آناناس جزء میوه های خاص و خوشمزه ای می باشد که طعم فوق العاده آن در کنار خواص دارویی فراوانش، این میوه استوایی را به یکی از میوه های پر طرفدار تبدیل کرده است. شما به راحتی می توانید این میوه خوشمزه را در منزلتان پرورش دهید و علاوه بر تولید میوه یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی را داشته باشید.
آناناس با نام علمی Ananas comosus گیاهی میوه دار، علفی و چند ساله می باشد که ریشه این گیاه از جنوب پاراگوئه و برزیل می باشد و بومی مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر است، اما تحت شرایط کنترل شده در اقلیم های معتدل نیز می تواند رشد کند. ارتفاع بوته آناناس در حدود 25 الی 30 سانتیمتر میباشد. ساقه هوایی این گیاه از بهم پیوستن برگها حاصل میشود. برگهای بوته آناناس طویل و کشیده بوده و اطراف برگها خاردار میباشد.
بعد از رشد کامل بوته، جوانه انتهایی، ساقه گل را حاصل میکند. گلها روی محور اصلی به طور مارپیچ قرار میگیرند. میوه آناناس از نوع میوههای مرکب به شمار میآید و هر گل که روی گل آذین قرار دارد به طور جداگانه عمل گرده افشانی و تلقیح انجام داده و به میوه تبدیل میشود. گل آذین نیز حالت گوشتی و قابل خوراک پیدا میکند. از دیدگاه باغبانی آناناس در مقایسه با دیگر گیاهان میوه دار نیاز به مراقبت کمی دارند. از این رو، پرورش آناناس بسیار آسان است.
خواص مصرف خوراکی میوه آناناس
- آناناس به دلیل داشتن مقادیر بالایی از آنتی اکسیدان و ویتامینهای مختلف از جمله ویتامین C، تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است و با بیماریهایی مثل سرماخوردگی و سینوزیت و مننژیت مقابله میکند.
- برای پیشگیری و یا کنترل بیماریهای قلبی نیز مفید است.چون املاح موجود در میوه آناناس باعث کاهش فشار خون و مانع لخته شدن خون میشوند.
- وجود منگنز در این میوه باعث تقویت بافت استخوانی و ماهیچهای انسان میشود و از پوکی استخوان جلوگیری میکند.
- مصرف خوراکی میوه آناناس بهصورت شربت یا به روشهای دیگر، طرفداران زیادی دارد.
- ویتامین B موجود در آناناس به کاهش استرس و تقویت اعصاب و روان کمک میکند.
همچنین انواع ویتامینهای موجود در آناناس در بدن، نقش ضد سرطان هم ایفا میکنند و احتمال ابتلا به انواع سرطانها، در افراد با مصرف آناناس کاهش مییابد.از دیگر فواید مصرف خوراکی میوه آناناس، کمک به هضم غذاهای پروتئینی در بدن انسان است و به طور کلی عملکرد روده و دستگاه گوارش را نیز بهبود میبخشد.
در نیمه شب بخوانیم:آموزش کاشت سبزه تخمه آفتابگردان و کدو
مراحل کاشت آناناس :
قدم اول در کاشت آناناس، خرید یک آناناس سالم و سرحال است. به برگ های آناناس نگاه کنید. برگ های آناناس نباید زرد یا قهوه ای شده باشند. برگ ها باید سبز و محکم باشند. بدنه آناناس باید قهوه ای طلایی باشد و به طور یکنواخت رسیده باشد. انتخاب آناناسهایی که بیش از حد رسیده یا برگهای خشکیده یا زرد دارند، برای کاشت مناسب نیست.
قدم دوم قسمت برگ یا تاج آناناس رو به کمک یک چاقوی تیز جدا کنید و مراقب باشید که به آن آسیب نرسانید. سپس چند ردیف از برگ ها را جدا کنید تا کمی پایین تاج آناناس خالی شود. این کار کمک می کند تا بعد از ریشه زدن و کاشتن کمی از ساقه بیرون از خاک بماند.
قدم سوم تاج جدا شده را وارونه کنید و آن را برای یک هفته رها کنید. این کار باعث می شود زخم هایی که در اثر برش و جدا کردن برگ ها ایجاد شده اند سفت شوند. فراموش نکنید که این مرحله برای کاشت آناناس ضروری است. بعد از انجام این مراحل یک تاج آناناس دارید که آماده کاشته شدن است.
قدم چهارم در کاشت آناناس،شیشه یا لیوانی انتخاب کنید که ساقه تاج از آن عبور کند ولی در حدی بزرگ نباشد که کل تاج داخل آب غوطه ور شود. یک روش برای جلوگیری از غوطه ور شدن در آب استفاده از خلال دندان است! خیلی ساده چهار خلال دندان را در ساقه فرو کنید به طوری که وقتی خلال دندان ها روی لبه ظرف آب قرار می گیرند، ساقه تاج به اندازه کافی داخل آب قرار گیرد.
لیوان یا ظرف را پشت یک پنجره آفتاب گیر قرار دهید که دمای متعادلی داشته باشد و زیاد گرم یا سرد نباشد. برای جلوگیری از رشد کپک ها آب ظرف را هر دو یا سه روز عوض کنید. ریشه زدن آناناس از چند روز تا چند هفته طول می کشد و بالاخره پیدایش ریشه های سفید نشان از شروع رشد آن دارد.
در نیمه شب بخوانیم:آموزش خشک کردن میوه های مختلف
قدم پنجم کاشت تاج آناناس در خاک است. بعد از اینکه ریشه های سفید رنگ رشد مناسبی پیدا کردند و کمی بزرگ شدند یک گلدان مناسب با ارتفاع حدود 15 سانتی متر انتخاب کنید. برای پر کردن گلدان بهتر است از مخلوطی از خاک باغچه، کوکوپیت و خاک برگ استفاده کنید تا گیاه رشد بهتری داشته باشد .گیاه را کاملا در وسط گلدان بکارید به طوری که همه برگ ها بالای خاک باشند و همه ریشه ها داخل خاک قرار بگیرند. کمی به آن آب دهید تا خاک نشست کرده و ریشه در خاک سفت شود.
مراحل نگهداری از آناناس
آناناس به یک تا سه ماه زمان نیاز دارد تا ریشه های آن به طور کامل رشد کنند. در این مدت دمای نگهداری نباید کمتر از 18 درجه سانتی گراد شود. پس اگر زمستان های سردی دارید،گلدان آناناس خود را در مکان سرد قرار ندهید. در این مدت لازم نیست از کود و دیگر موارد کمکی استفاده کنید. فقط هفته ای یک بار به گونه ای آن را آبیاری کنید که خاک همیشه خیلی خشک یا خیلی خیس نباشد. خاک باید طوری باشد که وقتی آن را لمس می کنید، حس مرطوب بودن داشته باشید.
برای اینکه آناناس شما میوه دهد، وقتی آناناس با ریشه هایش جای خود را توی گلدان محکم کرد، آن را به یک گلدان با ارتفاع 30 سانتی متر یا بیشتر انتقال دهید و کف گلدان که دارای چندین سوراخ می باشد را با سنگ ریزه یا پوکه های صنعتی سبک پر کنید تا آب اضافی گلدان هنگام آبیاری خارج شود. در طول تابستان هر ماه یک بار به آن کود دهید. فراموش نکنید که بهترین مکان برای قرار دادن این گلدان کنار پنجره ها و یا جایی است که در بیشتر طول روز نور خورشید را دارد. گاهی گل دادن و تبدیل آن به میوه آناناس چندین سال طول می کشد پس اگر دوست دارید که گل زیبای آناناس و میوه آن را ببینید با کمی صبر از آن مراقبت کنید و از دیدن آن در خانه خود لذت ببرید.
میوه آناناس شکل بیرونی خارداری دارد ولی مغز گوشتی آن بسیار شیرین و خوشمزه است.در سالهای اخیر طرفداران زیادی در بین جوامع پیدا کرده است. دلیل آن هم استفاده گسترده از آناناس در صنایع غذایی، آبمیوهها و کنسروهاست.همچنین به عنوان یک میوه مفید برای سلامتی و انرژی زا شناخته شده است به همین دلیل در رژیم غذایی مردم بسیاری از کشورها جای دارد.
منبع:سایت نازبو و کافه گلدون