دهنده تمرکز حواس است و در پیشگیری از آلزایمر و پارکیسون موثر می باشد زعفران در درمان دردهای عصبی و کم خوابی موثر می باشد.
سلامت قلب
بیشتر بخوانید: چای ماته چیست و چه خواصی دارد؟
زعفران عامل پیشگیری از کاهش دید در سالخوردگی
بر اساس تحقیقات مرکز دانشگاهی ایتالیا زعفران در تنظیم کارکرد سلولهای بینایی موثر است و سلولهای بینایی را در مقابل آسیب ها محافظت می کند و از پیشرفت بیماری های چشم جلوگیری می کند و موجب احیای سلول های آسیب دیده چشم می شود. زعفران در درمان اختلالات لکه زرد شبکیه که در سنین سالخوردگی ایجاد می شود موثر است. مصرف زعفران در رژیم غذایی از پیشرفت بیماری های ژنتیک چشم جلوگیری می کند و به همین علت مصرف متعادل آن به سالخوردگان و افراد مبتلا به بیماری های چشم توصیه می شود.
زعفران و خواص آن بر سلامتی بدن
ویتامین ث یا همان اسید اسکوربیک، برای سلامت انسان فوقالعاده حیاتی و مهم است، و باعث تحریک سیستم دفاعی و ایمنی بدن انسان برای تولید گلبولهای سفید میگردد که خط مقدم دفاعی بدن در برابر بیماریها و عوامل میکروبی و ویروسی و همچنین برای تولید کلاژن، ضروری می باشد، کلاژن هم برای تولید سلولی در بدن جهت ترمیم زخم و جراحت، رشد عضله، ترمیم رگ های خونی و تولید بافت، ضروری است.
خواص ضد سرطانی
زعفران خواص ضد سرطاني دارا می باشد و به عنوان يك داروي ضد تومور و جمع كننده راديكال های آزاد عمل می كند. بر اساس تحقیقات پزشکی ثابت شده است که مواد آنتی اكسیدان موجود در زعفران فواید ضد سرطانی دارا می باشند. بر اساس نتایج این بررسی بنظر می رسد که استفاده از زعفران، از بروز توالی های ژنی سرطان زا جلوگیری می كند و در ترمیم مولكول های دی ان ای آسیب دیده تاثیر بسزایی دارد.
بیشتر بخوانید: خواص شگفت انگیز ارده کنجد
کاهندگی فشار خون
در سالهای اخیر، زندگی پراسترس و کم تحرک شهری، به همراه عادات بد غذایی، موجب شده تا تعداد مبتلایان به بیماری فشارخون روز به روز بیشتر شود. اما ازآنجاییکه یکی از خواص زعفران برای زنان و همچنین مردان، کاهش فشار خون است، با اضافهکردن مقداری از این گیاه خوشرنگ به غذاها میتوانید تا حدی جلوی افزایش فشارخون خود و افراد خانواده را بگیرید.
زعفران خلط آور است
خواص زعفران برای رحم و زایمان آسان
مصرف زعفران در سه ماه اول حاملگی باعث افزایش هورمون پروستاگلاندین در رحم شده و اثرتحریکی مستقیم روی عضلات صاف رحم دارد و در نتیجه احتمال سقط جنین را به همراه دارد اما مصرف متعادل آن پس از سه ماه اول دوران بارداری مفید است و مادر را برای زایمان آسان آماده می کند. زعفران موجب خاصیت ارتجاعی در نسوج رحم می گردد و زایمان را آسانتر می سازد.
زعفرانی که پس از سه ماه اول حاملگی مصرف شده است تاثیر خود را چند ساعت قبل از زایمان با شروع شدن درد و با دریافت عصبی گیرنده های درد و تولید هورمون پروستا گلاندین که درهنگام وضع حمل باعث انقباض ماهیچه های دیواره رحم میشوند و اثرتحریکی مستقیم روی عضلات صاف رحم و اثر شل کنندگی سرویکس دارد می گذارد بنابراین می توان با مصرف صحیح زعفران میزان پروستا گلاندین در رحم در زمان تولد نوزاد را افزایش داد و از سخت زائی جلوگیری کرد.
موارد منع مصرف زعفران
افرادی که شرایط زیر را دارند بهتر است از مصرف زعفران در حد مجاز نیز پرهیز نمایند:
- افراد چاق یا دارای اضافه وزن: به دلیل اشتها آور بودن زعفران، مصرف مداوم آن برای این افراد افزایش وزن را در پی خواهد داشت.
- افرادی که مشکل تعریق کف دست دارند: در صورت مصرف زعفران, میزان تعریق کف دست آنها بیشتر میشود.
- خانمهای باردار: در سه ماهه اول بارداری بایستی از مصرف زعفران خودداری کنند چرا که اینکار ممکن است به جنین صدماتی وارد نموده و حتی سقط جنین را در پی داشته باشد. سه ماهه اول بارداری دوران تشکیل اندامها بوده و از آن به دوران بحرانی بارداری یاد میشود.
- افراد حساس: برخی از افراد هستند که اگر مصرف زعفران آن ها از حدی بالاتر برود، دچار علایمی مثل تهوع، درد و خونریزی در مدفوع می شوند. برخی از افراد هم هستند که با مصرف زعفران، ضربان قلبشان افزایش می یابد. بنابراین باید در صورت مشاهده چنین علایمی از مصرف زعفران پرهیز نمود.
خوردن چه مقدار زعفران سمی است ؟
مصرف بیش از 1.5 گرم زعفران در هر روز به طور کلی ایمن است، اما خوردن بیش از حد آن ممکن است سمی باشد. محققین مصرف 5 گرم زعفران را به عنوان یک دوز سمی در نظر می گیرند.
سخن پایانی
در بازار زعفران های بسیاری موجود است و گاهی ممکن است در کنار انواع اصلی آن، زعفران های تقلبی نیز یافت شود. یکی از روشهایی که میتواند اطمینان خاطر بابت اصالت محصول ایجاد کند، خرید از برندهای معروف و معتبر است. برندهای معروف، اعتبارشان را بیهوده خدشهدار نمیکنند و معمولا دارای گواهینامههای بینالمللی و نشانهایی مانند استاندارد ایزو هستند بنابرین مهم ترین گام برای برخورداری از خواص اصلی زعفران، تهیه نسخه اصلی آن است.
پس فقط خوشمزه و خوش عطر نیست، چقدر هم خاصیت داره
بله زعفران سرشار از خاصیته، از آن غافل نشوید.