بارداری پوچ اصطلاح پزشکی برای کسی است که تا به حال زایمان نکرده است، چه به انتخاب خود یا به هر دلیل دیگری. این اصطلاح همچنین در مورد افرادی که نوزاد مرده به دنیا آوردهاند یا نوزادی که در هر صورت قادر به زنده ماندن در خارج از رحم نبوده است، نیز صدق میکند.
بارداری پوچ چیست؟
یک عارضه نادر بارداری است که با رشد غیرطبیعی تروفوبلاستها، سلولهایی که به طور معمول به جفت تبدیل میشوند، مشخص میشود. این نوع بارداری زمانی است که جنین و جفت پس از لقاح به شکلی که باید رشد نمیکنند. جنین در آن نمیتواند زنده بماند. اتفاقی رخ میدهد و بسیار نادر است.
در نیمه شب بخوانید:علائم عجیب بارداری در ماه های اول
علائم بارداری پوچ:
این نوع بارداری ممکن است در ابتدا یک بارداری طبیعی به نظر برسد، اما اکثر بارداریهای پوچ علائم و نشانههای خاصی را ایجاد میکنند، از جمله:
۱-خونریزی واژینال به رنگ قهوهای تیره تا قرمز روشن در طول سه ماهه اول
۲-حالت تهوع و استفراغ شدید۳-کیستهای انگور مانند
۴-فشار یا درد لگن
۵-رشد سریع رحم
۶-فشار خون بالا
۷-پره اکلامپسی (وضعیتی که باعث افزایش فشار خون و پروتئین در ادرار بعد از هفته 20 بارداری میشود)
۸-پرکاری تیروئید
اگر این علایم را تجربه کردید، با پزشک خود مشورت کنید.
انواع بارداری پوچ:
دو نوع بارداری پوچ وجود دارد، کامل و جزئی.
بارداری پوچ کامل: بافت جفت غیرطبیعی و متورم است و به نظر می رسد کیستهای پر از مایع را تشکیل میدهد. همچنین هیچ بافت جنینی تشکیل نمیشود.
بارداری پوچ جزئی: ممکن است بافت جفت طبیعی همراه با بافت جفتی که به طور غیرطبیعی شکل میگیرد، وجود داشته باشد. ممکن است جنین نیز تشکیل شود، اما جنین قادر به زنده ماندن نیست و معمولاً در اوایل بارداری سقط میشود.
علت بارداری پوچ:
این نوع بارداری ناشی از بارور شدن غیرطبیعی تخمک است. سلولهای انسان به طور معمول حاوی 23 جفت کروموزوم هستند. یک کروموزوم در هر جفت از پدر و دیگری از مادر میآید. در بارداری پوچ کامل، یک تخمک خالی توسط یک یا دو اسپرم بارور میشود و تمام مواد ژنتیکی از پدر است. در این شرایط کروموزومهای تخمک مادر از بین میروند یا غیرفعال میشوند و کروموزومهای پدر تکثیر میشوند. در بارداری پوچ جزئی یا ناقص، کروموزومهای مادر باقی میمانند اما پدر دو مجموعه کروموزوم را فراهم میکند. در نتیجه، جنین به جای 46 کروموزوم، 69 کروموزوم دارد. این اغلب زمانی اتفاق میافتد که دو اسپرم یک تخمک را بارور میکنند و در نتیجه یک کپی اضافی از ماده ژنتیکی پدر ایجاد میشود.
دلایل بارداری پوچ:
این نوع بارداری به طور تصادفی اتفاق میافتد و تقریباً از هر 1000 بارداری، 1 بارداری به عنوان بارداری پوچ تشخیص داده میشود. عوامل مختلفی با آن مرتبط هستند، از جمله:
سن مادر: احتمال این نوع بارداری در زنان بالای 35 سال یا کمتر از 20 سال بیشتر است.
سابقه داشتن بارداری پوچ: اگر قبلا این نوع بارداری داشتهاید احتمال بارداری پوچ دیگری نیز وجود دارد. در اینصورت، قبل از باردار شدن مجدد با پزشک یا ارائه خود صحبت کنید. او ممکن است توصیه کند قبل از اقدام برای باردار شدن، شش ماه تا یک سال صبر کنید. در طول هر بارداری بعدی، پزشک شما ممکن است سونوگرافیهای اولیه را برای نظارت بر وضعیت شما انجام دهد و از رشد طبیعی اطمینان حاصل کند. همچنین ممکن است آزمایش ژنتیک قبل از تولد را که میتواند برای تشخیص این نوع بارداری مورد استفاده قرار گیرد، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
نحوه تشخیص بارداری پوچ:
۱-قرار ملاقات با متخصص زنان در یک واحد ارزیابی اولیه بارداری
۲-آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون بارداری hCG، که معمولاً در این نوع بارداری بالاتر از حد طبیعی است
۳-سونوگرافی، فهمیدن این نوع بارداری ممکن است در اولین سونوگرافی خود در حدود هفته 8 تا 14 متوجه شوید.
درمان بارداری پوچ:
جنین در این نوع بارداری نمیتواند زنده بماند. ممکن است به خودی خود، با سقط جنین تمام شود. اگر این اتفاق نیفتد، معمولاً با روشی برای از بین بردن بارداری توسط پزشک متخصص درمان میشود.
انواع روشهای درمان بارداری پوچ عبارتند از:
داروها: پزشک متخصص داروهای خاصی را برای جلوگیری از رشد سلولهای غیرطبیعی و بهبودی رحم تجویز میکند.
کورتاژ: روش بعدی کورتاژ است که حدود ۱۵ تا ۳۰ دقیقه طول میکشد و بافت غیرطبیعی تشکیل شده داخل رحم را برمیدارد. بعد از عمل کورتاژ، به صورت مرتب سطح هورمون hcg اندازه گیری میشود تا زمانی که به میزان نرمال و عادی برسد. این عمل معمولاً بین 6 ماه تا یک سال طول میکشد تا اطمینان حاصل شود که هیچ بافت غیرطبیعی در رحم وجود ندارد. توصیه میشود برای تشخیص بافت غیر طبیعی در رحم در این مدت از بارداری جلوگیری گردد، زیرا باردار شدن، میزان هورمون HCG را تغییر میدهد و تشخیص آن را سخت میکند.
خارج کردن رحم: اگر بیمار قصد بارداری مجدد را نداشته باشد و بافت غیرطبیعی در رحم زیاد باشد پزشک ممکن است روش برداشتن رحم را انتخاب کند.
شیمی درمانی: برای نابودی سلولهای غیرطبیعی از این روش استفاده میشود، این روش توانایی باروری زن را تحت تأثیر قرار نمیدهد و 2 تا 6 ماه پس از پایان شیمی درمانی، قاعدگی شروع میشود.
در نیمه شب بخوانید:خوراکی ها و داروهای غیرمجاز در زمان بارداری
عوارض پس از برداشتن بارداری پوچ:
بافت غیرطبیعی ممکن است باقی بماند و به رشد خود ادامه دهد، به این حالت نئوپلازی تروفوبلاستیک حاملگی (GTN) میگویند و در حدود 15 تا 20 درصد از بارداری پوچ کامل و تا 5 درصد از بارداری جزئی رخ میدهد. یکی از علائم GTN پایدار، سطح بالای گنادوتروپین جفتی انسانی (HCG)، یک هورمون بارداری، پس از برداشتن بارداری پوچ است. در برخی موارد، خال مهاجم هیداتی شکل به عمق لایه میانی دیواره رحم نفوذ میکند که باعث خونریزی واژن میشود. GTN پایدار تقریباً همیشه میتواند با موفقیت درمان شود، اغلب با شیمی درمانی. یکی دیگر از گزینههای درمانی برداشتن رحم (هیسترکتومی) است. به ندرت، یک نوع سرطانی از GTN به نام کوریوکارسینوما ایجاد شده و به سایر اندام ها گسترش مییابد. کوریوکارسینوما معمولاً با چندین داروی سرطان درمان میشود. احتمال بروز این عارضه در بارداری پوچ کامل بیشتر از بارداری پوچ جزئی است.
بهبودی پس از این نوع بارداری، هم از نظر جسمی و هم از نظر احساسی، ممکن است نیاز به زمان داشته باشد. در صورت نیاز به پشتیبانی، متخصصانی که از شما مراقبت میکنند میتوانند به شما مشاوره دهند و شما را راهنمایی کنند.