در ماه رمضان با تغییر سبک زندگی و حذف یک وعده غذایی در روز، بسیاری از افراد به فکر لاغر شدن هستند. همانطور که میدانید درصد بالایی از افراد جامعه دچار چاقی و اضافه وزن هستند. این افراد باید برنامه غذایی مناسبی برای کاهش وزن داشته باشند تا از عوارض چاقی و آسیبهای آن در امان بمانند. اما آیا روزه گرفتن باعث لاغری میشود؟ در این مقاله از وب سایت نیمه شب به بررسی این موضوع میپردازیم که آیا روزه داری تأثیری در لاغری دارد؟ با ما همراه باشید.
آيا روزه گرفتن باعث لاغری می شود ؟
همانطور که میدانید روزه داری در ماه رمضان سبک زندگی ما را تغییر میدهد. حذف یک وعده غذایی و نخوردن چیزی از اذان صبح تا مغرب به مدت یک ماه طبیعتاً تغییراتی در افراد ایجاد میکند. اما این تغییرات اگر به صورت درست انجام نگیرد حتی ممکن است باعث اضافه وزن هم بشود. دیده شده که برخی افراد با تغییر نامناسب رژیم غذایی خود در ماه رمضان باعث میشوند که پس از ماه رمضان چند کیلویی هم اضافه وزن پیدا میکنند.
به یاد داشته باشید که کمخوری غیر منطقی با هدف لاغر شدن ممکن است آسیبهای زیادی برای شما داشته باشد. حتی ممکن است که اگر کاهش وزنی صورت بگیرد، ماندگار نبوده و به حالت اول بازگردد. توجه به میزان کالری مواد غذایی و نادیده گرفتن محتوای آنها شاید برای کوتاه مدت موجب کاهش وزن شما شود. اما در طولانی مدت ممکن است باعث افت سطح ایمنی و در نهایت بیماری در فرد شود. پس به یاد داشته باشید که در هر صورت باید از هرم غذایی که یک الگو بر اساس نیازهای تغذیهای بدن انسان است برای تعیین نوع مواد خوراکی روزانه پیروی کنید. حتی در ایام ماه رمضان که روزه هستید هم باید این الگو را رعایت کنید. یعنی برای این که سلامتی خود را به خطر نیاندازید باید در فاصله بین افطار تا سحر مواد مورد نیاز بدن را از طریق خوراکیها تأمین کنید.
غذا خوردن در ماه رمضان، اگر با رعایت نکات گفته شده انجام گیرد و فرد از پرخوری اجتناب کند، میتواند موجب لاغری فرد بشود. باید بدانید که همیشه سلامت فرد باید در اولویت باشد. پس حتماً به تغذیه خود در فاصله افطار تا سحر اهمیت بدهید و مواد مغذی مصرف کنید. اما طبیعتاً وقتی بدن کالری دریافتی کمتری داشته باشد، برای تأمین انرژی، از چربی ذخیره در بدن استفاده میکند و فرد لاغر میشود.
روزه گرفتن و لاغری
آیا روزه گرفتن باعث لاغری میشود
کاهش وزن با روزه گرفتن
همانطور که گفته شد روزه گرفتن و رعایت اصول تغذیهای در هنگام سحر و افطار، راهکاری اثر بخش برای کاهش وزن است. اما این در صورتی اتفاق میافتد که فرد نکاتی را رعایت کند. مثلاً از مصرف بیش از اندازه مواد پر چرب و بسیار شیرین در هنگام افطار و سحر اجتناب کند. همچنین از پرخوری کردن نیز پرهیز کند. پرهیز از پرخوری، از مهمترین اقدامات تغذیهای برای کنترل وزن و حتی کاهش وزن در بین افراد چاق و دارای اضافه وزن است.
اگر صرفاً غذاهایی را مصرف کنید که فقط شکمتان پر شود، خود را از مواد مغذی محروم کردهاید. با مصرف این گونه مواد غذایی حتی اگر سه وعده غذا بخورید باز هم گرسنه خواهید بود. این نوع لاغر شدن اصلاً چربی بدن شما را کاهش نمیدهد. بلکه موجب از بین رفتن عضلات بدن شما میشود. باید بداندی که در برخی افراد روزه داری بیش از دو روز باعث کم خونی شدید میشود. این اتفاق ممکن است به سلامت شما آسیب جدی بزند. حتی میتواند موجب اختلالاتی مانند کاهش قند خون، سردرد شدید، خستگی مفرط و حالت تهوع نیز بشود.
به یاد داشته باشید که اگر دچار بیماریهای خاص هستید برای روزه گرفتن باید از پزشک مشورت بگیرید. حتماً در این زمینه طبق دستور پزشک عمل کنید. اما به صورت کلی روزه داری به اندامهای بدن به خصوص سیستم گوارش استراحت میدهد. همچنین باعث احیای بدن شده و به سلامت بدن بهبود میبخشد.
نکات مهم درباره روزه گرفتن و لاغری
برای این که بتوانید در ماه رمضان و روزه داری، وزن کم کنید نکات مهمی را باید رعایت کنید. در ادامه به برخی از این نکات اشاره خواهیم کرد.
آیا با روزه گرفتن لاغر میشویم؟
آیا روزه گرفتن باعث لاغری میشود؟
تغذیه در وعده افطار
نوشیدن یک نوشیدنی ولرم مانند چای یا آب در وعده افطار بسیار مناسب است. البته از نوشیدن نوشیدنی سرد و یا داغ اجتناب کنید. نوشیدن آب سرد ممکن است منجر به بروز مشکلاتی مانند سوءهاضمه، دل درد و یا بیاشتهایی در افراد شود. کنار نوشیدنی ولرم، خوردن مواد قندی حاوی فیبر مانند خرما و یک غذای سبک مانند نان و پنیر یا آش و سوپ نیز مناسب است. در وعده افطار از پرخوری اجتناب کنید و به معده خود فشار نیاورید.
از فاصله زمانی افطار تا شام نباید مواد غذایی هضم نشده در معده وجود داشته باشد. بعد از گذشت تقریباً یک ساعت از افطار زمان خوردن شام است. در خوردن شام هم نباید پرخوری کنید. توصیه میشود که شام را به همراه سبزی و سالاد بخورید. چون این موارد تکمیلکننده نیازهای تغذیهای افراد میباشند. حتماً در بین افطار تا سحر به میزان کافی آب بنوشید. توصیه میشود که در همین زمان از میوهها نیز استفاده کنید تا از مواد مغذی موجود در آنها بیبهره نمانید.
حتماً در خوردن زولبیا و بامیه، حلوا‚ شله زرد و تمامی خوراکیهای شیرین دقت داشته باشید. هرگز نباید در خوردن این خوراکیها زیادهروی کنید. چون نه تنها منجر به افزایش وزن در افراد میشود، بلکه میتواند شما در خطر ابتلا به دیابت نیز قرار دهد.
بهتر است نیم ساعت قبل از خواب یک لیوان شیر نوشیده شود.
تغذیه در وعده سحری
در وعده سحری باید مانند یک وعده ناهار عمل کنید، اما غذاهای پرچرب و شیرین نخورید. این وعده باید به گونهای باشد که احساس تشنگی در طول روز بعد به حداقل برسد. استفاده از سالادها مانند سالاد کاهو و میوه هندوانه تا حدی تشنگی را به حداقل میرساند.
تفکری که در بعضی از افراد وجود دارد این است که روزه بدون سحری باعث کاهش وزن میشود. اما این تفکر کاملاً نادرست است زیرا گرسنگی 24 ساعته افت قندخون را به همراه دارد و سبب تحلیل رفتن عضلات میشود و برای بدن بسیار مضر است. همچنین حذف آن گرسنگی را در بدن زیاد و میل به خوردن مواد غذایی شیرین را در وعده افطار زیاد میکند که این خود باعث افزایش وزن میشود. پس با خوردن سحری مناسب املاح و ویتامین های ضروری را به بدن برسانید و از چاقی بدن جلوگیری نمایید.
زیاد نخوابید
متأسفانه بسیاری از روزهداران برای پر کردن زمان خود در طول روز زیاد میخوابند. این عادت بد ممکن است منجر به به هم ریخته شدن نظم ترشحات هورمونی در آنها شود. اثرات منفی اختلالات ناشی از خوابیدن زیاد در ماه رمضان، ممکن است تا زمان طولانی ادامه داشته باشد.
در این ماه از ورزش کردن غفلت نکنید. فعالیت بدنی داشته باشید، ورزشهای سبکی مانند پیادهروی داشته باشید و در طول ورزش از لباسهای خنک استفاده کنید. بهترین زمان ورزش در ماه رمضان سه ساعت پس از سحری و دو تا سه ساعت پس از خوردن افطار میباشد.