فیس بوک اخیراً نام خود را به «متا» تغییر داده است تا مسیر خود را با جاهطلبیهایش در حوزه «متاورس»، بیشتر هماهنگ کند. مایکروسافت و انویدیا نیز در حال کار بر روی نسخههای خود از متاورس هستند. متاورس هنوز عملی نشده است اما میتواند تکامل بعدی اینترنت باشد. ایده متاورس این است که «واقعیت توسعهیافته» (ترکیبی از واقعیت افزوده و مجازی)، به یک رسانه کلیدی برای تعامل اجتماعی و تجاری تبدیل شود.
متاورس چیست؟
اگر به فناوری علاقهمند هستید، احتمالاً این روزها بارها به واژه متاورس برخوردهاید. صحبت در مورد این اصطلاح ممکن است به اوج خود رسیده باشد زیرا فیس بوک نیز اخیراً اعلام کرد که نام مجموعه شرکتهای خود را به Meta تغییر داده است تا تجارت خود را با ایده توسعه متاورس هماهنگ کند.
متاورس هنوز به یک ایده اجراشده، تبدیل نشده است. در حال حاضر هیچ چیزی وجود ندارد که بتوان آن را به طور قانونی به عنوان متاورس شناسایی کرد. در واقع میتوان آن را شبیه به زمانی دانست که کریگ مککاو، کارآفرین مخابراتی، برای اولین بار در مورد اینترنت شنید. گفته میشود این استیو جابز، مدیر اجرایی اپل بود که اولین بار، به پیاده سازی یک شبکه توزیع شده جهانی مبتنی بر ارتباطات، تجارت و اطلاعات، اشاره کرد. اولین واکنش مککاو به این موضوع بود: «بیا آن را بخریم!».
همانطور که نمیتوان در اینترنت سرمایه گذاری کرد، متاورس را نیز نمیتوان به عنوان یک محصول، فناوری یا خدمات منحصربهفرد شناسایی کرد. سوال بهتر این است که اساساً، چه چیزی میتواند تبدیل به متاورس شود؟
بیشتر بخوانید: آموزش کامل کیف پول متاماسک
متاورس به عنوان پلتفرم محاسباتی نسل جدید شناخته میشود
به گفته کارشناسان، اینترنت در نهایت به متاورس تبدیل خواهد شد که نمایانگر پلتفرم محاسباتی بزرگ بعدی خواهد بود. اگر بتوان این مفهوم را به فعلیت رساند، انتظار میرود که متاورس، به اندازه گوشیهای هوشمند، برای جامعه و صنعت تحولآفرین باشد.
اینترنت امروزه نقطه اصلی ورود میلیونها نفر برای دسترسی به اطلاعات و خدمات، ارتباط و معاشرت با یکدیگر، فروش کالا و سرگرمی است. پیشبینی میشود که متاورس این کار را تکرار کند با این تفاوت اصلی که تشخیص تفاوت بین آفلاین بودن و آنلاین بودن، بسیار دشوارتر خواهد بود.
این موضوع میتواند خود را به روشهای مختلفی نشان دهد اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که «واقعیت توسعهیافته» (ترکیبی از واقعیت افزوده و مجازی)، نقش مهمی در این قضیه ایفا خواهد کرد. محور مفهوم متاورس بر این ایده است که محیطهای مجازی و سه بعدی که به صورت همزمان دردسترس و قابل تعامل هستند، به رسانهای قابل تغییر برای تعامل اجتماعی و تجاری تبدیل شوند. اگر قرار باشد این موضوع عملی شوند، پذیرش و استقبال از این محیطها، به واکنش مردم نسبت به واقعیت توسعهیافته (XR) بستگی دارد.
تا به حال، فناوریهای XR عمدتاً به زیرمجموعهای از بازیهای ویدیویی و برنامههای کاربردی سازمانی محدود میشدند. با این حال، از آنجایی که بازیها به طرز فزایندهای، در حال تبدیل شدن به پلتفرمهایی برای تجربیات اجتماعی هستند، این احتمال افزایش مییابد که ویژگیهای آنها (جهانهای مجازی با قابلیت گشت و گذار، رسانههایی برای بیان آزاد و خلاقانه و محلی برای معرفی فرهنگ عامه) در زمینههای دیگری نیز به کار برده شوند.
ارتباط متاورس و اقتصاد در دنیای واقعی
انتظار میرود که متاورس، ارتباطی قوی با اقتصاد دنیای واقعی داشته باشد و در نهایت به توسعه آن، کمک کند. به عبارت دیگر، متاورس باید این قابلیت را برای شرکتها و افراد به ارمغان آورد که به همین شیوه امروزی، در فعالیتهای اقتصادی شرکت کنند. به عبارت ساده، این موضوع به معنای توانایی ساخت، تجارت و سرمایه گذاری در محصولات، کالاها و خدمات است.
این موضوع تا حدی ممکن است به توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) به عنوان اساسی برای ایجاد ارزش متکی باشد. NFT به معنای مالکیت یک دارایی دیجیتال منحصر به فرد و غیرقابل تعویض است که در یک بلاکچین ذخیره میشود. اگر NFTها به ابزاری رایج برای تجارت چنین کالاهایی تبدیل شوند، میتوانند استفاده از اکوسیستمهای XR را به عنوان مکانی برای ترکیب اقتصاد دیجیتالی و زندگی آفلاین، تسریع بخشند.
بیشتر بخوانید: NFT چیست و چگونه کار میکند؟
یکی از مثالهایی که در این مورد میتوان زد این است که چگونه اپ استور، شرکتها را تشویق میکند تا سازوکار خود را دیجیتالی کنند؛ به طوری که مصرفکنندگان بتوانند به محصولات و خدمات موردنیاز خود، در هر مکانی دسترسی داشته باشند (و هزینه آن را بپردازند). این موضوع توانست به پذیرش این ایده که خرده فروشی آفلاین و دیجیتال نیازی به جدایی ندارند، کمک کند و مسیر را برای مجموعهای از کاربردها که شاید در ابتدا چندان منطقی نبودند، هموار کرد.
چه کسانی از متاورس سود میبرند؟
اگر زمان زیادی را صرف مطالعه در مورد شرکتهای بزرگ فناوری مانند اپل، فیس بوک ، گوگل و مایکروسافت کرده باشید، در نهایت به این نتیجه خواهید رسید که پیشرفت در فناوری اجتناب ناپذیر است. سخت است به این موضوع فکر نکنیم که این فناوریهای جدید، چگونه جامعه، سیاست و فرهنگ ما را شکل میدهند و چگونه میتوانیم در آینده از آن نفع ببریم.
این ایده، «جبر تکنولوژیک» نامیده میشود؛ مفهومی که پیشرفتهای فناوری، روابط اجتماعی، روابط قدرت و فرهنگ ما را شکل میدهد و این واقعیت را نادیده میگیرد که در یک جامعه دموکراتیک، ما در مورد چگونگی انجام همه اینها، حرفی برای گفتن داریم.
برای فیس بوک و سایر شرکتهای بزرگ که مصمم به استقبال از «فناوری بزرگ بعدی» قبل از رقبای خود هستند، متاورس هیجانانگیز است زیرا فرصتی برای ایجاد بازارهای جدید، انواع جدید شبکههای اجتماعی، لوازم الکترونیکی مصرفی جدید و مفاهیم جدید ارائه میکند. چیزی که خیلی واضح نیست این است که چرا من یا شما، از ظهور متاورس اینقدر هیجان زده شدهایم.
ویژگیها و چالشهای متاورس
صحبتهایی که تا به اینجا مطرح شد، اساس متاورس را توضیح میدهند اما متأسفانه نمیتوانند دقیقاً شکل آن را پیشبینی کنند. در واقع، ما هنوز در مرحله ادراک متاورس هستیم. با این حال متیو بال، هفت ویژگی اصلی را معرفی میکند که ممکن است به ذهن کنجکاو شما در درک متاورس کمک کند. این ویژگی ها شامل تداوم متاورس (بدون داشتن دکمههایی واضح برای «روشن» یا «خاموش» کردن آن)، همزمانی (موجودیت در زمان واقعی)، قابلیت تبادل اطلاعات بین سیستمهای کامپیوتری و همچنین مکانی مملو از محتویات و تجربیات افراد و مشاغل مختلف است.
البته سؤالاتی در مورد اینکه متاورس برای حریم خصوصی چه معنایی دارد، اینکه آیا فراگیر خواهد بود و چگونه میتوان محتواها و محیطهای مضری را که میتواند ایجاد شود کاهش داد، وجود دارد. از آنجایی که متاورس در مراحل اولیه توسعه قرار دارد، اکنون فرصتی مناسب برای درنظر گرفتن این دغدغهها در توسعه متاورس است.
ایده متاورس ممکن است امیدوارکننده به نظر برسد و به همین دلیل، بسیاری از شرکتهای پیشرو در فناوری مانند فیس بوک ، بر روی توسعه آن سرمایهگذاری کردهاند. اگر متاورس بتواند به نتیجه برسد، میتوانیم بار دیگر، شاهد تحولی در رفتار مصرف کننده و شرکتها باشیم.
بازی آپلند UPLAND یک متاورس است ؟
بازی آپلند UPLAND را میتوان یک متاورس نامید و دلایل آن جامعه مجازی است که شامل گزینه هایی برای زندگی بازیکنان در شهر ها ساخته شده به همراه خرید و فروش ، اجاره ، ساخت و ساز و غیره است .