متفورمین چگونه به درمان تخمدان پلیکیستیک کمک میکند؟ سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یکی از شایع ترین اختلالات سیستم غدد درونریز است که بین 4 تا 12 درصد از زنان در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار میدهد. متفورمین یک درمان برای PCOS است. اما آیا مصرف متفورمین برای PCOS بی خطر است؟ در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
درمان تخمدان پلیکیستیک با متفورمین در یک ماه
محققان در حال انجام این مطالعه تحقیقاتی هستند، تا چگونگی تأثیر داروی متفورمین بر سلول های بدن بیماران مبتلا به PCOS را بررسی کنند. آنها معتقدند که متفورمین بر میتوکندری تاثیر میگذارد. میتوکندریها اندامکی از سلول هستند که برای سلول سوخت یا انرژی تولید میکنند، و در متابولیسم نقش دارند. محققان مایلند ببینند، که آیا رابطه ای بین فعالیت میتوکندری و ژنها با علائم سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) قبل و بعد از درمان با متفورمین وجود دارد.
در نیمه شب بخوانید:کدام بیماری ها در تست غربالگری تشخیص داده میشوند؟
تخمدان پلیکیستیک چیست؟
سندرم تخمدان پلیکیستیک نوعی اختلال هورمونی است که معمولاً در سنین بارداری یا در زنان باردار رخ میدهد. و میتواند، باعث طولانی شدن قاعدگی یا افزایش سطح آندروژنها و هورمونهای مردانه شود. تولید بیش از حد آندروژن در زنان توسط تخمدانها منجر به افزایش مقدار تستوسترون در بدن آنها میگردد، و تستوسترون مسئول ایجاد صفات مردانه در زنان میباشد.
فولیکولها یا کیستهای کوچک (کیسههای پر از مایع) میتوانند، در تخمدانها ایجاد شوند، که از آزاد شدن منظم تخمکها یا همان تخمکگذاری جلوگیری میکنند. سندرم تخمدان پلی کیستیک زمانی اتفاق می افتد، که زن به طور منظم تخمک را در هر ماه رها نمیکند. و باعث میشود دوره های او نامنظم شود.
زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک همچنین میتوانند رشد مو در صورت و بدن، آکنه، طاسی سر، ناباروری، دیابت داشته باشند. درمان تخمدان پلی کیستیک معمولاً با قرصهای ضد بارداری خوراکی است. گاهی اوقات دارویی به نام متفورمین نیز برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک استفاده میشود. به خصوص اگر یک زن مبتلا به دیابت و یا باردار باشد. متأسفانه متفورمین فقط در برخی از زنان مبتلا به PCOS کار میکند. و روی بعضی از زنان تاثیری ندارد.
نحوه درمان پلیکیستیک با متفورمین
یکی از عوامل که در ایجاد PCOS نقش دارد، مقدار اضافی انسولین در بدن است. انسولین چست؟ انسولین یک هورمون طبیعی است که توسط لوزالمعده تولید میشود، و نحوه استفاده و ذخیرهی قند خون (گلوکز) توسط بدن را کنترل میکند. اگر سلولهای بدن به انسولین مقاوم شوند، سطح گلوکز خون ممکن است افزایش یابد و باعث ترشح انسولین بیشتری شود.
متفورمین با افزایش حساسیت بدن به انسولین باعث درمان پلیکیستیک میشود. این دارو باعث کاهش سطح انسولین در گردش خون میشود و همچنین تأثیر مثبتی بر بافت چربی ایجاد میکند. پزشکان به طور سنتی متفورمین را به عنوان یک درمان PCOS برای زنانی که BMI شاخص توده بدنی بالا دارند و چاق هستند، توصیه میکنند.
با این حال با توجه به شواهد بدست آمده پاسخ متفورمین برای PCOS در افراد با BMI پایینتر تاثیر بهتری دارد. متفورمین تولید گلوکز کبد را مهار میکند، سنتز لیپیدها را کاهش میدهد، اکسیداسیون اسیدهای چرب را افزایش میدهد و در نتیجه باعث کاهش انسولین و گلوکز در گردش خون میشود. بنابراین منطقی به نظر میرسد که پیشبینی شود، درمانهای کاهشدهنده انسولین و حساسیت به انسولین مانند: متفورمین باید علائم و نتایج موثری را برای زنان بارور مبتلا به PCOS داشتهباشد.
همچنین چندین اثر مثبت دیگر در زنان مبتلا به این سندروم دارد مانند:کاهش وزن، جلوگیری از ابتلا به دیابت، و سطح آندروژن را پایین میآورد. مصرف متفورمین همچنین خطر ابتلا به سندرم تحریک بیش از حد تخمدان را در زنان مبتلا به PCOS که تحت IVF (لقاح آزمایشگاهی) هستند، کاهش میدهد.
در نیمه شب بخوانید:علت طعم تلخ و بد دهان چیست و آیا نشانه بیماری های خطرناک است؟
آیا متفورمین بی خطر است؟
متفورمین یک داروی نسبتا بی خطر برای PCOS است. عوارض جانبی اصلی که ممکن است هنگام مصرف متفورمین برای PCOS رخ دهد، عبارتند از: تهوع، نفخ، اسهال، نفخ، درد شکم و بی اشتهایی. متفورمین همچنین ممکن است منجر به سوء جذب ویتامین B12 در روده کوچک شما شود. در موارد نادر به ویژه در بیماران دیابتی ممکن است اسیدوز لاکتیک رخ دهد.
شدت عوارض از بیمار به بیمار دیگر متفاوت است، اما در اکثر موارد، علائم به خودی خود بهبود مییابند. برای کاهش شدت عوارض جانبی باید به تدریج شروع به مصرف متفورمین برای درمان تخمدان پلیکیستیک کنید.
اختلال عملکرد کلیه، حساسیت مفرط به دارو متفورمین، نارسایی احتقانی قلب، اختلال در عملکرد کبد، اسیدوز متابولیک مزمن یا حاد در صورت داشتن هر یک از این علایم استفاده از متفورمین برای درمان تخمدان پلیکیستیک توصیه نمیشود.
در نیم شب بخوانید:نحوه تغذیه مادر و تاثیر روی شیر مادر
جایگزینهای متفورمین و راههای دیگر برای درمان پلیکیستیک
کار اصلی درمان تخمدان پلیکیستیک روی علائمی مانند: هیرسوتیسم، ناباروری، چاقی و آکنه است. درمان ممکن است، شامل مصرف داروهایی مانند متفورمین یا ایجاد تغییرات در سبک زندگی باشد.
تغییرات در سبک زندگی
ایجاد تغییر در سبک زندگی روش درمانی اولیهای است، که پزشکان توصیه میکنند. و شامل کاهش وزن اضافی از طریق رژیم غذایی و ورزش باشد. حتی کاهش تنها پنج درصد از وزن کل بدن میتواند به بهبود وضعیت بیمار کمک کند. کاهش وزن همچنین ممکن است دارو را مؤثرتر کند، و نظم قاعدگی را بهبود بخشد. همچنین به کاهش سطح آندروژن و انسولین و بازیابی تخمکگذاری کمک میکند. یک پزشک یا متخصص تغذیه می تواند به شما کمک کند که چه رژیمی برای بدن شما مناسب است.
در نیمه شب بخوانید:چگونه با بیماری افسردگی مقابله کنیم؟
برای تنظیم چرخه قاعدگی، پزشک ممکن است داروهای زیر را توصیه کند. قرصهای ضدبارداری که حاوی پروژسترون و استروژن هستند، باعث کاهش تولید آندروژن و تنظیم استروژن در بدن میشوند. تنظیم هورمونها به کاهش خطر ابتلا به سرطان آندومتر و درمان رشد بیش از حد مو، آکنه و خونریزی غیر طبیعی کمک میکند. مصرف پروژسترون به مدت 10 تا 14 روز هر یک یا دو ماه یکبار ممکن است باعث تنظیم قاعدگی میشود.
در نیمه شب بخوانید:علائم بیماری MS در زنان
چند جایگزین دیگر متفورمین
لتروزول یک درمان برای سرطان سینه است و ممکن است به تحریک تخمدانها کمک کند. داروی هورمونی گنادوتروپین، IVF و حفاری تخمدان لاپاراسکوپی به عنوان جایگزینی برای متفورمین تجویز میشود.
برای کاهش رشد بیش از حد مو پزشک ممکن است اسپیرونولاکتون توصیه کند. این دارو اثر آندروژنها را بر روی پوست شما مسدود میکند. ولی میتواند باعث نقص مادرزادی شود. بنابراین اگر قصد بارداری دارید، یا باردار هستید، نباید آن را مصرف کنید. همچنین پماد افلورنیتین به کاهش رشد موهای صورت در زنان کمک کند.
در نیمه شب بخوانید:پریود نامنظم | نامنظم بودن پریود می تواند نشانه چه بیماری هایی باشد؟
کلام آخر
اگر به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستید، می توانید با خیال راحت تحت نظر پزشک متفورمین مصرف کنید. متفورمین یک داروی خوراکی برای درمان پلی کیستیک، دیابت نوع 2، و همچنین کاهش سطح انسولین و کاهش وزن است.