بهترین شرایط نگهداری گیاه زاموفیلیا و درمان آن

اگر به تازگی قصد خرید یک گیاه آپارتمانی و کم دردسر را پیدا کرده‌اید، پیشنهاد ما این است که گیاه زاموفیلیا را مهمان خانه خود کنید. این گیاه صبور در عین زیبایی مقاومت بالایی داشته و با شرایط محیط‌‌های مختلف به راحتی سازگار می‌شود. زاموفیلیا نوعی گیاه گلدار از خانواده آراسته است که بومی مناطق شرقی و جنوبی آفریقا محسوب می‌شود. این گیاه همیشه سبز با اسامی دیگری مثل زامیفولیا، گیاه کمدی aroid plant و eternity plant هم شناخته می‌شود.

همانطور که گفتیم، سازگاری این گیاه از مزایای بی‌نظیر آن محسوب می‌شود، اما مسلما بی‌توجهی و عدم مهارت در مراقبت از آن نتایج خوبی را به همراه نخواهد داشت. پس اگر دوست دارید که از این گیاه زینتی و زیبا به بهترین شکل ممکن مراقبت کنید، با ما در این مقاله همراه شده و بهترین شرایط نگهداری گیاه زاموفیلیا و درمان آن را تا انتها مطالعه کنید.

روش نگهداری گیاه زاموفیلیا

دانستنی‌های بیشتر در مورد زاموفیلیا

برگ‌های گوشتی، براق و چرمی مانند این گیاه، مقادیر زیادی از آب را داخل خود ذخیره می‌کنند. اینکار توسط توده‌های کوچکی که در ریشه گیاه قرار دارند و با نام ریزوم شناخته می‌شوند صورت می‌گیرد. در صورتی که گلدان زاموفیلیا را در شرایط و محیط مناسب قرار بدهید، شاهد رویش گل‌های زرد و سفید زیبایی از آن خواهید بود. نکته دیگری که باید بدانید، این است که زامیفولیا در دسته گیاهان سمی قرار می‌گیرد. یعنی در صورت خوردن شیره یا برگ‌های آن امکان بروز بیماری‌هایی وجود دارد. اما این سموم از طریق لمس گیاه به بدن منتقل نمی‌شوند. زامیکرو (Zamicro) و زامیفولیا بلک (Raven ZZ Plant) دو گونه از این گیاه خیره کننده هستند.

 

بهترین شرایط نگهداری گیاه زاموفیلیا

مراقبت از گیاه آپارتمانی

شیوه آبیاری

همانطور که گفتیم زاموفیلیا به واسطه داشتن ریزوم مقادیری از آب را داخل خود ذخیره می‌کند. بنابراین به آبیاری زیاد و غرق شدن در آب هیچ احتیاجی ندارد. چرا که با خشکی رابطه بهتری داشته و در صورت غرق‌آب شدن دچار پوسیدگی ریشه و زرد شدن برگ‌ها خواهد شد. اما از طرفی دیگر، بی‌خیالی نسبت به آبیاری آن نیز نتیجه‌ای جز ریزش برگ‌ها را به دنبال نخواهد داشت. پس بهترین کار این است که در زمان خشک شدن کامل خاک گلدان به آبیاری آن بپردازید. اگر به دنبال روش ساده‌تری می‌گردید، در فصول گرمی مثل تابستان هر ۷ الی ۱٠ روز یکبار به گیاه زینتی خود آب بدهید. میزان آبیاری زاموفیلیا در زمستان کاهش یافته و باید هر ۲ هفته یکبار انجام بشود.

 

دمای مناسب برای نگهداری زاموفیلیا

همانطور که گفتیم زاموفیلیا بومی مناطق آفریقا بوده و نوعی گیاه گرمسیری به شمار می‌رود. پس مسلما گرمای هوا را نسبت به سردی آن بیشتر تحمل می‌کند. بنابراین لازم است که گلدان این گیاه را در محیطی با دمایی بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتی گراد قرار دهید. هرچند که این گیاه دمای بالاتر از این ( یعنی تا ۳٠ درجه) را نیز تحمل خواهد کرد. نگه‌داری این گیاه در فصول سردی مثل زمستان حساسیت بیشتری را می‌طلبد. پس به هیچ وجه اجازه ندهید که دمای محیط گیاه به کمتر از ۸ درجه برسد. در روزهای خیلی گرم سال رطوبت مورد نیاز گیاه را با آبپاشی در محیط اطراف گیاه تامین کنید.

نور ایده‌آل

نور مناسب برای نگهداری زاموفیلیا

رشد زاموفیلیا در تاریکی و محیط‌های کم نور متوقف نمی‌شود، چرا که این گیاه به نور متوسط نیاز داشته و حتی با نور لامپ‌های فلوئورسنت نیز رشد می‌کند. اما مسلما اگر گلدان گیاه خود را در چنین شرایطی قرار بدهید، رشد آن کندتر خواهد شد. در نتیجه بهترین کار این است که گیاه را در معرض نور غیر مستقیم و متوسط خورشید قرار بدهید. این نکته را در نظر داشته باشید که تابش مستقیم اشعه‌های داغ خورشید به گیاه نتیجه‌ای جز سوختگی برگ‌ها را در پی نخواهد داشت.

 

خاک مناسب برای نگه‌داری گیاه زاموفیلیا

انتخاب خاک مناسب یکی از فاکتورهای حیاتی برای نگه‌داری گیاه محسوب می‌شود. خاک مناسب زاموفیلیا باید دارای زهکشی مناسبی بوده و آب را به راحتی از خود عبور دهد. چرا که ریزوم‌های این گیاه نسبت به آب زیاد حساس بوده و نباید برای طولانی مدت در مجاورت خیسی قرار بگیرند. اگر پیشنهاد ما را می‌خواهید، بهتر است که گیاه آپارتمانی خود را داخل خاک کاکتوس قرار بدهید. چرا که بافت این خاک سبک بوده و تمام ویژگی‌های ذکر شده بالا را دارا می‌باشد. اگر ترجیح شما این است که از خاک برگ و گلدان عمده استفاده کنید، بهتر است که مقداری پرلیت، ماسه یا کوکوپیت را با خاک مورد نظر ترکیب کرده و سپس گیاه را داخل آن قرار بدهید.

 

رطوبت مورد نیاز

برگ‌های گوشتی و چرم مانند زاموفیلیا از تبخیر آب گیاه جلوگیری می‌کنند. بنابراین نیازی به رطوبت رسانی زیاد و بیش از حد در این گیاه وجود ندارد. این گیاه در محیط‌های مرطوب رشد بهتری دارد، پس کافیست که در فصول گرم سال گیاه خود را در محیطی که دارای رطوبت کافی باشد قرار دهید. برای تامین این رطوبت یک ظرف آب را در کنار گلدان خود قرار داده یا با یک عدد آبپاش مقداری آب را بر روی برگ‌ها اسپری کنید.

 

نحوه کوددهی

شیوه کوددهی گیاه کمدی

گیاه زاموفیلیا جزو گیاهان مقاوم و سازگار با محیط بوده و برای سالم ماندن به کوددهی احتیاجی ندارد. اما اگر دوست دارید که سرعت رشد گیاه خود را بهبود ببخشید، باید از روش کوددهی به صورت متعادل استفاده کنید. برای اینکار باید کود چند منظوره مایع یا کود مخصوص گیاهان آپارتمانی را تهیه کرده و در فصول رشد گیاه یعنی در فصل بهار یا تابستان از آن استفاده کنید. به این منظور لازم است که هر ۱ ماه یکبار پس از آبیاری گیاه کود را داخل خاک بریزید تا به خوبی جذب خاک شده و باعث سوختگی گیاه نشود.

 

تعویض گلدان گیاه زاموفیلیا

یکی از مزایای گیاه زاموفیلیا این است که به مدت چند سال نیازی به تعویض گلدان ندارد. اما خب خودتان هم خوب می‌دانید که تعویض گلدان پس از گذشت مدتی لازم و ضروری است. پس اگر قصد تعویض گلدان را پیدا کردید، گلدانی که ۱ سایز از گلدان قبلی بزرگتر بوده و دارای حفرات زهکشی متعدد باشد را انتخاب کنید. بهترین فصل برای تعویض گلدان زاموفیلیا فصل بهار است.

 

تمیز کردن برگ‌ها

برگ‌های براق و چرمی این گیاه به طور طبیعی زیبا بوده و به هیچ محلول شیمیایی یا درخشان کننده‌ای احتیاج ندارند. اما از آنجایی که ممکن است که لایه‌های گرد و غبار و آلودگی هوا بر روی برگ‌های گیاه بنشینند، بهتر است که هر ۱ یا ۲ هفته یکبار با دستمال میکروفایبر، اسفنج و یا دستمال بسیار نرم مرطوب به تمیز کردن برگ‌های گیاه بپردازید. با انجام اینکار تنفس‌پذیری گیاه به بهترین شکل ممکن صورت می‌گیرد.

 

چطور گیاه زاموفیلیا را درمان کنیم؟

روش درمان بیماری‌های زاموفیلیا

همانطور که در مطالب بالا گفته شد این گیاه مقاومت بالایی داشته و به ندرت دچار مشکل و بیماری می‌شود. اما مسلما عدم نگهداری درست از گیاه احتمال بروز برخی بیماری‌ها را در آن ایجاد می‌کند. در ادامه بیماری‌های گیاه زاموفیلیا و راه درمان آنها را بررسی خواهیم کرد.

_زرد شدن برگ‌ها:

این مشکل از آبیاری زیاد، کمبود مواد مغذی و یا حتی کوچک بودن گلدان آب می‌خورد. برای حل این مشکل نکات ذکر شده در قسمت آبیاری گیاه را رعایت کنید.

_قهوه‌ای و خشک شدن برگ‌ها:

این مشکل هم از آبیاری بیش از حد آب می‌خورد. برای درمان این بیماری فواصل بین آبیاری گیاه را بیشتر کرده و آبیاری را در زمان خشکی کامل خاک انجام دهید.

_قهوه‌ای شدن نوک برگ‌ها:

این بیماری از کمبود رطوبت گیاه نشات می‌گیرد. برای حل این مشکل رطوبت رسانی به گیاه را افزایش داده و از روش غبارپاشی کمک بگیرید.

_خم شدن ساقه:

کمبود نور و کوچک بودن گلدان باعث خم شدن ساقه زاموفیلیا به سمت پایین می‌شود. برای رفع این وضعیت گلدان را در جایی قرار دهید که از سمت بالا نور دریافت کند.

_کمرنگ و نازک شدن برگ‌ها:

عامل نور در ایجاد این مشکل تاثیرگذار است. چرا که کمبود نور باعث نازک شدن برگ‌های زاموفیلیا خواهد شد. بنابراین لازم است که گلدان را در مکانی پرنور یا در محیط حاوی نور لامپ قرار بدهید.

_عدم رشد زاموفیلیا:

کمبود نور، آب و مواد مغذی در این مسئله دخیل هستند. در چنین شرایطی اوضاع آبیاری و تامین نور گیاه را بهبود بخشیده و از کودهای ذکر شده برای تقویت آن استفاده کنید.

_آفات گیاه زاموفیلیا:

با اینکه زاموفیلیا یک گیاه سمی است، اما احتمال حمله و آسیب رساندن آفاتی مثل کنه عنکبوتی یا شته به آن وجود دارد. برای مبارزه با کنه می‌توانید از سم کنه‌کش استفاده کنید. برای نابودی شته‌ها ابتدا محل چسبیدن آنها را شناسایی کرده و محلول صابونی را به آن قسمت اسپری کنید.

جمع‌بندی

زاموفیلیا یک گیاه آپارتمانی با سازگاری بالا محسوب می‌شود. این گیاه زینتی بومی مناطق آفریقای شرقی و جنوبی بوده و یک گیاه سمی به شمار می‌رود. زاموفیلیا به واسطه داشتن ریزوم آب را داخل خود ذخیره کرده و به آبیاری زیاد نیازی ندارد. این گیاه در نور غیرمستقیم رشد کرده و به دمایی بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتی گراد برای سالم ماندن نیاز دارد. اگر از یادگیری شرایط نگهداری گیاهان لذت می‌برید، می‌توانید مقاله بهترین شرایط نگهداری گیاه دیفن باخیا در آپارتمان را نیز در سایت نیمه شب مطالعه کنید.

همچنین ببینید

زیباترین و محبوب ترین گل ها برای روز پدر

زیباترین و محبوب ترین گل ها برای روز پدر

با نزدیک شدن به 13 رجب، بسیاری از افراد هستند که به دنبال زیباترین و …

دیدگاهتان را بنویسید