نفخ معده اگر به طور منظم رخ دهد میتواند یک مشکل واقعی باشد. این بیماری به دلیل تولید بیش از حد گاز یا اختلال در حرکت ماهیچههای دستگاه گوارش است که معمولاً به دلیل مصرف غذاهای ناسالم و نوشیدنیهای گازدار، خوردن وعدههای غذایی زیاد، قاعدگی و یبوست و سایر دلایل ایجاد میشود. اغلب باعث درد، ناراحتی و احساس پر شدن معده می شود، این احساس ناراحت کنندهی گازمعده و تهوع یکی از مواردی است که بسیاری سعی میکنند از آن اجتناب کنند، اما پیشبینی علت آن میتواند دشوار باشد. با این حال، عادات غذایی خاصی وجود دارد که نفخ معده را افزایش می دهد. ما در ادامهی مقاله به یکسری از مواردی که باعث نفخ میشود اشاره کردهایم.
عاداتهای غلط به وجود آورندهی نفخ:
در اینجا چند عادت غذایی بد که باعث به وجود آمدن احساس نفخ در شما می شود را بررسی میکنیم.
۱-مصرف بیش از حد آدامس:
برخی افراد برای کاهش اشتها و داشتن نفسی تازه، مدام آدامس میجوند. در این فرآیند، آنها هوای اضافی را میبلعند که به نفخ معده کمک میکند و این سیگنال اشتباهی را در مورد ورود غذا به دستگاه گوارش ارسال میکند که منجر به تولید آنزیمهای لازم برای تجزیه آن میشود، اما وقتی غذایی برای پردازش وجود نداشته باشد، نفخ معده رخ میدهد. به طور منظم آدامس بجوید. همچنین آدامسهای بدون قند معمولاً حاوی سوربیتول هستند، یک الکل قندی که بهخاطر ایجاد نفخ معده و سایر ناراحتیهای دستگاه گوارش شناخته میشود. هضم سوربیتول به زمان نسبتاً طولانی نیاز دارد. سوربیتول در روده کوچک شما به عنوان یک گرمخانه برای تخمیر باکتریها عمل میکند و باعث نفخ معده و تولید گاز معده میشود.
۲-نجویدن غذا:
نجویدن غذا به درستی و رعایت نکردن اصول تغذیهی آگاهانه ممکن است منجر به بسیاری از اختلالات خوردن و نفخ معده شود. جویدن به تجزیه مکانیکی غذا و آزادسازی آنزیمهای گوارشی مانند آمیلاز در بزاق کمک میکند. با نادیده گرفتن این مرحله مهم هضم، در نهایت فشار بیشتری بر بقیهی دستگاه گوارش وارد میشود که ممکن است منجر به تخمیر غذا در روده و تولید گاز معده شود.
۳-نوشیدن آب در حین غذا:
توصیه میشود نوشیدن آب 30 دقیقه قبل از غذا یا حدود 45 دقیقه بعد از غذا باشد و هرگز بین آن نباید آب نوشید. وقتی بین وعدههای غذایی مایعات یا آب مینوشیم، روند هضم را کند میکند و باعث میشود احساس نفخ و سیری بیشتری داشته باشید.
۴-خوردن غذا دیر هنگام:
این روزها مردم شام خود را به دلیل مشغلهی زیاد دیر میخورند. خوردن خیلی نزدیک به زمان خواب فشار بیشتری بر سیستم گوارش وارد میکند که میتواند منجر به نفخ معده شود.
۵-خوردن غذای شور:
افراد هنگام خوردن غذای شور در مقایسه با زمانی که غذای کم سدیم میخورند، تمایل دارند آب بیشتری بنوشند. مصرف زیاد سدیم و آب ترکیبی بد برای نفخ معده است.
۶-خوردن حبوبات:
لوبیاها، سویا و بسیاری از حبوبات حاوی الیگوساکاریدها، مولکولهای قندی است که بدن نمیتواند به طور کامل آنها را تجزیه کند. این الیگوساکاریدها در دستگاه گوارش میمانند، تخمیر میشوند و باعث ایجاد گاز و نفخ معده میشوند.
۷-کمبود آنزیم:
عدم تحمل لاکتوز، که در بعضی مواد غذایی مانند شیر، تخم مرغ یا گندم وجود دارد میتواند باعث ایجاد گاز معده شود. در صورت کمبود آنزیم برای هضم برخی غذاها میتواند نفخ معده را به وجود آورد، این غذاها وارد روده میشوند، جایی که باکتریها از آنها تغذیه میکنند و گاز تولید میکنند که میتواند باعث نفخ معده شود. افرادی که از سندرم رودهی تحریک پذیر رنج میبرند نیز ممکن است عوارض جانبی مشابهی داشته باشند.
در نیمهشب بخوانید:لزوم مصرف بیوتین و سایر ویتامین های گروه B
8-نوشیدن با نی:
آب میوه، آب سبزیجات و … امروزه انواع نوشیدنیهای باب طبع مردم تولید میشود که میتوان آنها را با نی نوشید. اما نی به همان اندازه که کار را راحت میکند مجبورتان میکند هوای اضافه را هم بمکید، برای همین است که فکر میکنید مانند یک توپ باد شدید و دچار نفخ معده میشوید.. مهم نیست که چقدر آرام یا عمیق از نی میمکید، هوایی که بالای نی مانده را به شکم خود میفرستید و اجتناب از آن غیر ممکن است. بهتر است از لبهی لیوان نوشیدنی خود را بنوشید.
9-خوردن نوشابه:
این حبابهای کوچکی که نوشابه را مانند آبی جوشان میکند در معده نیز همین کار را تکرار خواهد کرد. نوشابههای رژیمی در نفخ معده تاثیر بدتری دارند چون حاوی قندهای مصنوعی نیز هستند که هضم نمیشوند. واقعا نمیتوانید نوشابه را ترک کنید؟ چند ساعت قبل از استفاده در نوشابه را باز بگذارید تا تبدیل شدن به کربناتش کم شود و یا میتوانید نوشابه را داخل یک فنجان که یخ در آن است بریزید.
10-بیتوجهی به علایم آلرژی:
هشدارهای زیادی بابت آلرژی غذایی داده می شود. بسیاری از ما چون زیاد تحت تاثیر این آلرژی ها قرار نمی گیریم، به آن بی توجه هستیم. بعضی از آلرژی ها هم برایمان زیاد شناخته شده نیست برای همین متوجه نمی شویم. کسانی که به گندم آلرژی دارند و نمی توانند گلوتن هضم کنند معمولا مشکلات گوارشی و نفخ معده دارند. اگر مشکل عدم تحمل لاکتوز داشته باشید ممکن است به دفعات اتساع و ناراحتی را تجربه کنید. اگر بدون اینکه چنین مشکلاتی داشته باشید دچار نفخ و مشکلات گوارشی می شوید حتما با پزشک خود چک کنید تا مشخص شود به چه غذایی حساس هستید.
در نیمهشب بخوانید:علائم حساسیت فصل بهار | آلرژی چه علائمی در فصل بهار دارد؟
11-مصرف زیاد میوهی خشک:
میوه خشک شده میتواند منبع خوبی از مواد مغذی و فیبر باشد. اما همچنین میتواند منبع گاز معده برای کسانی باشد که از سوء جذب فروکتوز رنج میبرند، که زمانی رخ میدهد که بدن در جذب قند طبیعی مشکل دارد. میوههای خشک فروکتوز بالایی دارند. میوه های هستهدار تازه، مرکبات و انواع توتها گزینههای مطمئنتری برای افراد حساس هستند.
به خاطر داشته باشید که بدن افراد مختلف، واکنشهای متفاوتی به خوراکیها دارند، بنابراین اگر تغییری در رژیم غذایی خود میدهید، از خوراکیهایی که بیشترین واکنش را به آنها نشان میدهید و علت اصلی نفخ معده شما هستند، پرهیز کنید. گاهی دلیلش هوای اضافی است که در مسیر سیستم گوارش گیر کرده است. در دیگر مواقع مانند این است که یک توپ بسکتبال در شکمتان گیر کرده است یا کل ناحیه میانی بدن با آب پر شده است. هر طور که نفخ معده را احساس کنید یک چیز قطعی و ناراحت کننده است. هر چند نفخمعده به ندرت پیش میآید و وقتی دچارش میشوید بعد از چند ساعت از بین میرود.