امروز در این مقاله از بخش آشپزی وبسایت نیمه شب به آموزش و طرز تهیه قاتق بنه یا آب بنه که یک غذای سنتی ،ساده و در عین حال بسیار مقوی است پرداخته ایم. این غذای خوش مزه ، بیشتر در استان های کرمان و خراسان جنوبی شناخته شده است و بسیار ، راحت درست میشود ، اما بر خلاف پخت راحت ، نیاز به صبر و حوصله زیادی هم دارد ، چرا که بنه ها را بایستی در هاون کامل بکوبید تا به روغن بیفتند که برای این کار ، نیاز به انرژی زیادی هم دارد. اکنون با مطالعه این مقاله ، شما عزیزان می توانید آن را برای خودتان در منزل درست کرده و نوش جان کنید ، اما پیش از آموزش پخت این غذا ، به معرفی بنه و خواص آن ، خواهیم پرداخت.
بنه در کرمان به یک نوع پسته کوهی معروف است. درخت بنه خاصیت های زیادی دارد و از جهات مختلف مورد علاقه گیاه خواران است، هم چوب آن که برای هیزم و زغال بسیار خوشایند است و تمیز سوخته و از ماندگاری و دوام بالایی برخوردار است و از برگ در خت آن برای غذای گیاه خواران و تهیه پوست و تبدیل آن به مشک استفاده می کنند.
دانه بنه تقریبا کروی شکل و شبیه عدس است. این دانه ها خوشه ای بوده و داخل یک پوسته چوبی و محکم می باشد این دانه ها زمانی که هنوز نرم هستند و سفت نشده اند جهت تهیه ترشی استفاده می شوند و هر گاه که سفت شده جهت تهیه آب بنه به کار می روند.
در بعضی از استانهای دیگر از بنه تازه به همراه تیکه های مرغ ویا گوشت چرخ شده به صورت قاتی پلو استفاده می شود. معمولا بنه ها پس از رسیدن پسته ها و در اواخر تابستان برای قاتق بنه قابل استفاده هستند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه ی هویج پلو با مرغ
درخت بنه در واقع منبع تولید شیره سقز است . این گیاه صمغی به رنگ سبز خیلی روشن، غلیظ و بسیار چسبنده است که استفاده دارویی فراوان داشته و به عنوان یک ملین قوی در درمان یبوست و درمان ناراحتی های گوارشی استفاده می شود. این غذا در واقع از غذاهای سنتی مردم حاجی آباد از توابع استان کرمان و هر جا که این درخت وجود دارد مثل بافت ویا اطراف جیرفت می باشد.
خواص درمانی بنه
بنه مقوی کبد و طحال بوده و مسکن درد کمر، درد پشت و درد قولنج میباشد، ضمن آنکه بنه، ویتامینهای آ و اقسام ب و د را نیز دارد.
بخار پوست درخت بنه برای خلاص شدن از شر حشرات مؤثر است
صنعت داروسازی با صمغ آن پمادی درست میکنند که از گزش پشه جلوگیری میکند. برای کمردرد و دردهای مفصلی از روغن این گیاه استفاده میشود و کرمانیها بنه را به نوعی تقویتکننده اعصابمیدانند.
در سالهای اخیر این گیاه را به کشورهای دیگر صادر می کنند گویی مردم کشورهای دیگر پی به خواص این دانه سبز برده اند و از آن به عنوان مروارید سبز نام برده می شود.
مواد لازم برای تهیه قاتق بنه:
بنه یا پسته کوهی:۶00 گرم
آب داغ: 1 لیتر
پیاز:۱ عدد
زردچوبه: نصف قاشق چایخوری
نعناع :1 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل :به مقدار لازم
روغن: به میزان لازم
طرز تهیه قاتق بنه
مرحله اول:
با استفاده از هاون ، بنه ها را خوب بکوبید تا حالت خمیری پیدا کنند و به روغن بیفتند. اگر هاون نداشتید می توانید آن ها را با یک آسیاب قوی خرد کنید،سپس حدود ده دقیقه با دست ورز بدهید تا روغن آن جدا شود.
مرحله دوم:
حالا روی بنه های آسیاب شده آب داغ بریزید و خوب هم بزنید تا روغن و مغز آنها به خوبی از پوست جدا شود ، سپس در یک صافی بریزید و با قاشق هم بزنید تا آب بنه ها خارج شود و پوست های سفت آن در آبکش باقی بمانند.
مرحله سوم:
در یک قابلمه ، مقدار کمی روغن بریزید، پیاز را نگینی کنید و آن را به روغن داغ شده بیفزائید. هنگامی که پیاز کمی تفت خورده شد ، زردچوبه، نمک و فلفل را اضافه کنید و حدود 1 دقیقه تفت دهید. در پایان نعناع را اضافه کنید. دقت کنید که نعناع نباید خیلی سرخ شود و گرنه تلخ می شود. در این مرحله ، آب بنه را اضافه و شعله را کم کنید. همین که مایع یکی دو جوش خورد شعله را خاموش کنید ، قاتق بنه شما آماده است. اگر خواستید می توانید برای سرو این غذا از رب انار یا کشک ساییده استفاده کنید. معمولا مردم کرمان داخل آب بنه نان خشک می ریزند و آن را به شکل ترید در کنار پیاز یا سبزی تازه میل می کنند.
چند نکته
– اگر دوست داشتید میتوانید بجای آب گرم ، از آب انار استفاده کنید.
_ در بعضی جاها ، بجای نعناع از گشنیز هم استفاده می کنند.
– اگر می خواهید غلظت قاتق بنه بیشتر باشد ، یک یا دو قاشق آرد گندم را به همراه پیاز تفت دهید.
– این غذا را میتوانید بدون پیازداغ یا ادویه ، جوشانده و با رب انار یا کشک سرو کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه سبزی پلو سمنانی
سخن پایانی
معمولا هر استانی غذای سنتی معروف به خودش را دارد. قاتق بنه غذای سنتی استان کرمان و خراسان جنوبی است که خواص درمانی زیادی را هم دارد. طرز تهیه قاتق بنه بسیار ساده است و شما می توانید به کمک دستور فوق ؛ این غذای خوش مزه را تهیه کنید و از خواص بی نظیر آن ؛ بهره مند شوید.