مسابقه دور همی؛ یک کپی درجه یک از مسابقه mental samura

مسابقه دور همی؛ یک کپی درجه یک از مسابقه mental samura است.

فصل جدید دورهمی اولین تجربه مهران مدیری در زمینه اجرای مسابقه است. با شروع مسابقه دورهمی مهران مدیری اعلام کرد که هر برنامه‌ای مانند تاک شو، استعدادیابی و … یک اصل دارند و بقیه آن‌ها کپی است.

در فصل پنجم دورهمی، فضای رقابتی وجود دارد و برنامه از فرمت گفتگو محور با حضور چهره‌های مشهور، به یک مسابقه اطلاعات عمومی با دکور کاملا متفاوت تغییر یافته است.

مسابقه دور همی؛ یک کپی درجه یک از مسابقه mental samura

مسابقه دورهمی کپی برنامه سامورایی ذهنی بخش اول مسابقه دورهمی که مرحله دایره نامیده می‌شود یک مسابقه ساده اطلاعات عمومی مانند سایر مسابقات رایج است، اما مرحله دوم که روبات می‌باشد برداشتی از مجموعه مسابقه «سامورایی ذهنی» یا «Mental Samurai» ساخته شبکه FOX است.

نمونه خارجی مسابقه دورهمی توسط راب لو بازیگر سریال «بال غربی» اجرا می‌شود و پخش آن از ماه مارچ ۲۰۱۹ آغاز شد، اما فصل دوم آن به دلیل شیوع کرونا به ماه می‌موکول شد.

مسابقه دور همی؛ یک کپی درجه یک از مسابقه mental samura

در مسابقه سامورایی ذهنی، بیشتر بر توانایی و قدرت‌های ذهن مثل حافظه، قدرت حل مسئله و دانش شرکت کنندگان متمرکز است، اما مسابقه دورهمی بیشتر روی اطلاعات ادبی و فرهنگی متمرکز است.

نسخه بین المللی این مسابقه در ۵ کشور مانند امارات، شیلی، کلمبیا، فنلاند و پرتقال ساخته و اجرا شده است.

در فصل اول مسابقه دورهمی ۱۲۸ شرکت کننده حضور دارند که از میان شش هزار نفر با شرکت در آزمون ورودی آنلاین و حضوری انتخاب شده اند.

مسابقه دورهمی کپی برنامه سامورایی ذهنی

بخش اول مسابقه دورهمی که مرحله دایره نامیده می‌شود یک مسابقه ساده اطلاعات عمومی مانند سایر مسابقات رایج است، اما مرحله دوم که روبات می‌باشد برداشتی از مجموعه مسابقه «سامورایی ذهنی» یا «Mental Samurai» ساخته شبکه FOX است.

نمونه خارجی مسابقه دورهمی توسط راب لو بازیگر سریال «بال غربی» اجرا می‌شود و پخش آن از ماه مارچ ۲۰۱۹ آغاز شد، اما فصل دوم آن به دلیل شیوع کرونا به ماه می‌موکول شد.

بیوگرافی و عکس بازیگران سریال قورباغه

مسابقه سامورایی ذهنی، بیشتر بر توانایی و قدرت‌های ذهن مثل حافظه، قدرت حل مسئله و دانش شرکت کنندگان متمرکز است، اما مسابقه دورهمی بیشتر روی اطلاعات ادبی و فرهنگی متمرکز است.

نسخه بین المللی این مسابقه در ۵ کشور مانند امارات، شیلی، کلمبیا، فنلاند و پرتقال ساخته و اجرا شده است.

مسابقه دور همی؛ یک کپی درجه یک از مسابقه mental samura

زمان پخش 

مسابقه دورهمی هر هفته جمعه، شنبه، یکشنبه و دوشنبه شب‌ها ساعت ۲۳ از شبکه نسیم پخش می‌شود.

ساختار مسابقه؛ یک کپی‌کاری خوب و صادقانه

سال‌هاست که بسیاری از برندهای جهانی با تغییراتی در ساختار و الگو به تلویزیون راه پیدا می‌کنند اما شاید در چند سال اخیر به واسطه بهره‌گیری مخاطب از شبکه‌های اجتماعی و تطبیق دادن عکس‌ها و تصاویری از کپی نعل به نعل از سریال‌ها، تاکشوها و مسابقه‌های جهانی، این آثار با حجم گسترده‌ای از واکنش‌های موافق و مخالف، انتقادی و طنز مواجه شده است.

پخش اولین قسمت از همین برنامه‌ها که عیناً و در همه جزئیات الگوی ساختاری از نسخه اصلی کپی شده‌اند گاهی با هجمه‌های تند و تیز انتقادی هم مواجه شده است به ویژه وقتی در کشور ما کپی رایت و حق مالکیت معنوی آثار هنری به رسمیت شناخته نمی‌شود و یا وقتی جزء به جزء از نسخه اصلی بهره برداری می‌شود اما حتی اشاره کوچکی هم به آن نمی‌شود بار انتقادها بالاتر هم می‌گیرد.

«عصر جدید» جدی‌ترین نمونه از این دست مسابقات بود که ساختار آن از مسابقات استعدادیابی «آمریکاز گات تلنت» گرفته شد و همان مدل استعدادیابی در نسخه ایرانی هم پیاده شد. مسابقه‌ای که احسان علیخانی اجرایش را بر عهده گرفت و امین حیایی، آریا عظیمی نژاد، رویا نونهالی و بشیر حسینی چهار داور آن شدند.

«عصر جدید» از ابتدای پخش و تا اواخر پخش در تمام طول یک فصل با انتقادات گسترده رسانه‌ها، کاربران و چهره‌های فرهنگی مواجه شد و البته جزو مسابقه‌های پرطرفدار تلویزیون هم بود که بارها عنوان پربیننده‌ترین را نصیب خود کرد.

مسابقه دور همی؛ یک کپی درجه یک از مسابقه mental samura

مسابقات استعدادیابی در حوزه خوانندگی و بازیگری پیش از این هم در تلویزیون تولید می‌شد اما کپی برداری عین به عین، پروداکشن بزرگ، حضور علیخانی و جنجال‌های مهمانان مختلف برنامه باعث شد این کپی برداری بیشتر به چشم بیاید. درحالیکه احسان علیخانی در ابتدای پخش به ساختار کپی این مسابقه اشاره‌ای نکرد و بعد از مدت‌ها فاصله از پخش، صریح‌تر از ساختار جهانی مسابقه سخن گفت و از آن دفاع کرد.

قبل از «عصر جدید»، شبکه سه «برنده باش» را روی آنتن برد که محمدرضا گلزار مجری این مسابقه تلویزیونی بود و اتفاقاً قبل از تولید و حتی آغاز پخش این برنامه با حضور در «ماه عسل» که آخرین فصل آن هم بود با صراحت به برند جهانی «برنده باش» اشاره کرد و تاکید کرد در کشورهای مختلفی این مسابقه با همین قالب در حال اجراست و حالا او علاقه دارد همین مسابقه را در ایران هم اجرا کند.

مسابقه دور همی؛ یک کپی درجه یک از مسابقه mental samura

«برنده باش» نیز نعل به نعل ساختار «میلیونر شو» را پیاده کرد که البته اولین مسابقه با این ساختار نبود و پیش از آن «پنج ستاره» و حتی قبل تر از آن هم مسابقه‌هایی با این فرمت در تلویزیون تولید شده بود اما حضور محمدرضا گلزار، جوایز هنگفت و افراد پشت پرده آن باعث برجسته شدن الگوی کپی این مسابقه شد.

مسابقه دور همی؛ یک کپی درجه یک از مسابقه mental samura

غیر از این دو نمونه، تاکشوها و مسابقه‌های مختلف دیگری در تلویزیون کپی‌هایی از آب درآمده‌اند که نسخه‌ای جهانی داشته‌اند. مسابقه «ایران» در شبکه یک که فصل اول آن را سام درخشانی اجرا کرد، مسابقه «اعجوبه ها» که فصل اول آن با اجرای مهران غفوریان روی آنتن رفت، «سیم آخر» رضا رشیدپور و حتی فصل اول «دورهمی» از این دست بوده‌اند.

مهران مدیری «دورهمی» را یک کپی درجه‌یک از نمونه اصلی‌ می داند

نکته ویژه اولین قسمت از مسابقه «دورهمی» اما اشاره صریح و صادقانه مهران مدیری به ساختار کپی برنامه بود و اتفاقاً این بار با لحن شوخی و جدی همیشگی خود آن را یک «کپی جزء به جزء» و درجه یک عنوان کرد و گفت: هر برنامه‌ای مثل تاک شو، مثل مسابقه و… یک نمونه اصلی دارد، بقیه کپی اند. یعنی یک کشوری یک اصل می‌سازد بقیه کشورها از آن کپی می‌کنند. این برنامه هم کپی است جزء به جزء آن کپی است.

اجرای مسابقه؛ یک مهران مدیری متفاوت

اجرای مسابقه‌ها و تجربه فضای متفاوت کاری نه تنها برای مجریان که این سال‌ها برای هنرمندان و سلبریتی ها هم وسوسه‌انگیز بوده است و هنرمندان مختلفی را در قامت اجرای یک مسابقه دیده‌ایم. در همین چند سال اخیر، محمدرضا گلزار با «برنده باش»، اشکان خطیبی و حمید گودرزی با «پنج ستاره»، سام درخشانی با «ایران»، پوریا پورسرخ با «ایرانیش»، کامبیز دیرباز با «دست فرمون» و… از جمله هنرمندانی بوده‌اند که خود را در اجرای مسابقه آزموده‌اند.

مسابقه دور همی؛ یک کپی درجه یک از مسابقه mental samura

حضور اغلب این هنرمندان هم می‌توان گفت با نوعی اغماض از نسبتاً خوب تا بدترین اجراها پیش رفته است و مدت زمانی طول کشیده است تا هنرمند مذکور یا حتی کسی که مجری یک برنامه‌های مختلف تلویزیونی بوده است بتواند از همان ابتدا اجرای موفقی داشته باشد.

حضور مهران مدیری اما در همان اولین قسمت مسابقه «دورهمی» توانست توانمندی‌های جدیدی از او را که برای اولین بار اجرای یک مسابقه را بر عهده گرفته است به نمایش بگذارد.

مدیری که در فصل‌های اخیر «دورهمی» با انتقاداتی از سوی مخاطبان برنامه نسبت به مهمانان و حتی سوالات و کم و کیف گفتگوهایش مواجه بود این بار حضور متفاوتی را از خود نشان داد و از همان ابتدا پرانرژی و پراکت ظاهر و با جدی و شوخی‌های مختص خود و البته متفاوت با دورهمی با شرکت کنندگان مسابقه همراه شد.

مسابقه دور همی؛ یک کپی درجه یک از مسابقه mental samura

مدیری در همین اولین قسمت اعلام کرد که قرار است شرکت کنندگان را در مسابقه به شک بیندازد و آنها را فریب دهد و از همان مرحله اول با میمیک صورت و ری‌اکشن‌های مختلف شرکت کنندگان را به تردید و تشکیک در جواب‌هایشان انداخت تا مسابقه را از همین نقطه شروع با فراز و فرود پیش ببرد.

او اگرچه کارگردانی این مسابقه را هم بر عهده دارد با این حال طنازی‌ها و بده و بستان ها و نحوه تعاملاتش با شرکت‌کنندگان در مسابقه ظرفیت ویژه‌ای است که او را برگ برنده این مسابقه کرده است.

مسابقه دور همی؛ یک کپی درجه یک از مسابقه mental samura

بخش کارگردانی برنامه البته هنوز نیاز به آزمون و خطا و ایده‌های پخته‌تر دارد؛ حضور شرکت‌کننده‌ها در پشت صحنه و نمایش واکنش‌های آن‌ها پیش از این در «عصر جدید»، «خندوانه» و مسابقات و… دیده شده و اینجا هم اگرچه ایده خوبی است اما شیوه نمایش آن هنوز خام است.

حضور تماشاگرها در استودیو نیز فقط در بک گراند خود مجری کاربرد دارد و غیر از آن در تاریکی ممتدی غرق شده‌اند که با ماسک‌ها و لباس‌های تیره و صحنه‌ای که نوری بر آن تابانده نمی‌شود حتی ارزشی کمتر از اکسسوار پیدا کرده است. حتی برای تشویق‌ها هم می‌توان کاملاً از افکت صدا استفاده کرد و این نحوه از حضور مردم زیر سوال می‌رود.

سازوکار مالی مسابقه؛ باز هم پای اسپانسرها در میان است

ساز و کار مالی مسابقه‌های تلویزیونی در چند وقت اخیر و بعد از حواشی «برنده باش» آنقدر چالش برانگیز شد که تا مدتی برنامه‌های تلویزیونی از اهدای جوایز نقدی به شرکت کنندگان امتناع کرده و حتی جوایز خود را به شکل خدمات ویژه برای کمک هزینه‌های تحصیل، سفر، خرید و… ارائه می‌کردند.

همین حواشی مالی بود که باعث شد «برنده باش» به عنوان یکی از مسابقه‌های پربیننده از کنداکتور تلویزیون حذف شود و مسابقه مشابه آن «پنج ستاره» نیز تا مدتی متوقف شده و با تغییراتی در ساختار اهدای جوایز دوباره به آنتن برگردد.

مهران مدیری شب گذشته و در طول پخش قسمت اول مسابقه «دورهمی» یکی دو بار از اسپانسر برنامه نام برد که البته هنوز جزییات تهیه‌کنندگی و اسپانسرینگ برنامه و نسبت این حامی مالی با سرمایه‌گذار اصلی که در تیتراژ ابتدایی نامش درج شد، به طور کامل شفاف نشده است.

اما درباره جوایز برنامه هم «دورهمی» با چالش‌هایی مواجه است؛ مدیری البته شب گذشته در بخشی از برنامه از گوشی‌های تلفن همراه هوشمند به عنوان جوایز مسابقه یاد کرد و همچنین با اشاره به نفر برگزیده‌ای که به مراحل بعدی راه پیدا می‌کند از یک جایزه ۵۰۰ میلیون تومانی نام برد که به طور شفاف اعلام نکرد به چه کسی می‌رسد اما احتمالاً به شرکت‌کننده فینالیست برنامه تعلق خواهد گرفت که رقم بالایی برای یک مسابقه اطلاعات عمومی محسوب می‌شود.

در مجموع سری جدید «دورهمی» را می‌توان احیای یک برند دانست. مهران مدیری باردیگر ثابت کرد که ظرفیت‌های تلویزیون را به خوبی می‌شناسد و اگر بخواهد می‌تواند در قالبی جدید، هم خودش و هم برنامه‌اش را از تکرار نجات دهد.

اجرای یک مسابقه تلویزیونی تجربه‌ای تازه برای مهران مدیری است اما او سربلند اولین گام در این مسیر را برداشت و باید دید در ادامه می‌تواند برندی دیگر را به ویترین شبکه «نسیم» و مهمتر از آن رسانه ملی، اضافه کند.

همچنین ببینید

10 فیلم برتر مرلین مونرو در طول تاریخ کاری

شاید شما فکر کنید که افسانه‌ها را فقط در داستان‌ها و کتاب‌ها می‌توان یافت، اما …

دیدگاهتان را بنویسید