شاید گاهی اوقات از خود پرسیده باشید که چطور یک شله زرد خوشمزه و راحت درست کنیم؟ برای اینکه یک شله زرد عالی داشته باشید باید فوت و فن های آن را به طور کامل رعایت نمایید که در ادامه مطلب ، طرز تهیه شله زردی فوق العاده و فوت و فن های آن آورده شده است که با هم به مرور آنها می پردازیم.
شله زرد یکی از دسرها و شیرینیجات ایرانی است که معمولا در مراسم یا مناسبتهای مختلف به عنوان نذری پخته میشود و با آن از مهمانان پذیرایی میشود.
این دسر حاوی انواع ویتامینهای A, C, D، گروه ویتامینهای B مانند B۱, B۲, B۶، پروتئین، کربوهیدرات، فیبر، آنتیاکسیدان، کلسیم، آهن، اسید فولیک، سلنیوم، منیزیم، پتاسیم و فسفر است. این دسر معده و قلب را تقویت و دردهای روماتیسمی را برطرف میکند؛ خاصیت آنتیبیوتیکی دارد و عفونت بدن را از بین میبرد. این دسر نشاطآور و برای افراد افسرده بسیار مفید است.
شله زرد از لخته شدن خون و بروز سکتههای قلبی و مغزی جلوگیری میکند. شله زرد برای مبتلایان به سوء هاضمه، نفخ معده، حالت تهوع، اسهال و افرادی که معده اسیدی دارند مفید است و نقش مؤثری در تقویت قوای جنسی و حافظه دارد و برای سلامتی پوست و مو نیز مفید هست؛ از مواد تشکیلدهنده آن میتوان به برنج، شکر، زعفران، گلاب، هل، مغز پسته یا بادام، دارچین و روغن یا کره اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه دسر کنافه
نجف دریابندری در کتاب مستطاب آشپزی میگوید شله زرد را باید با برنج ایرانی اعلا درست کرد. به گفته وی، برای آنکه رنگ زعفران به جسم برنج برود میتوان برنج را یک روز پیش از پخت، همراه با زعفران خیساند.
طرز تهیه شله زرد
مواد لازم (برای ۸ نفر)
برنج ۲ پیمانه
روغن یک قاشق غذاخوری
شکر ۴ پیمانه
زعفران یک مثقال
کره گیاهی ۵۰ گرم
گلاب یک پیمانه
خلال بادام به مقدار لازم
طرز تهیه
► مرحله اول
ابتدا برنجها را بشویید و آن را از شب قبل در مقداری آب خیس کنید. سپس قابلمهای بردارید و آن را روی حرارت نسبتاً زیاد قرار دهید. سپس منتظر بمانید تا آب جوش بیاید.
► مرحله دوم
زمانی که آب برنج جوش آمد، برنجها را داخل آن بریزید و در قابلمه را به صورت نیم بسته قرار دهید. دقت کنید که در این مرحله از هم زدن برنج خودداری کنید.
► مرحله سوم
زمانی که برنجها باز شدند و آب را در خود جذب کردند، حرارت گاز را کم کنید و شروع به هم زدن برنج کنید.
► مرحله چهارم
در این مرحله منتظر بمانید تا برنج شما شفته شود و کاملاً وا برود. سپس شکر را به آن اضافه کنید و هم بزنید. اگر حس کردید که برنج در حال سفت شدن است اصلاً نگران نباشید چراکه با افزودن شکر، برنج شما دوباره شل میشود.
► مرحله پنجم
پس از اینکه یک ربع به صورت مداوم آن را هم زدید باید زعفران ساییده شده را با آب جوش دم کنید.
► مرحله ششم
خلالهای بادام را در یک پیمانه گلاب بریزید و بگذارید تا خیس بخورد.
► مرحله هفتم
در این مرحله زمانی که زعفران شما دم کشید آن را به برنج خود اضافه کنید سپس مخلوط خلال بادام و گلاب را به آن اضافه کنید.
► مرحله هشتم
به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه آن را آرام هم بزنید. سپس کره را به آن اضافه کنید و هم بزنید. برای شفافتر شدن شلهزرد میتوانید از مقداری روغن مایع استفاده کنید.
► مرحله نهم
در این مرحله پس از اینکه کره به مدت ۱۰ دقیقه با مواد جوشیده شد، شعله گاز را خاموش کنید و در قابلمه را بگذارید تا کاملاً دم بکشد.
► مرحله دهم
پس از دم کشیدن شلهزرد، آن را در ظرف مناسب بریزید و با دارچین، خلال پسته و خلال بادام تزئین کنید.
نکات کلیدی در تهیه شلهزرد
۱- برای اینکه شله زردتان آب نیندازد اجازه دهید به خوبی و کاملاً دم بکشد.
۲- مقدار زعفران شما باید به حدی باشد که شله زردتان به رنگ نارنجی درآید.
۳- هنگام پخت برنج از اضافه کردن آب خودداری کنید چراکه باعث آب انداختن شله زردتان میشود.
۴- از آنجا که پودر هل سیاه است و رنگ شله زرد را تغییر میدهد در صورت استفاده از آن بهتر است پودر هل را مستقیماً داخل شله زرد نریزید و از روشهای زیر استفاده کنید:
► پودر هل را داخل یک دستمال بریزید و گره بزنید و داخل یک لیوان بگذارید و آب جوش روی آن بریزید. بعد از دو ساعت در بیاورید و فشار بدهید و بگذارید که ته نشین شود. وقت اضافه کردن هل که رسید، فقط آب روی هلهای ته نشین شده را به شله زرد اضافه کنید.
► مقدار لازم هل با پوست را بردارید و پوست آن را چاک بدهید و داخل یک ظرف بگذارید و روی آن آب جوش بگذارید و در ظرف را هم ببندید. بعد ظرف را به روش بن ماری حرارت بدهید به مدت نیم ساعت تا اسانس هل خارج شود. وقت اضافه کردن هل که رسید هل ها را از آب خارج کنید و فقط آب را به شله زرد اضافه کنید.
► نکته مهمی که لازم است در مقدار پیمانه بدانید این است که هر اندازه پیمانهای که انتخاب میکنید باید با همان پیمانه آب و شکر به نسبت چند برابر برای شله زرد استفاده کنید. یعنی اگر یک پیمانه برنج میگیرید باید با همان پیمانه ۲ لیوان شکر و ۶ لیوان آب استفاده کنید. این نسبت در مورد درست کردن شعله زرد متداول است.
خواص شله زرد در طب سنتی
از دیدگاه پزشکان حکیم ایران، شله زرد غذایی لطیف شمرده میشود و هضم آن برای معده و کبد آسان است و فرآوردههای هضمی مفید آن، به آسانی در رگها و بافتها توزیع میشود. در فرآیند گوارش، پسماندهای غیرمفید زیادی بجا نمیگذارد و آن پسماندها به آسانی از بدن خارج میشوند. همچنین نیرو و قوّت آن به سرعت به اعضای بدن میرسد و سیری میآورد(البته سیری را بمدت طولانی نگه نمیدارد).
شله زرد عملکردهای دستگاه گوارش را بهبود میبخشد
شله زرد، به اعتدال گرمی بخش و تری افزا است. برای افراد کم خونِ بی اشتها و افسرده حال، خوراک خوبی است زیرا بو و مزه زعفران و گلاب، میل نفس به غذا را بر میانگیزد و نیروهای روانی- بدنی (قوای نفس در اعضای بدن) را برای توجه به آن میجُنباند و ازین راه عملکردهای اعضای گوارش را بهبود میبخشد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه دسر انبه
شله زرد مقوی مغز و کبد
دیگر آنکه آراستن شله زرد با پسته و بادام، هم شوقی در فرد بی اشتها پدید می آورد، و هم در تقویت و تغذیه کبد و مغز بسیار اهمیت دارد.
شله زرد غذای مقوی برای زنان باردار و شیرده
با توجه به آنچه نگاشته شد، شله زرد یکی از خوراکهای سودمند برای تغذیه کودکان، مادران باردار و شیرده، بیماران کم اشتها با ضعف هضم، و سالخوردگان بشمار میرود و در هنگام ضعف و بی اشتهایی افسردگان یا داغدیدگان نیز بسیار سودمند است.
همچنین افرادی که به کارهای ظریف و سبک می پردازند و به امور فکری و خلاقیت ذهنی مشغولند باید شله زرد را در فهرست غذاهای ثابت هفتگی خود جای دهند.
سخن پایانی
زنان باردار به دلیل وجود زعفران در شله زرد ، باید از مصرف بیش از اندازه آن اجتناب نمایند زیرا زعفران به تنهایی موجب سقط جنین می شود بنابرین باید از مصرف بیش از حد آن جلوگیری نمود اما مصرف استاندارد آن خالی از اشکال است.