چای دارجلینگ یکی از شاید شناخته شده ترین و پرآوازه ترین نوع چای می باشد که در سرتاسر جهان با محبوبیت بسیار بالایی همراه است. چای دارجیلینگ بخاطر خواص و ویژگی هایی که دارد باعث شده که در دنیا بسیار شناخته شده باشد و بسیاری از برندهای برتر جهان و ایران سعی به فروش و بسته بندی آن کرده اند که می توان به مواردی همچون شرکت نیوشا ، گلستان ، احمد ، کاپیتان و شهرزاد اشاره کرد.
ما در این مقاله از کافی مافی سعی کرده ایم که در ابتدای مقاله به معرفی چای دارجلینگ پرداخته و آن را به طور کامل برای شما معرفی کنیم و در ادامه به سراغ شناخت انواع آن و نحوه دم کردن این چای فوق العاده برویم.
در نیمه شب بخوانیم:چای ماته چیست و چه خواصی دارد؟
چای دارجلینگ و معرفی آن
اگر بخواهیم یک نگاه کوتاه به تاریخچه چای دارجلینگ بیاندازیم همانطور که قابل پیش بینی نیز می باشد باز هم نام 2 کشور از بزرگترین تولیدکنندگان چای جهان به میان می آید، یعنی چین و هندوستان
در واقع گیاه چای دارجلینگ از خانواده نوعی گیاه به نام کاملیا سیننسیس می باشد که در اصل بومی کشور چین ی باشد، اما محل رشد و پرورش این در کشور هندوستان می باشد.
کشور هندوستان که در گذشته یکی از بزرگترین مستعمرهای کشور انگلستان به حساب می آمد، تقریباً تمام رشد خود در زمینه تولید چای را مدیون این کشور می باشد.
از بزرگترین کمپانی های انگلیسی که در کشور هندوستان قرار داشته است می بتوان به “کمپانی هند شرقی” اشاره کرد که درآمد بسیار بالایی در زمینه رشد و تولید چای برای این کشور به همراه داشت، اما در قرن 19 این کمپانی با افت شدید فروش و صادرات همراه شد و دولت مردان انگلیس به فکر رشد و پرورش یک چای جایگزین در این کمپانی افتادند.
به طور اتفاقی منطقه ای به نام دارجیلینگ در کشور هندوستان که دارای آب و هوای بسیار مطبوعی بود به محل سکونت تعدادی از دکترهای انگلیسی تبدیل شد که در بین آنها دکتر «آرچیبلد کامبل» و «رابرت بروس» پس از سکونت در این منطقه و مشاهده این آب و هوای فوق العاده به فکر خلق یک ایده جدید افتادند.
انگلیسیها با کمک متخصصان چینی و با استفاده از شیوه هایی خاص، کشت نوع دیگری از چای به نام چای دارجلینگ را در این منطقه شروع به رشد و تولید کردند که طولی نکشید این چای فوق العاده با استقبال بسیار بالای مردم انگلیس همراه شد و قیمت این چای روز به روز افزایش پیدا کرد و تبدیل به یکی از محبوب ترین گزینه های خرید چای شد.
شناخت تخصصی چای دارجیلینگ
خیلی از دسوت داران چای دارجلینگ را به عنوان یک چای سیاه می شناسند که از نظر کارشناسان این موضوع درست نیست و تقریباً بیش از 90 درصد این چای ها به صورت کامل تحت فرآیند اکسیداسیون قرار نمی گیرند.
این چای یک چای سبک، ملایم و کم رنگ به حساب می آید که دارای عطر گیاهی خاصی می باشد. در واقع گیاه چای نیز مانند بسیاری از گیاهان دارای دورههای رشد و نهفتگی است که این دوره از آغاز جوانه زدن تا زمان برداشت محصول ادامه می یابد که در مورد چای دارجیلینگ این دوره در سال 3 بار می باشد.
از لحاظ ماه های ایرانی 3 دوره کامل این چای به این شهر می باشد: 1. فروردین تا خرداد 2. تیر تا شهریور 3. مهر تا آذرماه که البته دو رویش در حجم پایین تر نیز وجود دارد که در ماه شهریور اتفاق می افتد.
حال لازم است بدانید که بخاطر تغییر شرایط آب و هوایی در 3 دوره رویش این گیاه، مزه، رنگ و عطر این چای متغییر می باشد و همین موضوع باعث می شود که این چای در مدل های مختلفی مانند چای سیاه، سفید ، سبز و اولانگ عرضه شوند که دارای قیمت ها و نوع خرید متفاوتی نیز می باشند. که در ادامه با آنها بیشتر آشنا می شویم:
دسته بندی چای دارجلینگ
همانطور که اشاره کردیم این چای دارای انواع و خواص مختلفی می باشد که به طور قطع شناخته شده ترین و معروفترین آنها چای سیاه دارجیلینگ می باشد.
چای سیاه دارجیلینگ
در بین دوره هایی که در قسمت قبل برای شما بیان کردیم چای هایی که در اوایل فرودرین و اواخر اردیبهشت ماه برداشت می شوند بهترین گزینه برای تهیه چای سیاه دارجلینگ می باشند که نتیجه آنها یک چای روشن می باشد. لازم است بدانید در ماه های پاییز نیز برای تهیه این نوع چای اقدام می شوند که البته کیفیت بالایی ندارند.
چای سیاه دارجیلینگ دارای برگ های سفت و سیاه رنگی می باشند که گاهاً برگ های اکسید شده سایر چای ها نیز به آنها اضافه می شود که البته بیشتر با این اتفاق دیگر چای تولید شده جنبه صادراتی خود را از دست می دهد.
در نیمه شب بخوانیم:چای ماچا بهتر است یا قهوه؟ | چای ماچا چه خواصی دارد و چگونه آن را مصرف کنیم؟
چای سفید دارجیلینگ
این نوع چای، دارای عطر و طعم ظریف و رنگ تقریباً طلایی است. برگهای آن بسیار سبک هستند و برای تهیهی چای باید مقدار بیشتری از آن مصرف شود. چای سفید دارجلینگ یک چای نادر است و در ارتفاع 2000 متری از سطح دریا پرورش داده میشود.
چای اولانگ دارجلینگ
دارای برگهایی ریز است و در دمای خاصی فرآوری میشود. به مراتب نادرتر از چای سفید است و آن را در ارتفاع 3000 متری از سطح دریا پرورش میدهند و رنگ چای آن در فنجان، تقریباً نارنجی رنگ است و قیمت زیادی نیز دارد.
چای سبز دارجلینگ
این نوع از چای بخار داده شده و کمتر اکسیده میشود و نسبت به چای سیاه، 60 درصد «پلی فنول» بیشتر که یک نوع آنتیاکسیدان ضد سرطان است دارد و تلخی طعم آن در مقایسه با دیگر انواع چای دارجلینگ کمتر است.
بررسی خواص چای دارجلینگ
موارد بسیار زیاد و خواص متنوعی می توان برای چای دارجلینگ معرفی کرد که باعث شده این چای به یکی از محبوبترین چای های جهان تبدیل شود که ما سعی کردیم در ادامه به بررسی تعدادی از آنها بپردازیم.
طعم مطلوب و خوشمزه:
چای دارجیلینگ طعم خاصی در بین انواع چایها دارد و با نوشیدنی های خاص قابل مقایسه است. چای دارجیلینگ عطر و طعم میوهای و تقریبا مرکباتی و همچنین شیرینی مُشک مانند دارد که این چای را بینظیر میکند. برخی از چای های دارجیلینگ تقریبا گس هستند و برخی دیگر طعم شیرین و گل دارند. تمام اینها به منطقه رشد گیاه و زمان برداشت آن بستگی دارند.
استحکام و سلامت دندان
جدا از طعم خوشمزه، مطالعات نشان میدهند که چای به ویژه چای سیاه به کاهش حفره دندانی از طریق مهار رشد باکتریهای فاسد کننده دندان کمک میکند. همچنین چای دارجیلینگ این ویژگی مبارزه برعلیه حفره را از خود نشان داده است. با نوشیدن چای دارجیلینگ به طور منظم، فعالیت باکتری برای آسیب رساندن به دندان را محدود میکنید و درنتیجه شما از درد دندانی حاصل از فساد دندانی کمتر رنج میبرید.
جلوگیری از بیماریهای معده
چای دارجیلینگ برای سلامت معدهی شما مفید است. چای دارجیلینگ به جلوگیری از زخمهای معده و حتی سرطان دستگاه گوارش کمک میکند. اما چگونه؟ چای دارجیلینگ باعث جلوگیری یا مهار تولید هلیکو باکتر پیلوری میشود. هلیکو باکتر پیلوری باکتری است که میتواند باعث زخم معده شود.
بهبود کنترل وزن
چای دارجیلینگ حاوی کافئین است که به جلوگیری از افزایش وزن کمک میکند. اگر شما در حال کنترل وزنتان هستید، چای دارجیلینگ نوشیدنی خوبی است. کافئین موجود در چای به افزایش سرعت سوخت و ساز کمک میکند و بنابراین تمرین ورزشی را مؤثرتر میکند. مهم است که به این نکته توجه کنید که اگر هدف شما کاهش وزن است، نوشیدن چای دارجیلینگ به تنهایی موثر نیست. شما باید عادت نوشیدن چای را با رژیم غذایی سالم و تمرین ورزشی منظم همراه کنید.
تقویت کننده سیستم ایمنی
از همه فواید چای دارجیلینگ، این ویژگی ممکن است از همه مهمتر باشد. اگر شما از آن دسته افرادی هستید که غالبا به راحتی به سرماخوردگی یا آنفلوآنزا مبتلا می شوید، نوشیدن یک فنجان چای دارجیلینگ در روز سیستم ایمنی شما را تقویت خواهد کرد.
چای دارجیلینگ حاوی آنزیمی به نام تئانین است که پاسخ بدنتان را به عفونت بهبود میدهد و توانایی بدنتان را برای مقاومت در برابر بیماریهایی مانند سرماخوردگی متداول و آنفلوآنزا افزایش میدهد. در مطالعهای چای دارجیلینگ فعالیتهای ضدجهش و ضدسرطان قابل توجهی نشان داد که براساس آن ممکن است این چای به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند.
سرکوب کننده استرس
در فراز و نشیب زندگیتان، دوری از استرس واقعا کاری دشوار است. مهم نیست چه قدر تلاش میکنید، تقریبا غیرممکن است که هر روز یک روز بدون استرس باشد. یکی از کارهایی که میتوانید برای رفع استرس انجام بدهید، تهیه یک فنجان چای دارجیلینگ برای خودتان است.
این چای حاوی ترکیباتی است که هورمون استرس -کورتیزول- را در بدن کاهش میدهد و بنابراین میتواند به عنوان یک تسکین دهنده استرس طبیعی عمل کند.
با وجود تمامی خواص سلامت چای دارجیلینگ، تصور اینکه چرا این چای یکی از محبوبترین چایهای سیاه در دنیا است کار دشواری نیست.
در نیمه شب بخوانیم:طرز تهیه چای ماسالا و خواص و مزایای آن
طرز تهیه چای دارجلینگ در منزل
- در دم کردن تمامی انواع چای دارجلینگ باید پیش از دم کردن چای، قوری را با گرداندن آبِ حرارتدیده در آن گرم کنید.
- برای چای سیاه، آب جوش را به مقدار مطلوب به چای سیاه اضافه کنید. این چای نباید کمتر از 30 ثانیه بجوشد.
- پس از ریختن آب جوش به چای اولونگ دارجلینگ؛ آن را در حرارت بین 90 تا 100 درجه دم کنید. توصیه میشود که از آب معدنی برای دم کردن چای اولونگ دارجلینگ استفاده شود تا املاح موجود در آبمعدنی، طعم چای سبز را بیشتر معلوم کند.
- برای دم کشیدن چای، در برخی از انواع بسیار اعلای چای دارجلینگ، حرارت دیدن به مدت 30 ثانیه کافی خواهد بود. در ضمن، بهترین نوع قوری برای دم کردن چای، قوری سفالی است.
سخن آخر
چای دارجیلینگ نوعی چای صادراتی است که در سراسر دنیا طرفداران زیادی دارد. این چای در منطقه بنگال غربی در هندوستان میروید. نکته جالب در چای دارجیلینگ این است که با فراوریهای گوناگون میتوان چایهای مختلفی مانند چای سیاه، چای سبز، چای سفید و چای اولانگ را تولید کرد.
منبع سایت:کافی مافی و مجله اکالا