چرا کودک وزن نمی گیرد؟

گاهی اوقات در مقطعی خاص، برخی کودکان دچار ایست وزنی می شوند و برای بسیاری از والدین، این سوال بوجود می آید که چرا کودک وزن نمی گیرد؟ و آیا این حالت، خطرناک است؟ که امروز وبسایت نیمه شب، به بررسی زوایای این موضوع پرداخته که پیشنهاد می کنیم اگر کودک شما نیز با چنین چالشی روبرو شده است با ما در ادامه مقاله همراه باشید.

مقدمه

وزن نگرفتن کودک برای هر پدر و مادری که تازه صاحب فرزند شده اند یک معضل نگران کننده است. نوزاد بعد از یک هفته از تولدش ۱۰ درصد وزن کم میکند. وزن گیری نوزاد بعد از تولد مساله بسیار مهمی محسوب می شود به همین جهت پزشکان در هربار مراجعه به کلینیک و یا خانه بهداشت وزن نوزاد شما را اندازه گیری کرده و عدد مربوطه را در نمودار مربوط به وزن گیری نوزاد که در کارت واکسن او است، درج می کنند. به این ترتیب می توان نمودار مربوط به افزایش وزن نوزاد در هر ماه را بررسی کرد تا اگر روند وزن گیری کند و یا متوقف شده است، علت زیاد نشدن وزن نوزاد را بررسی کرد.

چرا کودک وزن نمی گیرد؟

وزن ایده آل کودکان

بعضی از والدین وخانواده ها دوست دارند که کودک تپل داشته باشند اما باید بدانیم که وزن ایده آل برای کودکان یک سال ۱۰ کیلوگرم است.مهم‌ترین معیار برای سلامتی کودک نمودار رشد است نه وزن‌گیری. اگر نمودار رشد کودکان کمتر از ۵ درصد و بالاتر از ۹۷ درصد باشد، وضعیت آنها نگران کننده است اما کودکانی که شاخص رشدشان بین نمودار‌های وسط است،‌مشکلی ندارند. وزن‌گیری کودکان با هر بار واکسیناسیون انجام می‌شود و در آن موقع اگر نمودار رشد تغییری نکرده باشد باید نگران وضعیت کودک باشیم.کودکانی که شش ماهه شده اند و تازه شروع به خوردن غذاها ومیان وعده های کمکی کرده اند اگر کمی وزنشان کم شود طبیعی است. معمولا کودکان از یک تا دو سالگی ۲ کیلوگرم بیشتر وزن اضافه نمی‌کنند.

کم وزنی کودکان به چه معناست؟

کم وزنی کودک، فرایندی است که طی آن نمودار رشد، جایگزین روند صعودی، روندی نزولی را می یابد و هشداری است برای والدین تا به بررسی جدی موضوع بپردازند.

چه موقع باید نگران وزن نگرفتن شد؟

بهترین علامتی که نشان می‌دهد کودک شیر کافی دریافت می‌کند، افزایش وزن است. اگر کودک کمتر از حد انتظار وزن می‌گیرد، به این معناست که شیر کافی دریافت نمی‌کند. اگر نوزاد، ظرف دو هفته، به وزن هنگام تولد بازنگردد و بعد از آن نیز به تدریج وزن نگیرد، ممکن است بیانگر این باشد که مشکلی در دریافت شیر وجود دارد. وزن کردن کودک در منزل نمی‌تواند جایگزین مراجعه به متخصص اطفال باشد. بهترین کار، رفتن نزد متخصص اطفال و بررسی وضعیت وزن و سلامتی کودک است.

چرا کودک وزن نمی گیرد؟

انواع علت وزن نگرفتن کودک

برای وزن نگرفتن کودکان، سه دلیل وجود دارد که عبارتند از :

– کالری کافی دریافت نمی کنند.

– کالری دریافتی را جذب نمی کنند.

– کالری زیادی می سوزانند.

 

بیشتر بخوانید: چرا کودک شیر نمی خورد؟

 

1. کالری کافی دریافت نمی کنند:

کودکان سالم، کامل و شیر مادر خوار معمولا هر ۲ تا ۳ ساعت شیر می خورند. کودکانی که با شیرخشک تغذیه می شوند هر سه ساعت حدود ۴۵ تا ۶۰ میلی لیتر شیرخشک نیاز دارند. اما برخی کودکان ممکن است به دلایل زیر کالری مورد نیاز را دریافت نکنند:

– خواب آلودگی: معمولا نوزادان خواب آلود هستند، بنابراین اگر به سختی برای شیر خوردن از خواب بیدار می شوند آرام کف پای آن ها را قلقلک دهید، پتو را از رویشان بردارید یا پوشک آنها را باز کنید. شیردهی کوتاه یا نامتناوب می تواند به معنای عدم دریافت کالری مورد نیاز و یکی از علت های وزن نگرفتن کودک باشد.

– منحنی یادگیری: نوزادان نیاز دارند چگونگی هماهنگی مک زدن، نفس کشیدن و قورت دادن را بیاموزند. برخی ممکن است دیرتر این مهارت را یاد بگیرند.

– مشکل در مکش: هم شما و هم نوزاد می توانید مکش موفقیت آمیز را تشویق کنید. شما به نوبه خود مراقب ورم پستان باشید که می تواند مکیدن را با مشکل مواجه کند. نوزاد باید عمیق مک بزند. برای شیردهی خوب، باید تا جای ممکن بخش پایینی هاله پستان در دهان نوزاد قرار بگیرد. اگر نمی توانید به مکیدن خوب برسید با یک مشاور مشکلات مربوط به زبان و لب های نوزاد را بررسی کنید.

– شروع غذای جامد: متخصصان کودک توصیه می کنند پس از شش ماه با مشاهده آمادگی نوزاد غذای جامد را شروع کنید. حتی پس از شروع غذای جامد، اکثر کالری آن ها به مدت یک سال از شیر مادر یا شیرخشک تامین می شود. گاهی ممکن است هنگام شروع غذای جامد وقفه ای در افزایش وزن صورت بگیرد. حتما به شیرخوار به طور مرتب شیر مادر یا شیرخشک را حتی پس از شروع غذای جامد بدهید.

2. کالری دریافتی را جذب نمی کنند:

برخی از نوزادان ممکن است کالری کافی را دریافت کنند اما آن را جذب نکنند؛ دلایل این امر عبارتند از:

– ریفلاکس: ریفلاکس معده و مری می تواند باعث بالا آوردن کامل محتویات معده نوزاد شود. زمان بندی و مقدار استفراغ ممکن است بر توانایی جذب کالری و وزن گیری نوزاد کافی تاثیر بگذارد.

– حساسیت غذایی: درصد کوچکی از نوزادان حساسیت غذایی یا عدم تحمل غذایی دارند. اگر به حساسیت مشکوک شدید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. هضم گلوتن و محصولات لبنی می تواند برای شیرخواران مبتلا به حساسیت غذایی دشوار باشد و منجر به اسهال شود. اگر شیر خود را به شیرخوار می دهید و او هنوز دچار حساسیت غذایی است، رژیم غذایی خود را بررسی کنید تا ببینید تغییر آن باعث توقف اسهال می شود یا خیر؟ اگر شیرخوار، شیرخشک مصرف می کنید نوع آن را تغییر دهید.

– بیماری سلیاک: اولین نشانه ها بیماری سلیاک ممکن است کمی پس از شروع غذای جامد مانند غلات آغاز شود. این حساسیت به گلوتن و دل درد و اسهال همراه آن، جذب مواد مغذی کافی را دشوار می سازد.

– زردی: تحقیقات نشان داده است که یکی از علت های وزن نگرفتن کودک، زردی است و کودکان مبتلا به زردی شدید، احتمال بیشتری دارد که وزن کم کنند.

3. کالری زیادی می سوزانند:

برخی نوزادان به کالری بیشتری نیاز دارند زیرا سوخت و ساز بدن آنها سریع تر است.

– نوزادان زودرس: نوزادانی که قبل از ۳۷ هفتگی بدنیا آمده اند از نوزادان کامل کالری بیشتری نیاز دارند. اما از آن جا که مغز آن ها کامل شکل نگرفته است، ممکن است برخی عملکردهای عصب شناختی لازم برای خوب خوردن را نداشته باشند. روی شیردادن کار کنید. با رشد نوزاد کار راحت تر می شود. می توانید با پزشک در مورد نیاز به مکمل مشورت کنید.

– مشکلات تنفسی: نوزادان مبتلا به مشکلات تنفسی به کالری بیشتری نیاز دارند زیرا برای رشد بافت ها تلاش بیشتری می کنند.

– بیماری قلبی: تحقیقات نشان می دهد که کودکان مبتلا به بیماری قلبی ۴۰ درصد بیشتر انرژی مصرف می کنند. وقتی این مشکل با کمبود اشتهاء همراه باشد ممکن است افزایش وزن با مشکل مواجه شود.

 

بیشتر بخوانید: چرا کودک غذا نمی خورد؟

 

چرا کودک وزن نمی گیرد؟

درمان وزن نگرفتن نوزادان

– درمان عفونت مجاری ادراری کودک را در اولویت قرار دهید.
– در صورتی که سن نوزاد بیشتر از ۶ ماه باشد، باید کالری غذایشان بیشتر شود.
– دفعات شیردهی به نوزاد را بیشتر کنید و در طول شب هم دو تا سه بار به کودک شیر بدهد.
– از دلایل وزن نگرفتن نوزادان و کودکان کمتر از ۲ ماه، نحوه نادرست شیر دادن به آنها است.
– مادر باید هر دو ساعت یک‌بار به نوزاد یا کودک شیر بدهد وشیر دادن به کودک بیست دقیقه طول بکشد.
– باید مشکل تیروئید، ویتامین دی، ذخیره آهن و عفونت ادراری بررسی شود و از وضعیت کودک شرح حال بگیرند.

نکته: در صورتی که انجام راهکارهای فوق، موثر نبود مراجعه به پزشک، امری ضروری است.

 

بیشتر بخوانید: پیشگیری و درمان کاهش وزن کودکان

چگونه پزشک عدم وزن گیری نوزاد را درمان می کند؟

هنگامی که به کمک پزشک متخصص اطفال متوجه علت اصلی عدم وزن گیری نوزاد شدید، می توانید با درمان مشکل و افزایش میزان کالری دریافتی از طریق برنامه غذایی کودک که توسط پزشک تنظیم شده است ، این عارضه را اصلاح کنید. بازگشت کودک به وزن سالم ممکن است به معنای تکمیل تغذیه شیر مادر با شیر خشک باشد. در کودکانی که مصرف مواد غذای جامد را آغاز کرده اند، مصرف غذاهای پرکالری از جمله گزینه های درمانی پیش رو است.

هنگامی که کودک شما به اندازه کافی بزرگ شده باشد، گزینه های غذایی مناسب شامل محصولات لبنی مانند پنیر، ماست، بستنی و پودینگ، تخم مرغ، آووکادو، نان های گندم کامل و پاستا، پنکیک، پوره سیب زمینی و غلات می باشد. در موارد حاد، ممکن است نوزادی که قادر به افزایش وزن نیست در بیمارستان بستری شود تا بتواند تغذیه داخل وریدی را دریافت کند و از نزدیک تحت کنترل قرار گیرد.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم تا به صورت کلی شما را با علت های وزن نگرفتن کودک؛ آشنا نماییم. به صورت خلاصه اگر بخواهیم بگوییم برای متوقف نشدن وزن کودک باید چه کاری انجام داد ضروری است که بدانید اولین و مهم‌ترین کار برای درمان وزن نگرفتن کودک، مراجعه به پزشک و طبق برنامه‌ریزی غذایی که وی و مشاوران تغذیه برای کودک شما در نظر گرفته‌اند پیش بروید و علاوه بر آن، به تغذیه، نوع تغذیه، زمان و تعداد آن در روز توجه کنید تا بتوانید در نهایت، شاهد رشد صحیح فرزند خود باشید.

 

همچنین ببینید

درمان فشارخون بالا

درمان فشارخون بالا

فشارخون همان نیرویی است که خون موقع گذر، به دیواره‌ی سرخرگ‌ها تحمیل می‌کند. این فشار …

دیدگاهتان را بنویسید