فصل زیبای بهار متاسفانه برای بخش قابل توجهی از افراد فصل بسیار سختی است. در این فصل با تازه شدن گیاهان و گرده افشانی گلها افراد بسیاری دچار آلرژی فصلی میشوند. جالب است بدانید که حدود ۴۰ تا ۶۰ میلیون نفر در سال دچار همین حساسیت فصلی میشوند. در این مقاله از وب سایت نیمه شب به موضوع علائم حساسیت فصل بهار میپردازیم.
علائم حساسیت فصل بهار
مشکل حساسیت فصلی نه تنها در فصل بهار‚ بلکه در فصول تابستان و پاییز نیز برای افراد وجود دارد. معمولا افرادی که دچار حساسیت فصلی هستند با مشکلات آزار دهندهای در این فصول مواجه میشوند. این افراد دارای سیستم ایمنی با هوشیاری بالایی هستند که به برخی از مواد بی خطر هم واکنش نشان میدهد. گردههای موجود در هوا در این فصول از طریق استنشاق گرده گیاهان یا ورود به چشم موجب بروز و تشدید آلرژی میشوند. برای درمان حساسیت نیز اولین اقدام این است که ماده حساسیت زا شناسایی شود. دوری از عوامل حساسیت زا در فصل بهار بهترین کار برای کنترل آلرژی میباشد. متاسفانه در حال حاضر برای این بیماری درمان قطعی وجود ندارد.
علائم آلرژی در فصل بهار
به صورت کلی علائم حساسیت فصل بهار شامل موارد زیر میشود. البته شدت هر مورد میتواند در افراد مختلف کم یا زیاد باشد. هر یک از این علائم با ورود مواد حساسیت زا یا آلرژن به بدن افراد دارای حساسیت فصلی خود را نشان میدهد.
- خارش بینی
- خارش چشم
- خارش گلو
- عطسه
- گرفتگی بینی
- آبریزش بینی
- سوزش گلو
- سرفه
- خارش و التهاب پوست
- اشک
- کهیر
- سوزش چشم
- تنگی نفس
- خس خس سینه و تنفس سخت
چه چیزی موجب حساسیت در افراد میشود؟
با آغاز فصل بهار‚ گیاهان شروع به گرده افشانی میکنند. گرده افشانی در برخی گیاهان توسط حشرات و در برخی دیگر توسط باد انجام میگیرد. گردههایی که توسط باد به منتشر میشوند در واقع همان موادی هستند که افراد بسیاری به آن حساسیت داشته و به عنوان آلرژن با مواد حساسیت زا شناخته میشوند. ورود آلرژنها به بدن افراد دارای حساسیت فصلی باعث تولید آنتی بادی شده که وارد سلول میشوند و هیستامین و سایر مواد شیمیایی را آزاد میکند. ماده هیستامین نیز با ایجاد ورم بینی و ورم چشم، سعی میکند که مانع ورود آلرژنها به بدن فرد شود.
برخی افراد دچار حساسیت فصلی و برخی دیگر دچار حساسیتهای همیشگی هستند. حساسیت همیشگی به معنی انواع آلرژیهایی است که به فصلها محدود نمیشوند و همیشه وجود دارند. ای نوع حساسیت شامل ریزگردها، شوره حیوانات خانگی، بدلیجات‚ برخی مواد آرایشی‚ برخی مواد غذایی‚ برخی داروها‚ کپک و موارد این چنین میشود.
باید بدانید که هر گیاهی از جمله درخت، گل و علف هرز در فصل بهار گرده آزاد میکند، اما بدن هر فردی که حساسیت فصلی داشته باشد نسبت به همه گردهها واکنش نشان نمیدهد. در برخی افراد درختان پنبهای‚ درخت خرما و در برخی هم چمن یا انواع گل موجب بروز واکنشهای آلرژیک در بدن افراد خواهد شد. پس با توجه به این نکته‚ با شناسایی عامل حساسیت زا میتوانید شدت حساسیت خود را کنترل کنید.
چه داروهایی برای حساسیت وجود دارد؟
اولین توصیهای که داریم این است اگر شما هم دچار آلرژی فصلی هستید حتما برای کتترل آن به پزشک مراجعه کنید. استفاده و مصرف دارو بدون تجویز پزشک میتواند خطرناک باشد. اما به طور کلی یکی از داروهایی که برای کنترل موقت حساسیت وجود دارد آنتی هیستامین است. این داروها شدت و حساسیت سیستم ایمنی بدن را به صورت موقت کاهش میدهند و با این کار مانع از آزاد شدن هیستامین شده و فرد را آرام میکند. تا وقتی که فرد با مواد حساسیت زا در تماس باشد‚ سیستم ایمنی بدن او نیز تحریک خواهد شد. داروهایی در دسته کورتونها نیز وجود دارند که حتما باید یا دستور پزشک مصرف شوند.
حساسیت فصلی میتواند در ابتدا یک مشکل بسیار ساده باشد. اما ممکن است که با گذشت زمان به یک مشکل حاد تنفسی یا پوستی و حتی بیماری آسم یا اگزمای پوستی مبدل شود. در مواردی هم دیده شده که عکس العمل بسیار شدید سیستم دفاعی برخی افراد نسبت به یک ماده حساسیت زا، به ایجاد شوک آلرژیک منجر شده که حتی ممکن است شخص را از پای درآورده و تا 15 دقیقه نیز به طول بیانجامد.
به باد داشته باشید که تغییر آب و هواروی مقدار گرده موجود در فضا تاثیر گذار باشد. به عنوان مثال در روزهای گرم باروری گیاهان افزایش مییابد. اما در روزهای بارانی انتشار گردهها متعادلتر میشود. همانطور که اشاره شد نیز وجود باد انتشار گردهها را سادهتر میکند.
چه غذاهایی حساسیت فصلی را شدید میکند؟
حساسیت و آلرزی در افراد بسیاری نیز با مصرف موارد زیر به طرز قابل توجهی شدت پیدا میکند. پس در مصرف این موارد دقت داشته باشید.
- خیار
- خربزه
- بادام زمینی
- کدو سبز
- دانههای آفتابگردان
- لبنیات
- موز
- چای بابونه
- گندم
- سویا
- شکلات و قند و شیرین کنندهها
- الکل
- کافئین
به صورت کلی برای جلوگیری از ورود گردههای معلق در هوا به بینی‚ سعی کنید بیرون از خانه از ماسک و کلاه و عینک آفتابی استفاده کنید. همچنین روزانه حمام کنید تا گردهها از روی پوست و لای موهایتان پاک شوند. لباسی که بیرون از خانه پوشیدهاید را به داخل خانه نیاورید و زود عوض کنید. سعی کنید پنجرهها را بسته نگهدارید و از فیلترهای ضدحساسیت برای دستگاه تهویه هوا استفاده کنید. سعی کنید کارهای باغبانی مانند زدن چمنها را انجام ندهید. به یاد داشته باشید که بهترین زمان برای بیرون رفتن بعد از بارندگی است.