در این مقاله از بخش آشپزی وبسایت نیمه شب به فوت و فن طرز تهیه شیره خرما خانگی پرداخته خواهد شد ، اما پیش از آن به آموزش و طرز تهیه آن خواهیم پرداخت که پیشنهاد می کنیم که مرور ادامه مطلب را از دست ندهید.
طرز تهیه شیره خرما خانگی
مواد لازم
خرما 5 کیلوگرم
آب حدود 2 پارچ
مرحله اول، پختن خرما
برای شروع ، خرماها را داخل یک قابلمه بزرگ بریزید و روی آنها آب بریزید و درب قابلمه را بگذارید ، سپس قابلمه را روی شعله با حرارت کم بگذارید و حدود یک ساعت به آن زمان بدهید تا خرماها خوب بپزند.
زمان پخت خرما به مقدار و نوع خرما بستگی دارد و پخت آن حدود یک ساعت زمان می برد.
نکته: مقدار آب باید به اندازهای باشد که علاوه بر آنکه سطح خرماها را به طور کامل می پوشاند ، حدود 3 سانتیمتر فراتر از خرماها نیز باشد. در واقع می توان گفت که به ازای هر کیلو خرما تقریبا 5 لیوان دستهدار فرانسوی آب استفاده میشود.
میتوانید خرماها را بشویید و از وسط نصف کنید و هستهها را جدا کنید. اما نیازی به این کار نیست.
مرحله دوم، صاف کردن خرما
بعد از پخت خرما با آب، حرارت شعله را خاموش میکنیم و درب قابلمه را برمیداریم و زمان می دهیم تا خرما داخل قابلمه ، هم دمای اتاق شود و ولرم گردد. پس از آن ، خرما را داخل کیسه پارچهای نخی میریزیم و صاف میکنیم. دقت داشته باشید که برای صاف کردن خرما باید آن را ابتدا با دست آرام فشار دهید تا شیره آن جدا شود و از صافی رد شود. دقت کنید که گوشت و پوست خرما از صافی رد نشود.
مرحله سوم، پخت نهایی شیره
در این مرحله شیره صاف شده را داخل قابلمه بریزید و روی شعله با حرارت متوسط قرار دهید و زمان دهید تا به جوش آید. شیره خرما را به طور مرتب هم میزنیم و حتما کف تشکیل شده روی شیره را با قاشق جدا میکنیم و دور می ریزیم.
در جدا کردن کف روی شیره دقت داشته باشید و این کار را با دقت و حوصله انجام دهید تا در آخر کار شیرهای شفافتر و زلالتر داشته باشید. وقتی که شیره به غلظت مورد نظر رسید، یعنی که شیره آماده شده و باید حرارت شعله را خاموش کنید.
توجه داشته باشید که وقتی شیره گرم و در حال جوشیدن است، رقیقتر از وقتی است که سرد می شود. پس به این نکته مهم حتما توجه داشته باشید.
برای بهتر بودن نتیجه و تشخیص اینکه آیا شیره به غلظت مناسب رسیده است یا خیر، یک قاشق از شیره گرم را داخل بشقاب بریزید و صبر کنید تا شیره سرد شود. سپس بشقاب را تکان دهید. اگر شیره به آرامی حرکت کرد یعنی که شیره آماده است اما اگر مثل آب رقیق بود یعنی به زمان بیشتری نیاز دارد تا آماده شود.
نکته: شیره خرما در صورتی که پس از سرد شدن به غلظت مناسب برسد، بین دو انگشت حالت چسبندگی دارد.
این مرحله از پخت شیره خرما حدود چهار ساعت و نیم زمان میبرد.
مرحله چهارم، ریختن خرما داخل ظرف برای نگهداری
وقتی که خرما به غلظت مناسب رسید، قابلمه را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید شیره خرما داخل قابلمه بماند تا به طور کامل خنک شود. سپس شیره را داخل ظرفهای شیشهای در دار خشک و تمیز بریزید و داخل یخچال یا داخل کابینت و جای خشک و خنک نگهداری کنید.
خواص شیره خرما
برخی از مهمترین خواص این خوراکی مفید عبارتند از:
درمان کمخونی
شیره خرما یک محصول طبیعی غنی از آهن و اسید فولیک محسوب میشود. مصرف منظم این محصول گلبولهای قرمز خون را افزایش میدهد. این یک ماده عالی برای درمان کمخونی محسوب میشود. به خصوص ترکیب شیره خرما و شیره انگور ماده موثری برای درمان کم خونی است.
افزایش انرژی و بهبود خلق و خو
شیره خرما را به وعده صبحانه خود اضافه کنید. بعد از مدتی که این محصول پایه ثابت سفره صبحانه شما بشود، بعد از مدتی شاهد افزایش سطح انرژی و بهبود خلق و خوی خود خواهید بود. این محصول خستگی را برطرف کرده و به شما برای انجام فعالیتهای کل روز توان میبخشد. شیره خرما طبع گرم دارد و سستی و کسالت را از شما میگیرد.
تقویت استخوانها
این خاصیت از شیره خرما ناشی از کلسیم و منیزیم فراوانی است که در شیره خرما وجود دارد. این محصول بیماریهای مربوط به التهاب مفاصل را به میزان قابلتوجهی بهبود میدهد.
وزن گرفتن کودکان کم وزن با شیره خرما
اگر کودکتان به صورت غیرطبیعی کموزن و لاغر است، این محصول را به عنوان صبحانه یا میان وعده در برنامه غذایی او بگنجانید. شیره خرما کالری بالایی داشته و همچنین سرشار از پروتئین است. پروتئین موجود در این محصول عضلات کودکان شما را تقویت کرده و لاغری را برطرف میکند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شیره توت و خواص آن
کاهش کلسترول خون
یک خاصیت مهم این محصول نقشی است که در کاهش کلسترول خون دارد. این محصول تقریبا بدون چربی و کلسترول است.
سلامت دستگاه گوارش
این محصول میکروبهای مضر معده را میکشد. به علاوه اگر یبوست دارید، این شیره یک ملین قوی و در عین حال طبیعی محسوب میشود.
بهبود کیفیت پوست
یکی از خواص جالب این محصول به تاخیر انداختن بروز نشانههای پیری در پوست است. ویتامین سی و ویتامین دی در این شیره، پوست را تقویت میکنند. ازطرفی این محصول دارای آنتیاکسیدان است و به این شکل نیز از پیری پوست پیشگیری میکند.
زایمان راحت
اگر میخواهید زایمان راحتی داشته باشید یک راه آن مصرف شیره خرما در دوران بارداری است.
تقویت موها
این محصول همچنین فولیکول های مو را تقویت میکند. به علاوه افزایش گردش خون در پوست سر که بواسطه مصرف این ماده غذایی حاصل میشود، رشد موها را بهتر میکند.
تقویت قوای جنسی با شیره خرما
از این محصول سالها است که به دلیل طبع گرم و مقوی بودنش با هدف تقویت قوای جنسی استفاده میشود.
نکات مهم و فوت و فن های پخت شیره خرما خانگی
برای درست کردن شیره خرما بهتر است که از خرماهای شیرهدار استفاده کنید. استفاده از خرماهای بدون شیره . خشک یا کم شیره برای دست کردن شیره خرما مناسب نیست.
اگر غلظت ، کم باشد زود کپک میزند، پس سعی کنید یا غلظت شیره را بیشتر کنید یا اینکه به مقدار کم شیره خرما درست کنید.
توجه داشته باشید که نوع خرما و میزان حرارت در زمان پخت، در رنگ و کیفیت نهایی شیره تأثیر دارد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه ترشی خرما خانگی
توجه داشته باشید که اگر خرما خشک باشد، زمان پخت شیره طولانیتر میشود.
شیره خرما وقتی که سرد شود غلیظتر و سفتتر از قبل میشود، پس در زمان جوشیدن و پخت شیره به این نکته مهم توجه داشته باشید.
اگر شیرهای که تهیه کردید سفتتر از حد مورد نظر شد، کمی آب جوش به شیره اضافه کنید و دوباره برای مدت کوتاهی شیره را روی حرارت بگذارید و بجوشانید.
برعکس مورد بالا، اگر شیره رقیقتر از حد مورد نظر شد باز آن را روی حرارت قرار دهید تا بجوشد و به غلظت مناسب برسد.
سخن پایانی
ساکارز به دلیل ارتباط با برخی مشکلات سلامتی نظیر فشار خون، بیماری های قلبی، فساد دندان و چاقی، افزایش سطح گلوکز و انسولین خون به ویژه برای دیابتی ها مضر است.جایگزینی شیره خرما به جای شکر در انواع شربت و دسر و … از مشکلات ناشی از مصرف ساکارز به ویژه در دیابتی ها پیشگیری می کند.