روش های درمان نقرس با رژیم غذایی صحیح ، موضوعی است که امروز وبسایت نیمه شب بطور اختصصاصی به آن پرداخته که پیش از آن به معرفی این بیماری پرداخته خواهد شد.
نقرس چیست ؟
نقرس یک شکل التهابی از ورم مفاصل است که معمولاً در هر زمان یک مفصل و معمولاً مفصل شست پا را درگیر می کند.
این حالت زمانی ایجاد می شود که اسید اوریک در خون تجمع می یابد و منجر به تشکیل کریستال های اسید اوریک در مفاصل و دیگر نواحی بدن می شود.
علائم نقرس شامل درد شدید ، تورم و قرمزی در مفصل آسیب دیده و اطراف آن است.
درمان بیماری های نقرس معمولاً از چند روز تا دو هفته به طول می انجامد.
اگر بیماری نقرس درمان نشود ، هفته ها تا ماه ها ممکن است طول بکشد.
اسید اوریک چیست؟
اسید اوریک یک محصول فرعی تجزیه پورین در بدن است.
پورین ها به طور طبیعی در بدن تولید می شوند و همچنین در برخی غذاها یافت می شوند.
با تجزیه پورین ها ، اسید اوریک ایجاد می شود. به طور معمول اسید اوریک یا دوباره در بدن جذب می شود یا از طریق ادرار و مدفوع دفع می شود.
هنگامی که تعداد پورین ها در بدن بیشتر از مقدار قابل پردازش آن باشد ، اسید اوریک در جریان خون تجمع می یابد که به این حالت اصطلاحا هیپوروریسمی می گویند.
بیشتر بخوانید : حملات پانیک چیست و علائم و روش های درمان آن چیست ؟
هیپراوریسمی می تواند باعث نقرس و یا سنگ کلیه در برخی افراد شود ، در حالی که برخی دیگر هیچ نشانه یا علامتی ممکن است نداشته باشند.
درمان نقرس اغلب شامل مصرف داروها ، اصلاح رژیم غذایی و تغییر شیوه زندگی ، مانند مدیریت وزن و ترک سیگار است. توجه :غذاهایی که افراد مصرف می کنند می تواند تاثیر مستقیمی بر نقرس داشته باشد.
در طول حمله نقرس ، اصلاح رژیم غذایی ممکن است به کاهش طول بیماری کمک کند و ادامه رژیم غذایی مناسب برای نقرس ، به ویژه رژیم کم پورین ، ممکن است به جلوگیری از حملات نقرس در آینده تا 5 برابر کمک کند.
درمان نقرس با رژیم غذایی صحیح
برای درمان این بیماری ، می توان مواد غذایی زیر را در رژیم تحت نظر پزشک خود گنجاند و به کمک آنها به کاهش و رفع این بیماری کمک شایان نمود.
گیلاس|روش های درمان نقرس با رژیم غذایی صحیح
در تحقیقاتی ، گیلاس ها در پیشگیری و مدیریت نقرس مورد مطالعه قرار گرفته اند.
رنگ قرمز غلیظ آنها به دلیل ترکیبات طبیعی به نام آنتوسیانین است که دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی می باشد.
تحقیقات نشان داده است که مصرف گیلاس ممکن است به کاهش سطح اسید اوریک و در نتیجه کاهش التهاب و کاهش خطر حملات نقرس در آینده کمک کند.
از گیلاس ها می توان در قالب انواع یخ زده ، آب میوه یا عصاره استفاده نمود .
مطالعات در مورد میزان مصرف انواع اشکال گیلاس ها متفاوت است ، به طور مثال برخی از این میزان ها عبارت است از :
1/2 فنجان گیلاس تازه یا 1 فنجان آب گیلاس در روز.
و برای مکمل های عصاره گیلاس ، بهتر است از مقدار دوز پیشنهادی روی برچسب پیروی کنید.
غذاهای سرشار از ویتامین C|روش های درمان نقرس با رژیم غذایی صحیح
ویتامین C یک آنتی اکسیدان شناخته شده است ، اما به دلیل نقش بالقوه آن در درمان نقرس کمتر شناخته شده است. ویتامین c وینامینی است که می تواند به طور قابل توجهی به کاهش سطح اسید اوریک خون کمک نماید.
نکته : در یک مطالعه علمی که در سال 2009 صورت پذیرفت محققان به این نتیجه رسیدند که مصرف بیشتر ویتامین C با کاهش خطر ابتلا به نقرس همراه است و مصرف 1500 میلی گرم یا بیشتر ویتامین C در روز با کاهش 45 درصدی ریسک خطر همراه است.
تجزیه و تحلیل 13 آزمایش بالینی تصادفی در افراد مبتلا به سطح بالای اسید اوریک خون نشان داد که مکمل ویتامین C با دوز متوسط 500 میلی گرم در روز به مدت متوسط 30 روز سطح اسید اوریک سرم را به میزان متوسطی کاهش می دهد.
غذاهای سرشار از ویتامین C عبارتند از :
مرکبات مانند پرتقال ، لیمو و گریپ فروت ، گیلاس ، اسفناج ، کلم پیچ ، کلم بروکلی ، توت فرنگی ، فلفل دلمه ای شیرین و گوجه فرنگی
توجه : در صورت افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه (به ویژه سنگ های اگزالات کلسیم) ، مصرف منظم دوزهای بالای مکمل ویتامین C توصیه نمی شود.
قهوه|روش های درمان نقرس با رژیم غذایی صحیح
قهوه به عنوان یکی از پرمصرف ترین نوشیدنی های جهان است که به دلیل تأثیرات مختلف آن بر سلامتی مورد مطالعه قرار گرفته است.
مطالعات اولیه نشان داد که قهوه ممکن است خطر ابتلا به نقرس را کاهش دهد.
یک بررسی در سال 2015 نشان داد در مردانی که 4 تا 5 فنجان قهوه در روز می نوشند 40٪ خطر نقرس کاهش می یابد و کسانی که 6 فنجان یا بیشتر در روز می نوشند در مقایسه با افرادی که مصرف قهوه ندارند 59٪ خطر ابتلا به نقرس کمتر است.
همچنین در زنانی که روزانه 1 تا 3 فنجان قهوه می نوشند ، خطر نقرس 22 درصد کمتر است و در زنانی که روزانه 4 فنجان یا بیشتر می نوشند ، این کاهش خطر به میزان 57 درصد می رسد.
به طور کلی محققان به این نتیجه رسیدند که نوشیدن 4 فنجان یا بیشتر قهوه در روز سطح اسید اوریک را کاهش می دهد و خطر بروز نقرس را کاهش می دهد.
غذاهای کم پورین|روش های درمان نقرس با رژیم غذایی صحیح
یکی از رایج ترین و توصیه شده ترین رویکردهای غذایی در مدیریت نقرس ، کاهش مصرف پورین است.
با انتخاب و خوردن غذاهای کم پورین به جای غذاهای پورین بالا، می توانید از افزایش بیش از حد اسید اوریک خون و خطر ابتلای نقرس جلوگیری کنید.
8 غذای کم پورین عبارت است از :
میوه های خاص مانند گیلاس و مرکبات ، لبنیات کم چرب ، پروتئین گیاهی و. غذاهایی مانند آجیل ، دانه ها و حبوبات ، غلات کامل و سبزیجات.
پورین چیست؟
پورین ها ترکیبات شیمیایی طبیعی هستند که در دو نوع وجود دارند:
پورین های بیرونی و درون زا.
پورین هایی که در غذاها یافت می شوند پورین برون زا نامیده می شوند و پورین های ساخته شده توسط بدن ما پورین های درون زا نامیده می شوند.
طبیعی است که بدن همیشه مقداری پورین داشته باشد. به طور معمول ، هنگامی که بدن پورین ها را پردازش می کند ، اسید اوریک به عنوان یک فرایند جانبی تولید می شود که به دنبال آن یا دوباره در بدن جذب می شود یا به عنوان مواد زاید دفع می شود.
بیشتر بخوانید : روش های درمان سیاهی و کبودی دور چشم
غذاهای گیاهی
بسیاری از غذاهای گیاهی دارای پورین کم هستند و آنها برای رژیم غذایی مناسب نقرس انتخابی عالی هستند.
طبق مطالعات محققین ، رژیم های گیاهی خطر نقرس را کاهش می دهند.
بررسی رژیم های غذایی گیاهی در سال 2019 و ارتباط آنها با نقرس نشان داد که مصرف معقول غذاهای گیاهی پورین بالاتر به عنوان بخشی از رژیم غذایی گیاهی ممکن است در افراد سالم با خیال راحت تحمل شود.
اما ممکن است در افراد دارای سطح بالای اسید اوریک ، به ویژه کسانی که از بیماری مزمن کلیه رنج می برند ایجاد مشکل نماید.
انواع غذاهای گیاهی پورین کم و معقول عبارتند از :
غلات کامل ، آجیل ، دانه ها ، لوبیا و سایر حبوبات ، پروتئین های حاوی سویا مانند توفو ، میوه ها ، سبزیجات و روغن های گیاهی
لبنیات کم چرب
نتایج تحقییقات نشان داده است که محصولات لبنی می توانند خطر نقرس را کاهش دهند.
به طور خلاصه ، لبنیات کم چرب یا بدون چربی مانند شیر ، پنیر ، خامه ، کره و … می توانند در برابر شعله های مکرر نقرس مفاصل محافظ باشند.
سخن پایانی
در درمان نقرس علاوه بر درمان دارویی می توان از درمان رژیمی نیز کمک گرفت که یک رژیم غذایی صحیح برای درمان و پیشگیری از نقرس عبارت است از گنجاندن مواد زیر در برنامه ی غذایی خود:
گیلاس ها ، لبنیات کم چرب ، ویتامین c ، قهوه و …
که به کمک درمان ، می توان بیماری نقرس را در ظرف حداکثر دو هفته درمان نمود و در صورت عدم توجه به بیماری ، درمان آن روندی طولانی را پیدا خواهد نمود.