در این مقاله از وبسایت نیمه شب به بررسی راه های درمان خستگی و بی حالی مزمن خواهیم پرداخت اما پیش از آن ، به بررسی مهم ترین عواملی که سبب پیدایش آن می شوند خواهیم پرداخت بنابرین با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
خستگی مزمن فراتر از خستگی معمولی است. خستگی می تواند برخاستن از رختخواب در صبح را دشوار کرده و مانع از انجام وظایف روزانه فرد شود. خستگی جسمی و روحی متفاوت است ، اما اغلب با هم اتفاق می افتند. خستگی مکرر فیزیکی می تواند به مرور زمان منجر به خستگی روحی شود.
خواب ضعیف ، به ویژه هنگامی که برای مدت طولانی اتفاق می افتد ، یکی از عواملی است که می تواند منجر به خستگی در دراز مدت شود. پزشکان توصیه می کنند که بزرگسالان هر شب 7 تا 8 ساعت بخوابند. داشتن رژیم غذایی سالم و انجام فعالیت های بدنی منظم می تواند به کاهش خستگی در بسیاری از افراد کمک کند.
خستگی در حالت عادی اصلا نگران کننده نیست اما هنگامی که روند آن بر سیستم ایمنی بدن تأثیر مخرب می گذارد ، به یک نگرانی کلی برای سلامت عمومی تبدیل می شود. افراد مبتلا به خستگی شدید ممکن است مشابه افرادی که مست هستند رفتار کنند.
انواع خستگی مزمن
دو نوع اصلی خستگی وجود دارد: جسمی و روحی.
فرد مبتلا به خستگی جسمی ممکن است از نظر فیزیکی برای انجام کارهایی که معمولاً و بصورت روزانه انجام می دهد ، مانند بالا رفتن از پله ها ، دچار مشکل باشد. علائم خستگی جسمی شامل ضعف عضلانی است و تشخیص آن ممکن است از طریق تکمیل تست های قدرت و آمادگی جسمانی صورت گیرد.
یکی دیگر از انواع خستگی های مزمن ، خستگی روحی است که با این نوع خستگی ، تمرکز بر روی مسائل ، برای فرد دشوارتر می شود. افراد دارای این نوع خستگی ، ممکن است به طور مکرر احساس خواب آلودگی کنند یا در بیدار ماندن هنگام کار مشکل داشته باشند. حال که با انواع خستگی آشنا شدیم در ادامه مطلب با علت و راه های درمان بی حالی و خستگی مزمن آشنا خواهیم شد.
علل خستگی مزمن
خستگی به طور روزانه برای هر انسانی به میزان طبیعی وجود دارد اما برخی عوامل هستند که شدت آن را افزون و خستگی و بی حالی را به امری مزمن تبدیل می کنند برخی از این عوامل عبارتند از:
مسائل روحی و بهداشت روانی
خستگی یکی از علائم رایج افسردگی بالینی است و آن یا به علت خود افسردگی است و یا مشکلات مرتبط با آن مانند بی خوابی.
خستگی همچنین می تواند ناشی از مسائل بهداشت روانی باشد ، برخی از این مسائل عبارتند از:
فشارات جسمی و روحی
تجربه فقدان و غم و اندوه
اختلالات اشتها
اضطراب
فرسودگی عاطفی
حوادث زندگی، مانند مهاجرت یا طلاق
مسائل جسمی و فیزیکی
علاوه بر مسائل روحی ، گاهی برخی عوامل جسمانی هستند که می توانند باعث بروز خستگی شوند این عوامل عبارتند از:
تغییرات هورمونی
سندرم کوشینگ
بیماری های کلیوی
مشکلات الکترولیت
دیابت
مشکلات تیروئید
بارداری
مصرف قرص های پیشگیری از بارداری
سایر عواملی که می تواند منجر به بی حالی و خستگی مزمن شود عبارتند از:
تایم کاری طولانی
شیفت کاری شبانه
اختلال تاخیر جت
آپنه خواب
نارکولپسی
بیخوابی
رفلکس ازوفاژیت
بیشتر بخوانید: روش های درمان خانگی کک و مک و لک های پوستی
مصرف برخی مواد شیمیایی و داروهایی مانند:
داروهای ضد افسردگی
داروهای اضطراب
Antihyperstensives
استاتین ها
استروئیدها
ضد هیستامینها
آرام بخش ها
همچنین کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی می تواند بر روند خواب راحت تاثیر بگذارد و باعث بروز خستگی مزمن شود.
راه های درمان خستگی و بی حالی مزمن
حال که با علت و انواع خستگی و بی حالی آشنا شدیم لازم است که با برخی راه های درمان بی حالی و خستگی مزمن آشنا شویم برخی از این راهکارها عبارتند از:
1. برای درمان بی حالی مزمن چکاپ کامل انجام دهید
خستگی علامت رایج بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت، بیماری های قلبی، آرتریت، کم خونی، بیماری تیروئید و آپنه خواب است. اگر به طور غیرمعمول خسته می شوید، با پزشک خود در این زمینه صحبت کنید و آزمایشات لازم را انجام دهید.
بسیاری از داروها هستند که به خستگی بیشتر دامن می زنند از جمله داروهای فشار خون، آنتی هیستامین ها، دیورتیک ها و سایر داروها ، بنابرین اگر پس از شروع مصرف یک داروی جدید ، احساس خستگی می کنید آن را با دکتر خود در میان بگذارید و از وی راه های درمان بی حالی و خستگی مزمن خود را بخواهید.
2. ورزش کنید
بسیاری از مطالعات نشان می دهد که فعالیت بدنی باعث افزایش سطح انرژی می شود. کری استوارت، استاد پزشکی و مدیر فیزیولوژی ورزشی بالینی و تحقیقاتی دانشکده پزشکی دانشگاه جان هاپکینز، می گوید: “حرکات ورزشی مکرر با بهبود قدرت و کیفیت کلی زندگی مرتبط است.” “افرادی که فعالیت دارند و ورزش می کنند ، حس اعتماد به نفس بیشتری دارند و به مهمترین راهکار برای درمان بی حالی مزمن پی برده اند. استوارت همچنین می گوید ورزش باعث بهبود کارایی عملکرد قلب، ریه ها و عضلات می شود و وی انجام ورزش را برای بدن ، معادل بهبود بهره وری سوخت یک ماشین می داند و می گوید ورزش به شما همان انرژی و سوختی را می دهد که بنزین به ماشین.
3. انجام یوگا راهکار موثر در درمان بی حالی
اگر چه تقریبا انجام هر نوع ورزشی بسیار عالی است اما یوگا برای افزایش انرژی و درمان بی حالی و خستگی مزمن بسیار موثر است. داوطلبان در یک مطالعه بریتانیایی، پس از شش هفته کلاس های یوگا ، پیشرفت های خود را در مورد افزایش انرژی و اعتماد به نفس و رفع بی حالی و خستگی مزمن گزارش دادند.
4. نوشیدن مقدار زیادی آب
کم آبی انرژی را کاهش می دهد و عملکرد فیزیکی را مختل می کند. Dan Judelson، PhD، استادیار Kinesiology دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا می گوید: “تحقیقات نشان می دهد که کم آبی بدن برای ورزشکاران ، تکمیل تمرینات بلند کردن وزنه ها را سخت تر می کند.” بنابرین منطقی است که دلیل خستگی مزمن را کمبود آب بدانیم حتی برای افرادی که فقط کارهای معمولی خود را انجام می دهند.”
در نتایج سایر تحقیقات نشان داده شده است که کم آبی بدن نیز هوشیاری را کاهش می دهد.
حال چگونه تشخیص دهید که شما به اندازه کافی آب مصرف می کنید؟ پاسخ ساده است از طریق رنگ ادرار ، “ادرار باید به رنگ زرد کم رنگ باشد و اگر رنگ آن ، تیره باشد، نشان دهنده آن است که شما دچار کم آبی هستید.
5. زود بخوابید
کمبود خواب ، خطر بروز حوادث جدی تر را افزایش می دهد و یکی از علل اصلی خستگی روزانه مزمن ، کمبود خواب گزارش شده است. راه حل: برای درمان بی حالی مزمن ، به زودی به بستر رفته و به اندازه کافی برای خواب کامل شب وقت بگذارید و اگر عادت دارید که بعد از ظهرها نیز به خواب روید سعی کنید که برای آن زمانی 30 دقیقه ای را در نظر بگیرید زیرا زمان بیشتر از آن ، خواب شب را مختل می کند و برای روز بعد شما را با خستگی مزمن مواجه می کند.
نکته: اگر نمی توانید با خواب طولانی روزانه مقابله کنید از یک فنجان قهوه برای رفع خواب آلودگی و افزایش انرژی خود استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: سریع ترین و موثرترین درمان های خانگی اگزما پوستی
6. برای رفع بی حالی و خستگی مزمن ، ماهی بخورید
ماهی سرشار از روغن امگا 3 است که می تواند هوشیاری را افزایش دهد. بر اساس یک مطالعه که در سال 2009 توسط دانشمندان دانشگاه ایتالیا ، صورت گرفت نشان داده شد که داوطلبانی که کپسول روغن ماهی به مدت 21 روز مصرف نمودند احساس عدم خستگی و بی حالی مزمن و احساس قوی بودن بیشتری را نسبت به سایرین داشتند.
7. ساعت بدن خود را بشناسید
بعضی از افراد در اول صبح دارای انرژی بالا هستند و اغلب آنها افراد صبح زودی نامیده می شوند. جغدهای شبانه هم لقب افرادی است که در پایان شب دارای بیشترین سطح انرژی هستند. این تفاوت های فردی در الگوهای انرژی روزانه توسط ساختار و ژنتیک تعیین می شود و تغییر آنها می تواند دشوار باشد بنابرین به جای تغییر سعی کنید که از ریتم های بدنی خود مطلع شوید ، سپس برنامه های درخواست شده را با برنامه های زمانی که سطح انرژی شما به طور معمول در اوج است تنظیم کنید ، این گونه می توانید به درمان بی حالی خود در طول کارها نیز کمک کنید.
8. وزن اضافی خود را کاهش دهید
استوارت، از دانشگاه جان هاپکینز می گوید: از دست دادن وزن اضافی می تواند افزایش انرژی را برای افراد فراهم کند زیرا وزن بالا فشار زیادی را بر پاها وارد می کند که موجبات خستگی مزمن را فراهم می کند ، بنابرین کاهش بسیار کم در چربی بدنی، خلق و خو و قدرت و کیفیت زندگی را به میزان بسیار بالایی بهبود می بخشد.
اکثر کارشناسان کاهش وزن برای رفع و درمان بی حالی و خستگی مزمن ، مصرف متعادل وعده های غذایی و افزایش فعالیت بدنی را توصیه می کنند.
سخن پایانی
خستگی مزمن می تواند تمام جنبه های زندگی را تحت تاثیر قرار دهد بنابرین پیش از آنکه به دنبال راهکارهایی برای رفع و درمان بی حالی و خستگی باشیم باید به دنبال علت و منشا آن باشیم و پس از کشف علت عمده آن ، به دنبال راه هایی برای رفع آن باشیم. امیدواریم که این مقاله مفید واقع گردیده باشد.