نحوه نگهداری، آبیاری و قلمه زدن گیاه پتوس

در مقالات پیشین از وبسایت نیمه شب به آموزش و نحوه نگهداری و آبیاری گل شمعدانی و همچنین آموزش و نحوه نگهداری و آبیاری گل فردوس پرداختیم و حال امروز در این مقاله از وبسایت نیمه شب همراه شما هستیم با آموزشی جدید تحت عنوان نحوه نگهداری، آبیاری و قلمه زدن گیاه پتوس ، بنابرین جهت آشنایی بیشتر با نگهداری گیاه پتوس و سایر آموزش ها با ما در ادامه مطلب همراه ما باشید.

نحوه نگهداری، آبیاری و قلمه زدن گیاه پتوس

معرفی گیاه پتوس

پتوس معروف به پیچک خانگی، گیاهی رونده با رشد زیاد است که در دفترها و خانه‌ها بسیار دیده می‌شود. پتوس در محیط گرم بهتر رشد می‌کند و میزان رشد آن زیاد است. ویژگی برجسته این گیاه مقاومت و تطبیق پذیری بسیار زیاد با محیط است. پتوس از جمله گیاهانی است که به افزایش اکسیژن و رطوبت در محیط کمک می‌کند.

پتوس انواع مختلفی دارد که از میان آن‌ها پتوس طلایی، پتوس ملکه مرمر و پتوس جید معروف تر هستند. پتوس شرایط نگهداری آسانی دارد و هر اتاق با نور کم، مناسب برای نگه داشتن این گیاه آپارتمانی زیبا است.

روش های قلمه زدن پتوس :

قلمه زدن پتوس به سه روش امکان پذیر است : قلمه زنی ساقه و تکثیر از طریق جدایی بوته و تکثیر در آب که شرح هر یک از این روش ها عبارت است از:

1- قلمه زنی ساقه

برای تکثیر گیاه پتوس قلمه زنی از بهترین روش هاست. برای قلمه زنی مراحل زیر را انجام دهید :۱٫ اولین کار انتخاب مناسب ترین شاخه برای قلمه زنی است. بدین ترتیب شاخه ای را انتخاب کنید که ضخیم باشد و دچار آفت زدگی نشده.

۲٫ برای ریشه زایی بهتر باید برش ساقه به صورت اریب باشد. ساقه ای که انتخاب کردین روی سطح مناسبی قرار دهید و با یک چاقوی بسیار تیز مانند تصویر برش ها را ایجاد کنید .

۳٫ قلمه ها را در هورمون ریشه زایی فرو ببرید.

۴٫ قلمه ها را با فاصله  در گلدان بکارید و آبیاری کند. قلمه ها نیاز دارید تا فضای گلخانه ای مناسبی داشته باشند. برای حفظ رطوبت یک پلاستیک شفاف روی گلدان بکشید . برای جریان هوا چند سوراخ روی آن ایجاد کنید.
چون مدت ریشه زایی طولانی است هر چند روز یکبار پلاستیک را بردارید تا هوا کاملا تعویض شود.

2-تکثیر از طریق جدایی بوته

برای قلمه زدن پتوس با روش تقسیم بوته، گیاه را به آرامی از گلدان خارج کنید. خاک اطراف ریشه را تکان دهید. و قسمت های مناسبی از بوته را جدا کنید. حال هر یک از قسمت ها را در گلدانی جداگانه بگذارید. دور ساقه را با خاک بپوشانید. و آبیاری کنید.

3- تکثیر در آب

یکی از بهترین روش های تکثیر، قلمه زدن پتوس در آب است. برای اینکارقسمتی از گیاه که دارای برگ ها و ساقه ی سالم است جدا کنید. ظرف آب تمیزی را انتخاب کنید. بهتر از از آب بدون املاح استفاده کنید. روزانه یکبار آب ظرف را تعویض کنید.معمولا ریشه زایی در هفته اول اتفاق می افتد.
بعد از مشاهده ریشه ها گیاه را به گلدان مناسبی منتقل کنید.

خاک مناسب برای پتوس :

هر گیاهی برای  رشد بهتر به خاک مخصوص خود نیاز دارد. خاک مناسب برای پتوس، ماسه بادی رودخانه ای، خاک برگ یا کمپوست و پرلیت است .

دمای ۲۰ تا ۲۵ درجه که همای دمای اتاق است برای قلمه های پتوس مناسب است. قلمه پبوس به نور غیر مستقیم نیاز دارد.

نحوه نگهداری، آبیاری و قلمه زدن گیاه پتوس

نحوه نگهداری گیاه پتوس 

پتوس گیاهی برگ زینتی و آپارتمانی است. برگ ها قلبی شکل اند. بسیاری ازگونه ها حالت بالارونده دارند و تا سقف بالا می روند ، پتوس دو نوع دارد: پتوس برگ معمولی و پتوس برگ ابلق.

 با اینکه هر دو مقاوم به سایه هستند، ولینوع ابلق آن، نیاز به نور کمی بیشتر برای تشکیل رنگیزه دارد. در صورتی کهنور کافی دریافت نکند، برگ ها به سبزی گرایش پیدا می کنند. پتوس ها، درمنازل به راحتی قابل نگهداری هستند. نیاز به نور مستقیم خورشید ندارند، ودر صورت دریافت نور مستقیم، آفتاب سوختگی بصورت تاول و سوختگی روی برگ هانمود پیدا می کند. مقاوم به رطوبت کم محیط است و در صورتیکه رطوبت بسیاربالا باشد، برگ ها خیلی پهن و درشت می شوند. با اینکه به راحتی روی دیوارقابل هدایت است، اما ممکن است در قسمت های بالایی و نزدیک به سقف، در اثرتجمع گرما دچار سوختگی شود و در نتیجه گیاه بد شکل می شود.

 چون برگ زینتی است به آبیاری و مواد غذایی گیاه باید توجه شود. دورآبیاری ۲_۱ بار در هفته و هر ماه ۱ بار استفاده از کود مایع مناسبِ اینگیاه است

بطو کلی ، نگهداری از گیاه پتوس بسیار آسان است و نگهداری از آن دارای نکاتی است که اگر رعایت گردد همیشه گیاهی خواهیم داشت برخی از این نکات یا شرایط نگهداری عبارتند از:

  • اولین نکته در نگهداری گیاه پتوس ، رعایت آبیاری متوسط بعد از خشک شدن سطح خاک است
  • نگهداری پتوس در نقطه ای از خانه با نور متوسط غیر مستقیم ( پتوس توانایی رشد در سایه و نیم سایه را نیز دارد اما نوع ابلق آن برای داشتن برگهایی روشن به نور بیشتری نیاز دارد. )
  • دمای متوسط اتاق برای این گیاه مناسب است.
  • غبار پاشی روی برگها در روزهای گرم و تمیز کردن آنها از غبار و آلودگی
  • تقویت گیاه در فصول رشد یعنی بهار و تابستان ( کوددهی برای داشتن برگهای سبز و رشد سریع لازم است. )
  • نگهداری اصولی گیاه پتوس ، مستلزم خاک مناسب است ، بهترین گزینه برای خاک گل پتوس، کمپوست یا خاک و کود آماده است.

آبیاری گل پتوس:

خاک را مرطوب نگه دارید، اما مراقب باشید که زیاد آب ندهید که حالت باتلاقی بگیرد. پوتوس زمانی که خاکش بین آبیاری ها خشک می شود، به بهترین عمل خود می رسد. اما طولانی بودن خشکی سطح خاک به گیاه اسیب می زند.

دقت کنید اب اضافی از ته گلدان خارج شود و گلدان دارای زهکشی باشد .

اگر برگ ها پژمرده و یا قهوه ای شدند، باید بیشتر به گیاه آب بدهید. اگر برگ ها زرد بود، ممکن است بیش از حد آبیاری کرده باشید، آبیاری بیش از حد ممکن است باعث پوسیدگی ریشه ای شود.

خاک مناسب پوتوس

پوتوس به خاکی سبک با زهکشی مناسب نیاز داره . ترکیب مساوی از خاک برگ، خاک باغچه و ماسه می تواند برای پتوس عالی باشد. البته برای تقویت خاک میتونید در تابستان ماهی یکبار و در زمستان سه یا چهار ماه یکبار کود مایع به خاک گلدونتون بدید.

عوض کردن گلدان:

زمانی که ریشه به اندازه کافی رشد کرد گیاه را به گلدانبزرگتری منتقل کنید. برای اینکه مطمئن شوید که گیاه به گلدان بزرگتریاحتیاج دارد نگاهی به کناره‏های سطح خاک و منفذ زیر گلدان بیندازیدریشه‏های طویل از منفذ زیر گلدان و لبه‏های سطح خاک بیرون می‏زنند در اینصورت گیاه به گلدان بزرگتری احتیاج دارد.
گلدانی یک درجه بزرگتر از گلدان قبل تهیه نموده، به گیاهآب کافی بدهید، آن را وارونه کنید و ضربه‏ای به ته گلدان بزنید. گیاه باریشه و خاکهای اطرافش از گلدان خارج می‏شوند. مقدار ی از خاک های نامرغوب و ریشه های ضعیف  را جدا کنید حالا به گلدان جدید قدری خاکاضافه نموده و گیاه را منتقل کنیدو با خاک مرغوب اطراف را پر کنید گیاه را ابیاری کنید و در محل مناسب بگذارید.

نحوه نگهداری، آبیاری و قلمه زدن گیاه پتوس

عوارض و درمان ، بیماری ها و آفات:

 در صورتی که مشاهده کردید برگهای گیاهزیبای فیلودندرون یا پتوس می ریزند و ساقه ها خم میشوند، احتمال بدهید گیاه تشنه وهوا خشک است، گیاه را فراوان آبیاری کرده و به محل خنکتری منتقل کنید.و گیاه را اب پاشی کنید. چیز دیگری که می تواند روی زرد شدن و ریزش برگ ها تاثیر بگذارند، سرما و گرما است. نزدیک بودنشان به یک پنجره سرد و یا بودن در محل خیلی گرم.

نورکم و یا کمبود مواد غذایی میتواند باعث درازای ساقه ها و فاصله زیاد بینبرگها شود. نقاط قهوه ای و سیاه در مرکز یا نوک برگ معرف آسیب اشعه مستقیم آفتاب است.

اگر هم در سطح زیرین برگها لکهای برجسته قهوه ای وجود داشت،هفته ای یکبار با سم حشره کش نفوذی گیاه را سمپاشی کنید تا علایم بر طرفگردد.

در صورتی که از رشد فعال وظهور برگهای جدید خبری نباشد می توان حدسزد، محیط گیاه خیلی سرد است. اگر آن رابه جای گرمتری ببرید مشکل بر طرف میشود. هوای سرد همچنین می تواند برگها را چین و چروکدار و قهوه ای کندبرگهای پایینی گیاه هم در اثر خاک باتلاقی و یا آبیاری با آب خیلی سرد، میریزند و زرد می شوند.

دمای مناسب برای قلمه پتوس چقدر است؟

سعی کنید قلمه ها را در محلی با نور کم و دمای حدود ۱۸ الی ۲۰ درجه نگهداری کنید و بعد از ریشه دهی و کاشت در گلدان آنها را به محلی با نور فیلتر شده منتقل کنید، دمای محل نگهداری بعد از ریشه زدن و کاشت در خاک گلدان میتواند تا ۲۵ درجه سانتی گراد بالا برود که در این صورت باید تعداد دفعات آبیاری را افزایش دهید.

نور مناسب برای پتوس

این گیاه به نور کم مقاوم است ولی اگر دوست دارید که پتوس شما ابلق شود حتما آن را در محلی با نور زیاد ولی فیلتر شده و غیر مستقیم قرار دهید.

سخن پایانی

در پایان ، ذکر این نکته ضروری است که حال که با نحوه نگهداری پتوس آشنا شدید می‌توانید برای تعویض خاک هم اقدام کنید و تعویض خاک به این دلیل است که خاک هر گلدان بعد از مدتی حتی با وجود کوددهی ضعیف می‌شود و مواد آلی لازم برای تغذیه گیاه را ندارد. از طرفی، وقتی گیاه شما آن‌قدری رشد کرد که گلدان موجود برای ریشه‌های آن کوچک بود، حتما اقدام به تعویض گلدان کنید. هنگام تعویض گلدان نیز می‌توانید به‌ طور هم‌زمان، خاک آن را عوض کنید و خاک مرغوبی را جایگزین خاک قبلی کنید.

همچنین ببینید

پول سازترین مشاغل در ایران بدون سرمایه

پول سازترین مشاغل در ایران بدون سرمایه

برای بسیاری از افرادی که می خواهند شغل و کسب و کاری جدید را آغاز …

دیدگاهتان را بنویسید