بهترین شرایط نگهداری برای انواع گیاه شمعدانی

گل‌ها انواع بسیار زیادی دارند مثل گل شمعدانی که هر نوع از این گیاه با محیطی سازگاری دارد که باید آن‌ها را در محیط بخصوصی نگهداری کرد. برخی از گل‌ها هستند که باید تابش مستقیم نور را داشته باشند ولی برخی دیگر گل‌های آپارتمانی هستند که نیاز به نور زیادی ندارند.

گل شمعدانی که یکی از پرطرفدارترین و محبوب‌ترین گیاهان آپارتمانی است، رشد بسیار ساده‌ای دارد و رنگ و بوی خوبی دارد که باعث احساس خوشایند در شما می‌شود. امکان دارد برخی از افراد شمعدانی را در خارج از منزل نگهداری نمایند ولی بهتر است که در فصل‌های سرد سال در داخل منزل باشد.

گل شمعدانی خیلی زیبا است و اگر در داخل منزل به این گیاه نور کافی و مناسبی برسد می‌تواند در تمام فصول سال گل دهد. در ادامه قصد داریم راجب شرایط نگهداری گل شمعدانی صحبت کنیم. اگر شما هم به نگهداری گیاه شمعدانی علاقه‌مند هستید، پیشنهاد می‌کنیم در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

نحوه نگهداری و آبیاری گل شمعدانی

انواع گل شمعدانی

گیاه شمعدانی نوع‌های بسیار زیادی دارد که هریک از آن‌ها مدل و صفات مختص خود را دارا هستند. شمعدانی‌هایی که تحت کشت و کار قرار می‌گیرند در 7 گروه قرار داده می‌شوند:

  • Regal رگال

گل‌های شمعدانی رگال بسیار بزرگ هستند ولی تعداد کم‌تری نسبت به سایر گل‌های شمعدانی دارند. برگ‌های این گیاه قادر هستند تا بوی خوبی از خود تولید کرده و محیط را معطر کنند. به شمعدانی رگال، شمدانی اژدر هم گفته می‌شود.

  • Angel آنجل

شبیه گروه رگال هستند اما شاخساری متراکم تر دارند و اکثرا از گونه P.crispum مشتق شده اند و به دست آمده اند.

  • Ivy-leaf برگ عشقه‌ای

شمعدانیهای این گروه چندساله و همیشه‌سبز هستند و شاخسار خزنده و گلهایی ساده (5 عدد گلبرگ) و یا با تعداد گلبرگ بیشتر دارند که اکثرا در سبدهای آویخته و یا گلدان کشت می‌شوند.

  • Zonal زونال 

شاخسار علفی و آبدار این نوع از شمعدانیها که چندساله نیز هستند معمولا به شکل مستقیم رشد می‌کند و گلهایی ساده (5 عدد گلبرگ) و یا با تعداد گلبرگ بیشتر دارند. برگ برخی از شمعدانیهای این گروه جذاب و زیبا است. معمولا از شعمدانیهای این گروه در فضای باز استفاده می‌شود. شمعدانی‌های این گروه اکثر از گونه های P.inquinans و P.zonale بدست آمده اند.

  • Scented-leaved برگهای عطری

بوته‌هایی همیشه سبز هستند که اکثرا به دلیل عطر خوش برگهایشان کاشته می‌شوند. از برگها و یا روغن استخراج شده از برگهای این گیاهان در صنایع غذایی یا عطر سازی استفاده می شود. به همین دلیل گاهی این گیاهان که برای معطر ساختن چای مورد استفاده قرار می گیرند با نام گیاه عطر چای نیز شناخته می شوند. گونه های مختلف شمعدانی می توانند عطرهای مختلفی داشته باشند مثلا P.quercifolium عطر بادام، P. odoralarioides عطر سیب ، P.grossalarioides عطر نارگیل، P.crispum عطر لیمو، P.graveolens و P.capitatum و P.radens عطر گل رز را دارند.

  • Unique یونیک

بوته‌هایی همیشه سبز هستند که خصوصیاتی منحصر به فرد دارند به نحوی که در گروه‌های بالا نمی‌توان آنان را قرار داد.

  • شمعدانی پیچ

این نوع گل شمعدانی، از ساقه‌های بلندی برخوردار است و بسیار علاقه دارد که رشد کند و بر روی زمین یا سبد خود پیچیده شود. باید گفت که گل‌های این نوع شمعدانی رنگ قرمزی دارند.

 

شرایط نگهداری شمعدانی پیچ

بهتر است در نگهداری گیاه شمعدانی پیچ از قیم استفاده کنید تا صاف و بدون هیچگونه کج شوندگی باقی بماند. در ادامه به شرایط نگهداری این گیاه می‌پردازیم.

خاک مناسب برای رشد

گیاه شمعدانی، گیاهی است که می‌توانید آن را در هرنوع خاکی بکارید و پرورش دهید. ولی بهتر است برای آن خاکی مناسب تهیه کنید. می‌توانید از خاک‌های موجود در بازار تهیه کرده و آن را با خاک باغچه و خاک برگ و پرلیت ترکیب کنید و شمعدانی خود را درون آن بکارید.

شمعدانی معمولاً به خاک نرمی نیاز دارد. خاک گلدان یا خاک باغچه می تواند گزینه بسیار مناسبی برای رشد این گیاه باشد. البته باید به این خاک گل مواد دیگری نظیر کود، خاک لوم، ماسه و شاخ و برگ پلاسیده درختان را نیز اضافه کنیم. خاکتان باید طوری باشد که زه کشی مناسبی داشته باشد. برای این که آب داخل خاک فوری از زیر گلدان خارج نشود، بهتر است مقداری ماسه را در کف گلدان و لایه اولیه قرار دهیم و سپس خاک را روی آن بریزیم و در نهایت گل را بکاریم. بهتر است هر چند مدت یک بار خاک گل را عوض کنیم. اما توجه داشته باشید این زمان را به فصل زمستان موکول نکنید؛ چرا که ممکن است به شمعدانی آسیب وارد شود و سرزندگی خود را از دست بدهد.

نحوه نگهداری و آبیاری گل شمعدانی

کود مناسب 

برای نگهداری صحیح از گل شمعدانی باید در اولین قدم ، کودی مناسب را انتخاب کنید تا گیاه شما در طول سال سالم بماند. بسیاری از کارشناسان کودهای مایع را بهترین ترکیبات می دانند زیرا به راحتی توسط گیاهان جذب می شوند. کود ۲۰-۲۰-۲۰ (که به نام کود سه بیست معروف است) کاملاً خوب عمل خواهد کرد زیرا حاوی سه ماده مغذی ضروری گیاه شمعدانی است: پتاسیم، فسفر و ازت.

سعی کنید کوددهی آن را در فصل بهار و تابستان انجام دهید. بهترین کودی که می‌توانید از آن استفاده کنید، کود کامل است که مختص گیاهان آپارتمانی می‌باشد.

با این حال، چنین کودهایی ممکن است عناصر کمیاب دیگری را که در خاک شما وجود ندارد، نداشته باشند. بنابراین، بهتر است قبل از خرید کود، ابتدا با یک متخصص در مورد شرایط گل های خود و محیط نگهداری شان صحبت کنید. هنگام استفاده از کود برای شمعدانی که در فضای باز نگهداری می شود، مراقب باشید که کوددهی در هوای خنک انجام شود زیرا ممکن است عناصر شیمیایی خیلی زود خشک شده و در نتیجه گیاه را از بین ببرند.

* نکاتی در کود دهی گل شمعدانی

کود نیاز واقعی برای یک گل می تواند باشد. شمعدانی نیز برای تغذیه مناسب و رشد بهتر و پر پشت شدنش به کود نیاز دارد. سعی کنید مقدار کمی کود را هر چند وقت یک بار به آن اضافه کنید. این کار باعث می شود، رشد گل بهتر شود و گلدهی و برگ دهی گل شمعدانی را نیز افزایش می دهد. اما کود دهی زیاد به شمعدانی می تواند برای آن کمی مضر باشد. کود دهی بیش از اندازه به رشد زیاد شاخ و برگ ها کمک بسیاری می کند؛ اما گلدهی را به مقدار زیادی کاهش می دهد و این اصلا مناسب نیست. نکته ی دیگر این است که در فصل زمستان نیازی به کود دهی به گل شمعدانی نمی باشد.

آبیاری 

طبیعتاً هر گیاهی برای ادامه رشد و بقا خود به آب نیاز دارد و گذشتن از این امر غیر ممکن است. پس یکی دیگر از نکات مهمی که باید به آن بپردازیم، نحوه آبیاری درست این گیاه است. شمعدانی آن چنان به آب زیاد نیاز ندارد و زمان دقیقی را نمی توانیم برای آبیاری شمعدانی مشخص کنیم. فقط به این نکته توجه داشته باشید که هر بار پس از آبیاری که خاک گل کاملا خشک شد، در آن صورت می توانید آبیاری مجدد را انجام دهید.

این زمان می تواند در فصول مختلف متفاوت باشد، اما معمولاً هر دو روز یک بار می تواند زمان تقریباً مناسبی برای آبیاری شمعدانی باشد. البته همان طور که گفتیم به این نکته توجه داشته باشید که این زمان تقریبی است و در برخی اوقات حتی ممکن است در روز مجبور شوید دو بار گل را آبیاری کنید.

بیشتر بخوانید: نحوه ی نگهداری و آبیاری گیاه بن سای

زمان گل دهی:

زمان گل دهی این نوع گیاه شمعدانی، از اوایل فصل بهار شروع می‌شود و تا اواخر فصل تابستان ادامه دار می‌باشد. این گیاه قادر است در این دوره، گل‌هایی به رنگ قرمز، بنفش و صورتی بدهد و خود را زیباتر نشان دهد.

آفات و بیماری‌ها:

یکی از متداول‌ترین بیماری‌های این گیاه، شته است که می‌توانید برای از بین بردن آن، از سموم سیستماتیک استفاده نمایید و همچنین یکی دیگر از بیماری‌های آن کنه است که برای از بین بردن آن کافی است تا از مالاتیون استفاده کنید.

نور مناسب 

اگر می خواهید شمعدانی تان زود تر گل بدهد و پر از شاخ و برگ باشد، باید آن را زیر نور مستقیم آفتاب قرار دهید. یکی از دلایلی که معمولاً شمعدانی ها در زمستان گل نمی دهند نیز همین موضوع می باشد. قرار دادن شمعدانی پشت پنجره و استفاده از نور کم خورشید یا نور های مصنوعی فقط باعث رشد بی رویه شاخه هایش می شود و امکان گل دادن را از آن سلب می کند. البته در فصل تابستان که شدت دما بسیار زیاد است می توانید گل شمعدانی را پشت پنجره نیز قرار دهید. اگر در فصل تابستان شمعدانی را در زیر نور شدید خورشید قرار دهید، شاخ و برگ ها به مرور زمان پژمرده می شوند و این برای شمعدانی شما اصلا مناسب نیست. پس به این نکته نیز توجه داشته باشید.

شرایط نگهداری شمعدانی رگال

در ادامه به نحوه نگهداری شمعدانی رگال می‌پردازیم.

رگال

نوردهی:

اکثر شمعدانی‌ها به نور مستقیم خورشید برای رشد نیاز دارند. این نوع شمعدانی هم همانند سایر شمعدانی‌ها به تابش مستقیم نیاز دارند البته باید دقت کنید که این تابش به گیاه آسیبی وارد نکند.

دمای مناسب محیط:

دمای مناسبی که برای این نوع گیاه شمعدانی درنظر گرفته شده بین 10 الی 15 درجه سانتی گراد می‌باشد. شمعدانی‌ها در محیط خانه هم رشد خوبی خواهند داشت. پس بهتر است برای نگهداری این نوع گیاه شمعدانی دمای هوای محیط را بین 10 تا 15 درجه سانتی گراد تنظیم کنید تا گیاه دچار آسیب نشود.

آبیاری:

گیاه شمعدانی رگال یا اژدر به آبیاری منظمی نیاز دارد و مرتبا باید آن را آبیاری کنید. این نوع شمعدانی نیاز دارد تا همیشه خاک آن مرطوب باشد. توجه داشته باشید که در بین دو آبیاری، سطح گیاه باید حداقل 2 سانتی متر خشک شده باشد.

خاک مناسب:

اغلب گیاهان شمعدانی که از بازار تهیه می‌کنید درون خاک رس قرار داده شده‌اند و بهتر است به محض خرید خاک آن را عوض کنید. خاک مناسب برای این نوع شمعدانی، از ترکیب سه نوع خاک باغچه، کود دامی پوسیده شده، ماسه می‌باشد.

آفات و بیماری‌ها:

این گیاه شمعدانی ممکن است به شته دچار شود که شما می‌توانید از سمومی استفاده کنید که به گیاه آسیب نرسانند. همچنین می‌توانید با ملاتیون از این ابتلا شدن جلوگیری کنید.

 

شرایط نگهداری شمعدانی عطری

در ادامه به بررسی چگونگی نگهداری از گیاه شمعدانی عطری خواهیم پرداخت.

شمعدانی عطری

نوردهی:

گیاه شمعدانی عطری یکی از گیاه‌های دیگری است که به نور علاقه دارد ولی باید دقت داشته باشید که آن را در مقابل تابش مستقیم خورشید قرار ندهید. بهترین مورد برای نوردهی آن، نور غیرمستقیم است.

دمای مناسب محیط:

این نوع گیاه شمعدانی، دمای هوای گرم را بیشتر از سایر هواها می‌پسندد. توجه کنید که دمای مناسب هوا برای این گیاه میان 18 الی 23 درجه سانتی گراد است.

کوددهی:

اگر قصد دارید تا این نوع گیاه را در محیطی با فضای باز بکارید، بهتر است که به خاک آن مقداری کود دامی پوسیده بیفزایید تا سبب رشد خوب آن شود. ولی اگر قصد دارید این گیاه را در گلدان کاشته و نگهداری کنید بهتر است در فصل‌های بهار و تابستان درهر یک از ماه‌ها به گلدان آن کود کامل بدهید.

آبیاری:

این نوع از گیاه شمعدانی‌، به آب حساس است و نمی‌تواند کم آبی را تجربه کند و درصورت نرسیدن آب مناسب به آن، گیاه از بین خواهد رفت. دقت داشته باشید که باید به این گیاه در فصول رشد آن بیشتر برسید. بهترین و مناسب‌ترین زمان برای آبیاری آن زمانی است که سطح خاک 2 سانتی متر خشک شده باشد.

خاک مناسب:

برای این گیاه شمعدانی بهتر است از ترکیب خاک باغچه، شن و خاک برگ استفاده نمایید.

 

تکثیر گل شمعدانی

اگر دوست دارید که این گل زیبا را تکثیر کنید و از آن تعداد زیادی در منزل یا محل کار خود داشته باشید، کافی است که بخشی از گل را جدا کرده و درون ظرف آبی قرار دهید. با گذشت زمان، گل شما ریشه خواهد داد و شما می‌توانید آن را درون خاک بگذارید و رشد کردن آن را ببینید.

 

هنگام خرید گیاه شمعدانی به چه مواردی باید توجه داشت؟

در زمان خرید گیاه شمعدانی باید به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • نباید هیچ‌گونه علائمی همانند آفت زدگی یا وجود باکتری و… در آن وجود داشته باشد.
  • ساقه‌ها و برگ‌های آن باید خیلی محکم و سفت باشد.
  • به رنگ و میزان اندازه آن دقت کنید.
  • برگ‌های آن نباید هیچ جای بدون رنگی داشته باشد.
  • و…

 

نحوه نگهداری گل شمعدانی در زمستان و تابستان

نحوه نگهداری گل شمعدانی در آپارتمان

 بهترین نحوه نگهداری گل شمعدانی این است که در تابستان گل های شمعدانی را در بیرون از منزل نگهداری نمایید ولی باید دقت شود که از تابش مستقیم آفتاب در تابستان در امان بمانند زیرا آفتاب زیاد و مستقیم بسیار برای این گیاه شمعدانی مضر بوده و سبب آسیب به آن می شود. اما نحوه نگهداری گل شمعدانی به این صورت است که باید آنها را به داخل منزل آورید تا سبب جلوگیری از آسیب این گیاهان شوید.

دمای مورد نیاز و مناسب 

دمای ایده ال برای گل شمعدانی دمای ۱۰ الی ۲۵ درجهمی باشد اما این دما می تواند متغیر باشد. به عنوان مثال شمعدانی عطری در دمای بین ۵ الی ۱۰ درجه گل می دهند و در دماهای بالا مانند ۲۰ درجه رشد این گیاهان کمتر می شود.

گل شمعدانی گیاه پر زحمتی نمی باشد و نگه داری از ان بسیار آسان تر از بسیاری از گیاهان دیگر است و شما می توانید با کمی دقت به راحتی از این گیاه در فصول مختلف نگهداری نمایید. در زیر به تعدادی از ترفند های مراقبت از گل شمعدانی اشاره شده است که می توانید با دانستن ان ها به راحتی از گل شمعدانی زیبایتان مراقبت نمایید.

 

سوالات رایج

آیا گل شمعدانی گیاهی سمی است؟

بله و به دلیل اینکه برخی از حیوانات خانگی همانند سگ و گربه ممکن است در اثر مصرف برگ ها و گل‌های این گیاه دچار مسمومیت شوند بنابراین بهتر است که این گیاه را دور از دسترس این حیوانات قرار دهید.

چرا در زمستان گلدان شمعدانی کم گل میدهد؟

در زمستان به دلیل کم بودن نور آفتاب نسبت به تابستان اغلب شاهد کم شدن گل دهی گل شمعدانی هستیم اما با اندکی دقت و نور رسانی مصنوعی به این گل می توانید به افزایش گل دهی این گیاه در زمستان نیز کمک کنید.

پوسیده شدن ریشه گیاه شمعدانی به چه علت است؟

آبدهی گل شمعدانی بیش از حد و اکسیژن کم باعث بروز این مشکل می شود.

چرا گل های شمعدانی می ریزد؟

تغییر ناگهانی دما مانند سردی و گرمی ناگهانی  باشد که موجب ریزش گل های آن می شود.

علت زرد شدن برگ های گیاه شمعدانی چیست؟

آبیاری بیش از حد، خشکی بیش از حد، کمبود نور کافی و … باشد.

چرا روی برگ های شمعدانی تار و رگه تشکیل میشود؟

می تواند ناشی از وجود کنه باشد که باید سم پاشی شود ولی اگر این رگه ها مربوط به حشره ی عنکبوت باشد، این تارها ضرری برای این گل ندارند و نیازی به سمپاشی نیست.

چگونه باید تیره شدن سر شاخه های گل شمعدانی را رفع کنیم؟

تیره شدن سر شاخه ها یکی از مشکلات گل شمعدانی می باشد که می تواند به علت سرما و یخ زدگی شدید باشد. برای پیشگیری از این بروز این مشکل شما باید گل شمعدانی تان را در محیط گرم تری در فصول سرد نگه داری نمایید.

چرا برگ های گلدان شمعدانی قرمز میشود؟

زیرا در فصول سرد فسفر خاک به طور نا محلول شده و گل نمی تواند آن را تغذیه نماید.

نحوه نگهداری و آبیاری گل شمعدانی

تکثیر و قلمه زدن گل شمعدانی

یکی از روش های رایج در تکثیر این گل قلمه زدن می باشد.

۱) باید دقت گردد که قلمه باید از زیر یک گره بریده شود و این کار در اول تابستان الی اواسط پاییز باید انجام گردد. اما کاشت آن ها در تمامی فصول و زمان ها ممکن است.

۲) بعد از بریدن قلمه برگ های زیر گره باید بریده و قطع گردند.

۳) بعد از بریدن آن را در ماسه و در محیطی گرم و مرطوب قرار می دهند

۴) ابتدا قلمه را در داخل آب قرار دهید.

۵) بعد از ریشه دار شدن آن را در خاک مناسب بکارید و بخوبی از گل شمعدانی خود نگهداری کنید.

 

چگونه گیاه شمعدانی را هرس کنیم ؟

رسیدگی به گل شمعدانی: بیشتر گیاهان شمعدانی از قسمت های بریده شده ساقه در خاک به راحتی ریشه می زنند ؛ مخصوصاً اگر خاک آن ها مناسب باشد و آب کافی برسد. البته همان طور که گفتیم در چنین زمانی نباید به آن ها کود بدهید. در چنین مواردی باید از یک چاقوی کاملاً تمیز و تیز استفاده کنید و چند سانت از زیر نوک ساقه را برش دهید.

۱) ساقه برش داده شده را جدا کنید و آن را داخل روزنامه بپیچید و یا آن را در نور جانبی به مدت ۲۴ ساعت قرار دهید. البته در چنین مواردی ممکن است که قسمت برش داده شده به روزنامه بچسبد.

۲) می توانید برای جلوگیری از این اتفاق ساقه را داخل یک گلدان با رطوبت کافی قرار دهید و آن را در محیط نسبتاً گرم نگه دارید.

۳) نور جانبی نیز باید به مدت دو روز به این گیاه برسد.

۴) بعد از آن می توانید قسمت برش داده شده را زیر نور غیر مستقیم قرار دهید و تمام روش های بالا را روی آن ها پیاده کنید.

سخن پایانی

امیدواریم با استفاده از نکات بالا، گل شمعدانی های شما به خوبی رشد و نمو کرده و سالم بماند و همچنین با نکات مطرح شده در فوق ؛ بتوانید از گلهای شمعدانی خود بخوبی نگهداری کنید. پیشنهاد می‌کنیم در صورت علاقه به گل و گیاه با نحوه نگهداری و آبیاری گل فردوس نیز آشنا شوید.

همچنین ببینید

پول سازترین مشاغل در ایران بدون سرمایه

پول سازترین مشاغل در ایران بدون سرمایه

برای بسیاری از افرادی که می خواهند شغل و کسب و کاری جدید را آغاز …

دیدگاهتان را بنویسید