صدای آخرین نفسهای سال به گوش میرسد و نوبتی هم که باشد، وقت آن رسیده که به رسم احترام، مروری بر بیوگرافی هنرمندان فوت شده در ۱۴٠٠ داشته باشیم. سال ۱۴٠٠ هنرمندان زیادی را از جامعه هنری گرفت و به آغوش خاک سپرد، اما هنر چیزی نیست که با مرگ از بین برود و یاد و خاطر و آثار این هنرمندان، همیشه در پس ذهن ما باقی خواهد ماند. ما در این مقاله، به معرفی اسامی و بیوگرامی هنرمندان از دست رفته از ابتدا تا انتهای سال ۱۴٠٠ خواهیم پرداخت.
هنرمندان فوت شده در ۱۴٠٠
فتحعلی اویسی
فتحعلی اویسی بازیگر و کارگردان ایرانی در ۲۱ دی سال ۱۳۲۴ در قم متولد شده بود. این بازیگر توانا و باسابقه در دانشگاه ایالتی تگزاس تحصیل کرده و در رشته بازیگری و کارگردانی فارغ التحصیل شده بود. اویسی حدود ۴٠ سال در سینما فعالیت کرد و اولین فعالیت سینمایی خود را با بازی در سریال قدغن در سال ۱۳۵۷ رقم زد. فیلم مریم و میتیل یکی از ساختههای این هنرمند گرانقدر است.
اگر بخواهیم به چند نمونه از آثار فتحعلی اویسی اشاره کنیم، میتوانیم از سریال افراطیها، بازنشستهها، ناخدا خورشید و میخواهم زنده بمانم نام ببریم. فتحعلی اویسی در تاریخ ۱۳ مهر ۱۴٠٠ زمانی که ۷۵ سال داشت، به علت سکته مغزی دار فانی را وداع گفت. پیکر این هنرمند در بهشت زهرای تهران مدفون شده است.
محسن قاضی مرادی
محسن قاضی مرادی بازیگر و همسر مهوش وقاری، در ۱۱ شهریور ۱۳۲٠ در تهران چشم به دنیا گشوده بود. این بازیگر قدیمی از سال ۱۳۵۱ تا ۱۳۹۸ در سینمای ایران فعالیت میکرد و خانه کاغذی، نهنگ عنبر ۲، پسر آدم دختر حوا، نهنگ عنبر، شمعدونی، هفت سنگ، پیتزا و مخلوط و… چند نمونه از آثاری هستند که این هنرمند بزرگوار در آنها هنرنمایی کرده است. محسن قاضی مرادی بعد از تحمل چند ساله بیماری پارکینسون، زمانی که ۷۹ سال داشت، در تاریخ ۲۵ فروردین سال ۱۴۰۰ درگذشت.
سیروس گرجستانی
متاسفانه باید نام سیروس گرجستانی را هم در بین اسامی هنرمندان فوت شده در ۱۴٠٠ قرار بدهیم. علی اکبر محمودزاده گرجستانی که همه ما ایشان را با نام سیروس گرجستانی میشناسیم، متولد ۲۵ اسفند ۱۳۲۳ در انزلی بود. گرجستانی فعالیت خود در تئاتر را در سال ۱۳۴۹ و فعالیت خود در تلویزیون را در سال ۱۳۵۶ آغاز کرد. فیلم سینمایی مامور دوجانبه، جزو قدیمیترین آثار این هنرمند مرحوم به شمار میرود. مسافر ری، ساحره، مجرد ۴٠ ساله، آدم باش، قانون مورفی و… از آثار سینمایی دیگری هستند که سیروس گرجستانی در آنها خوش درخشیده است.
سریال تلوزیونی شرم، آخرین اثری است که سیروس گرجستانی در آن به صورت نیمه تمام نقش آفرینی کرد. سرانجام در سن ۷۵ سالگی و در تاریخ ۱۲ تیر ۱۳۹۹، سیروس گرجستانی به علت سکته قلبی دار فانی را وداع گفت.
سیامک اطلسی
عزت اطلسی فر که با نام سیامک اطلسی شناخته میشود، بازیگر و دوبلور توانای کشورمان بود که فعالیت خود از طریق انجمن گویندگان را از سال ۱۳۴۳ و فعالیت سینمایی خود را از سال ۱۳۵٠ آغاز کرده بود. سیامک اطلسی در ۴ تیر ۱۳۱۵ در ارومیه متولد شده بود و علاوه بر دوبلوری و بازیگری، تجربه نویسندگی و کارگردانی چند سریال را نیز در کارنامه هنری خود به ثبت رساند. معمای شاه، مختارنامه، خسته دلان، هنگامه، پدرخوانده، پدر سالار، هشت و نیم دقیقه و… از جمله سریالهای تلوزیونی هستند که جناب اطلسی در آنها هنرنمایی کرده است. با نهایت تاسف، سیامک اطلسی در روز ۴ مهر ۱۴۰۰ در بیمارستان فرمانیه تهران و به خاطر بیماری کرونا، از دنیا رفت.
عزت الله مهرآوران
با نهایت تاسف، نام عزت الله مهرآوران، این بازیگر و نمایش نامه نویس قدر ایرانی هم در بین هنرمندان فوت شده در ۱۴٠٠ به چشم میخورد. شروع فعالیت حرفهای این بازیگر در سینما، به سال ۱۳۵۳ و بازی در فیلم میفروش برمیگردد. مهرآوران نشان درجه ۱ هنری از سوی وزارت علوم و وزارت ارشاد اسلامی دریافت کرده بود. آژانس شیشهای، آتیش بازی، سایه به سایه، مرد عوضی و… چند نمونه از آثار سینمایی هستند که عزت الله مهرآوران در آنها ایفای نقش کرده است.
پیامک از دیار باقی، وضعیت سفید، هفت سنگ، خروس، دزد و پلیس، لیسانسهها و فوق لیسانسهها نیز جزو مجموعههای تلوزیونی با بازی این بازیگر ارجمند به شمار میروند. عزت الله مهرآوران در سن ۷۲ سالگی و در تاریخ ۱۶ مهر ۱۴۰۰، به علت ایست قلبی و عارضه ریوی ناشی از ابتلا به کرونا، جامعه ایران و جامعه هنری را عذادار خود کرد.
علی سلیمانی
علی سلیمانی زاده ۱٠ آبان ۱۳۵٠ در تهران، بازیگر، مجری و طراح دکور بود. سالهای فعالیت این بازیگر به سال ۱۳۷۳ تا ۱۴٠٠ برمیگردد و سفر بخیر، اولین فیلم سینمایی است که علی سلیمانی در آن هنرنمایی کرده است. سابقه بازیگری در فیلمهای تلوزیونی زیادی مثل سفر به چزابه، شاید برای شما هم اتفاق بیفتد، سقوط یک فرشته، وضعیت سفید، ماه و پلنگ، وارش و… در کارنامه این هنرمند مرحوم دیده میشود.
تنگه ابو قریب، بیپولی، سفر به چذابه، جهان پهلوان تختی و… نیز از فیلمهای سینمایی علی سلیمانی به شمار میروند. متاسفانه بیماری منحوس کرونا علی سلیمانی را نیز درگیر خود کرد و باعث شد که این بازیگر عزیز برای مدتی به کما برود. در نهایت این ماجرای تلخ، علی سلیمانی به خاطر عوارض ناشی از کرونا دچار ایست قلبی شد و در تاریخ در ۲۱ مرداد ۱۴۰۰ درگذشت.
بیژن افشار
بیژن افشار یکی از هنرمندان فوت شده در ۱۴٠٠ است که در نیمه اول سال چشم از جهان فرو بست. این بازیگر سینما، تلوزیون و تئاتر زاده ۱۶ اسفند ۱۳۴۵ در تهران است که مدرک فارغالتحصیلی خود در رشته بازیگری را دانشگاه هنرهای دراماتیک دریافت کرده بود. شروع فعالیت بازیگری بیژن افشار به سال ۱۳۷۴ برمیگردد و ایشان اولین هنرنمایی خود در جلوی دوربین را با فیلم سینمایی دکل آغاز کرد و آخرین نقش آفرینی خود را با بازی در سریال کرگدن به نمایش گذاشت. معمای شاه ( در نقش سیدضیاءالدین طباطبایی)، مختارنامه (در نقش محمد بن اشعث بن قیس)، یلدا، شهریار، بیگناهان و… از آثار تلوزیونی این هنرمند مرحوم به شمار میروند. مربای شیرین، تابو، تمشک، خبر خاصی نیست، در وجه حامل و… نیز جزو آثار سینمایی بیژن افشار هستند.
پس از گذشت حدود دو هفته که بیژن افشار با کرونا دست و پنجه نرم میکرد، سرانجام در ۲٠ اردیبهشت ۱۴۰۰ دار فانی را وداع گفت و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
میرصلاح حسینی
سال ۱۴٠٠ یکی دیگر از پیشکسوتان سینمای ایران یا بهتر است بگوییم میرصلاح حسینی را نیز از ما گرفت. اگر از طرفداران پر و پا قرص سریال مختارنامه باشید، این بازیگر را بارها و بارها در نقش عمرو بن حجاج زبیدی که از فرماندهان لشگر ابن مرجانه بود مشاهده کردهاید. میرصلاح حسینی در ۲۴ آذر سال ۱۳۲۷ و در تهران متولد شده بود و سابقه درخشانی در بازیگری فیلمهای سینمایی و تلوزیونی را از خود به جای گذاشته است.
ولایت عشق، مختارنامه، آژانس دوستی، هشت بهشت، هزاردستان و… جزو بینظیرترین آثار تلوزیونی این هنرمند به شمار میروند. دل و دشنه، مادر، گلهای داوودی، بانو، در مسیر تندباد و… نیز چند نمونه از آثار سینمایی میرصلاح حسینی هستند. این بازیگر پیشکسوت در تاریخ ۲ تیر ۱۴٠٠ زمانی که ۷۲ سال داشت، چشم از جهان فرو بست.
امیر نیکیار
امیر نیکیار یکی از پیشکسوتان قدیمی سینما و تلوزیون ایران است که متولد سال ۱۳۳۱ در تهران بود. این بازیگر در دهه هفتاد و با بازی در نقش آقا نیکی به شهرت رسید. امیر نیکیار بنیان گذار و بازیگر طنز نمایشی بعد از انقلاب است و علاوه بر حرفه بازیگری، در زمینه کارگردانی نیز فعالیتهایی را انجام داد که نمایش بهترین بابای دنیا، اولین تجربه کارگردانی او در تئاتر به شمار میرود. از برجستهترین نقشهای این هنرمند به یادماندنی، نقش ابن ملجم در سریال امام علی (ع) است. مجموعه جُنگ هفته و حکایت آن مرد خوشبخت، دو نمونه از آثاری هستند که این بازیگر در آنها به نقش آفرینی پرداخته است.
امیر نیکیار چند مدتی با سرطان روده دست و پنجه نرم میکرد و در نهایت در سن ۶۹ سالگی، تاب و توان خود در مقابل بیماری را از دست داد و در تاریخ روز ۱۶ مرداد ۱۴٠٠ به دیدار حق پیوست.
حلیمه سعیدی
یکی دیگر از هنرمندان فوت شده در ۱۴٠٠، بانوی دوست داشتنی دنیای بازیگری است که آثار زیادی را با نقش آفرینی شیرین و بینظیر خود زیباتر کرد. حلیمه سعیدی زاده ۹ تیر ۱۳۱۳ در ضیاء آباد تاکستان (قزوین) بود با پیشنهاد رضا عطاران در مقابل دوربین ظاهر شد و برای اولین بار در سریال روزگار قریب نقش آفرینی کرد. این بانوی مرحومه مادر شهید رضا لشکری است و در فیلمهای سینمایی و تلوزیونی زیادی هنرمندی خود را به اثبات رساند.
اخراجیها ۳، طلا و مس، پیتزا مخلوط، ورود زندهها ممنوع و رفیق فابریک، چند نمونه از آثار سینمایی هستند که در کارنامه هنری حلیمه سعیدی خوش میدرخشند. اگر بخواهیم به چند نمونه از محبوبترین سریالهای تلوزیونی با بازی مرحومه حلیمه سعیدی اشاره کنیم، میتوانیم از سریال دزد و پلیس، خوش نشینها، زن بابا، بزنگاه، متهم گریخت، روزگار قریب و ترش و شیرین نام ببریم. حلیمه سعیدی در سن ۸۷ سالگی و به علت بیماری سرطان، در تاریخ ۲۲ بهمن ۱۴٠٠ چشم از جهان فرو بست.
زهره فکور صبور
و اما زهره فکور صبور آخرین هنرمندی که در سن ۴۳ سالگی و کمتر از یک ماه مانده به زاد روزش، در سال ۱۴٠٠ از دنیا رفت. زهره فکور صبور زاده ۲ فروردین ۱۳۵۷ در تهران بود و در حرفه بازیگری فعالیت میکرد. اول فعالیت بازیگری او به بازی در سریال غبار نور برمیگردد و سریال دنگ و فنگ روزگار که در سال ۱۳۹۸ پخش شد آخرین اثری بود که در کارنامه هنری زهره فکور صبور ثبت شد. دلنوازان، دردسرهای عظیم، پایتخت ۳، دنگ و فنگ روزگار، پنچری، کامیون، نرگس، سه پنج دو و… چند نمونه از سریالهای تلوزیونی هستند که زهره فکور صبور در آنها نقش آفرینی کرده است. از آثار سینمایی این هنرمند مرحومه، میتوان به یه دروغ کوچولو، بوی گل سرخ، مشت زن و جزیره اشاره کرد.
متاسفانه زهره فکور صبور در روز ۱۱ اسفند ۱۴٠٠ و به علت مسمومیت دارویی ( مصرف مقدار خیلی زیادی قرص) از دنیا رفت.
دیگر هنرمندان درگذشته در سال ۱۴٠٠
ارشا اقدسی
پیشه: بدلکار و بازیگر
تاریخ تولد: ۱۳۶۱/۲/۱۴ تهران
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۵/۱۳
علت فوت: سانحه بدلکاری در لبنان
آزاده نامداری
پیشه: مجریگری و بازیگری
تاریخ تولد: ۱۳۶۳/۹/۹ کرمانشاه
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۱/۷
علت فوت: مسمومیت دارویی
مسعود ولدبیگی
پیشه: بازیگر، چهره پرداز
تاریخ تولد: ۱۳۱۴/۶/۶ کرمانشاه
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۲/۲۱
علت فوت: ایست قلبی
عبدالوهاب شهیدی
پیشه: خواننده و نوازنده
تاریخ تولد: ۱۳٠۱/۷/۱ اصفهان
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۲/۲۲
علت فوت: سکته قلبی
بابک خرمدین
پیشه: کارگردانی
تاریخ تولد: ۱۳۵۳/۷/۱ تهران
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۲/۲۵
علت فوت: قتل توسط پدر و مادرش
حمیدرضا صدر
پیشه: مفسر ورزشی
تاریخ تولد: ۱۳۳۴/۱۲/۲۸ مشهد
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۴/۲۵
علت فوت: بیماری سرطان
امیر عباس محسنی
پیشه: بازیگر
تاریخ تولد: ۱۳۶۵/۲/۲۵ تهران
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۴/۲۸
علت فوت: سکته مغزی
فرزانه معصومیان
پیشه: گوینده رادیو
تاریخ تولد: ۱۳۴۸ تهران
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۵/۱۲
علت فوت: ابتلا به ویروس کرونا
منوچهر افسری
پیشه: بازیگر
تاریخ تولد: ۱۳۳۱/۸/۲٠ تهران
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۵/۲۳
علت فوت: عوارض بعد از تزریق واکسن کرونا
قدرت الله انتظامی
پیشه: بازیگر و نوازنده
تاریخ تولد: ۱۳٠۸ تهران
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۶/۱۸
علت فوت: سکتی قلبی بعد از عمل
علیرضا غفاری
پیشه: مجری
تاریخ تولد: ۱۳۳۴ تهران
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۱۲/۱۹
علت فوت: سکته قلبی
رفعت هاشم پور
پیشه: دوبلور
تاریخ تولد: ۱۳۱٠/۷/۷ اردبیل
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۱۲/۶
علت فوت: کهولت سن
حمید لبخنده
پیشه: کارگردان
تاریخ تولد: ۱۳۳٠/۴/۲۵ اهواز
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۱٠/۱۸
علت فوت: آمبولی قلبی
فرشته طائرپور
پیشه: تهیه کننده
تاریخ تولد: ۱۳۳۱/۱۱/۱۶ تهران
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۵/۲۶
علت فوت: ویروس کرونا
آیدین الفت
پیشه: آهنگساز
تاریخ تولد: ۱۳۵۲/۴/۳ تهران
تاریخ فوت: ۱۴٠٠/۵/۱۴
علت فوت: ابتلا به ویروس کرونا