چگونه از آسیب رسیدن به لوازم برقی در اثر قطعی برق جلوگیری کنیم؟

دراین روزها، با توجه به خاموشی های پراکنده و قطعی برق و از بین رفتن برخی از تجهیزات در پی همین قطعی ها، در حالیکه هر روز دو یا سه شغل متفاوت و خسته کننده برای رفاه و تقویت اقتصاد خانواده انجام میدهید ولی بدلیل خستگی و غفلت بیشتر از دستمزد کار طاقت فرسای روزانه، به خود و خانواده خود ضرر میزنید؟ در صورتیکه مایل هستید علت آن را بدانید لطفا مطلب زیر را مطالعه کنید.

در حالیکه گاهی اوقات بدلایل مختلف در شبانه روز چندین بار برق خانه ما قطع می شود و این معضل موجب تخریب و سوختن وسایل برقی ما بخصوص یخچال و تلویزیون و وسایل دیگر می شود، با قطع و برقرار شدن مجدد برق بدلیل نوسانات رفت و برگشت نیرو و کم و زیاد شدن ولتاژ برق موجب سوختن این وسایل میشود و همین جاست که بدلیل خستگی و بعضا غفلت افراد خانواده بخصوص سر پرست خانواده که این قطع و وصل برق را نادیده گرفته و دستگاه های خود را از مدار خارج نکرده اند و یا دوشاخ برق را از برق جدا نکرده موجب سوختن دستگاه های منزل خود و در نتیجه باعث ضرر و اقتصادی و صدمه روحی خواهد شد.

در این شرایط راه حل چیست؟

۱-در صورتیکه رادیو و تلویزیون و یا جراید ساعت قطع برق را اعلام کرده اند باید ۵ یا ۱۰ دقیقه قبل از قطع برق دستگاه های برقی خود مخصوصا یخچال و فریزر و تلویزیون و وسایل برقی خود را از مدار خارج کنند. بجای در آوردن دو شاخ، می توان ترموستات را روی صفر گذاشت و کمپرسور را خاموش کرد.

۲- در صورتیکه پیشاپیش اعلام شده باشد که در چه ساعتی برق وصل خواهد شد مطمعن باشید که دستگاهای شما خاموش است و ۵ یا ۱۰ دقیقه بعد از وصل شدن و یا برقرار شدن برق تا تثبیت شدن ولتاژ برق دستگاهای خود را مجددا روشن نکنید.

فراموش نکنید خستگی غفلت و یا بی تفاوتی شما در موارد فوق منجر به سوختن دستگاهای خانگی شما و نتیجتا تضعیف شدن بیشتر اقتصاد شما خواهد شد
در صورتیکه برق قطع شده و شما مخصوصا یخچال و فریزر خود را قطع نکنید اتفاقی که می‌افتد در زمان برقرار شدن جریان برق کمپرسور ویا حداقل رله و اورلود کمپرسور یخچال شما بدلیل نوسانات چندین بار قطع و وصل می شود و موجب سوختن آنها می گردد پس لازم است که بعد از رفتن برق شما همه دستگاه های برقی خود را خاموش کنید و در شب فقط یک لامپ را روشن بگذارید که در صورت آمدن برق متوجه شوید که جریان برق برقرار شده و بعد از حداقل ۵ دقیقه دستگاهای خود را مجددا روشن کنید در اینصورت از سوختن آنها که مو جب ناراحتی و ضرر مادی شما می شود جلو گیری کنید.

در همین رابطه همایون حائری – معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی – نیز اعلام کرد: اگر مشترکانی باشند که وسایل برقی آن‌ها در زمان قطع و وصل برق یا به لحاظ افت ولتاژ دچار مشکل شود، یا به عبارتی دچار خرابی وسایل برقی شوند می‌توانند برای بررسی و دریافت خسارت به مناطق توزیع برق در محل زندگی‌شان مراجعه کنند.

به گفته وی، پرداخت خسارت به مشترکان پیش بینی شده و چارچوب هایی نیز برای آن مشخص شده، ولی پرداخت خسارت به مردم مستلزم این است که برای کارشناسان شرکت توزیع برق مشخص شود اشکالی که برای وسایل برقی مشترک به وجود آمده، ناشی از مسائل برقی بوده است.

راه های دریافت خسارت خرابی وسایل برقی

مشترکانی که متحمل خسارت ناشی از قطع برق یا خرابی وسایل برقی شده باشند می‌توانند مدارک را به شرکت‌های توزیع نیروی برق ارائه دهند که پس از مبادله قرارداد و براساس مقررات،  باید در اسرع وقت توسط شرکت بیمه گر رسیدگی و پرداخت شود. هم‌چنین براساس ضوابط قراردادی، مشترکان تا ۱۵ روز پس از اختلال برق که باعث بروز خسارت شده باشد، می‌توانند مراتب را به اطلاع امور مشترکان شرکت‌های توزیع برق در سراسر کشور برسانند و مدارک را به این دفاتر تحویل دهند.

چقدر خسارت به افراد تعلق می‌گیرد؟

طبق اعلام شرکت توانیر، برای خسارت تجهیزات حداکثر ۱۲۱ میلیون و ۲۸۰ هزار ریال، آتش‌سوزی و انفجار حداکثر چهار میلیارد و ۱۶۹ میلیون ریال،، غرامت فوت حداکثر چهار میلیارد و ۵۴۸ میلیون ریال، غرامت نقص عضو حداکثر سه میلیارد و ۳۲ میلیون ریال و هزینه پزشکی حداکثر سه میلیارد و ۲۲۱ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال تعلق می‌گیرد.

چه مدارکی لازم است؟

در صورتی که با خرابی وسایل برقی مواجه شدیم مدارک عمومی برای اقدام جهت دریافت خسارت شامل تصویر آخرین قبض پرداختی مشترک (مصرف کننده) یا تصویر صورت حساب پیامکی آخرین قبض، تصویر کپی کارت ملی مشترک (مصرف کننده)، تصویر اجاره‌نامه یا سند مالکیت محل خسارت است.

همچنین برای خسارت وارده به تجهیزات به استثنای مشترکین تجاری نیاز به ارائه مدرک فاکتور فروشگاه یا تعمیرگاه مجاز(با مهر و امضا)، گزارش معتمد محل یا نیروی انتظامی (در صورت وجود) و برای خسارت آتش‌سوزی نیاز به ارائه تصویر محل حادثه (۲عدد)، تصویر گزارش آتش‌نشانی، تصویر گزارش کلانتری، تصویر پرونده کامل دادگاه (در صورت وجود) است.

در صورت خسارت ناشی از انفجار، تصویر گزارش آتش‌نشانی یا مقامات ذی‌صلاح، تصویر گزارش کارشناس خسارت، تصویر لیست موارد آسیب‌دیده، تصویر فاکتور تعمیرات، تصویر محل حادثه (۲ مورد) و برای خسارت هزینه پزشکی تصویر صورت حساب بیمارستان، تصویر مدارک پزشکی و پرونده‌های بیمارستانی، تصویر گزارش مقامات ذی‌صلاح لازم است.

برای خسارت نقص عضو تصویر گزارش نیروی انتظامی یا بازرسان قانونی و سازمان آتش‌نشانی، تصویر کپی شناسنامه و کارت ملی مصدوم، تصویر گزارش اولین مرجع درمانی و پزشک معالج، تصویر صورت حساب و پرونده کامل پزشکی مصدوم در زمان بستری، تصویر گواهی پزشک معالج مبنی بر اتمام درمان، تصویر عکس رادیولوژی پس از حادثه و پس از اتمام دوره درمان (در صورت شکستگی اعضای بدن) لازم است.

برای حادثه منجر به فوت نیز تصویر تمام صفحات شناسنامه و کارت ملی ابطال شده، تصویر کپی برابر اصل معاینه جسد، تصویر کپی برابر اصل گزارش پزشک قانونی، تصویر کپی برابر اصل گواهی فوت، تصویر رای محاکم قضایی، تصویر گواهی انحصار وراثت نیاز است.

هم‌چنین، براساس ضوابط قراردادی، مشترکان تا ۱۵ روز پس از اختلال برق که باعث بروز یکی از موارد مذکور شده باشد، می‌توانند مراتب را به اطلاع امور مشترکان شرکت‌های توزیع برق در سراسر کشور برسانند و مدارک را به این دفاتر تحویل دهند. بدیهی است بررسی این مدارک در روالی قانونی انجام می‌شود.

 

مدیر کل خدمات مشترکین توانیر درباره نحوه دریافت خسارت به لوازم برقی بر اثر قطع برق اظهار کرد مشترکین برای ثبت موارد آسیب دیدگی و خرابی وسایل برقی می توانند به سامانه bime.tavanir.org.ir مراجعه کنند و پس از تعمیر کردن وسایل ، مستندات آن را در همین سامانه بار گذاری کنند و خسارت دریافت کنند. به دنبال  قطع پی در پی و خارج از برنامه زمانبندی اعلام شده به بسیاری از لوازم خانگی خسارت وارد شده است که عصبانیت تعدادی از کاربران را به همراه داشته است. امروز نیز  به دلیل شرایط ویژه برق کشور جلسه اضطراری با حضور وزیر نیرو و مدیران صنعت برق تشکیل خوهد شد.

“مصطفی رجبی مشهدی” با اشاره به این که نیروگاه‌های کشور توان تولید بیش از ۵۵ هزار مگاوات را ندارند، خاطرنشان کرد: هم اکنون شاهد فاصله ۱۱ هزار مگاواتی تولید و مصرف برق هستیم که این میزان فاصله تولید و مصرف را باید با فعالیت‌ها و برنامه‌های جابجایی بار صنایع و مشترکان عمده پر کنیم و یا اگر امکان پذیر نباشد، ناچار به اعمال خاموشی خواهیم شد.

رجبی مشهدی درخصوص دلایل خاموشی‌های خارج از برنامه شب گذشته نیز اظهار داشت: به منظور حفظ پایداری شبکه، رله‌های فرکانسی بکار گرفته شده است و هنگامی که تراز تولید و مصرف از حد استاندارد فراتر رود و امکان کنترل مصرف وجود نداشته باشد، این رله‌ها به‌صورت خودکار بکار افتاده و برق تعدادی از مشترکان را قطع می‌کنند.

وی با عذرخواهی از مشترکان به دلیل بروز اینگونه خاموشی‌های خارج از برنامه، تصریح کرد: در صورتی که رله‌های فرکانسی به درستی عمل نکنند، شاهد خاموشی گسترده‌ای در کشور خواهیم بود و به همین دلیل به این رله‌ها جهت حفظ پایداری شبکه برق کل کشور نیازمندیم.

نکته :جهت جلوگیری از خرابی وسایل برقی لازم است که مشترکان برنامه های قطعی برق را دنبال کنند تا استفاده از این وسایل برقی را به ساعاتی دیگر غیر از خاموشی موکول کنند زیرا در صورت فعال بودن وسایل برقی  و قطعی هم زمان برق احتمال خرابی وسایل برقی بالا می رود.
اگر هنگام قطع برق در آسانسور ماندیم چه کنیم؟ | اقدامات مهم هنگام گیر افتادن در آسانسور

سخنگوی صنعت برق در عین حال با اشاره به این که در روز‌های گذشته نیز تعدادی از واحد‌های نیروگاهی در مجموع به ظرفیت ۲ هزار مگاوات از مدار تولید خارج شد، یادآور شد: هم‌اکنون تمام تاسیسات ما تحت فشار شدیدی قرار دارند، بنابراین در این شرایط حفظ پایداری شبکه سراسری نیازمند همکاری و کاهش مصرف همه مشترکان است.

رجبی مشهدی با بیان اینکه سال گذشته پیک مصرف برق ۵۸ هزار و ۲۵۳ مگاوات بود، افزود: کمبود بیش از ۱۰ هزار مگاواتی برق با صرفه‌جویی و مدیریت بار قابل جبران است، اما ساخت نیروگاه امری زمان‌بر است که حتی با فرض داشتن زمان مناسب، ۲۰۰ هزار میلیارد تومان سرمایه برای ساخت این میزان نیروگاه نیاز خواهیم داشت.

وی، رشد متعارف مصرف برق را ۴ تا ۵ درصد عنوان کرد و گفت: این درحالی است که امسال شاهد حداقل ۱۴ درصد افزایش مصرف هستیم که پاسخگویی آن به‌راحتی مقدور نیست.
رجبی مشهدی از مهمترین دلایل این میزان افزایش مصرف را ناهنجاری دمایی توصیف و خاطرنشان کرد: در این شرایط شاهد افزایش یکباره و شدید دما در همه نقاط کشور هستیم که باعث افزایش استفاده از وسایل سرمایشی در کنار استفاده از سایر وسایل برقی می‌شود. و مصرف بالا می تواند به خرابی وسایل برقی منجر شود.

وی افزایش مصرف برق بخش صنعتی و کشاوزی و اضافه شدن یک میلیون مشترک جدید به شبکه برق را از دیگر دلایل بالا رفتن مصرف برق عنوان کرد و افزود: این درحالی است که امسال شاهد پدیده‌ای به نام استخراج رمز ارز هم هستیم که به دو بخش غیرمجاز و مجاز تقسیم‌بندی می‌شوند.

رجبی مشهدی ادامه داد: مراکز مجاز که بر اساس دستور رئیس جمهور تا پایان شهریور تعطیل هستند، ولی مراکز غیرمجاز اگرچه تاکنون بیش از ۳۵۰۰ هزار مرکز کشف شده‌اند، اما همچنان نیازمند افزایش مبارزه و جمع‌آوری و شناسایی این مراکز غیرمجاز هستیم.

وی با اشاره به ضرورت همکاری و مدیریت بار توسط صنایع نیز اظهار داشت: متاسفانه در تعدادی از استان‌ها شاهد عدم همکاری صنایع هستیم و همین موضوع مشکل را مضاعف کرده است، در حالی که بر اساس مصوبات دولت، صنایع موظف به کاهش ۵۰ درصدی مصارف از ساعت ۱۳ تا ۲۱ هستند.

سخنگوی صنعت برق تصریح کرد: در صورت همکاری صنایع، ما هم در ماه‌های بعدی با آن‌ها نهایت همکاری را خواهیم داشت.

رجبی مشهدی تاثیر راهکار‌های مدیریت مصرف را در جلوگیری از بروز خاموشی بسیار مهم و آنی عنوان کرد و اظهار داشت: در صورتی که مشترکان از سایه‌بان برای کولر‌های آبی استفاده و از دور کند این نوع کولر‌ها بهره بگیرند، شاهد کاهش ۲ هزار مگاواتی مصرف برق خواهیم بود.

وی همچنین خاطرنشان کرد: اگر دمای کولر‌های گازی در کشور به جای ۱۸ روی ۲۵ درجه تنظیم شود، شاهد کاهش ۵ هزار مگاواتی مصرف برق خواهیم بود.

سخنگوی صنعت برق گفت: با هر یک درجه افزایش درجه ترموستات کولرگازی، ۳ درصد از مصرف برق این نوع کولر‌ها کم می‌شود.

همچنین خرابی وسایل برقی از نوع کولرهای آبی و گازی به حداقل می رسد

درباره‌ی زهرا علیون

همچنین ببینید

برندگان دهمین جشنواره فیلم‌های ایرانی استرالیا

برندگان دهمین جشنواره فیلم های ایرانی استرالیا+ اسم فیلم

جشنواره فیلم‌های ایرانی استرالیا (IFFA) یکی از جشنواره‌های فیلم است که در استرالیا با محوریت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *