خواص دال عدس ؛ طرز تهیه سوپ دال عدس

دال عدس به رنگ قرمز یا نارنجی است و از عدس کوچک‌تر است ، دال عدس خواص درمانی فراروانی دارد که در ادامه مطلب به معرفی خواص دال عدس و طرز تهیه سوپ دال عدس مناسب شبهای سرد پرداخته ایم که با هم به مرور آن می پردازیم. مصرف دال عدس به زنان باردار توصیه می شود زیرا سبب تقویت بدن می شود. مواد معدنی موجود در دال عدس در حفظ سلامت جنین و مادر موثر است.

خواص دال عدس و طرز تهیه سوپ دال عدس مناسب شبهای سرد

از خواص دال عدس و سوپ دال عدس می‌توان به انرژی زایی، درمان بیماری‌های گوارشی، درمان یبوست، کمک به کاهش قند خون، تقویت قدرت بینایی، تقویت قلب، لاغری، درمان درد استخوان و مفاصل، بهبود گردش خون و… اشاره کرد ، دال عدس دارای خواص دیگری است که برخی از مهم ترین آنها عبارتند از:

سایر خواص دال عدس

موثر در تقویت قلب

فیبر و منیزیم موجود در دال عدس در حفظ سلامتی قلب و پیشگیری از ناراحتی‌های قلبی موثر است. به بیماران قلبی توصیه می‌شود که در هفته دو مرتبه دال عدس میل کنند.

 حاوی آهن

همانطور که گفته شد دال عدس دارای آهن فراوان است. آهن از کم خونی و سایر بیماری‌های جلوگیری کرده و همچنین از لخته شدن خون پیشگیری می‌کند. مصرف دال عدس به زنان شیر ده توصیه می‌شود، زیرا باعث بالا رفتن حجم شیر آن‌ها می‌شود.

حاوی فیبر

دال عدس دارای مقدار زیادی فیبر است.

فیبر در تقویت دستگاه گوارش بسیار موثر عمل کرده و از بروز بیماری‌های گوارشی جلوگیری می‌کند.

دال عدس در درمان یبوست و التهابات روده موثر است.

یبوست با دفع سخت مدفوع همراه است که مصرف دال عدس باعث تسهیل خروج مدفوع می‌شود.

سرشار از ویتامین A

دال عدس دارای مقدار زیادی ویتامین A است که در تقویت قدرت بینایی موثر است. این ویتامین نقش زیادی در جلوگیری از بیماری‌های چشمی دارد و باعث افزایش نور چشم می‌شود. افرادی که مشکلات بینایی دارند می‌توانند از دال عدس به عنوان یک خوراکی موثر استفاده کنند.

انرژی زایی

جالب است بدانید سوپ دال عدس را می‌توان یک غذای کامل دانست، زیرا انرژی زیادی دارد. دو فنجان دال عدس ۷۰ کیلوکالری انرژی دارد؛ بنابراین می‌توان از آن به عنوان صبحانه مفید برای تامین انرژی کافی فعالیت‌های روزانه استفاده کرد.

همچنین قبل از فعالیت‌های ورزشی، کار و یا کوه نوردی می‌توانید سوپ دال عدس میل کنید تا انرژی زیادی را در بدنتان ذخیره شود.

پروتئین

یکی از مواد معدنی موثر برای بدن که به میزان زیادی در دال عدس وجود دارد پروتئین است. پروتئین گوشت گاو و دال عدس مساوی است. به همین دلیل افرادی که گوشت مصرف نمی‌کنند میتوانند به عنوان جایگزین پروتئین گوشت از سوپ دال عدس استفاده کنند.

دال عدس مفید برای بیماران دیابتی

خواص دال عدس برای بیماران دیابتی فراوان است. مصرف روزانه آن باعث تنظیم میزان قند خون شده و در جلوگیری از بیماری دیابت نیز موثر است. دال عدس حاوی فیبر فراوان است که مصرف آن بعد از وعده‌هایی غذایی مانع افزایش قند خون می‌شود. محققان دریافتند افراد دیابتی که دال عدس استفاده می‌کنند به میزان کمتری انسولین نیاز دارند.

دال عدس مفید در لاغری

عدس قرمز یا دال عدس به شدت غنی از فیبر است و به بدن کمک می‌کند تا مواد زائد را سریع‌تر دفع کند و همجنین باعث سیری زودرس می‌شود و به لاغری و کاهش وزن کمک می‌کند. عدس قرمز چربی کمی دارد در نتیجه مصرف آن باعث اضافه وزن نمی‌شود.

کسانیکه چربی را از رژیم غذایی خود حذف می‌کنند،  باید برای سلامت بدن از چربی اشباع نشده در رژیم غذایی خود استفاده کنند. چربی غیر اشباع یکی از مواد مغذی اساسی در بدن است که به راحتی هضم می شود. دال عدس به مقدار کم دارای چربی اشباع نشده است که برای کسانیکه رژیم های غذایی سخت دارند، بسیار مناسب است. عدس حاوی سطح پروتئین بالایی  است که می تواند جایگزین خوبی برای پروتئین حیوانی باشد. استفاده از صفحات عدس می تواند پروتئین بدن را بدون ضرر پروتئین حیوانی در بدن شما تأمین کند.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه انواع سوپ پاییزی کدو حلوایی

خواص دال عدس و طرز تهیه سوپ دال عدس مناسب شبهای سرد

حال که با خواص دال عدس آشنا شدیم بد نیست که با طرز تهیه یک نوع غذا که بر پایه آن است آشنا شویم:

طرز تهیه سوپ دال عدس مجلسی

سوپ دال عدس یکی از انواع سوپ‌های خوشمزه ایرانی است که خواص زیادی برای بدن دارد و کاملا مناسب شبهای سرد پاییز و زمستانی است.

مواد لازم

  • یک پیمانه عدس قرمز
  • یک عدد پیاز بزرگ
  • یک یا دو حبه سیر
  • یک قاشق غذا خوری رب گوجه فرنگی
  • دو قاشق غذاخوری آب‌لیمو ترش
  • یک عدد سیب زمبنی بزرگ
  • یک عدد هویج متوسط
  • نصف پیمانه برنج نیم‌دانه
  • سه قاقش غذاخوری خامه صبحانه
  • نمک، زردچوبه، فلفل سیاه به مقدار لازم

طرز تهیه 

در مرحله اول طرز تهیه سوپ دال عدس، ابتدا از یک ساعت قبل برنج و دال عدس را به طور جداگانه خیس می‌کنیم و بعد آبکشی کرده و در یک قابلمه می‌ریزیم. سپس حدود یک تا دو لیوان آب به دال عدس و برنج اضافه می کنیم و روی حرارت ملایم می‌گذاریم و اجاره می‌دهیم تا بپزندتقریبا یک ساعت برای پخت برنج و دال عدس کافی است. در ادامه پیاز را نگینی خرد می‌کنیم و به همراه کمی روغن در یک قابلمه مناسب تفت می دهیم تا پیاز سبک شود، سپس کمی زردچوبه اضافه می‌کنیم.

پس از اینکه پیاز و زردچوبه را تفت دادیم و یک‌دست شدند، حبه سیر را رنده می‌کنیم و به قابلمه اضافه می‌کنیم. سیر را فقط در حدی که عطرش بلند شود تفت می‌دهیم، سپس رب گوجه فرنگی را به قابلمه اضافه می‌کنیم و خوب تفت می‌دهیم تا خامی‌اش گرفته شود. سیب زمینی و هویج را نگینی خرد می‌کنیم و به قابلمه اضافه می کنیم. سیب زمینی و هویج را تفت می‌دهیم تا کمی سرخ شوند، سپس مخلوط برنج و دال عدس پخته شده را نیز به قابلمه اضافه می کنیم.

در این مرحله مقداری نمک، فلفل سیاه و ادویه های مورد سلیقه خود را اضافه می‌کنیم و چند لیوان آب یا آب(عصاره) مرغ اضافه می کنیم و اجازه می‌دهیم  سوپ‌مان بپزد. بعد از اینکه سوپ به خوبی لعاب انداخت و تمام مواد سوپ پختند سوپ دال عدس را با گوشت‌کوب یا مخلوط کن به صورت پوره در می‌آوریم.دپوره کردن سوپ اختیاری است. در مرحله آخر سوپ را از روی حرارت کنار می‌گذاریم و خامه صبحانه را اضافه می کنیم و به آرامی با سوپ ترکیب می‌کنیم، سپس سوپ را به همراه آب لیمو ترش سرو می‌کنیم.

خواص دال عدس و طرز تهیه سوپ دال عدس مناسب شبهای سرد

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش کاچی همدان

سوالات رایج

آیا دال عدس نفاخ است؟

دال عدس نیز مانند دیگر حبوبات نفاخ است و استفاده بیش از حد آن برای افرادی با معده ضعیف ممکن است مشکلاتی را به همراه داشته باشد. بهتر است قبل از پخت، 2-3 ساعت آن را خیس کنید.

آیا دال عدس چاق می کند؟

افرادی که دچار اضافه وزن هستند می‌توانند از خواص این ماده شگفت‌انگیز برای کاهش وزن و تناسب اندام بهره ببرند. فیبر بالای موجود در دال عدس احساس سیری را زودتر به فرد منتقل می‌کند و جلوی اشتهای کاذب و در نتیجه چاقی را می‌گیرد.

دال عدس طبع گرم دارد یا سرد؟

عدس به خودی خود، طبع سردی دارد اما دال عدس کمی گرم و البته خشک است و برای هضم، مقدار زیادی از آب بدن را جذب می کند و از این رو موجب یبوست می شود. پوسته ی این حبوبات و خود حبوبات، دو ماهیت مجزا از هم دارند و دال عدس همراه با پوسته ی آن، یک ملین و روان کننده شکم است.

آیا دال عدس حساسیت زاست؟

مصرف بیش از اندازه‌ی هر چیزی برای سلامتی مضر خواهد بود؛ عدس قرمز نیز از این قاعده مستثنی نیست. در اثر زیاده‌روی در مصرف عدس قرمز ممکن است دچار عوارض خاص ناشی از اسیدهای آمینه‌ی موجود در عدس قرمز شوید، و حتی به ناراحتی کلیه مبتلا شوید. در برخی موارد، به دلیل وجود مقدار زیادی پتاسیم در دال عدس، مصرف زیاد این ماده‌ی غذایی ممکن است باعث مسمومیت پتاسیم شود. همواره پیش از افزودن مواد غذایی جدید به رژیم غذایی یا سبک زندگی‌تان باید حتما با پزشک مشورت کنید تا مجبور نشوید با عوارض مخرب برخی مواد غذایی دست و پنجه نرم کنید.

آیا دال عدس سودازا است؟

به طور کلی، عدس سودازا است و کسی که مثلاً به سرطان یا هر بیماری که غلبه ی سودا در بدن دارد، مبتلا باشد، به اندازه کافی یا حتی بیش از حد سودا در بدن دارد که باعث بیماری شده است. بنابراین به بیمار مبتلا به سرطان، معمولا مصرف عدس که در بدن سودا ایجاد می‌کند، توصیه نمی‌شود ولی این مربوط به همه افراد نیست زیرا در بسیاری افراد، مصرف عدس مفید است.

سخن پایانی

افرادی که ناراحتی های گوارشی دارند می بایست در مصرف دال عدس افراط نکنند زیرا این نوع حبوبات مانند سایر حبوبات نفخ آور است و ممکن است برای این گونه افراد موجبات ناراحتی هایی را فراهم کند بنابرین باید در مصرف آن احتیاط لازم را به عمل آورد.

درباره‌ی فرناز باقری

فرناز باقری هستم فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته مدیریت از دانشگاه بوعلی سینا ، معلم هستم و به دلیل کار در محیط مدرسه، همواره در حال خواندن و یادگیری مطالب جدید هستم، و در تلاشم تا آموخته هایم را در زمینه های مختلف در وب سایت نیمه شب بنویسم، امیدوارم مطالبی که می نویسم مورد پسند شما واقع شود.

همچنین ببینید

غذاهای نونی برای شام

برای مهمانی و دورهمی ها شام چی درست کنم که همه راضی باشند؟

زمانی که نام مهمانی و دورهمی به گوش می رسد، یک مادر ایرانی به دنبال …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *