احتمالا شما نیز با فیجت اسپینرها که سالیان پیش به عنوان وسیله ای که در دست تمام مردم جامعه دیده می شد آشنا هستید. برای یک مدت طولانی این نوع اسباب بازی های آرامش دهنده در کل دنیا همه گیر شدند. این فیجت اسپینرها و اسباب بازی های آرام کننده مشابه در واقع ابزار مهمی برای مدیریت علائم ADHD در کودکان هستند. در این مقاله به معرفی برخی از این فیجت ها پرداخته می شود.
برخی از علائم ADHD در کودکان چیست؟
به گفته توماس بک، یکی از بنیانگذاران مرکز توجه، زبان و یادگیری وینستون، علائم که ADHD خود را در کودکان نشان می دهد می تواند با یکدیگر متفاوت باشد. دکتر بک میگوید: برای برخی این علائم ممکن است به این صورت در کودک ظاهر شود: آن ها بسیار فعالتر از همسالان خود هستند و به نوعی بیش فعال هستند، به عنوان مثال در محیط هایی مانند کلاس درس یا رستوران و غیره نمیتوانند ساکت باشند یا زمانی که محیط اقتضا میکند درست رفتار کنند نمی توانند درست رفتار کنند و صبر کردن برای آنان مشکل است و در صحبت کردن و واژه ها بی پروا هستند. آن ها همچنین ممکن است مشکل حواس پرتی بیش از حد داشته باشند یا ممکن است در تمرکز کردن در کارهایی که رقبتی برای انجام دادن ان ها و یا مشارکت در انجام آن ها ندارند، مشکل داشته باشند.”
آیا اسباب بازی های آرامش دهنده به ADHD کمک می کند؟
این تصور اشتباه وجود دارد که کودکانی که به دلیل ADHD خود بیقرار هستند، توجهی به بازی کردن با اسباب بازی آرام کننده ندارند. اما نکته ای وجود دارد این است که درگیر شدن ذهن این کودکان برای بازی کردن و به حرکت درآوردن ب این اسباب بازی آرام کننده باعث می شود آن ها بتوانند روی آن عمل تمرکز کنند و در نتیجه به ذهن اجازه میدهد تا ثابت بماند و تمرکز کند. به گفته دکتر بک، به عنوان شخصی که خود مبتلا به ADHD است، بازی کردن با اسباب بازی های آرامش دهنده در واقع به افزایش توجه و تمرکز کمک می کند. فیجتها به کاربر این فرصت را میدهند که از دست یا بدن خود کار بکشند و به مغز اجازه میدهند تا روی کار تمرکز کنند، درست مانند حالت گوش دادن به معلم یا کتاب خواندن.
هنگام خرید یک اسباب بازی آرامش دهنده اعصاب و فیجت به چه نکاتی توجه کنیم؟
هنگامی که به دنبال یک اسباب بازی فیجت هستید که مناسب نیازهای کودک شما باشد، چند نکته وجود دارد که باید در نظر بگیرید. به گفته دکتر بک، شما باید اسباببازیهایی پیدا کنید که کودک بتواند آن را با دستان یا پای خود حرکت دهد اما نباید این درگیر شدن دست و پا در هنگام بازی به گونه ای باشد که توجه آنها را کاملاً از بین ببرد. در واقع حرکت اسباب بازی یا فیجت باید آرام باشد. طبق گفته دکتر بک: «اگر اسباببازی چالش زیادی برای حرکت دادن داشته باشد و کودک را بیش از حد درگیر خود کند، دیگر تمرکز ذهن کودک معطوف اسباببازی خواهد بود و نه شی خارجی که قرار است از آن به عنوان یک اسباب بازی آرامش دهنده استفاده کند.» از این رو با توجه به تفاوت کودکان باید این نکته را حتما در نظر بگیرید. همچنین باید بدانید که هر کدام از اسباب بازی ها را در چه محیطی استفاده کنید.
در ادامه بهترین اسباب بازی فیجت در سال 2021 را مشاهده خواهید کرد:
مکعب فیجت 12 طرفه. ، این اسباب بازی آرام با مجموع دوازده وجه یک مکعب فیجت ساده نیست بلکه شامل چرخ دنده، دکمهها، سوئیچها، توپ های فشاری است که می ت.اند کودک شما را ساعت ها درگیر خود کند.
فیجت اسپینر:
این اسپینر به لطف ساختار فولاد ضد زنگ بادوام و طراحی رنگارنگ و براق آن، یکی از مواردی است که توجه کودک شما را حفظ کرده و در برابر ضربات سنگین وارده به آن مقاومت است.
فیجت مکعبی:
این مکعب فیجت باز می شود، همچنین تا می شود، و به اشکال مختلف دستکاری می شود تا بتواند مغز را درگیر خود کند.
اسلایم یا خمیر :
این نکته را همه می دانند که بازی کردن با اجسام نرم راهی عالی برای کاهش استرس است. و برای کودکان مبتلا به ADHD، بازی کردن با اسلایم یا خمیر لزج می تواند آنها را سرگرم کند و در عین حال وسیله برای برای تمرکز کردن باشد. همچنین هرچه بافت این خمیر سخت تر باشد گزینه مناسب تری برای کودکانی است که دارای مشکلات حسی هستند، خواهد بود.
فیجت حبابی(پاپیت) :
احتمالا شما با بسته بندی های حباب دار ظروف و یا وسایل دیگر که همه در کودکی و بزرگسالی عاشق فشار دادن و ترکاندن حباب های آن بودیم، آشنا هستید. اما استفاده مستقیم از این بسته بندی ها ممکن است باعث آزار و اذیت دیگران شود. اما این اسباببازی حبابدار همان حس رضایتبخش را در یک طراحی جمعوجور و بی سر و صدا ارائه میکند. کودکان زیادی در سرتاسر دنیا عاشق این اسباب بازی هستند. رنگ های زیبا، مواد سیلیکونی. ایمن بودن ، تمیز کردن آسان. بسیار بادوام و یک فیجت عالی برای ADHD.
انگشتر حسی:
اگرچه ممکن است این اسباب بازی جذابیت برخی از اسباببازیهای ذکر شده را نداشته باشد، این حلقه حسی گزینهای عالی برای کودکانی است که عادت دارند ناخن خود را می جوند و یا پوست دست خود را در هنگام بی قراری می کنند. با چرخاندن انگشتر به سمت بالا یا پایین انگشت، این اسباب بازی های آرامش دهنده باعث ایجاد تمرکز در این کودکان می شود. همچنین کودکان به جای کندن پوست انگشت خود در طول روز با این فیجت روی انگشت خود بازی می کنند.
اسباب بازی جورچینی(تنگل):
این ابزار درمانی به گونهای طراحی شده است که به کودکان مبتلا به ADHD اجازه میدهد لوله لاستیکی آن را بچرخانند و به اشکال مختلف تبدیل کنند. این اسباببازی حتی در میان بچههای بزرگتر نیز محبوب است.
اسباب بازی فیجت کششی:
جدا از طراحی رنگارنگ و جذاب آن، این فیجت های رشته ای یک اسباب بازی مفید برای کودکان مبتلا به ADHD هستند. این فیجت ها به گونه ای طراحی شده اند که بعد از کشیدن، پیچ خوردن، فشرده شدن ، به شکل اولیه خود باز می گردند و در برابر استفاده زیاد استحکام خود را از دست نمی دهند.
از تمامی این اسباب بازی های آرام می توانید به عنوان روشی در کنار سایر روش های درمانی ADHD استفاده کنید و نتایج مثبت آن را مشاهد خواهید کرد. شما می توانید از فیجت های معرفی شده برای کمک به مدیریت موثرتر علائم ADHD به صورت روزانه استفاده کنید. به شما توصیه می کنیم مقاله دیگری در مورد این که آیا اسباب بازی های دختران و پسران باید متفاوت باشد، را در نیمه شب بخوانید.